Od samog jutra užim centrom Šibenika širio se miris bakalara, fritula i kuhanog vina koji su, već tradicionalno, u organizaciji Obrtničke komore Šibensko-kninske županije i Udruženja obrtnika grada Šibenika podijeljeni građanima i svim posjetiteljima Krešimirovog grada.
Nešto prije 11 sati ispred šibenskog kazališta već je bio formiran red za podjelu omiljenog blagdanskog specijaliteta u Dalmaciji, koji je usput budi rečeno,„razgrabljen” u rekordnom roku.
Kako smo doznali od dogradonačelnika Šibenika, Danijela Milete, za ovu prigodu pripremljeno je tisuću porcija bakalara.
- Iskorišteno je 70 kilograma bakalara, i to onog najskupljeg, vakumiranog, 200 kilograma krumpira i deset litara maslinovog ulja - kazao nam je Mileta, koji je i ove godine „dao ruke” podijeliti bakalar građanima.
Receptura je standardna, dodat će Joso Smolić, predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.
- Uvijek po istom receptu radimo, tako je bilo i ovoga puta. Dakle osim bakalara i krumpira, ide petrusimen, papar, sol, kapula i maslinovo ulje – ističe Smolić, naglašavajući kako je sve domaće, od fritula do vina.
Vrijedni spomenuti kako obrtnici ni ovih blagdana nisu zaboravili potrebite, pa će se tako, u ime Županijske obrtničke komore i Udruženja obrtnika Šibenik, na Badnjak donirati bakalar i pučkoj kuhinji Caritasa u Šibeniku i Kninu.
- Svake godine povećavamo broj porcija. Pripremili smo ove posudice od litre, tako da problema s podjelom ne bi smjelo biti. Uvijek se traži porcija više, ali bitno je da su ljudi zadovoljni – zaključio je Smolić.