StoryEditorOCM
ŽupanijaPopularno

Od Kninske tvrđave do Dinare: otvorena planinarska obilaznica. Evo, koliko će vam vremena trebati da je prijeđete

Piše Šibenski.hr
15. rujna 2024. - 10:50
Pogled na snijezne vrhove planine Dinare, vrh Sinjal 1831 metar najvisi vrh Hrvatske i selo Cetina u podnozju.  Niksa Stipanicev/Cropix

Povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, na Kninskoj je tvrđavi otvorena Planinarska obilaznica Dinara. Osnivač obilaznice je Hrvatski planinarski savez, a uređenje planinarskih putova i skloništa sufinancirano je sredstvima Ministarstva turizma i sporta. Upravo je Kninska tvrđava prva kontrolna točka obilaznice od sveukupnih četrnaest. 

Organizirano planinarstvo u Hrvatskoj, podsjeća HR Knin,  započelo je 1874.godine osnivanjem Hrvatskog planinarskog društva u Zagrebu. Uz planinarske putove, domove, kuće i skloništa, dodatan sadržaj pružaju i planinarske obilaznice, a izrazito popularnim obilaznicama danas je pridružena i Planinarska obilaznica Dinara, istaknuo je predsjednik HPS-a, Drago Berljak.

Autor obilaznice i glavni tajnik HPS-a, Alan Čaplar istaknuo je kako je sama ideja postojala je već dugo.

Obilaznica je obilježena uobičajenim planinarskim oznakama, a prijeći se može za 2-3 dana

Onoga tko dokaže da je obišao svih 14 točaka, HPS nagradit će numeriranom značkom, te upisati u popis obilaznika.

Planinarska obilaznica Dinara otvorena je utiskivanjem žiga 1. kontrolne točke - Kninske tvrđave, u Dnevnik planinarske obilaznice, a zainteresiranim će planinarima omogućiti otkrivanje mnogih prirodnih ljepota i upoznavanje kulturno-povijesnih znamenitosti tog kraja, javlja HRT, Hrvatski radio Knin.

15. rujan 2024 10:50