Kako se bliži vrhunac sezone kasnoljetnih sorti voća, tako im se cijena napokon spušta na normalu. Ovo je pravi trenutak za sve one koji žele malo uštedjeti: stiglo je vrijeme za kuhanje domaćih džemova od smokava i drugog voća koje upravo dozrijeva pri čemu prvenstveno mislimo na - grožđe.
Jeste li ikad pokušali iskombinirati smokve i grožđe u domaćem džemu? Ako niste, puno propuštate. Ova je kombinacija čisto savršenstvo, a najbolje je da ju isprobate u receptu koji slijedi jer je vrlo jednostavan i bez nepotrebnog kompliciranja. Predviđen je za crno grožđe, ali funkcionira i s bijelim.
Džem od smokava i grožđa
Sastojci:
500 g smokava
250 g grožđa
500 g šećera
2 grančice svježeg timijana
1 štapić cimeta
1 limun
prstohvat soli
Priprema:
Odrežite stabljike smokvama i narežite ih na komade od oko centimetra. Bobice grožđa prerežite na pola.
Ogulite vanjsku, žutu koru limuna pazeći da ne zahvatite bijelu pa je narežite na široke trake, a iz ostatka limuna ocijedite sok.
Stavite sve sastojke u lonac debjeg dna i kuhajte dok se šećer ne otopi, povremeno miješajući. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje oko 45 minuta (ili dok ne postane dovoljno gusto da na žlici umočenoj u sirup možete povući postojan trag prstom). Ako je džem pregust, dodajte mu malo vode da se izjednači.
Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Bacite štapić cimeta, koricu limuna i listiće timijana. Stavite džem u sterilizirane staklenke i ohladite pa zaklopite, okrenite naopako i pospremite.