Lazanje su jako zgodno jelo, a neutralna i izdašna tjestenina "trpi" jako širok dijapazon sastojaka za nadjev. Pa čemu se onda ograničiti samo na one s mesom, špinatom i 3-4 vrste sira? Prepustite se nadahnuću i isprobajte nove kombinacije okusa, a mi vam nudimo jednu jako dobri: u glavnoj ulozi je povrće bez kojeg Dalmatinci ne mogu zamisliti hladni dio godine - raštika.
Lazanje s raštikom i kobasicama
Sastojci:
500 g raštike
500 g mozzarelle
250 g kozjeg sira
12 listova za lazanje
4 talijanske kobasice bez omota
1 l umaka od rajčice
30 ml maslaca
2 glavice luka
2 žličice svježeg timijana
sol
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Maslacem premažite staklenu posudu za pečenje. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, procijedite i sačuvajte 125 ml tekućine.
Ostatak maslaca otopite na srednje niskoj vatri pa mu dodajte lisnato narezan luk pa ga pirjejte 20-ak minuta uz često miješanje, dok ne poprimi duboku zlatnosmeđu boju. Izmrvite kobasice pa ih dodajte zajedno sa soli i timijanom pa pirjajte 5-6 minuta ili dok kobasica ne porumeni. Ocijedite mast, dodajte umak od rajčice i sačuvanu tekućinu od kuhanja lazanja pa dodajte na trakice narezanu raštiku zakuhati. Kuhajte dok ne omekša, ali ne potpuno.
1/4 umaka rasporedite po dnu pripremljene posude. Preko naslažite 3 lista za lazanje i po jednu četvrtinu preostalog umaka, kozjeg sira i mozzarelle. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke i završite s mozzarellom.
Pokrijte folijom i pecite 20 minuta, zatim uklonite foliju i pecite 10 minuta ili dok sir ne porumeni. Pustite da odstoji 10 minuta prije posluživanja.