Volite li mesne okruglice i fino zapečenu hranu, sigurno će vam se svidjeti recept za mesne okruglice zapečene u umaku od rajčice. Ove su okruglice posebne po tome što sadrže mozzarellu i to ne kao nadjev, nego kao dio smjese. Zbog toga su jako sočne i mekane, tope se u ustima kad ih jedete.
Jedini je minus u tome što nakon što se ohlade više nisu tako fine i meke, no to vam zapravo ne bi smio biti problem jer će se sve razgrabiti za čas.
Ako ste veliki ljubitelj sira, prilikom oblikovanja svakoj u sredinu stavite po kockicu mozzarelle, no dobre su i bez tog dodatka.
Mesne okruglice s mozzarellom
Sastojci:
500 g mljevenog mesa,
250 g mozzarelle
30 g parmezana
500 ml umaka od rajčice
1 žličica origana
1 žličica šećera
1 jaje
1 luk
krušne mrvice (po potrebi)
sjeckani peršin (po želli)
sol, papar
Priprema:
Naribajte mozzarellu i parmezan, a luk sitno nasjeckajte.
Pomiješajte mljeveno meso, naribani parmezan, pola količine mozzarelle, pola količine luka, jaje i začine. Ako je potrebno, dodajte malo krušnih mrvica da bi smjesa bila gušća. Oblikujte okruglice.
Ostatak luka pirjajte na ulju dok ne omekša, dodajte umak od rajčice, sol i žličicu šećera. Promiješajte pa još malo propirjajte te prebacite u posudu za pečenje. Dodajte okruglice pa prebacite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite 20-ak minuta, dodajte ostatak mozzarelle, pecite još pet minuta pa poslužite. Po želji pospite sjeckanim peršinom.