StoryEditorOCM
Splits mjesta događaja

Marko Skejo i Miće Ćuk iz HOS-a konsternirani zvijezdom petokrakom na spomeniku, ufaju se u kamere: ‘Znam tko nije...‘

Piše Petra Klarić
21. listopada 2024. - 12:42

HOS-ov spomenik na Splitu 3, posvećen IX. bojni, išaran je petokrakom i natpisom "fašisti", kako doznajemo najvjerojatnije u noći s nedjelje na ponedjeljak. Osim na spomeniku, petokraka je osvanula i na obližnjem muralu posvećenom Thomasu Crowleyu, a ekipa ‘Slobodne‘ otišla je vidjeti što se točno dogodilo.

‘Fašisti‘ i petokraka osvanuli na spomeniku hosovcima na Splitu 3, išaran i mural Irca koji je 1301 dan branio Hrvatsku

Na mjestu događaja sreli smo Miću Ćuka, predsjednika Udruge IX. bojne, kojoj je spomenik i posvećen. Kaže nam da se ne zna tko je krivac za uništavanje spomenika. 

- Ne mogu znati tko je ovo napravio, mogu samo reći da znam tko ovo nije napravio - nisu sigurno pravi domoljubi, Hrvati i hrvatski branitelji. Od tajnice IV. gardijske brigade saznali smo da spomenik sinoć u 11 sati nije bio išaran, znači da se to dogodilo tijekom noći, mi smo prvu informaciju dobili jutros u sedam sati - kazao nam je.

image

Predsjednik Udruge IX. bojne HOS-a Miće Ćuk

Saša Burić/Cropix

Grad Split je zadužen za održavanje spomenika, dok je njegov vlasnik udruga čiji je on predsjednik, a dodaje nam da su već angažirani komunalni redari koji će spomenik počistiti. No, sudeći po onom što smo zatekli na terenu, čini se da se s čišćenjem još neće početi jer je u tijeku policijski očevid. 

Osim Ćuka, situaciju su iz obližnjeg kafića pratili i Ćukovi suborci i predsjednici udruga, među kojima i Marko Skejo. Kako smo načuli u prolazu, moguće je da je čin vandala snimila neka od kamera na obližnjim ugostiteljskim objektima. 

image

Mural dragovoljcu Domovinskog rata Ircu Thomasu Crowleyju u neposrednoj blizini na kojem je također nacrtana crvena zvijezda

Saša Burić/Cropix

Za komentar situacije upitali smo jednu gospođu koja je u prolazu zastala i gledala što se događa.

- Ovo je prestrašno - prokomentirala nam je kratko, a s lica joj se moglo iščitati neodobravanje. Osim nje, pokraj spomenika su se zaustavljali i drugi prolaznici, što nije čudno jer crvena boja na bijelom kamenu baš upada u oči.

image

Veterani i članovi udruga u kafiću u neposrednoj blizini spomenika, među njima i Marko Skejo

Saša Burić/Cropix

HOS-ov spomenik u Ulici Ruđera Boškovića već je nekoliko puta bio meta vandala, prvi put samo nekoliko mjeseci nakon što je svečano otvoren 2014. godine, kada je zaliven crvenom bojom. Nedugo nakon tog incidenta, spomenik je još jednom bio išaran, tog puta ustaškim grafitima.  

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 12:50