StoryEditorOCM
SplitStari Manuš

Na korak od Small Malla osvanuli antički grobovi, novi dokaz da je Split stariji od Dioklecijana? ‘Šteta je napravljena‘

Piše Damir Šarac
5. srpnja 2024. - 20:28

U sjeverozapadnom kantunu gradilišta "Small Malla", prilikom arheoloških istraživanja pronađeni su kasnoantički grobovi.

Arheolozi su se nadali i značajnijim nalazima s obzirom da se na Manušu od preddioklecijanova doba u 1. stoljeću pa do srednjeg vijeka odvijao intenzivni život naselja Spalatum.

U prvom redu misli se na golemu, još uvijek nedefiniranu građevinu ispod Ulice Domovinskog rata zapadno od zgrade Županije, a za koju se pretpostavlja da je mogla biti velika tržnica iz Dioklecijanova vremena (4. stoljeće), a na njezinu zapadnom rubu pronađeni su ostaci značajnih kršćanskih bazilika iz 5. i 6. stoljeća. Međutim, tek nekoliko desetaka metara južnije, na velikom prostoru gradilišta uz nekadašnji usjek pruge nalazi su vrlo skromni.

image
Snimio čitatelj

- Na oko metar dubine našli smo ostatke kasnoantičkog groblja, četiri groba pod tegulama, dva su odraslih osoba i dva dječja. Veliki radovi na ovom dijelu Manuša, prvenstveno se to odnosi na nekadašnji tupinolom, pa usjek pruge u 19. stoljeću i druge intenzivne gradnje iz prošlosti očito su "prebrisali" arheologiju, koje ipak svuda okolo ima poprilično – kazala nam je voditeljica istraživanja, arheologinja Andreja Markovac iz firme "Temenos", dodavši kako će otvoriti još nekoliko arheoloških sondi na parceli.

Uništena arheologija

Podsjetimo, uz južnu stranu ograde vrta vile Plevna, pa dalje Livanjskom ulicom do Kliške ulice na zapadu, prilikom polaganja HEP-ovih kabela 2005. godine, otkriveni su ostaci antičke građevine čiji su dijelovi istočno od vile Plevna već bili otkriveni i dijelom uništeni širenjem usjeka željezničke pruge 1878., te iznova otkriveni i još većim dijelom uništeni izgradnjom kanalizacijskog kolektora 1982. godine.

Tom prilikom, kako je navela voditeljica istraživanja Tajma Rismondo, presječeno je 10 antičkih zidova i uništen je dio paljevinske nekropole datirane u 1. ili 2. stoljeće. Te 2005. na Manušu su otkriveni antički zidovi i dio akvadukta, kanal kvadratnog oblika, te mramorne obloge i kockice mozaika, brojni ulomci keramičkog posuđa.

Uz ogradni zid Plevne arheolozi su našli bazu stupa sa zidovima i još nekoliko antičkih zidova. Pronađeno je i dosta keramike, posuđa, stakla, amfora, novčića, a posebno su zanimljivi bili ostaci svjetiljke iz šestog stoljeća.

Još ranije, kod nekadašnjeg Rektorata, za vrijeme izgradnje dječjeg vrtića "Adriana", otkriveni su i uništeni ostaci antičke arhitekture i jednog pitosa - velike posude za čuvanje namirnica, te podloga od nepropusne žbuke, postavljene na kamenoj konstrukciji. U neposrednoj blizini, u Kliškoj ulici, dio je akvadukta, danas u funkciji gradske kanalizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 20:29