StoryEditorOCM
Splitgradsko vijeće

Oporba žestoko po Čistoći i direktoru: ‘Izgledate odmorno... Ivošević je Vrdoljak nazvao tukom, nitko Vas tako ne zove‘

Piše Petra Klarić
23. rujna 2024. - 20:56

Iako će se u utorak održati tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Splita na temu gradske tvrtke "Čistoća", jedna od točaka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća bilo je godišnje izvješće iste tvrtke. Očekivano, gradski vijećnici imali su brojna pitanja i kritike za Ivicu Karoglana, direktora "Čistoće".

Riječ je na samom početku rasprave dobio Igor Skoko (Centar) koji je pokazivao fotografije stanja oko kontejnera u okolnim gradovima, čime je želio prikazati da stanje u Splitu nije ništa gore nego u drugim gradovima. Više puta naglasio je ulogu nekolicine neodgovornih građana koji nesavjesno odlažu otpad. 

image

Ivica Karoglan

Vojko Bašić/Cropix

- Ne treba prihvatiti narativ da je grad šporak i raditi od njega "grad slučaj", to je nekorektno prema našim građanima - rekao je Skoko, a Karoglan se složio s njim po tom pitanju.

Od opozicije je riječ prvi dobio Tomislav Šuta (HDZ), koji je za Karoglana imao nekoliko pitanja, a među ostalim je konstatirao da stanje po pitanju "Čistoće" nije dobro.

- Što se tiče samog upravljanja i gospodarenja otpadom, može se reći da situacija nije dobra. Odvoz otpada ne radi se na vrijeme, usluga je skuplja, a imate 40 do 50 radnika više u usporedbi s prethodnim razdobljima - kazao je Šuta.

Zanimalo ga je zatim što je s opremom koja je nabavljena, a još uvijek nije stavljena u funkciju, ali i što je s postotkom odvajanja otpada, kompostanom, sortirnicom, pranjem ulica...

Karoglan je otkrio da je dio problema u tome što "Čistoća" nema dovoljno snage za stavljanje cijele opreme u pogon, zbog čega su s HEP-om dogovorili izgradnju nove trafostanice.

- Što se tiče pranja gradskih ulica, one se peru kao i do sada. To je u vrijeme turističke sezone nešto češće, a tijekom zime rjeđe. Mislim da je stanje zadovoljavajuće - kazao je Karoglan i priznao da su se nekim dijelovima grada, posebice oko Pazara, širili neugodni mirisi. Naglasio je da je za to nabavljena nova oprema za čišćenje i takvi se scenariji više ne bi trebali ponavljati.

Posebno je Šutu zanimalo što je s javnim natječajima i zapošljavanjem preko "DEKRE", a Karoglan mu je odgovorio da će mu za to poslati pisani odgovor u narednim danima.

image

Sjednica Gradskog vijeća Grada Splita

Nikola Brboleža/Cropix

Zatim je riječ dobila Lidija Bekavac iz HGS-a, koja je pohvalila Karoglanov ten, referirajući se na njegov odlazak na godišnji dok je Čistoća nedavno prolazila kroz krizu.

- Vidim da ste se vratili s godišnjeg, bila je jedno vrijeme potraga za vama, šteta što pravo na godišnji nisu uspjeli iskoristiti vaši djelatnici - rekla je Bekavac na početku svog izlaganja.

Poseban interes pokazala je za financije, pošto je tvrtka 2021. godine u blagajni imala 4,1 milijun eura, 2022. 4,6 milijuna, a 2023. godine 1,9 milijuna. Zanimalo je gdje su novci i zbog čega je nastala tolika razlika.

- Sav novac uložen je u sredstva rada, u polupodzemne kontejnere, shredder... Novci su išli isključivo za sredstva rada i svi rade punom parom. Ja sam kao direktor ponosan, a sva sredstva rada trebali bi poduplati da možemo obraditi sav otpad, to se trebalo napraviti već odavno - rekao je Karoglan. 

Javio se za riječ i HGS-ov Igor Stanišić, koji je Karoglanu, kao i stranačka kolegica, dao kompliment - rekao je da izgleda odmorno. Također, kaže da ne pamti da je Split ikada bio u ovakvom stanju, a tu živi od 1988. Zanimalo ga je gdje direktor živi, u Splitu ili Zmijavcima, pošto mu se na plaću isplaćuje 500 eura putnih troškova.

Sjetio se i opaski koje je Bojan Ivošević (Centar) uputio Ljubici Vrdoljak, bivšoj šefici operative "Čistoće", kada joj je rekao da je tuka i da je odgovorna za loše stanje u gradu. Kaže da njega nitko tako ne proziva.

U svom odgovoru Karoglan je počeo o sebi govoriti u trećem licu.

- Ovo je Karoglan napravio u svom mandatu, uštedio je milijun eura na javnoj nabavi - rekao je Karoglan.

Podržao ga je i Ivošević, koji je naveo pozitivne rezultate po pitanju odvajanja otpada, a najavio je da će se okolnim gradovima povećati naknade za odlaganje na Karepovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 20:56