StoryEditorOCM
Splitprisjeo im odmor

Tko je odnio 300.000 eura u zlatu, satovima i kešu iz vile u Kaštelima? Nikolina Pišek i Miša Grof nisu došli na sud

Piše Mario Matana
16. listopada 2024. - 16:01

Ponovno ništa od svojevrsnog mini spektakla, verbalnog obračuna, na splitskom Općinskom sudu: nisu se pojavili niti oštećena Nikolina Ristović, nekad Pišek niti njen bivši svekar Viktor Ristović, puno poznatiji kao Miša Grof, koji u postupku ima ulogu svjedoka.

A na ročištu u srijedu pojavio se Rok Gale (53), optuženi u ovom slučaju, koji se tereti za krađu novca, satova i drugih dragocjenosti vrijednih preko 300 tisuća eura iz vile u Kaštelima koju je iznajmio obitelji Ristović.

Sve se odvijalo još u srpnju 2020. godine kada su poznata voditeljica i njen suprug, danas pokojni, Vidoje Ristović došli na ljetovanje. Unajmili su luksuznu vilu s pogledom na cijela Kaštela, no odmor im je ubrzo prisjeo: nakon jednog večernjeg izlaska, konstatirali su kako su ostali bez vrijednosti koje su ostavili u objektu!

Za krađu je nedugo potom osumnjičen, a onda i optužen slovenski državljanin Roko Gale. Kako smatraju na splitskom tužiteljstvu, Gale je u noći s 30. na 31. srpnja 2020. godine iskoristio situaciju dok su bračni par Ristović i njihova djeca bili odsutni iz vile za odmor, koju su unajmili za razdoblje od 19. srpnja do 1. kolovoza, pa je neovlašteno ušao u vilu.

Plijen koji je navodno odnio bio je više nego obilat: u optužnici se navodi najmanje 63 tisuće eura u gotovini, muški sat Cvstos, vrijedan 18 tisuća eura, zlatni muški sat Pierre Kunz, vrijedan 25 tisuća eura, sat Rolex Sky Dweler Rose Gold, vrijedan 35 tisuća eura, narukvicu Cartier Love s brilijantima, vrijednu više od 40 tisuća eura, ženski prsten Cartier Panthere, koji vrijedi 24 tisuće eura, i ženski prsten Chopard, vrijedan čak 65 tisuća eura.

Roko Gale od početka postupka tvrdi da je nevin, a Mišu Grofa je u postupak ubacio upravo optuženi, kao ‘svog‘ svjedoka. Otac Vidoja Ristovića je naime u medijima još u srpnju 2022. godine izjavio kako je njegova bivša snaha sama inscenirala pljačku nakita na ljetovanju na obroncima Kozjaka. To je bilo više nego dovoljno da ga optuženi predloži za svjedoka, a sud je to prihvatio te ga je već dva puta pokušao ispitati. Gale je istovremeno predložio sudu da se obustavi postupak protiv njega te pokrene novi, protiv Nikoline Ristović, zbog kaznenih djela davanja lažnog iskaza i lažnog prijavljivanja...

image

Nikolina Ristović i Viktor Ristovič zvani Miša Grof na pokopu Vidoja Ristovića

Pedja Milosavljevic/Cropix/Cropix

Još se čeka odluka po tom pitanju, a čeka se i Miša Grof. Vještačenjem medicinske dokumentacije utvrđeno je kako čovjek ima poremećen rad srca (radi kojeg dolazi do nesvjestice i sinkope), što bi se trebalo sanirati ugradnjom pacemakera. Dok se taj zahvat ne obavi, Viktor Ristović nije sposoban sudjelovati u raspravi, iako je svojedobno izjavio kako će drage volje dati iskaz o cijelom slučaju.

Lako što se nije pojavio svjedok Miša Grof, nije u zgradu splitskog Općinskog suda kročila ni Nikolina rečena Pišek, a ni njena kćerka koja je u to vrijeme bila s njima na ljetovanju. Djevojka se opravdala obavezama izvan RH, dok je Nikolina poslala obavijest kako je baš danas bila obavezna odvesti drugu kćer na pregled u Klaićevu bolnicu, u 15.30 sati.

Tako je ročište odgođeno što je izazvalo svojevrsni revolt kod optuženika, Gale se pobunio pitanjem ‘ali nije znala ranije za taj pregled?‘, dodajući kako je dolazio iz Sarajeva, a ne bi da je znao za odgodu...

Dobro, iako je ročište u kojem bi se trebali suočiti Miša Grof i Nikolina Ristović zakazano za prosinac, idući tjedan bi se pak trebala ispitati dva svjedoka, zaštitara koje je tada angažirao Gale da udalje obitelj Ristović iz vile nakon cijelog događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 16:46