StoryEditorOCM
Splitpa dokle više?!

Trljamo oči u nevjerici! Znate li pošto je šaka smokava na splitskom Pazaru? A gle cijene fažoleta, maruna, limuna...

Piše Tanja Šimundić Bendić
1. listopada 2024. - 10:24

Lete, lete, lete na splitskom Pazaru cijene u nebo. Već nekoliko dana prvotimci su prvi maruni za koje se traži deset eura za kilogram. Po starom bi to bilo 75 kuna. Pa vi svitu dragi brojite dokle smo stigli i bolje da pritom ne razmišljate što nas sve još čeka. Ali ništa to nije prema posudici s pet crnih smokava za koje treba izdvojiti pet eura, ili kako to nekoć bijaše 37,67 kuna. Znate li što to znači? To da je cijena jedne smokve doskočila do iznosa od jednog eura. To znači da cijena balotici koja nestane u jednom zalogaju, po staroj nam računici iznosi 7,5 kuna. Bogme ni zlato joj nije ravno. Dobila je na štandu naziv ferrero rocher, hoće reći čista preslatkoća. Istina je, ta crna smokva je šećer koji se topi u ustima. Ali brzo i zagorča nepce kada se shvati da se za pet njih može kupiti pet kilograma šećera, ili pet litara mlijeka, ili tri kile svinjske masti.

image

Smokve su po suvo zlato...

Nikola Brboleža/Cropix

Za pet smokava imaš ručak...

Ili usporedit ćemo još: tih pet kugla veličine velike mandarine dođe kao kilo i kvarat svinjskog vrata s kostima, skoro kilogram telećega vrata s kostima ili tri kilograma lovačkog kruha s akcije. Štoviše, za tu cijenu možete dobiti i čak kilogram dimljenog bunceka. Za tih pet smokava četveročlana obitelj može lijepo ručati. Da ju se pita i smokva bi se od tuge i srama mogla pokriti smokvinim listom.

image

Smokve su po suvo zlato...

Nikola Brboleža/Cropix

Ali eto, našli smo i malo prihvatljiviju verziju, banak s ponudom crnih smokava, malo manjih od onih s ferrero banka, koje po posudici koštaju po 2,80 eura. Ili za kilogram deset eura. Prodavač nije impresioniran interesom domaćih kupaca. Kaže nam kako smokvu modrulju baš i ne primjećuju. Čak je i jednu rasjekao da se vidi slador koji iz nje kipi, ali uzalud sve to kada je našem svitu takav luksuz postao nedostižan. Jedino je strancima cijena taman.

image

Ponuda voća i povrća na splitskoj tržnici

Nikola Brboleža/Cropix

-To je smokva modrulja, slatka, sočna, najbolja. Cukar. Turski. Ali tako je, ne kupuju je domaći, ni jednu uzeli nisu. Samo stranci, nema se tu šta reć. Da nije njih, ne bi je niko iz Turske ovamo dotra - kaže nam prodavač.

A što nam se još dobro cijeni, što nam je na Pazaru postala luksuzna roba? Fažoleti. Već su dugo na visokoj cijeni. Prodaju se sada za sedam eura po kilu, što bi bilo nekadašnjih 52,74 kune. Tu su i limuni za koje svi govore da su u nestašici. Na splitskom Pazaru ih ipak ima, cijena im je četiri eura za kilogram ili 30,74 kune.

Ima i još lošija vijest, stiže nam gripa, viroza, prehlade. Kako se onda oboružati prirodnim vitaminom C, kada nam ovaj sa splitskog Pazara dođe kao sv. Petra kajgana?

image
Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 10:34