StoryEditorOCM
ZagoraPRECIZNI PODACI

U imotskim jezerima zabilježen rekordan porast vodostaja! U Modrom u kratkom vremenu razina skočila za 260 centimetara

Piše Braco Ćosić
7. listopada 2024. - 17:29

Jake kiše proteklih dana i ogromne količine što nadzemnih, što podzemnih voda u mnogim područjima prouzrokovale su velike štete i što je najgore - izgubljeni su i mnogi ljudski životi. Imoćani pak imaju tu veliku sreću što sve te ogromne količine vode, a na cijelom području Imotske krajine stvarno ih je bilo u izobilju, završe u jedanaest prirodnih i jednom umjetnom jezeru, te u rijeci Vrljici.

Upravo, podaci koje smo dobili od Branimira Jukića, novog pročelnika Splitske stanice HGSS-a, vrsnog speleologa i ljubitelja prirode, izvrsnog poznavatelja prirodnih kretanja u Imotskoj krajini, a posebno imotskih jezera uistinu su zapanjujući.

- Imamo stvarno zanimljive i točne podatke o porastu vodostaja u jezerima. Ovo je ono što do sada nismo imali, a što smo dobili kroz međunarodni projekt VODIme kojeg je vodio dr. sc. Ivo Andrić. Kako sad imamo instaliranu opremu u svim jezerima, možemo pratiti porast vodostaja i nevjerojatnu količinu vode koja dnevno ulazi u jezera.

Naime, vodostaj Crvenog jezera je s 4. na 5. listopada narastao za 63 cm, a do 6. listopada još 44 cm, što je 110 centimetara u dva dana!

image
Brane Jukić

U Modrom je porast vodostaja još veći, tako da je s 4. na 5., od ponoći do ponoći vodostaj narastao za 95 cm, a do 6.1.0 još 165 cm, što je 260 cm u dva dana.

Zanimljivo je i da imamo točnu dubinu Crvenog jezera, inače, najdubljeg hrvatskog jezera u svakom trenutku i ona prema očitanju jutros u ponedjeljak u 10 h iznosi 248.73 metara. Vodostaj jezera Galipovca u općini Lokvičići na krajnjem zapadu Imotskog polja je također u navedenom razdoblju od 4. do 6. listopada narastao za 89 cm, dok je vodostaj Prološkog blata gotovo nepromijenjen - referirao nam je Brane Jukić.

image
Brane Jukić

Kako je poznato, u sklopu projekta VODIme, koji je usmjeren na jačanje otpornosti od klimatskih promjena ranjivih sektora upravljanja vodnim resursima, poljoprivrede, energetike i turizma na specifičnom području Imotske krajine, postavljeni su mjerači vodostaja, topline, prozirnosti vode u skoro svim jezerima Imotske krajine, gdje se u realnom vremenu mogu očitati vodostaji i ostali parametri vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 19:03