StoryEditorOCM
Splitdi će im duša?

Uberovi vozači pet puta odbili vožnju trudnoj Splićanki pred porodom: ‘Zbog njih mi je pozlilo, jedva sam došla kući...‘

Piše M. U.
1. lipnja 2024. - 06:59

Rastu temperature, a s njima i cijene vožnji na popularnoj aplikaciji Uber. Nažalost, rast cijena ne prati i rast kvalitete, ova dva pojma su za neke vozače obrnuto proporcionalna. Naša čitateljica živi je svjedok, a s nama je podijelila svoje nedavno, neugodno iskustvo. 

- Pozvala sam Uber od Općine do centra Solina te je bilo navedeno da je cijena oko 10 eura. Budući da sam ušla u deveti mjesec trudnoće, zaista se ne želim voziti autobusom. Uvijek budu prepuni ljudi, a s obzirom na to da nemam vozačku dozvolu, oslanjam se na taxi usluge.

U aplikaciji je pisalo da moj vozač stiže za nekoliko minuta, a ja sam ga čekala na autobusnoj stanici. Promatrala sam kretanje vozača u aplikaciji, nije se micao, a nakon par minuta mi je poslao poruku da otkažem vožnju - započinje priču uzrujana, mlada trudnica. 

image
Čitateljica

Splitski vozači Ubera najavljuju štrajk: ‘Nećemo voziti za jedan euro. Ugasit ćemo sve za vikend!‘

Kaže da su ovu "caku" osmislili vozači, jer Uber ima ovlasti prekinuti s njima suradnju ako se utvrdi da prečesto otkazuju vožnje. 

- Selektivno biraju samo vožnje koje im cjenovno odgovaraju. Lijepo se ukopaju na mjestu, ili kruže desetak minuta dok sami ne odlučite ili otkazat vožnju, koju čini mi se, Uber onda svejedno naplati, ili tražit drugog vozača. I sama sam se odlučila za opciju “potraži drugog vozača”. Još tri ili četiri vozača koja su moju vožnju prihvatila, šalju istu poruku.

image
Čitateljica

Dvadesetak minuta sam stajala na nogama, na suncu, i naravno, budući da sam “pred porod”, pozlilo mi je. Nekako sam se sabrala te kad se jedno stoti vozač prikazao na ekranu, pokušam na “ljudskost”: Napisala sam poruku u kojoj molim vozača da mi ne otkaže, jer sam trudna i pozlilo mi je te da me uberovci odbijaju već dvadesetak minuta. I taj vozač mi je otkazao vožnju - kaže čitateljica koju je počela hvatati panika jer se sama kući, u ovakvom stanju, vratiti nije mogla.

image
Čitateljica

- Nisam znala ni koliko ću još izdržat, a da se ne srušim na stanici. Tad zovem "Žuti taxi", koji srećom, dolazi za dvije minute. Budući da mi je pozlilo, čovjeku sam u pola vožnje morala izići iz auta, povratiti, do čega naravno ne bi došlo da taksisti rade svoj posao. Vozaču koji me, i nakon iskrene poruke u kojem mu govorim da sam u visokom stadiju trudnoće te da mi je pozlilo, odbio, samo mogu reći: nadam se da u sličnoj situaciji neće naići na sebi sličnog - govori mlada buduća majka. 

image
Čitateljica

Osvrnula se i na najavljene štrajkove vozača radi ukidanja kategorije vozila od 8 + 1 sjedala. 

-  Kažu da “toga ima samo u Hrvatskoj”. Uberom sam se vozila u pola Europe, a i pola Hrvatske, pa mogu reći da ovakav bezobrazluk vozača postoji samo u Splitu. Nigdje drugdje nisam doživjela da vozač ne želi doći po vas jer mu je “daleko” ili mu se “ne isplati”. Gospoda bi radili, ali samo ako je tura do aerodroma.

image
Vojko Bašić/ilustracija/Cropix

Kada dođe zima, ti isti vozači bi vas odveli i u ulicu preko puta, pa i za dva eura, "daj šta daš". Zanima me odakle im pravo luksuza da selektivno biraju posao koji će odraditi. Zamislite da vam liječnik “otkaže” pregled ili da vas odbije liječiti, jer mu je vaša dijagnoza “prekomplicirana”? Sramota - zaključuje. 

Poslali smo upit Uberu. Kažu da gospođa koja se koristila Uber aplikaciju mora prvo spomenute vozače prijaviti Uberu nakon čega će nam moći dati konkretan odgovor. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 20:50