StoryEditorOCM
Zagoradogađanje naroda

Imotska krajina ne pamti ovakvu feštu; mladu misu splitskog svećenika pohodilo 1000 ljudi; vrtili se janjci, odojci...

Piše Tanja Šimundić Bendić
12. kolovoza 2024. - 18:33

Veliko slavlje u Imotskoj krajini, još veće u Lovreću dogodilo se ovog vikenda u župnoj Crkvi Duha Svetoga, u kojoj je pred stotinama vjernika don Marko Šimundić mladom misom potvrdio sakrament svećeničkog reda. Slavlje je bilo tim veće što je mladomisno slavlje u Župi Lovreć Opanci, u znamenitoj, najvećoj crkvi s područja Splitsko-makarske nadbiskupije zadnji put održano prije 45 godina.

image

Čestitke su stizale sa svih strana

Privatni album

Lovreću se dogodilo događanje naroda, koji su na veliki slavljenički dan došli iz cijele Imotske krajine, Rijeke, Zadra, Splita, Zagreba gdje će mladi svećenik nastaviti službu. Proslavi koja se ne pamti u ovom kraju nazočili su bojni svećenici, don Markovi kolege, ovogodišnji mladomisnici, zbor "Omnia Deo" sastavljen od časnih sestara, bogoslova i svećenika iz zajednice mladomisnika koji je animirao slavlje mlade mise, te program u dvorani, kao i čitav niz uglednih gostiju iz raznih društvenih sfera.

- Nema boljeg mjesta za ovo slavlje nego u mom Lovreću, u Šimundićima, u kraju iz kojeg potječem, u kojem sam iz Splita gdje sam rođen, dolazio s mojim roditeljima. Brojne je vjerojatno iznenadio moj životni put, zasigurno nikada nisu mogli ni promisliti da će iz onako nemirnog djeteta sklonog raznoraznim nestašlucima postati čovjek koji sada stoji pred vama, i skupa s vama slavi svoju mladu misu.

image

Pjesmu su povele časne sestre

Privatni album

Uvijek su mi pričali kako sam još kao dijete uvijek govorio riječ neću. Neću. Neću. A onda je došao Bog i rekao hoćeš. I tako i bi. Danas sam tu, pred vama, pred mojom obitelji, mojim roditeljima Milom i Franom, sestrom Ivanom, pred svima vama mojim ljudima. Kako bi baš sa svima vama podijelio radost života i poslanja. Nema ljepšeg od toga - naveo je don Marko Šimundić.

image

Crkva u Lovreću je najveća na području Splitsko-makarske nadbiskupije

Privatni album

Svečani ceremonijal je zaokružen slavljem za 800 uzvanika u mjesnoj školskoj dvorani, kojim je nastavljena odlična atmosfera događanja kakvo je Lovreć predugo čekao. Velika obitelj imotskog kraja i gostiju koje su prigrlili kao svoje, svom je snagom zaokružila obitelj svečara.

Između ostalog za ovu veliku prigodu, kako je i navika u lovrećkom kraju, jelo se i pilo samo najbolje. Degustiralo se 50 kilograma pršuta, isto toliko sira, zavrtjelo se i 30 janjaca, 10 odojaka, pojelo se i kućama razdijelilo na desetine kilograma slastica. Bila je to fešta o kojoj će se dugo pričati.

image

Don Marko blagosliva svečare

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. kolovoz 2024 13:17