StoryEditorOCM
SplitMOGLO BI BIT BURNO

Danas se sastaje Gradsko vijeće i pada odluka koja bi nekima mogla izbiti eure iz džepa: ‘Štite se najjači i najveći...‘

Piše Frano Kiso
26. travnja 2024. - 07:50

Danas se održava 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Splita, a spremne su 42 točke dnevnog reda. Osim davanja prethodne suglasnosti na prijedlog Statuta splitskih osnovnih škola i Centra za autizam, tu će se naći i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke za utvrđivanje mjerila za sudjelovanje roditelja u cijeni programa dječjih vrtića i jaslica Grada Splita.

Iznijet će se i Prijedlog zaključka o odobrenju izvođenja radova rekonstrukcije i građenja Hotela Vila Rosina na lokaciji Bačvice te o izgradnjama zgrada stambene i mješovite namjene na području Žnjana. Što se tiče graditeljstva, tu je i odobrenje izvođenja radova građenja Aparthotela Žnjan.

Pred vijećnicima će se također naći i Prijedlog odluke o davanju na upravljanje i korištenje poduzetničko potporne infrastrukture trgovačkom društvu „Razvojna agencija Split – RaST d.o.o.“. Iz Banovine su zaključili kako je potrebna potpora vlasnika nekretnine Tehnološkog parka u periodu uspostave sustava upravljanja objektom u cilju osiguranja financijske samoodrživosti Tehnološkog parka. Imajući to u vidu, potrebno je ovlaštenje Gradskog vijeća kako bi Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. kao poduzetničko-potporna institucija mogla upravljati Poduzetničkim centrom RaST+ te Tehnološkim parkom Split.

Diskriminacija među ugostiteljima

Zadnja točka dnevnog reda je nedavno uzburkala vode na lokalnoj ugostiteljskoj sceni pošto će se Prijedlogom odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području Grada Splita napraviti svojevrsna diskriminacija.

Naime, ugostiteljski objekti iz skupine „Restorani“ i „Barovi“ koji se nalaze unutar obuhvata stare gradske jezgre mogu raditi svaki dan do ponoć ili jedan sat ujutro u zatvorenom prostoru, a oni koji djelatnost obavljaju na prostoru Trumbićeve obale, Trga dr. Franje Tuđmana, Trga Republike, Obale Hrvatskog narodnog preporoda i Obale Lazareta u periodu od 1. svibnja do 30. rujna mogu raditi sat vremena duže.

Splitski ugostitelj ogorčen što će morati u ponoć zatvoriti kafić, a neki ne: ‘Imat će hiperprofite, Grad me zakida...‘

- Kako protumačiti činjenicu da gradska vlast sprema Odluku kojom će zabraniti rad iza ponoći svim ugostiteljima u centru grada, a od te Odluke su izuzeti ugostitelji na Rivi i na Prokurativama, odnosno najveći i najjači ugostitelji u gradu - napisao nam je jedan ogorčeni ugostitelj prije mjesec dana nakon poziva javnosti na sudjelovanje u internetskom savjetovanju o nacrtu ovog Prijedloga.

Preostaje nam za vidjeti hoće li oporbeni vijećnici slična pitanja uputiti gradskoj vlasti na današnjoj sjednici koja bi se mogla prometnuti u izuzetno zanimljivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:50