stdClass Object ( [id] => 1340111 [title] => Dok Puljak obećava garaže, u Splitu se više isplati graditi zgrade tamo gdje nema mogućnosti za parking, a evo zašto... [alias] => dok-puljak-obecava-garaze-u-splitu-se-vise-isplati-graditi-zgrade-tamo-gdje-nema-mogucnosti-za-parking-a-evo-zasto [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovih dana gradonačelnik Ivica Puljak predstavio je građanima predblagdanski poklon u vidu 30-ak garaža koje će dobiti Split ukoliko mu se povjeri više mandata, jer očito se sve što je obećao ne može napraviti do konca ovoga. Puljak je novinarima najavio da će uskoro na Gradsko vijeće doći Plan održive urbane mobilnosti Grada do 2030. godine.

Po novoj prezentaciji koju su mediji imali priliku vidjeti javna garaža na Trgu Hrvatske bratske zajednice imala bi 250 mjesta, što je manje nego po Detaljnom planu uređenja za Trg HBZ. Naime, u DPU za trg HBZ piše da je "obvezna javna garaža kapaciteta 450 vozila".

Problem s kapacitetom javne garaže najviše se odnosi na zgradu Općinskog suda koji bi od siječnja 2024. trebao početi s radom u Gundulićevoj ulici, a nema osigurana parking mjesta. Po društvenim mrežama mogu se pročitati komentari neka suci i odvjetnici idu pješke ili javnim prijevozom na posao, kao i oni kojima je Sud potreban, ali zanimljivo je da je u Detaljnom planu precizno izračunato koliko je garažnih kapaciteta potrebno za druge zgrade koje bi se gradile na Trgu HBZ.

---

image

Gradonačelnik Puljak predstavio je građanima predblagdanski poklon u vidu 30-ak garaža koje će dobiti Split ukoliko mu se povjeri više mandata

Vojko Bašić/Cropix
---

Investitorova privilegija

Tako bi podzemna garaža od tri etaže imala ukupno 28.710 m2, odnosno, 986 parkirnih mjesta, od čega bi za gradsku upravu koja bi se preselila na Trg HBZ bilo potrebno 240 PM, za policiju 8 mjesta, a za OTP banku 280 parkirnih mjesta, dok bi kafići i galerije dobili još 8 parkirnih mjesta. Drugim riječima, bio bi osiguran parking za gradsku upravu, bankare i policiju, ali za djelatnike Ministarstva pravosuđa i ne baš jer bi 450 PM po Detaljnom planu bilo za javnu garaža koju bi mogli svi građani koristiti. No, sad je po Puljkovom planu broj PM za javnu garažu manji za još 200 parkirnih mjesta.

Problem s ovom lokacijom je nastao jer se po GUP-u, koji datira iz 2005., u središtu Splita može graditi zgrade bez osiguranog parkinga.

Nedavno je vlasnik parcele gdje se gradi zgrada na vrijednom arheološkom nalazištu Ad basilicas pictas kazao kako su morali platiti kaznu da bi mogli graditi bez osiguranog parkinga. Ali, zapravo je riječ o privilegiji. Za naknadu investitoru je omogućeno da gradi bez osiguranog broja potrebnih parkirnih mjesta ili garaže. To stvara gužvu u prometu jer zbog nedostatka parkirnog prostora automobili zauzimaju nogostupe, stvaraju nesigurnost kod pješaka koji se moraju provlačiti između njih, a komunalni redari ispisuju kazne zbog nepropisnog parkiranja.

Investitor jednokratno plati naknadu, ali realno je ona daleko manja od vrijednosti građevinskih kvadrata koji u Splitu nezaustavljivo rastu. Dakle, isplati se graditi tamo gdje nema mogućnosti za parking jer to dugoročno nije briga investitora već pada na leđa onih koji koriste prostor.

---

image

U slučaju gradnje na lokaciji arheološkog nalazišta Ad basilicas pictas investitor nije mogao izgraditi garaže jer su to zabranili konzervatori

Saša Burić/Cropix
---

Inače, u slučaju Ad basilicas pictasa, prvotno je bila zamišljena dvostruko veća gradnja, s podzemnom garažom, ali su srećom konzervatori zaštitili izuzetno vrijednu baštinu i smanjili volumen građevina, te zabranili podzemnu garažu koja bi uništila arheološko nalazište, što je dovelo do toga da 17 automobila u središtu grada nema osiguran parking.

Ništa od prvokupa

Na žalost, Grad ni Ministarstvo kulture nisu se odlučili za prvokup pa da se vrhunsko arheološko nalazište formira u paviljon za kulturne sadržaje. Iz Grada su nam zadnji put odgovorili da je cijena narasla zbog suglasnosti konzervatora da se može graditi. Grad nije htio samostalno izvesti prvokup već su rekli da je Ministarstvo kulture trebalo "ispraviti greške iz prošlosti", a da je Grad bio spreman sufinancirati otkup s njima, ali da se to nažalost nije realiziralo. No, Grad drži oročenih 10 milijuna eura u banci. Dakle, nije stvar u tome da se nema novca. Gradska vlast snosi odgovornost što nije dopustila Gradskom vijeću da odluči hoće li potrošiti novce na primjerenu prezentaciju kulturne baštine. Ministarstvo kulture je doista moglo bolje osmisliti prezentaciju baštine od toga da ju natkrije zgrada bez parkinga.

Zgrade bez parkinga opterećuju prometnu infrastrukturu. Jedan od najpoznatijih slučajeva kad se zbog nedostatka parkinga za objekt stvorio problem nastao je s hotelom Luxe, oko kojeg se vodi spor jer je USKOK optužio bivšeg gradonačelnika Ivu Baldasara i bivšeg šefa komunale Damira Ordulja i Damira Babića da su privilegirali vlasnika hotela tako što su mu omogućili korištenje besplatnih ili povoljnijih parkirališnih mjesta, čime je Grad Split oštećen za 463.700 kuna.

Međutim, postoji bitna razlika između slučaja Ad basilicas pictas i zgrade budućeg Općinskog suda u Gundulićevoj (bivše Prime Stande). U slučaju nalazišta Ad basilicas pictas investitor nije mogao izgraditi garaže jer su to zabranili konzervatori. No, u slučaju rekonstrukcije bivše zgrade Prime Stande GUP Ministarstvu pravosuđa nije zabranio gradnju podzemne garaže. Naprosto se radilo o tome da je projekt bio loše isplaniran.

Krivo se procijenilo koliko je kapaciteta potrebno osigurati da se sudstvo preseli pa se naknadno Ministarstvo odlučilo dodati još jedan kat, kad su radovi već odmakli, iako su suci upozoravali prije početka gradnje da nedostaje mjesta za kancelarije, a to je poremetilo odnos predviđenog parkinga.

U Gradu su tada komentirali da je projekt mogao biti bolji, ali bilo je već kasno.

"Kolegica je upozorila, ali..."

– Kolegica koja je izdavala lokacijsku dozvolu upozorila je investitora na pitanje parkinga. Postoji mogućnost plaćanja za nedostajuća parkirališna mjesta. Ali, projekt je, po mome mišljenju, mogao biti bolji da je predvidio nekoliko etaža podzemnih garaža koje bi bile tlocrtno ispod ukopane. Tako bi se moglo normalno parkirati. Ali, GUP dozvoljava da se na toj lokaciji izgradi jedna etaža više i bez toga. – objasnio nam je tada bivši pročelnik za urbanizam Boris Marelja.

Odnosno, u GUP-u piše (citat): "...omogućava se odstupanje od potrebnog broja parkirališnih ili garažnih mjesta iz prethodne tablice, osim za stambene i stambeno-poslovne građevine, uz obvezu plaćanja tržišne cijene za svako parkirališno ili garažno mjesto za koje se traži odstupanje, ukoliko se planirana građevina ili zahvat gradi u središnjem dijelu Splita omeđenim: more, Ulica braće Kaliterna, Gupčeva, Šetalište Bačvice, Ulica slobode, Hrvatske mornarice…"

---

image

Sadašnje prezagušeno parkiralište na Trgu Hrvatske bratske zajednice u Splitu

Ante Čizmić/Cropix
---

Dakle, naprosto se radi o traljavo obavljenom poslu od Ministarstva pravosuđa koje je iskoristilo mogućnost da uskrati potreban parking sucima, odvjetnicima i građanima kojima je potreban Općinski sud, iako na to nije bilo prisiljeno po GUP-u.

Kada će se i hoće li će se izgraditi javna garaža na Trgu Hrvatske bratske zajednice veliko je pitanje. Zgrada bivše Prime Stande je najvećim dijelom rekonstruirana zahvaljujući darovnici Kraljevine Norveške, bez tih sredstava se Općinski sud vjerojatno nikad ne bi preselio s Dračevca jer domaći političari godinama su samo davali obećanja.

Slijedi velika gužva u ‘sudskoj četvrti‘

Sve u svemu radovi su se otaljavali vrlo sporo, trajali su oko četiri godine, a Ministarstvo pravosuđa se upustilo čak u bespravne radove. Prije negoli su dobili građevinsku dozvolu za treći kat otpočeli su radove pa je Državni inspektorat privremeno bio zatvorio gradilište.

No, sad je to stvar prošlosti. Nakon Nove godine bi Općinski sud trebao početi s radom u Splitu, a koliko je poznato - firma "Best in parking" koja stoji iza kontroverznog projekta "Small Mall" sa 500 garažnih mjesta na Manušu kupila je nekoliko manjih parcela na Trgu HBZ. Što slijedi dalje možda će se više znati nakon što se suci presele, Općinski sud proradi i nastane prometna gužva.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZA VIŠE MANDATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZA VIŠE MANDATA 2 0 7527 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-17 13:47:37 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-18 18:28:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-18 18:28:24 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dok Puljak obećava garaže, u Splitu se više isplati graditi zgrade tamo gdje nema mogućnosti za parking, a evo zašto... page_title=Dok Puljak obećava garaže, u Splitu se više isplati graditi zgrade tamo gdje nema mogućnosti za parking, a evo zašto... [metakey] => Split, garaže, parking, Općinski sud Split, Trg hrvatske bratske zajednice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/17\/23863764.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26051411.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26051407.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/25733549.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/25642786.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kada \u0107e se i ho\u0107e li \u0107e se izgraditi javna gara\u017ea na Trgu Hrvatske bratske zajednice veliko je pitanje - po novoj prezentaciji\u00a0imala bi 250 mjesta, \u0161to je manje nego po Detaljnom planu ure\u0111enja u kojem pi\u0161e da je tamo\u00a0\u201dobvezna javna gara\u017ea kapaciteta 450 vozila\u201d<\/p>","

Gradona\u010delnik Puljak predstavio je gra\u0111anima predblagdanski poklon u vidu 30-ak gara\u017ea koje \u0107e dobiti Split ukoliko mu se povjeri vi\u0161e mandata<\/p>","

Split, 141123.
\nGradska uprava.
\nGradonacelnik Ivica Puljak odrzao je prezentaciju planiranja i izgradnje novih garaza na podrucju grada.
\nNa fotografiji: Ivica Puljak.
","

Sada\u0161nje prezagu\u0161eno parkirali\u0161te na Trgu Hrvatske bratske zajednice u Splitu<\/p>","

U slu\u010daju gradnje na lokaciji arheolo\u0161kog nalazi\u0161ta Ad basilicas pictas investitor nije mogao izgraditi gara\u017ee jer su to zabranili konzervatori<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_23863764_1920.jpg":"1920x1080","k_23863764_1280.jpg":"1280x1280","k_23863764_1024.jpg":"1024x1024","k_23863764_640.jpg":"640x640","k_23863764_480.jpg":"480x480","k_23863764_340.jpg":"340x340","k_23863764_220.jpg":"220x220","o_23863764_1280.jpg":"1280x852","o_23863764_1024.jpg":"1024x682","o_23863764_640.jpg":"640x426","o_23863764_480.jpg":"480x319","o_23863764_340.jpg":"340x226","o_23863764_220.jpg":"220x146","h_23863764_1280.jpg":"1280x854","h_23863764_1024.jpg":"1024x683","h_23863764_640.jpg":"640x427","h_23863764_480.jpg":"480x320","h_23863764_340.jpg":"340x227","h_23863764_220.jpg":"220x147","pp_23863764_1280.jpg":"1280x1628","pp_23863764_1024.jpg":"1024x1303","pp_23863764_640.jpg":"640x814","pp_23863764_480.jpg":"480x611","pp_23863764_340.jpg":"340x432","pp_23863764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_26051411_1920.jpg":"1920x1080","k_26051411_1280.jpg":"1280x1280","k_26051411_1024.jpg":"1024x1024","k_26051411_640.jpg":"640x640","k_26051411_480.jpg":"480x480","k_26051411_340.jpg":"340x340","k_26051411_220.jpg":"220x220","o_26051411_1280.jpg":"1280x856","o_26051411_1024.jpg":"1024x685","o_26051411_640.jpg":"640x428","o_26051411_480.jpg":"480x321","o_26051411_340.jpg":"340x227","o_26051411_220.jpg":"220x147","h_26051411_1280.jpg":"1280x854","h_26051411_1024.jpg":"1024x683","h_26051411_640.jpg":"640x427","h_26051411_480.jpg":"480x320","h_26051411_340.jpg":"340x227","h_26051411_220.jpg":"220x147","pp_26051411_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051411_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051411_640.jpg":"640x814","pp_26051411_480.jpg":"480x611","pp_26051411_340.jpg":"340x432","pp_26051411_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1395","hd_26051407_1920.jpg":"1920x1080","k_26051407_1280.jpg":"1280x1280","k_26051407_1024.jpg":"1024x1024","k_26051407_640.jpg":"640x640","k_26051407_480.jpg":"480x480","k_26051407_340.jpg":"340x340","k_26051407_220.jpg":"220x220","o_26051407_1280.jpg":"1280x930","o_26051407_1024.jpg":"1024x744","o_26051407_640.jpg":"640x465","o_26051407_480.jpg":"480x348","o_26051407_340.jpg":"340x247","o_26051407_220.jpg":"220x159","h_26051407_1280.jpg":"1280x854","h_26051407_1024.jpg":"1024x683","h_26051407_640.jpg":"640x427","h_26051407_480.jpg":"480x320","h_26051407_340.jpg":"340x227","h_26051407_220.jpg":"220x147","pp_26051407_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051407_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051407_640.jpg":"640x814","pp_26051407_480.jpg":"480x611","pp_26051407_340.jpg":"340x432","pp_26051407_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1302","hd_25733549_1920.jpg":"1920x1080","k_25733549_1280.jpg":"1280x1280","k_25733549_1024.jpg":"1024x1024","k_25733549_640.jpg":"640x640","k_25733549_480.jpg":"480x480","k_25733549_340.jpg":"340x340","k_25733549_220.jpg":"220x220","o_25733549_1280.jpg":"1280x868","o_25733549_1024.jpg":"1024x694","o_25733549_640.jpg":"640x434","o_25733549_480.jpg":"480x325","o_25733549_340.jpg":"340x230","o_25733549_220.jpg":"220x149","h_25733549_1280.jpg":"1280x854","h_25733549_1024.jpg":"1024x683","h_25733549_640.jpg":"640x427","h_25733549_480.jpg":"480x320","h_25733549_340.jpg":"340x227","h_25733549_220.jpg":"220x147","pp_25733549_1280.jpg":"1280x1628","pp_25733549_1024.jpg":"1024x1303","pp_25733549_640.jpg":"640x814","pp_25733549_480.jpg":"480x611","pp_25733549_340.jpg":"340x432","pp_25733549_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25642786_1920.jpg":"1920x1080","k_25642786_1280.jpg":"1280x1280","k_25642786_1024.jpg":"1024x1024","k_25642786_640.jpg":"640x640","k_25642786_480.jpg":"480x480","k_25642786_340.jpg":"340x340","k_25642786_220.jpg":"220x220","o_25642786_1280.jpg":"1280x853","o_25642786_1024.jpg":"1024x682","o_25642786_640.jpg":"640x426","o_25642786_480.jpg":"480x320","o_25642786_340.jpg":"340x226","o_25642786_220.jpg":"220x146","h_25642786_1280.jpg":"1280x854","h_25642786_1024.jpg":"1024x683","h_25642786_640.jpg":"640x427","h_25642786_480.jpg":"480x320","h_25642786_340.jpg":"340x227","h_25642786_220.jpg":"220x147","pp_25642786_1280.jpg":"1280x1628","pp_25642786_1024.jpg":"1024x1303","pp_25642786_640.jpg":"640x814","pp_25642786_480.jpg":"480x611","pp_25642786_340.jpg":"340x432","pp_25642786_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5556585 Threads: 75 Questions: 993192932 Slow queries: 0 Opens: 176532 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.741 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8894276 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/dok-puljak-obecava-garaze-u-splitu-se-vise-isplati-graditi-zgrade-tamo-gdje-nema-mogucnosti-za-parking-a-evo-zasto-1340111 [printLink] => /split/dok-puljak-obecava-garaze-u-splitu-se-vise-isplati-graditi-zgrade-tamo-gdje-nema-mogucnosti-za-parking-a-evo-zasto-1340111?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 91443 [name] => garaže [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => garaze [link] => /tag/garaze ) [2] => stdClass Object ( [id] => 309522 [name] => Parking [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parking [link] => /tag/parking ) [3] => stdClass Object ( [id] => 259483 [name] => Općinski sud Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => opcinski-sud-split [link] => /tag/opcinski-sud-split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 237088 [name] => Trg Hrvatske bratske zajednice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trg-hrvatske-bratske-zajednice [link] => /tag/trg-hrvatske-bratske-zajednice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZA VIŠE MANDATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dok Puljak obećava garaže, u Splitu se više isplati graditi zgrade tamo gdje nema mogućnosti za parking, a evo zašto... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/23863764.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Kada će se i hoće li će se izgraditi javna garaža na Trgu Hrvatske bratske zajednice veliko je pitanje - po novoj prezentaciji imala bi 250 mjesta, što je manje nego po Detaljnom planu uređenja u kojem piše da je tamo ”obvezna javna garaža kapaciteta 450 vozila”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/23863764.jpg [title] =>

Kada će se i hoće li će se izgraditi javna garaža na Trgu Hrvatske bratske zajednice veliko je pitanje - po novoj prezentaciji imala bi 250 mjesta, što je manje nego po Detaljnom planu uređenja u kojem piše da je tamo ”obvezna javna garaža kapaciteta 450 vozila”

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26051411.jpg [title] =>

Gradonačelnik Puljak predstavio je građanima predblagdanski poklon u vidu 30-ak garaža koje će dobiti Split ukoliko mu se povjeri više mandata

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26051407.jpg [title] =>

Split, 141123.
Gradska uprava.
Gradonacelnik Ivica Puljak odrzao je prezentaciju planiranja i izgradnje novih garaza na podrucju grada.
Na fotografiji: Ivica Puljak.
Vojko Basic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/25733549.jpg [title] =>

Sadašnje prezagušeno parkiralište na Trgu Hrvatske bratske zajednice u Splitu

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/25642786.jpg [title] =>

U slučaju gradnje na lokaciji arheološkog nalazišta Ad basilicas pictas investitor nije mogao izgraditi garaže jer su to zabranili konzervatori

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovih dana gradonačelnik Ivica Puljak predstavio je građanima predblagdanski poklon u vidu 30-ak garaža koje će dobiti Split ukoliko mu se povjeri više mandata, jer očito se sve što je obećao ne može napraviti do konca ovoga. Puljak je novinarima najavio da će uskoro na Gradsko vijeće doći Plan održive urbane mobilnosti Grada do 2030. godine.

Po novoj prezentaciji koju su mediji imali priliku vidjeti javna garaža na Trgu Hrvatske bratske zajednice imala bi 250 mjesta, što je manje nego po Detaljnom planu uređenja za Trg HBZ. Naime, u DPU za trg HBZ piše da je "obvezna javna garaža kapaciteta 450 vozila".

Problem s kapacitetom javne garaže najviše se odnosi na zgradu Općinskog suda koji bi od siječnja 2024. trebao početi s radom u Gundulićevoj ulici, a nema osigurana parking mjesta. Po društvenim mrežama mogu se pročitati komentari neka suci i odvjetnici idu pješke ili javnim prijevozom na posao, kao i oni kojima je Sud potreban, ali zanimljivo je da je u Detaljnom planu precizno izračunato koliko je garažnih kapaciteta potrebno za druge zgrade koje bi se gradile na Trgu HBZ.

---

image

Gradonačelnik Puljak predstavio je građanima predblagdanski poklon u vidu 30-ak garaža koje će dobiti Split ukoliko mu se povjeri više mandata

Vojko Bašić/Cropix
---

Investitorova privilegija

Tako bi podzemna garaža od tri etaže imala ukupno 28.710 m2, odnosno, 986 parkirnih mjesta, od čega bi za gradsku upravu koja bi se preselila na Trg HBZ bilo potrebno 240 PM, za policiju 8 mjesta, a za OTP banku 280 parkirnih mjesta, dok bi kafići i galerije dobili još 8 parkirnih mjesta. Drugim riječima, bio bi osiguran parking za gradsku upravu, bankare i policiju, ali za djelatnike Ministarstva pravosuđa i ne baš jer bi 450 PM po Detaljnom planu bilo za javnu garaža koju bi mogli svi građani koristiti. No, sad je po Puljkovom planu broj PM za javnu garažu manji za još 200 parkirnih mjesta.

Problem s ovom lokacijom je nastao jer se po GUP-u, koji datira iz 2005., u središtu Splita može graditi zgrade bez osiguranog parkinga.

Nedavno je vlasnik parcele gdje se gradi zgrada na vrijednom arheološkom nalazištu Ad basilicas pictas kazao kako su morali platiti kaznu da bi mogli graditi bez osiguranog parkinga. Ali, zapravo je riječ o privilegiji. Za naknadu investitoru je omogućeno da gradi bez osiguranog broja potrebnih parkirnih mjesta ili garaže. To stvara gužvu u prometu jer zbog nedostatka parkirnog prostora automobili zauzimaju nogostupe, stvaraju nesigurnost kod pješaka koji se moraju provlačiti između njih, a komunalni redari ispisuju kazne zbog nepropisnog parkiranja.

Investitor jednokratno plati naknadu, ali realno je ona daleko manja od vrijednosti građevinskih kvadrata koji u Splitu nezaustavljivo rastu. Dakle, isplati se graditi tamo gdje nema mogućnosti za parking jer to dugoročno nije briga investitora već pada na leđa onih koji koriste prostor.

---

image

U slučaju gradnje na lokaciji arheološkog nalazišta Ad basilicas pictas investitor nije mogao izgraditi garaže jer su to zabranili konzervatori

Saša Burić/Cropix
---

Inače, u slučaju Ad basilicas pictasa, prvotno je bila zamišljena dvostruko veća gradnja, s podzemnom garažom, ali su srećom konzervatori zaštitili izuzetno vrijednu baštinu i smanjili volumen građevina, te zabranili podzemnu garažu koja bi uništila arheološko nalazište, što je dovelo do toga da 17 automobila u središtu grada nema osiguran parking.

Ništa od prvokupa

Na žalost, Grad ni Ministarstvo kulture nisu se odlučili za prvokup pa da se vrhunsko arheološko nalazište formira u paviljon za kulturne sadržaje. Iz Grada su nam zadnji put odgovorili da je cijena narasla zbog suglasnosti konzervatora da se može graditi. Grad nije htio samostalno izvesti prvokup već su rekli da je Ministarstvo kulture trebalo "ispraviti greške iz prošlosti", a da je Grad bio spreman sufinancirati otkup s njima, ali da se to nažalost nije realiziralo. No, Grad drži oročenih 10 milijuna eura u banci. Dakle, nije stvar u tome da se nema novca. Gradska vlast snosi odgovornost što nije dopustila Gradskom vijeću da odluči hoće li potrošiti novce na primjerenu prezentaciju kulturne baštine. Ministarstvo kulture je doista moglo bolje osmisliti prezentaciju baštine od toga da ju natkrije zgrada bez parkinga.

Zgrade bez parkinga opterećuju prometnu infrastrukturu. Jedan od najpoznatijih slučajeva kad se zbog nedostatka parkinga za objekt stvorio problem nastao je s hotelom Luxe, oko kojeg se vodi spor jer je USKOK optužio bivšeg gradonačelnika Ivu Baldasara i bivšeg šefa komunale Damira Ordulja i Damira Babića da su privilegirali vlasnika hotela tako što su mu omogućili korištenje besplatnih ili povoljnijih parkirališnih mjesta, čime je Grad Split oštećen za 463.700 kuna.

Međutim, postoji bitna razlika između slučaja Ad basilicas pictas i zgrade budućeg Općinskog suda u Gundulićevoj (bivše Prime Stande). U slučaju nalazišta Ad basilicas pictas investitor nije mogao izgraditi garaže jer su to zabranili konzervatori. No, u slučaju rekonstrukcije bivše zgrade Prime Stande GUP Ministarstvu pravosuđa nije zabranio gradnju podzemne garaže. Naprosto se radilo o tome da je projekt bio loše isplaniran.

Krivo se procijenilo koliko je kapaciteta potrebno osigurati da se sudstvo preseli pa se naknadno Ministarstvo odlučilo dodati još jedan kat, kad su radovi već odmakli, iako su suci upozoravali prije početka gradnje da nedostaje mjesta za kancelarije, a to je poremetilo odnos predviđenog parkinga.

U Gradu su tada komentirali da je projekt mogao biti bolji, ali bilo je već kasno.

"Kolegica je upozorila, ali..."

– Kolegica koja je izdavala lokacijsku dozvolu upozorila je investitora na pitanje parkinga. Postoji mogućnost plaćanja za nedostajuća parkirališna mjesta. Ali, projekt je, po mome mišljenju, mogao biti bolji da je predvidio nekoliko etaža podzemnih garaža koje bi bile tlocrtno ispod ukopane. Tako bi se moglo normalno parkirati. Ali, GUP dozvoljava da se na toj lokaciji izgradi jedna etaža više i bez toga. – objasnio nam je tada bivši pročelnik za urbanizam Boris Marelja.

Odnosno, u GUP-u piše (citat): "...omogućava se odstupanje od potrebnog broja parkirališnih ili garažnih mjesta iz prethodne tablice, osim za stambene i stambeno-poslovne građevine, uz obvezu plaćanja tržišne cijene za svako parkirališno ili garažno mjesto za koje se traži odstupanje, ukoliko se planirana građevina ili zahvat gradi u središnjem dijelu Splita omeđenim: more, Ulica braće Kaliterna, Gupčeva, Šetalište Bačvice, Ulica slobode, Hrvatske mornarice…"

---

image

Sadašnje prezagušeno parkiralište na Trgu Hrvatske bratske zajednice u Splitu

Ante Čizmić/Cropix
---

Dakle, naprosto se radi o traljavo obavljenom poslu od Ministarstva pravosuđa koje je iskoristilo mogućnost da uskrati potreban parking sucima, odvjetnicima i građanima kojima je potreban Općinski sud, iako na to nije bilo prisiljeno po GUP-u.

Kada će se i hoće li će se izgraditi javna garaža na Trgu Hrvatske bratske zajednice veliko je pitanje. Zgrada bivše Prime Stande je najvećim dijelom rekonstruirana zahvaljujući darovnici Kraljevine Norveške, bez tih sredstava se Općinski sud vjerojatno nikad ne bi preselio s Dračevca jer domaći političari godinama su samo davali obećanja.

Slijedi velika gužva u ‘sudskoj četvrti‘

Sve u svemu radovi su se otaljavali vrlo sporo, trajali su oko četiri godine, a Ministarstvo pravosuđa se upustilo čak u bespravne radove. Prije negoli su dobili građevinsku dozvolu za treći kat otpočeli su radove pa je Državni inspektorat privremeno bio zatvorio gradilište.

No, sad je to stvar prošlosti. Nakon Nove godine bi Općinski sud trebao početi s radom u Splitu, a koliko je poznato - firma "Best in parking" koja stoji iza kontroverznog projekta "Small Mall" sa 500 garažnih mjesta na Manušu kupila je nekoliko manjih parcela na Trgu HBZ. Što slijedi dalje možda će se više znati nakon što se suci presele, Općinski sud proradi i nastane prometna gužva.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Basic/Cropix Ante Čizmić/Cropix Saša Burić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Kada će se i hoće li će se izgraditi javna garaža na Trgu Hrvatske bratske zajednice veliko je pitanje - po novoj prezentaciji imala bi 250 mjesta, što je manje nego po Detaljnom planu uređenja u kojem piše da je tamo ”obvezna javna garaža kapaciteta 450 vozila”

Vojko Bašić/Cropix

Gradonačelnik Puljak predstavio je građanima predblagdanski poklon u vidu 30-ak garaža koje će dobiti Split ukoliko mu se povjeri više mandata

Vojko Basic/Cropix

Split, 141123.
Gradska uprava.
Gradonacelnik Ivica Puljak odrzao je prezentaciju planiranja i izgradnje novih garaza na podrucju grada.
Na fotografiji: Ivica Puljak.

Ante Čizmić/Cropix

Sadašnje prezagušeno parkiralište na Trgu Hrvatske bratske zajednice u Splitu

Saša Burić/Cropix

U slučaju gradnje na lokaciji arheološkog nalazišta Ad basilicas pictas investitor nije mogao izgraditi garaže jer su to zabranili konzervatori

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/dok-puljak-obecava-garaze-u-splitu-se-vise-isplati-graditi-zgrade-tamo-gdje-nema-mogucnosti-za-parking-a-evo-zasto-1340111 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e1d80ad4f2d8575cd749f0f13be4e5fa741638f7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dok+Puljak+obe%C4%87ava+gara%C5%BEe%2C+u+Splitu+se+vi%C5%A1e+isplati+graditi+zgrade+tamo+gdje+nema+mogu%C4%87nosti+za+parking%2C+a+evo+za%C5%A1to...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdok-puljak-obecava-garaze-u-splitu-se-vise-isplati-graditi-zgrade-tamo-gdje-nema-mogucnosti-za-parking-a-evo-zasto-1340111 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdok-puljak-obecava-garaze-u-splitu-se-vise-isplati-graditi-zgrade-tamo-gdje-nema-mogucnosti-za-parking-a-evo-zasto-1340111 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZA VIŠE MANDATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitZA VIŠE MANDATA

Dok Puljak obećava garaže, u Splitu se više isplati graditi zgrade tamo gdje nema mogućnosti za parking, a evo zašto...

Piše Sandi Vidulić
18. studenog 2023. - 19:28
Kada će se i hoće li će se izgraditi javna garaža na Trgu Hrvatske bratske zajednice veliko je pitanje - po novoj prezentaciji imala bi 250 mjesta, što je manje nego po Detaljnom planu uređenja u kojem piše da je tamo ”obvezna javna garaža kapaciteta 450 vozila”Vojko Bašić/Cropix

Ovih dana gradonačelnik Ivica Puljak predstavio je građanima predblagdanski poklon u vidu 30-ak garaža koje će dobiti Split ukoliko mu se povjeri više mandata, jer očito se sve što je obećao ne može napraviti do konca ovoga. Puljak je novinarima najavio da će uskoro na Gradsko vijeće doći Plan održive urbane mobilnosti Grada do 2030. godine.

Po novoj prezentaciji koju su mediji imali priliku vidjeti javna garaža na Trgu Hrvatske bratske zajednice imala bi 250 mjesta, što je manje nego po Detaljnom planu uređenja za Trg HBZ. Naime, u DPU za trg HBZ piše da je "obvezna javna garaža kapaciteta 450 vozila".

Problem s kapacitetom javne garaže najviše se odnosi na zgradu Općinskog suda koji bi od siječnja 2024. trebao početi s radom u Gundulićevoj ulici, a nema osigurana parki...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 09:34