stdClass Object ( [id] => 1364900 [title] => Insajder nam je otkrio šokantne detalje o ‘modernom roblju‘ u Hrvatskoj: ‘Dovode ih kojoti, a spašavaju umiruće osobe‘ [alias] => insajder-nam-je-otkrio-sokantne-detalje-o-modernom-roblju-u-hrvatskoj-dovode-ih-kojoti-a-spasavaju-umiruce-osobe [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Komentirajući nedavno "sistemsku korupciju" hrvatskog društva, saborska zastupnica Katarina Peović je kao primjer istaknula sljedeće: "Današnji sinovi HDZ-ovaca i HSLS-ovaca, pripadnici elita, ogromne novce zarađuju na praktički robovskim radnim uvjetima u koje dovode radnike iz trećih zemalja. U HSLS-u imamo sina Žarka Katića koji je otvorio firmu za dovođenje stranih radnika upravo u trenutku kada je njegov otac 2021. predstavljao Zakon o strancima koji je u potpunosti legalizirao i liberalizirao uvođenje strane radne snage. Imamo Karamarkovog sina koji je otvorio takvu agregatorsku firmu.

HDZ nije donio pravila kako će se smjestiti taj radnik iz trećih zemalja koji danas radi kao rob u Hrvatskoj. To je brojka koja je u zadnje dvije godine utrostručena i mi imamo ogroman problem strane radne snage koja se ne dovodi zbog multikulturalnosti. Strani radnici se dovode isključivo zato da bi se snizila cijena radne snage, što je povezano i s našim radništvom koje odlazi u inozemstvo. Istovremeno, 16,7 posto radno sposobnog stanovništva je iselilo na legalan i zakonit način."

---

image
Ivan Peric/Cropix/Cropix
---

Iako je zamjena skuplje radne snage onom jeftinijom jedan od osnovnih postulata tržišnih mehanizama, Hrvati još uvijek - gotovo 35 godina nakon "iskoraka" u kapitalizam - otkrivaju sve čari tih koncepata. U skladu s tim, najnovije čuđenje kod nacije posljednjih godina izazivaju radnici svih boja i oblika, razbacani po turističkim destinacijama, ono malo preostalih tvornica i, naravno, ulicama u svojstvu dostavljača.

I, premda se mnogo pisalo i pričalo o raznim aspektima ove teme, uvijek se može nešto novo saznati o nesposobnošću i nesnalaženju upravnih tijela s ovom "modernom" pojavom. A kako bismo bacili novo svjetlo na neke od (brojnih) mračnih kutaka ove priče, porazgovarali smo s jednim od njenih rubnih aktera. 

- Ja već četiri godine radim kao dostavljač, tako da sam u stalnom kontaktu s agregatorima i stranim kolegama. Svašta su mi napričali. A kako se isto tako svašta piše u medijima, mislim da je samo pošteno da javnost sazna pravu istinu o pozadini ovih stvari - govori nam Splićanin, čiji identitet ćemo, zbog njegove sigurnosti, ovom prigodom zaštititi.

---

image

Za domaće, veli naš sugovornik, nema ni novih torbi, a za strance se uvijek nađu

Jakov Prkić/Cropix
---

Prva na tapetu nam je priča o tome kako se jeftina radna snaga uopće doprema u Europu tj. Hrvatsku. 

- U, recimo, Nepalu i Indiji postoje agenti koji organiziraju te transfere prema razvijenim zemljama. Ja ih zovem, po uzoru na meksičke krijumčare preko američke granice, kojotima. Ti kojoti zahtijevaju od radnika da im isplate pet do deset tisuća eura za njihove usluge. Za tamošnji standard je to životna ušteđevina, a mnogi te novce niti nemaju pa dižu kredit ili prodaju nasljedstvo. Tako počinje njihova "avantura" - uvodi nas u svijet suvremene trgovine ljudima sugovornik.

Kojoti zatim pristupaju agencijama za zapošljavanje u zemljama destinacijama, čiji je posao pronaći radna mjesta te pripremiti sve papire i dozvole za rad. A kako bi se poslodavce udobrovoljilo da pristanu rizik stranog radnika, kojot ih "podmazuje" s 1000 eura.

- Taj novac služi kao svojevrsni depozit i zaštita od predviđenih i nepredviđenih troškova, kao što su traženje smještaja ili bijeg radnika. Znam i za slučajeve u kojima su stranci, na primjer, krali skutere i takve stvari. Razumljivo je da je za neke poslodavce nabavka radne snage na taj način kompliciranija i nepredvidljivija od uobičajene, pa ih se s tim finim iznosom malo relaksira - tvrdi dostavljač.

---

image
/Afp
---

U svakoj sredini gdje šalje radnike kojot ima "svoje ljude". To su, u pravilu, oni koje je on tu također smjestio kako bi se zaposlili, ali su se u međuvremenu dovoljno naturalizirali i udomaćili, pa su spremni postati njegova desna ruka. A jedan od njihovih zadataka je - pripremiti teren za otisnuće ljudstva dalje u Europu. Jer, Hrvatska je za njih samo odskočna daska.

- Oni sve novce koje zarade ovdje šalju doma. A, pošto su u zapadnoj Europi veće plaće, onda ih mi praktički ne zanimamo. U principu, na neki način iskorištavaju situaciju u kojoj sad Hrvatska dijeli te radne dozvole leva-leva. Kad ih dobiju, ušli su u Schengen. To im je već kao lutrija. Dalje preferiraju Njemačku, Skandinaviju i Portugal. Zašto Portugal? Jer tamo Nepalci imaju veliku zajednicu, oko 50.000 ljudi. San im je voziti kamione, to im je najisplativije. 

Doduše, naši poslovnjaci se ipak susreću s određenim "problemima" u želji da minimiziraju troškove jeftinom radnom snagom. Jedan od njih je što, po zakonu, hrvatsko poduzeće može na jednog domaćeg radnika zaposliti "samo" tri strana. I ovdje počinje to famozno poduzetničko "snalaženje".

- Recimo, agregatori, umjesto standardnih pet do deset posto uzimanja provizije, nude domaćima nula posto kako bi ih nagovorili da se zaposle u njih. Na taj način sebi otvaraju prostor za više stranaca. Je li Hrvatima dobro to što nemaju provizije? Ne, nije. Zašto? Pa jer je sad na ulicama preveliki broj dostavljača, što znači da svi imaju manje posla. Neki naši, koji su u najboljim danima znali dignuti skoro 2000 eura, su sad pali ispod 500. A na cesti su 12-ak sati - priča Splićanin.

---

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
---

Međutim, strani dostavljači su manje oštećeni ovakvim raspletom. Naime, agregatori su za njih pronašli lukavo rješenje.

- Daju im dva mobitela. Jedan njihov, a drugi od nekog bivšeg radnika, s njegovim profilom. S druge strane, agregatorima dobro dođu i domaći radnici, jer priko njih "čiste" PDV. Znate, preko stranaca to ne mogu, jer strancima isplaćuju fiksne plaće. Domaćima se fiksno isplaćuje samo dio na koji su prijavljeni, a to je tipa dva sata dnevno. Ostatak se obračunava u aplikaciji i ide na ruke. Sad, ako se imalo razumijete u biznis, jasno vam je na koji način se tu sve može izvlačiti lova iz firme. Preko goriva, ugovora o najmu opreme, pozajmica, leasinga...

Zasad to sve prolazi jer država nema uvid u interni promet preko aplikacija. Ali, kad ga dobije, kako je planirano za 2025. godinu, neke stvari će se bitno promijeniti. Naročito za domaće dostavljače...

- Platforme već sada oglašavaju plaću od 1000 eura. Sada im za tu cifru stranci voze 12 sati dnevno, šest dana u tjednu, a navodno će se za godinu dana to spustiti na 40 sati tjedno. A jednom kada država dobije uvid u aplikaciju, sve isto kao za strane će vrijediti i za nas domaće. Hrvati su dosad vozili za Wolt i Glovo zbog toga što je bilo isplativo, a neki i jer to nisu morali obavljati na puno radno vrijeme. Hoće li biti voljni pristati na ove nove uvjete, vidjet ćemo. Svakako, ja imam vlastiti obrt pa sam sam svoj gazda. To mi je super i isto preporučujem svim kolegama - govori dostavljač. 

---

image

Zeznuto je i domaćim i stranim dostavljačima

Afp
---

Kakogod, platforme, kaže nam sugovornik, intenzivno pripremaju teren za istiskivanje domaćih s ulica. Tako, kako bi nagradili najuspješnije agregatore - a to su oni s najviše stranaca - dostavljačke platforme su sada im počele subvencionirati prijevozna sredstva i smještaj s nekih 20-ak posto iznosa. Ali to nije jedini način na koji se domaći radnik potiskuje.

- Ne daju nam nove torbe. Mi ima kažemo da nam je stara pukla, a oni odgovore da nemaju zamjenu. Ali kada stigne Indijac, za njega se nekako nađe. Po mojoj procjeni, od nekih 700-tinjak dostavljača, koliko ih sad kruži Splitom, su dvije trećine stranci. I, nemojte se zavaravati, isti trend možemo uskoro očekivati i u drugim gospodarskim granama, ponajprije ugostiteljstvu i građevini. 

No, osim što im se omilila jeftina radna snaga, mnogi agregatori - ali i Uberovci - ne vole baš plaćati PDV niti davati plaće zaposlenicima. Ali država Hrvatska omogućava način i da se to izbjegne. Naime, tvrtke s navedenim dugovanjima se ne mogu zatvoriti tj. likvidirati; što predstavlja svojevrsni problem za biznismene ovog tipa. Međutim, ono što se može jest - prodati ih. Ali nikome ne bi palo napamet preuzeti poduzeća s nagomilanim obvezama, primjećujete. Pa, skoro nikome...

- Poslodavci otvore novi j.d.o.o., a staroga se rješavaju preko dilera firmi. A što taj diler radi? Nalazi umiruće osobe čije obitelji su spremne uzeti novce kako bi nagovorile bolesnika da pripiše firmu na sebe. Ta firma, kao i svi njeni dugovi, umru za jedno s tom osobom. U naprednijim državama od naše je to zabranjeno. Jer tamo, za prepisati kompaniju na nekoga, treba priložiti dokaz o dobi i zdravstvenom stanju te osobe. Kao što to, uostalom, rade osiguravačke kuće i banke - izlaže nam dobro upućeni sugrađanin.  

---

image
/Shutterstock
---

Koliko za neke poslovne ljude malo vrijedi život dokazuje i način na koji tretiraju svoju povoljnu radnu snagu. Sugovornik nam govori da ih znaju strpati u barake s užasnim uvjetima. U nekima nema ni dovoljno kreveta pa znaju spavati skupa u jednome. Osim toga, iskorištavaju ih na razne načine, ne samo u sklopu radnih mjesta. Tako ih često šalju da im obavljaju kupovinu ili vrše popravke na imovini. A ovi moraju šutjeti i trpjeti...

- Pošto sami boravak tih radnika u državi i njihova radna dozvola ovisi o tom poslu koji su dobili, oni se nemaju pravo na ništa buniti. Jer, ako naljute šefa, pa se on zainati i da ima otkaz, oni u tom trenutku postaju ilegalci te moraju po hitnom postupku biti deportirani. Oni su u potpunoj nemilosti poslodavca, jer je njegova riječ protiv njihove. I sad, zamislite da ste vi uložili svo svoje imanje u odlazak na rad u drugu zemlju, a već za mjesec-dva vam se to sve uruši kao kula od karata. Kad to tako sagledate, postane vam jasno da su ti ljudi na neki način robovi.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Splićanin je, razgovarajući sa stranim kolegama, dobio određeni uvid u njihove planove i dojmove.

- Nepalci su dosta realni ljudi. Nisu puno očekivali od dolaska ovdje pa tako nisu ni strašno razočarani. Znali su unaprijed da će biti iskorištavani, ali ne baš ovoliko. S tim da je u Splitu i Zadru još i dobro, u odnosu na Zagreb. Gore se svašta događa. Grozne stvari. Neki dovode strane radnike samo zbog tih 1000 eura od kojota. Uzmu ih 30 "komada" i dobiju 30.000 eura. Pa kad vide da im je problem naći smještaj, pa im Wolt ili Glovo kažu da moraju pričekati neko vrijeme s njihovim ubacivanjem u sistem... Oni tada vide samo troškove i podijele im otkaze. U nas ne postoji zakon koji to sprječava. Stavljaju se klauzule u ugovor kojima se to još dodatno olakšava.

Pošto su ti ljudi svojim obiteljima, koje žive u siromaštvu, dali obećanje da će se vratiti nakon par godina, nakon što zajednici poboljšaju materijalno stanje, mnogi od njih odbijaju sjesti u avion. Stoga, sve što im preostaje jest - život na crno.

- Neki od njih napišu na mobitel poruku na hrvatski: "Molim vas, pomozite mi, trebam posao!" pa tumaraju gradom i guraju je prolaznicima u lice. Drugi pak, znajući da Ih lokalne vlasti traže, se priključuju migrantskim rutama i odlaze put Slovenije, prema Europi. Pritom im je logika da je ono najgore što im se može dogoditi deportacija. Ne mogu, je li, ići u zatvor. I zato će broj beskućnika u Zagrebu sada eksplodirati, jer ti ljudi spavaju po parkovima i klupama. To su izgubljene duše, na ničijoj duši - sročio je za kraj dostavljač.

---

image
Bozo Radic/Cropix
---

Danas na planetu ima mnogo ljudi koji spadaju u taj opis. Tako se procjenjuje da je 2021. godine globalno bilo 50 milijuna modernih robova. To je gotovo jedan od svakih 150 ljudi u svijetu. Od toga je svaki četvrti rob bio dijete.

Između 15. i 19. stoljeća, tijekom transatlantske plovidbe, zarobljeno je i prodano u roblje otprilike 13 milijuna ljudi – skoro četiri puta manje nego što ih u tom svojstvu živi danas u "modernom" društvu.

I, premda je možda pretjerano reći da su građani nerazvijenih zemalja na radu u Hrvatskoj "roblje", Hrvatska bi uskoro, čini se, mogla postati rob - jeftine radne snage. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => e moj narode... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => e moj narode... 2 0 11674 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-16 08:26:38 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-17 21:16:47 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2024-02-17 20:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Insajder nam je otkrio šokantne detalje o 'modernom roblju' u Hrvatskoj: 'Dovode ih kojoti, a spašavaju umiruće osobe' page_title=Insajder nam je otkrio šokantne detalje o 'modernom roblju' u Hrvatskoj: 'Dovode ih kojoti, a spašavaju umiruće osobe' [metakey] => wolt, Glovo , dostavljač, stanci, Nepalci, radna snaga, agencije, regatori, firme, trgovina ljudima, robovi, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/16\/24314577.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26547434.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/25676474.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/25221939.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/25885449.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26601260.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/24314563.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26346772.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/23944417.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Bozo Radic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix\/Cropix","Ivan Peric\/Cropix\/Cropix","\/Shutterstock","Jakov Prki\u0107\/Cropix","\/Afp"," Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na\u0161 dostavlja\u010d \u017eelio je ostati anoniman<\/p>","","","","","","

Za doma\u0107e, veli na\u0161 sugovornik, nema ni novih torbi, a za strance se uvijek na\u0111u<\/p>","","

Zeznuto je i doma\u0107im i stranim dostavlja\u010dima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1215","hd_24314577_1920.jpg":"1920x1080","k_24314577_1280.jpg":"1280x1280","k_24314577_1024.jpg":"1024x1024","k_24314577_640.jpg":"640x640","k_24314577_480.jpg":"480x480","k_24314577_340.jpg":"340x340","k_24314577_220.jpg":"220x220","o_24314577_1280.jpg":"1280x810","o_24314577_1024.jpg":"1024x648","o_24314577_640.jpg":"640x405","o_24314577_480.jpg":"480x303","o_24314577_340.jpg":"340x215","o_24314577_220.jpg":"220x139","h_24314577_1280.jpg":"1280x854","h_24314577_1024.jpg":"1024x683","h_24314577_640.jpg":"640x427","h_24314577_480.jpg":"480x320","h_24314577_340.jpg":"340x227","h_24314577_220.jpg":"220x147","pp_24314577_1280.jpg":"1280x1628","pp_24314577_1024.jpg":"1024x1303","pp_24314577_640.jpg":"640x814","pp_24314577_480.jpg":"480x611","pp_24314577_340.jpg":"340x432","pp_24314577_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26547434_1920.jpg":"1920x1080","k_26547434_1280.jpg":"1280x1280","k_26547434_1024.jpg":"1024x1024","k_26547434_640.jpg":"640x640","k_26547434_480.jpg":"480x480","k_26547434_340.jpg":"340x340","k_26547434_220.jpg":"220x220","o_26547434_1280.jpg":"1280x853","o_26547434_1024.jpg":"1024x682","o_26547434_640.jpg":"640x426","o_26547434_480.jpg":"480x320","o_26547434_340.jpg":"340x226","o_26547434_220.jpg":"220x146","h_26547434_1280.jpg":"1280x854","h_26547434_1024.jpg":"1024x683","h_26547434_640.jpg":"640x427","h_26547434_480.jpg":"480x320","h_26547434_340.jpg":"340x227","h_26547434_220.jpg":"220x147","pp_26547434_1280.jpg":"1280x1628","pp_26547434_1024.jpg":"1024x1303","pp_26547434_640.jpg":"640x814","pp_26547434_480.jpg":"480x611","pp_26547434_340.jpg":"340x432","pp_26547434_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25676474_1920.jpg":"1920x1080","k_25676474_1280.jpg":"1280x1280","k_25676474_1024.jpg":"1024x1024","k_25676474_640.jpg":"640x640","k_25676474_480.jpg":"480x480","k_25676474_340.jpg":"340x340","k_25676474_220.jpg":"220x220","o_25676474_1280.jpg":"1280x854","o_25676474_1024.jpg":"1024x683","o_25676474_640.jpg":"640x427","o_25676474_480.jpg":"480x320","o_25676474_340.jpg":"340x227","o_25676474_220.jpg":"220x146","h_25676474_1280.jpg":"1280x854","h_25676474_1024.jpg":"1024x683","h_25676474_640.jpg":"640x427","h_25676474_480.jpg":"480x320","h_25676474_340.jpg":"340x227","h_25676474_220.jpg":"220x147","pp_25676474_1280.jpg":"1280x1628","pp_25676474_1024.jpg":"1024x1303","pp_25676474_640.jpg":"640x814","pp_25676474_480.jpg":"480x611","pp_25676474_340.jpg":"340x432","pp_25676474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1329","hd_25221939_1920.jpg":"1920x1080","k_25221939_1280.jpg":"1280x1280","k_25221939_1024.jpg":"1024x1024","k_25221939_640.jpg":"640x640","k_25221939_480.jpg":"480x480","k_25221939_340.jpg":"340x340","k_25221939_220.jpg":"220x220","o_25221939_1280.jpg":"1280x886","o_25221939_1024.jpg":"1024x708","o_25221939_640.jpg":"640x443","o_25221939_480.jpg":"480x332","o_25221939_340.jpg":"340x235","o_25221939_220.jpg":"220x152","h_25221939_1280.jpg":"1280x854","h_25221939_1024.jpg":"1024x683","h_25221939_640.jpg":"640x427","h_25221939_480.jpg":"480x320","h_25221939_340.jpg":"340x227","h_25221939_220.jpg":"220x147","pp_25221939_1280.jpg":"1280x1628","pp_25221939_1024.jpg":"1024x1303","pp_25221939_640.jpg":"640x814","pp_25221939_480.jpg":"480x611","pp_25221939_340.jpg":"340x432","pp_25221939_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25885449_1920.jpg":"1920x1080","k_25885449_1280.jpg":"1280x1280","k_25885449_1024.jpg":"1024x1024","k_25885449_640.jpg":"640x640","k_25885449_480.jpg":"480x480","k_25885449_340.jpg":"340x340","k_25885449_220.jpg":"220x220","o_25885449_1280.jpg":"1280x853","o_25885449_1024.jpg":"1024x682","o_25885449_640.jpg":"640x426","o_25885449_480.jpg":"480x320","o_25885449_340.jpg":"340x226","o_25885449_220.jpg":"220x146","h_25885449_1280.jpg":"1280x854","h_25885449_1024.jpg":"1024x683","h_25885449_640.jpg":"640x427","h_25885449_480.jpg":"480x320","h_25885449_340.jpg":"340x227","h_25885449_220.jpg":"220x147","pp_25885449_1280.jpg":"1280x1628","pp_25885449_1024.jpg":"1024x1303","pp_25885449_640.jpg":"640x814","pp_25885449_480.jpg":"480x611","pp_25885449_340.jpg":"340x432","pp_25885449_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26601260_1920.jpg":"1920x1080","k_26601260_1280.jpg":"1280x1280","k_26601260_1024.jpg":"1024x1024","k_26601260_640.jpg":"640x640","k_26601260_480.jpg":"480x480","k_26601260_340.jpg":"340x340","k_26601260_220.jpg":"220x220","o_26601260_1280.jpg":"1280x853","o_26601260_1024.jpg":"1024x682","o_26601260_640.jpg":"640x426","o_26601260_480.jpg":"480x320","o_26601260_340.jpg":"340x226","o_26601260_220.jpg":"220x146","h_26601260_1280.jpg":"1280x854","h_26601260_1024.jpg":"1024x683","h_26601260_640.jpg":"640x427","h_26601260_480.jpg":"480x320","h_26601260_340.jpg":"340x227","h_26601260_220.jpg":"220x147","pp_26601260_1280.jpg":"1280x1628","pp_26601260_1024.jpg":"1024x1303","pp_26601260_640.jpg":"640x814","pp_26601260_480.jpg":"480x611","pp_26601260_340.jpg":"340x432","pp_26601260_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24314563_1920.jpg":"1920x1080","k_24314563_1280.jpg":"1280x1280","k_24314563_1024.jpg":"1024x1024","k_24314563_640.jpg":"640x640","k_24314563_480.jpg":"480x480","k_24314563_340.jpg":"340x340","k_24314563_220.jpg":"220x220","o_24314563_1280.jpg":"1280x853","o_24314563_1024.jpg":"1024x682","o_24314563_640.jpg":"640x426","o_24314563_480.jpg":"480x320","o_24314563_340.jpg":"340x226","o_24314563_220.jpg":"220x146","h_24314563_1280.jpg":"1280x854","h_24314563_1024.jpg":"1024x683","h_24314563_640.jpg":"640x427","h_24314563_480.jpg":"480x320","h_24314563_340.jpg":"340x227","h_24314563_220.jpg":"220x147","pp_24314563_1280.jpg":"1280x1628","pp_24314563_1024.jpg":"1024x1303","pp_24314563_640.jpg":"640x814","pp_24314563_480.jpg":"480x611","pp_24314563_340.jpg":"340x432","pp_24314563_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26346772_1920.jpg":"1920x1080","k_26346772_1280.jpg":"1280x1280","k_26346772_1024.jpg":"1024x1024","k_26346772_640.jpg":"640x640","k_26346772_480.jpg":"480x480","k_26346772_340.jpg":"340x340","k_26346772_220.jpg":"220x220","o_26346772_1280.jpg":"1280x851","o_26346772_1024.jpg":"1024x681","o_26346772_640.jpg":"640x425","o_26346772_480.jpg":"480x319","o_26346772_340.jpg":"340x226","o_26346772_220.jpg":"220x146","h_26346772_1280.jpg":"1280x854","h_26346772_1024.jpg":"1024x683","h_26346772_640.jpg":"640x427","h_26346772_480.jpg":"480x320","h_26346772_340.jpg":"340x227","h_26346772_220.jpg":"220x147","pp_26346772_1280.jpg":"1280x1628","pp_26346772_1024.jpg":"1024x1303","pp_26346772_640.jpg":"640x814","pp_26346772_480.jpg":"480x611","pp_26346772_340.jpg":"340x432","pp_26346772_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23944417_1920.jpg":"1920x1080","k_23944417_1280.jpg":"1280x1280","k_23944417_1024.jpg":"1024x1024","k_23944417_640.jpg":"640x640","k_23944417_480.jpg":"480x480","k_23944417_340.jpg":"340x340","k_23944417_220.jpg":"220x220","o_23944417_1280.jpg":"1280x853","o_23944417_1024.jpg":"1024x682","o_23944417_640.jpg":"640x426","o_23944417_480.jpg":"480x320","o_23944417_340.jpg":"340x226","o_23944417_220.jpg":"220x146","h_23944417_1280.jpg":"1280x854","h_23944417_1024.jpg":"1024x683","h_23944417_640.jpg":"640x427","h_23944417_480.jpg":"480x320","h_23944417_340.jpg":"340x227","h_23944417_220.jpg":"220x147","pp_23944417_1280.jpg":"1280x1628","pp_23944417_1024.jpg":"1024x1303","pp_23944417_640.jpg":"640x814","pp_23944417_480.jpg":"480x611","pp_23944417_340.jpg":"340x432","pp_23944417_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5571955 Threads: 75 Questions: 996103223 Slow queries: 0 Opens: 176725 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.770 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8921703 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/insajder-nam-je-otkrio-sokantne-detalje-o-modernom-roblju-u-hrvatskoj-dovode-ih-kojoti-a-spasavaju-umiruce-osobe-1364900 [printLink] => /split/insajder-nam-je-otkrio-sokantne-detalje-o-modernom-roblju-u-hrvatskoj-dovode-ih-kojoti-a-spasavaju-umiruce-osobe-1364900?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 603170 [name] => wolt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-06 19:08:10 [main_article_id] => 0 [alias] => wolt [link] => /tag/wolt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638047 [name] => Glovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-07 13:17:21 [main_article_id] => 0 [alias] => glovo [link] => /tag/glovo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 463237 [name] => dostavljač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dostavljac [link] => /tag/dostavljac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 748332 [name] => stanci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-16 13:36:57 [main_article_id] => 0 [alias] => stanci [link] => /tag/stanci ) [4] => stdClass Object ( [id] => 491159 [name] => Nepalci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nepalci [link] => /tag/nepalci ) [5] => stdClass Object ( [id] => 438919 [name] => radna snaga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radna-snaga [link] => /tag/radna-snaga ) [6] => stdClass Object ( [id] => 97787 [name] => agencije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => agencije [link] => /tag/agencije ) [7] => stdClass Object ( [id] => 748333 [name] => regatori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-16 13:36:57 [main_article_id] => 0 [alias] => regatori [link] => /tag/regatori ) [8] => stdClass Object ( [id] => 103911 [name] => firme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => firme [link] => /tag/firme ) [9] => stdClass Object ( [id] => 260361 [name] => trgovina ljudima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trgovina-ljudima [link] => /tag/trgovina-ljudima ) [10] => stdClass Object ( [id] => 246629 [name] => robovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => robovi [link] => /tag/robovi ) [11] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => e moj narode... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Insajder nam je otkrio šokantne detalje o ‘modernom roblju‘ u Hrvatskoj: ‘Dovode ih kojoti, a spašavaju umiruće osobe‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/24314577.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Naš dostavljač želio je ostati anoniman

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/24314577.jpg [title] =>

Naš dostavljač želio je ostati anoniman

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26547434.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/25676474.jpg [title] => Bozo Radic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/25221939.jpg [title] => Josko Supic/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/25885449.jpg [title] => Ivan Peric/Cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26601260.jpg [title] => /Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/24314563.jpg [title] =>

Za domaće, veli naš sugovornik, nema ni novih torbi, a za strance se uvijek nađu

Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26346772.jpg [title] => /Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/23944417.jpg [title] =>

Zeznuto je i domaćim i stranim dostavljačima

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Komentirajući nedavno "sistemsku korupciju" hrvatskog društva, saborska zastupnica Katarina Peović je kao primjer istaknula sljedeće: "Današnji sinovi HDZ-ovaca i HSLS-ovaca, pripadnici elita, ogromne novce zarađuju na praktički robovskim radnim uvjetima u koje dovode radnike iz trećih zemalja. U HSLS-u imamo sina Žarka Katića koji je otvorio firmu za dovođenje stranih radnika upravo u trenutku kada je njegov otac 2021. predstavljao Zakon o strancima koji je u potpunosti legalizirao i liberalizirao uvođenje strane radne snage. Imamo Karamarkovog sina koji je otvorio takvu agregatorsku firmu.

HDZ nije donio pravila kako će se smjestiti taj radnik iz trećih zemalja koji danas radi kao rob u Hrvatskoj. To je brojka koja je u zadnje dvije godine utrostručena i mi imamo ogroman problem strane radne snage koja se ne dovodi zbog multikulturalnosti. Strani radnici se dovode isključivo zato da bi se snizila cijena radne snage, što je povezano i s našim radništvom koje odlazi u inozemstvo. Istovremeno, 16,7 posto radno sposobnog stanovništva je iselilo na legalan i zakonit način."

---

image
Ivan Peric/Cropix/Cropix
---

Iako je zamjena skuplje radne snage onom jeftinijom jedan od osnovnih postulata tržišnih mehanizama, Hrvati još uvijek - gotovo 35 godina nakon "iskoraka" u kapitalizam - otkrivaju sve čari tih koncepata. U skladu s tim, najnovije čuđenje kod nacije posljednjih godina izazivaju radnici svih boja i oblika, razbacani po turističkim destinacijama, ono malo preostalih tvornica i, naravno, ulicama u svojstvu dostavljača.

I, premda se mnogo pisalo i pričalo o raznim aspektima ove teme, uvijek se može nešto novo saznati o nesposobnošću i nesnalaženju upravnih tijela s ovom "modernom" pojavom. A kako bismo bacili novo svjetlo na neke od (brojnih) mračnih kutaka ove priče, porazgovarali smo s jednim od njenih rubnih aktera. 

- Ja već četiri godine radim kao dostavljač, tako da sam u stalnom kontaktu s agregatorima i stranim kolegama. Svašta su mi napričali. A kako se isto tako svašta piše u medijima, mislim da je samo pošteno da javnost sazna pravu istinu o pozadini ovih stvari - govori nam Splićanin, čiji identitet ćemo, zbog njegove sigurnosti, ovom prigodom zaštititi.

---

image

Za domaće, veli naš sugovornik, nema ni novih torbi, a za strance se uvijek nađu

Jakov Prkić/Cropix
---

Prva na tapetu nam je priča o tome kako se jeftina radna snaga uopće doprema u Europu tj. Hrvatsku. 

- U, recimo, Nepalu i Indiji postoje agenti koji organiziraju te transfere prema razvijenim zemljama. Ja ih zovem, po uzoru na meksičke krijumčare preko američke granice, kojotima. Ti kojoti zahtijevaju od radnika da im isplate pet do deset tisuća eura za njihove usluge. Za tamošnji standard je to životna ušteđevina, a mnogi te novce niti nemaju pa dižu kredit ili prodaju nasljedstvo. Tako počinje njihova "avantura" - uvodi nas u svijet suvremene trgovine ljudima sugovornik.

Kojoti zatim pristupaju agencijama za zapošljavanje u zemljama destinacijama, čiji je posao pronaći radna mjesta te pripremiti sve papire i dozvole za rad. A kako bi se poslodavce udobrovoljilo da pristanu rizik stranog radnika, kojot ih "podmazuje" s 1000 eura.

- Taj novac služi kao svojevrsni depozit i zaštita od predviđenih i nepredviđenih troškova, kao što su traženje smještaja ili bijeg radnika. Znam i za slučajeve u kojima su stranci, na primjer, krali skutere i takve stvari. Razumljivo je da je za neke poslodavce nabavka radne snage na taj način kompliciranija i nepredvidljivija od uobičajene, pa ih se s tim finim iznosom malo relaksira - tvrdi dostavljač.

---

image
/Afp
---

U svakoj sredini gdje šalje radnike kojot ima "svoje ljude". To su, u pravilu, oni koje je on tu također smjestio kako bi se zaposlili, ali su se u međuvremenu dovoljno naturalizirali i udomaćili, pa su spremni postati njegova desna ruka. A jedan od njihovih zadataka je - pripremiti teren za otisnuće ljudstva dalje u Europu. Jer, Hrvatska je za njih samo odskočna daska.

- Oni sve novce koje zarade ovdje šalju doma. A, pošto su u zapadnoj Europi veće plaće, onda ih mi praktički ne zanimamo. U principu, na neki način iskorištavaju situaciju u kojoj sad Hrvatska dijeli te radne dozvole leva-leva. Kad ih dobiju, ušli su u Schengen. To im je već kao lutrija. Dalje preferiraju Njemačku, Skandinaviju i Portugal. Zašto Portugal? Jer tamo Nepalci imaju veliku zajednicu, oko 50.000 ljudi. San im je voziti kamione, to im je najisplativije. 

Doduše, naši poslovnjaci se ipak susreću s određenim "problemima" u želji da minimiziraju troškove jeftinom radnom snagom. Jedan od njih je što, po zakonu, hrvatsko poduzeće može na jednog domaćeg radnika zaposliti "samo" tri strana. I ovdje počinje to famozno poduzetničko "snalaženje".

- Recimo, agregatori, umjesto standardnih pet do deset posto uzimanja provizije, nude domaćima nula posto kako bi ih nagovorili da se zaposle u njih. Na taj način sebi otvaraju prostor za više stranaca. Je li Hrvatima dobro to što nemaju provizije? Ne, nije. Zašto? Pa jer je sad na ulicama preveliki broj dostavljača, što znači da svi imaju manje posla. Neki naši, koji su u najboljim danima znali dignuti skoro 2000 eura, su sad pali ispod 500. A na cesti su 12-ak sati - priča Splićanin.

---

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
---

Međutim, strani dostavljači su manje oštećeni ovakvim raspletom. Naime, agregatori su za njih pronašli lukavo rješenje.

- Daju im dva mobitela. Jedan njihov, a drugi od nekog bivšeg radnika, s njegovim profilom. S druge strane, agregatorima dobro dođu i domaći radnici, jer priko njih "čiste" PDV. Znate, preko stranaca to ne mogu, jer strancima isplaćuju fiksne plaće. Domaćima se fiksno isplaćuje samo dio na koji su prijavljeni, a to je tipa dva sata dnevno. Ostatak se obračunava u aplikaciji i ide na ruke. Sad, ako se imalo razumijete u biznis, jasno vam je na koji način se tu sve može izvlačiti lova iz firme. Preko goriva, ugovora o najmu opreme, pozajmica, leasinga...

Zasad to sve prolazi jer država nema uvid u interni promet preko aplikacija. Ali, kad ga dobije, kako je planirano za 2025. godinu, neke stvari će se bitno promijeniti. Naročito za domaće dostavljače...

- Platforme već sada oglašavaju plaću od 1000 eura. Sada im za tu cifru stranci voze 12 sati dnevno, šest dana u tjednu, a navodno će se za godinu dana to spustiti na 40 sati tjedno. A jednom kada država dobije uvid u aplikaciju, sve isto kao za strane će vrijediti i za nas domaće. Hrvati su dosad vozili za Wolt i Glovo zbog toga što je bilo isplativo, a neki i jer to nisu morali obavljati na puno radno vrijeme. Hoće li biti voljni pristati na ove nove uvjete, vidjet ćemo. Svakako, ja imam vlastiti obrt pa sam sam svoj gazda. To mi je super i isto preporučujem svim kolegama - govori dostavljač. 

---

image

Zeznuto je i domaćim i stranim dostavljačima

Afp
---

Kakogod, platforme, kaže nam sugovornik, intenzivno pripremaju teren za istiskivanje domaćih s ulica. Tako, kako bi nagradili najuspješnije agregatore - a to su oni s najviše stranaca - dostavljačke platforme su sada im počele subvencionirati prijevozna sredstva i smještaj s nekih 20-ak posto iznosa. Ali to nije jedini način na koji se domaći radnik potiskuje.

- Ne daju nam nove torbe. Mi ima kažemo da nam je stara pukla, a oni odgovore da nemaju zamjenu. Ali kada stigne Indijac, za njega se nekako nađe. Po mojoj procjeni, od nekih 700-tinjak dostavljača, koliko ih sad kruži Splitom, su dvije trećine stranci. I, nemojte se zavaravati, isti trend možemo uskoro očekivati i u drugim gospodarskim granama, ponajprije ugostiteljstvu i građevini. 

No, osim što im se omilila jeftina radna snaga, mnogi agregatori - ali i Uberovci - ne vole baš plaćati PDV niti davati plaće zaposlenicima. Ali država Hrvatska omogućava način i da se to izbjegne. Naime, tvrtke s navedenim dugovanjima se ne mogu zatvoriti tj. likvidirati; što predstavlja svojevrsni problem za biznismene ovog tipa. Međutim, ono što se može jest - prodati ih. Ali nikome ne bi palo napamet preuzeti poduzeća s nagomilanim obvezama, primjećujete. Pa, skoro nikome...

- Poslodavci otvore novi j.d.o.o., a staroga se rješavaju preko dilera firmi. A što taj diler radi? Nalazi umiruće osobe čije obitelji su spremne uzeti novce kako bi nagovorile bolesnika da pripiše firmu na sebe. Ta firma, kao i svi njeni dugovi, umru za jedno s tom osobom. U naprednijim državama od naše je to zabranjeno. Jer tamo, za prepisati kompaniju na nekoga, treba priložiti dokaz o dobi i zdravstvenom stanju te osobe. Kao što to, uostalom, rade osiguravačke kuće i banke - izlaže nam dobro upućeni sugrađanin.  

---

image
/Shutterstock
---

Koliko za neke poslovne ljude malo vrijedi život dokazuje i način na koji tretiraju svoju povoljnu radnu snagu. Sugovornik nam govori da ih znaju strpati u barake s užasnim uvjetima. U nekima nema ni dovoljno kreveta pa znaju spavati skupa u jednome. Osim toga, iskorištavaju ih na razne načine, ne samo u sklopu radnih mjesta. Tako ih često šalju da im obavljaju kupovinu ili vrše popravke na imovini. A ovi moraju šutjeti i trpjeti...

- Pošto sami boravak tih radnika u državi i njihova radna dozvola ovisi o tom poslu koji su dobili, oni se nemaju pravo na ništa buniti. Jer, ako naljute šefa, pa se on zainati i da ima otkaz, oni u tom trenutku postaju ilegalci te moraju po hitnom postupku biti deportirani. Oni su u potpunoj nemilosti poslodavca, jer je njegova riječ protiv njihove. I sad, zamislite da ste vi uložili svo svoje imanje u odlazak na rad u drugu zemlju, a već za mjesec-dva vam se to sve uruši kao kula od karata. Kad to tako sagledate, postane vam jasno da su ti ljudi na neki način robovi.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Splićanin je, razgovarajući sa stranim kolegama, dobio određeni uvid u njihove planove i dojmove.

- Nepalci su dosta realni ljudi. Nisu puno očekivali od dolaska ovdje pa tako nisu ni strašno razočarani. Znali su unaprijed da će biti iskorištavani, ali ne baš ovoliko. S tim da je u Splitu i Zadru još i dobro, u odnosu na Zagreb. Gore se svašta događa. Grozne stvari. Neki dovode strane radnike samo zbog tih 1000 eura od kojota. Uzmu ih 30 "komada" i dobiju 30.000 eura. Pa kad vide da im je problem naći smještaj, pa im Wolt ili Glovo kažu da moraju pričekati neko vrijeme s njihovim ubacivanjem u sistem... Oni tada vide samo troškove i podijele im otkaze. U nas ne postoji zakon koji to sprječava. Stavljaju se klauzule u ugovor kojima se to još dodatno olakšava.

Pošto su ti ljudi svojim obiteljima, koje žive u siromaštvu, dali obećanje da će se vratiti nakon par godina, nakon što zajednici poboljšaju materijalno stanje, mnogi od njih odbijaju sjesti u avion. Stoga, sve što im preostaje jest - život na crno.

- Neki od njih napišu na mobitel poruku na hrvatski: "Molim vas, pomozite mi, trebam posao!" pa tumaraju gradom i guraju je prolaznicima u lice. Drugi pak, znajući da Ih lokalne vlasti traže, se priključuju migrantskim rutama i odlaze put Slovenije, prema Europi. Pritom im je logika da je ono najgore što im se može dogoditi deportacija. Ne mogu, je li, ići u zatvor. I zato će broj beskućnika u Zagrebu sada eksplodirati, jer ti ljudi spavaju po parkovima i klupama. To su izgubljene duše, na ničijoj duši - sročio je za kraj dostavljač.

---

image
Bozo Radic/Cropix
---

Danas na planetu ima mnogo ljudi koji spadaju u taj opis. Tako se procjenjuje da je 2021. godine globalno bilo 50 milijuna modernih robova. To je gotovo jedan od svakih 150 ljudi u svijetu. Od toga je svaki četvrti rob bio dijete.

Između 15. i 19. stoljeća, tijekom transatlantske plovidbe, zarobljeno je i prodano u roblje otprilike 13 milijuna ljudi – skoro četiri puta manje nego što ih u tom svojstvu živi danas u "modernom" društvu.

I, premda je možda pretjerano reći da su građani nerazvijenih zemalja na radu u Hrvatskoj "roblje", Hrvatska bi uskoro, čini se, mogla postati rob - jeftine radne snage. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Damjan Tadic/Cropix Bozo Radic/Cropix Josko Supic/Cropix/Cropix Ivan Peric/Cropix/Cropix /Shutterstock Jakov Prkić/Cropix /Afp  Afp
Jakov Prkić/Cropix

Naš dostavljač želio je ostati anoniman

Jakov Prkić/Cropix

Za domaće, veli naš sugovornik, nema ni novih torbi, a za strance se uvijek nađu

Afp

Zeznuto je i domaćim i stranim dostavljačima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/insajder-nam-je-otkrio-sokantne-detalje-o-modernom-roblju-u-hrvatskoj-dovode-ih-kojoti-a-spasavaju-umiruce-osobe-1364900 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2c91d10f9f160b6a903efcda19d8fc474632212c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Insajder+nam+je+otkrio+%C5%A1okantne+detalje+o+%E2%80%98modernom+roblju%E2%80%98+u+Hrvatskoj%3A+%E2%80%98Dovode+ih+kojoti%2C+a+spa%C5%A1avaju+umiru%C4%87e+osobe%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Finsajder-nam-je-otkrio-sokantne-detalje-o-modernom-roblju-u-hrvatskoj-dovode-ih-kojoti-a-spasavaju-umiruce-osobe-1364900 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Finsajder-nam-je-otkrio-sokantne-detalje-o-modernom-roblju-u-hrvatskoj-dovode-ih-kojoti-a-spasavaju-umiruce-osobe-1364900 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => e moj narode... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splite moj narode...

Insajder nam je otkrio šokantne detalje o ‘modernom roblju‘ u Hrvatskoj: ‘Dovode ih kojoti, a spašavaju umiruće osobe‘

Piše Marin Prvan
17. veljače 2024. - 21:30

Komentirajući nedavno "sistemsku korupciju" hrvatskog društva, saborska zastupnica Katarina Peović je kao primjer istaknula sljedeće: "Današnji sinovi HDZ-ovaca i HSLS-ovaca, pripadnici elita, ogromne novce zarađuju na praktički robovskim radnim uvjetima u koje dovode radnike iz trećih zemalja. U HSLS-u imamo sina Žarka Katića koji je otvorio firmu za dovođenje stranih radnika upravo u trenutku kada je njegov otac 2021. predstavljao Zakon o strancima koji je u potpunosti legalizirao i liberalizirao uvođenje strane radne snage. Imamo Karamarkovog sina koji je otvorio takvu agregatorsku firmu.

HDZ nije donio pravila kako će se smjestiti taj radnik iz trećih zemalja koji danas radi kao rob u Hrvatskoj. To je brojka koja je u zadnje dvije godine utrostručena i mi imamo ogroman ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:50