StoryEditorOCM
SplitOSIJEDIO NA FUNKCIJI

Najdugovječniji splitski direktor usred mandata dao otkaz. Ispratio je devet gradonačelnika, a naslijedit će ga kolegica

Piše T. Ga.
5. srpnja 2023. - 22:38

Upravno vijeće Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta podnijelo je prijedlog Gradskom vijeću za razrješenje dugogodišnjeg ravnatelja Nediljka Ževrnje. To je učinjeno na njegov zahtjev za sporazumnim raskidom dužnosti prvog čovjeka Muzeja uz zadržavanje radnog odnosa na praznom radnom mjestu višeg kustosa. Razlozi tome su osobne prirode.

U obrazloženju koje potpisuje Ana Aleksić, predsjednica Upravnog vijeća Muzeja, navodi se da je Upravno vijeće 19. lipnja ove godine prihvatilo zahtjev ravnatelja Ževrnje, te je potpisan sporazumni raskid ugovora o radu s Gradom Splitom. 

Nediljko Ževrnja je od 2000. godine na dužnosti ravnatelja, dok je gradonačelnik Splita bio HSLS-ovac Ivica Škarić. Split je u međuvremenu promijenio devet gradonačelnika, ali Ževrnja je stalno bio ravnatelj.

Godine 2013. godine stekao je stručno zvanje viši kustos.

Zadnji put je za ravnatelja izabran u prosincu 2020., na vrijeme od četiri godine. Tada se na raspasani natječaj za ravnatelja uz Nediljka Ževrnju javio i jedan njegov kolega - botaničar i kustos u Prirodoslovnom muzeju.

No, kada je na red došlo predstavljanje programa, članovi Upravnog vijeća su konstatirali da drugi kandidat nije imao svoj vlastiti program, već da je plagirao program svog šefa i protukandidata Ževrnje.

Rad ravnatelja u zadnjem mandatu obilježilo je nekoliko afera. Naime, u lipnju 2022. godine u ZOO vrtu na Marjanu uginulo je troje konja - najvjerojatnije od posljedica trovanja.

Javnost još uvijek čeka doznati rezultate toksikološke analize i pronalazak odgovornih.

Zatim su djelatnici ZOO vrata upozoravali na pronađene krhotine stakla u štalskim nastambama, ali i 50-satni radni tjedan zbog nedostatnog broja zaposlenih. Djelatnik ZOO vrta Hrvoje Cokarić 2022. godine javno je kao član prijemne komisije prozvao Ževrnju radi namještanje jednog natječaja za zapošljavanje i objavio SMS poruku u kojoj mu ravnatelj piše koga treba zaposliti.

Upravno vijeće Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta je 19. lipnja ove godine jednoglasno utvrdilo da pravnica Sanja Bašić, voditeljica Službe općih i zajedničkih poslova u Prirodoslovnom muzeju ispunjava uvjete za obnašanje vršitelja dužnosti ravnateljice.

Poznaje procese rada i ima dugogodišnje iskustvo na poslovima unutar Muzeja. Tu funkciju će obavljati najduže godinu dana. Na taj prijedlog gradonačelnik Ivica Puljak dao je pozitivno mišljenje, kao i pročelnik Mario Negotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:42