stdClass Object ( [id] => 1346839 [title] => Nema više gradnje zgrada tako da ti susid viri u pijat! Očekuju se izmjene GUP-a, investitorima se neće svidjeti [alias] => nema-vise-gradnje-zgrada-tako-da-ti-susid-viri-u-pijat-ocekuju-se-izmjene-gup-a-investitorima-se-nece-svidjeti [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitski urbanizam postao je ozloglašen po novogradnjama koje se stiskaju uz postojeće objekte kao da ih žele zagrliti, a ustvari maksimalno iskorištavaju građevinsku parcelu.

Udaljenost od susjeda je odavno već prešla granice intime. Zgrade, ali i nove obiteljske kuće, samo što nisu zagazile na susjedno dvorište.

GUP propisuje da u neizgrađenom dijelu grada udaljenost građevina od međe treba biti najmanje tri metra. No, u GUP-u također piše da "u izgrađenim dijelovima udaljenost građevina od međe može biti manja od tri metra, u skladu s lokalnim uvjetima".

– Što su to lokalni uvjeti koji omogućuju izdavanje dozvola po kojima se ovako smije graditi?! – upitao nas je jednom ogorčeni građanin, nezadovoljan odgovorima koje je dobio od gradskih službi. Imao je dojam da će mu gradnja za koju je njegov novi susjed dobio dozvolu ukrasti pravo na privatnost jer će doći preblizu njegovoj kući.

U GUP-u je precizno navedeno koliko iznosi širina prometnoga traka za glavne gradske ulice, koliko za gradske ulice, za sabirne ulice, a koliko treba biti za pristupne ulice. Kaže se da je uz novoplanirane ulice sadnja drvoreda obvezna gdje god to prostorne mogućnosti dopuštaju.

Lokalni uvjeti

No, zatim se dozvoljava izuzetak od pravila. "Iznimno, u izgrađenom dijelu s pretežno niskim i srednjim stambenim građevinama, ulica može biti u skladu s lokalnim uvjetima", kaže GUP. No, što su lokalni uvjeti, to ovisi od prilike od prilike kako su mnogi imali mogućnost uvjeriti se. Čini se opravdano da se ne može sve normirati, ali nije dobro ako referenti na taj način dobiju ovlasti da nekima omoguće ono što drugi ne mogu dobiti.

Najpoznatiji primjer prevelikog približavanja susjedima su dvije "Manasove" šesterokatnice na Kmanu, gdje je investitor s gradnjom aterirao na nekadašnji ozelenjeni parkić za kućne ljubimce, posjekao stabla i sagradio 40-ak stanova tik uz "škverski" neboder. Stanari su bili nemoćni unatoč peticiji koju su potpisali jer nisu bili međašnici. Naime, između njihova nebodera i sporne parcele bila je uska traka asfaltiranog prolaza koji pripada Gradu, a bivša gradska vlast kao međašnik nije imala primjedbe. Dapače, izdali su dozvolu investitoru.

U mandatu ove vlasti skandal je izbio u slučajevima gradnje "Romić inženjeringa" na Dragovodama i Kocunaru za koje je Grad izdao pravomoćnu građevinsku dozvolu za 34 stana, četiri poslovna prostora, 29 garažnih mjesta i 10 parking mjesta na otvorenom na Dragovodama, a na Kocunaru je izdana građevinska dozvola za 26 stanova i 29 garažnih mjesta.

---

image

Na Dragovodama se i prosvjedovalo zbog gradnje zgrada Zore Romić koje su ‘ugušile‘ prolaz
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Stručno Povjerenstvo Hrvatske komore arhitekata utvrdilo je da su projekti koji su rađeni za "Romić inženjering" na Dragovodama i Kocunaru suprotni važećim prostornim planovima i arhitektonskoj struci (smještaj poslovnih prostora u podrum, dvostruko veća maksimalna nadzemna izgrađenost od dozvoljene, premala udaljenost građevine od ruba čestice i sl.).

Grijesi prethodnika

Vladajući se često pozivaju na grijehe prethodnika kad ih se proziva da izdaju dozvole po kojima se zgrade mogu bezobrazno približiti susjednoj parceli ili drugoj zgradi. No, možda bi se uskoro nešto moglo promijeniti nabolje. Na idućoj sjednici Gradskog vijeća u srijedu na redu je odluka da se dodaju još neke odredbe u već započetu izradu izmjena GUP-a. U odluci se napominje "potreba revidiranja i detaljnijeg definiranja prostornih pokazatelja za minimalnu udaljenost građevine od ruba građevne čestice i od regulacijske linije".

Pročelnik za urbanizam Teo Vojković za "Slobodnu" nam je nedavno najavio kako će se izmjenama GUP-a stati na kraj ovakvim devastacijama kojima se smanjuje kvaliteta življenja u gradu. Svojedobno je u GUP-u iz 2005. pisalo kako nova gradnja mora biti udaljena za polovicu svoje visine od susjedne međe, ali je 2008. ta odredba ukinuta s izmjenama GUP-a pod pritiskom investitora kojima se manja izgradnja građevne čestice nije uklapala u ambicije za što većim profitom.

Također, za iduću sjednicu Gradskog vijeća je najavljeno da bi izmjenama GUP-a došlo do "revidiranja i detaljnijeg definiranja uvjeta gradnje prometne mreže i širine pristupnih putova do građevnih čestica". Nažalost, osim zgrada koje se približavaju tako da susjedima "vire u pijat", grade se i novogradnje koje "leže na ulici" jer ne poštuju građevinski pravac ili nemaju uređen pristupni put. Ovo se odnosi na slabije izgrađene dijelove Splita koji su u zadnje vrijeme pod pritiskom investitora, a po sadašnjim uvjetima mogu dobiti građevinske dozvole, iako za pristupne putove imaju prometnice koje su, osobito na istoku Splita, u naravi tijesni puteljci bez nogostupa.

---

image

‘Nabijanje‘ zgrade na zgradu uobičajena je splitska praksa

 

Ante Cizmic/Cropix
---

Na Gradsko vijeće doći će i odluka koja se odnosi na izmjene Prostornog plana grada Splita. Njome bi se propisala obveza izrade urbanističkog plana uređenja (UPU-a) za područje Park-šume Marjan. Sada je propisano da za Marjan treba izraditi Prostorni plan područja posebnih obilježja (PPPPO) kojim bi se propisale moguće intervencije, ali se u međuvremenu mijenjao Zakon pa takva vrsta plana više nije obvezna za park-šume.

Park-šuma

Izmjenama GUP-a i PPUG-a koje su već u tijeku predviđeno je da se smanje građevinska područja u park-šumi Marjan. Tako da se izrada urbanističkog plana uređenja (UPU) ne bi trebala odnositi na gradnju stanova ili hotela na području Park-šume Marjan, jer oni nisu dopušteni po sadašnjem GUP-u park-šumi.

S druge strane, dogradonačelnik Bojan Ivošević je kazao da su odustali od manjih ugostiteljskih objekata koje su planirali postaviti ovo ljeto na uređenim marjanskim plažama jer ne postoji urbanistički plan uređenja (UPU). Dakle, moglo bi se očekivati da Grad zatraži da se u UPU, kad se bude izrađivao, "ubaci" ugostiteljska djelatnost na marjanskim plažama od plaže Kaštelet do Prve vode. No, takvi planovi Banovine su nedavno izazvali protivljenje na društvenim mrežama, ali i na stranicama "Društva Marjan" koje je o tome provelo anketu.

Također, namjerava se onemogućiti "višak" prava gradnje onima koji su legalizirali kuće. O čemu se radi? U obrazloženju piše da su "pojedini uvjeti gradnje definirani u skladu sa zastarjelim definicijama i načinima obračuna prostornih pokazatelja. Primjenom ovih uvjeta gradnje u skladu s novim, izmijenjenim propisima, definicijama i načinima obračuna, otvara se mogućnost za dodatnu izgrađenost koja nije bila planirana u trenutku definiranja uvjeta gradnje". Napomena je da se ovo odnosi na revidiranje uvjeta za novu gradnju i rekonstrukciju građevina.

Kako bespravni graditelji ne bi dobili mogućnost da im se prizna još veća količina izgradnje od onog što su bez dozvole izgradili, s čime bi ih se obilato nagradilo za nepoštivanje zakona, Grad se dosjetio da je potrebno ukinuti zastarjele odredbe i uskladiti propise. Postavlja se pitanje koliko je bespravnih graditelja iskoristilo mogućnost da im se obračuna višak kvadrata?

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sutrašnja sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => sutrašnja sjednica 2 0 6837 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-12 11:01:12 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-12 13:11:44 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2023-12-12 13:11:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nema više gradnje zgrada tako da ti susid viri u pijat! Očekuju se izmjene GUP-a, investitorima se neće svidjeti page_title=Nema više gradnje zgrada tako da ti susid viri u pijat! Očekuju se izmjene GUP-a, investitorima se neće svidjeti [metakey] => Split, GUP, izmjene GUP-a [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/12\/25917513.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/25873362.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/25638432.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26010439.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/19145024.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zbog fleksibilnih propisa obilato se koristilo pravo gra\u0111enja do maksimalne gusto\u0107e
\n\u00a0<\/p>","","

Split, 010921.
\nPanoramski pogled na dijelove grada Splita.
\nNa fotografiji: Dvije novoizgra\u0111ene zgrade u uskom prostoru izme\u0111u nebodera u Vara\u017edinskoj ulici na Kmanu
","

\u2018Nabijanje\u2018 zgrade na zgradu uobi\u010dajena je splitska praksa<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Na Dragovodama se i prosvjedovalo zbog gradnje zgrada Zore Romi\u0107 koje su \u2018ugu\u0161ile\u2018 prolaz
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1209","hd_25917513_1920.jpg":"1920x1080","k_25917513_1280.jpg":"1280x1280","k_25917513_1024.jpg":"1024x1024","k_25917513_640.jpg":"640x640","k_25917513_480.jpg":"480x480","k_25917513_340.jpg":"340x340","k_25917513_220.jpg":"220x220","o_25917513_1280.jpg":"1280x806","o_25917513_1024.jpg":"1024x644","o_25917513_640.jpg":"640x403","o_25917513_480.jpg":"480x302","o_25917513_340.jpg":"340x214","o_25917513_220.jpg":"220x138","h_25917513_1280.jpg":"1280x854","h_25917513_1024.jpg":"1024x683","h_25917513_640.jpg":"640x427","h_25917513_480.jpg":"480x320","h_25917513_340.jpg":"340x227","h_25917513_220.jpg":"220x147","pp_25917513_1280.jpg":"1280x1628","pp_25917513_1024.jpg":"1024x1303","pp_25917513_640.jpg":"640x814","pp_25917513_480.jpg":"480x611","pp_25917513_340.jpg":"340x432","pp_25917513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1258","hd_25873362_1920.jpg":"1920x1080","k_25873362_1280.jpg":"1280x1280","k_25873362_1024.jpg":"1024x1024","k_25873362_640.jpg":"640x640","k_25873362_480.jpg":"480x480","k_25873362_340.jpg":"340x340","k_25873362_220.jpg":"220x220","o_25873362_1280.jpg":"1280x838","o_25873362_1024.jpg":"1024x670","o_25873362_640.jpg":"640x419","o_25873362_480.jpg":"480x314","o_25873362_340.jpg":"340x222","o_25873362_220.jpg":"220x144","h_25873362_1280.jpg":"1280x854","h_25873362_1024.jpg":"1024x683","h_25873362_640.jpg":"640x427","h_25873362_480.jpg":"480x320","h_25873362_340.jpg":"340x227","h_25873362_220.jpg":"220x147","pp_25873362_1280.jpg":"1280x1628","pp_25873362_1024.jpg":"1024x1303","pp_25873362_640.jpg":"640x814","pp_25873362_480.jpg":"480x611","pp_25873362_340.jpg":"340x432","pp_25873362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_25638432_1920.jpg":"1920x1080","k_25638432_1280.jpg":"1280x1280","k_25638432_1024.jpg":"1024x1024","k_25638432_640.jpg":"640x640","k_25638432_480.jpg":"480x480","k_25638432_340.jpg":"340x340","k_25638432_220.jpg":"220x220","o_25638432_1280.jpg":"1280x836","o_25638432_1024.jpg":"1024x668","o_25638432_640.jpg":"640x418","o_25638432_480.jpg":"480x313","o_25638432_340.jpg":"340x222","o_25638432_220.jpg":"220x143","h_25638432_1280.jpg":"1280x854","h_25638432_1024.jpg":"1024x683","h_25638432_640.jpg":"640x427","h_25638432_480.jpg":"480x320","h_25638432_340.jpg":"340x227","h_25638432_220.jpg":"220x147","pp_25638432_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638432_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638432_640.jpg":"640x814","pp_25638432_480.jpg":"480x611","pp_25638432_340.jpg":"340x432","pp_25638432_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26010439_1920.jpg":"1920x1080","k_26010439_1280.jpg":"1280x1280","k_26010439_1024.jpg":"1024x1024","k_26010439_640.jpg":"640x640","k_26010439_480.jpg":"480x480","k_26010439_340.jpg":"340x340","k_26010439_220.jpg":"220x220","o_26010439_1280.jpg":"1280x853","o_26010439_1024.jpg":"1024x682","o_26010439_640.jpg":"640x426","o_26010439_480.jpg":"480x320","o_26010439_340.jpg":"340x226","o_26010439_220.jpg":"220x146","h_26010439_1280.jpg":"1280x854","h_26010439_1024.jpg":"1024x683","h_26010439_640.jpg":"640x427","h_26010439_480.jpg":"480x320","h_26010439_340.jpg":"340x227","h_26010439_220.jpg":"220x147","pp_26010439_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010439_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010439_640.jpg":"640x814","pp_26010439_480.jpg":"480x611","pp_26010439_340.jpg":"340x432","pp_26010439_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_19145024_1920.jpg":"1920x1080","k_19145024_1280.jpg":"1280x1280","k_19145024_1024.jpg":"1024x1024","k_19145024_640.jpg":"640x640","k_19145024_480.jpg":"480x480","k_19145024_340.jpg":"340x340","k_19145024_220.jpg":"220x220","o_19145024_1280.jpg":"1280x851","o_19145024_1024.jpg":"1024x681","o_19145024_640.jpg":"640x425","o_19145024_480.jpg":"480x319","o_19145024_340.jpg":"340x226","o_19145024_220.jpg":"220x146","h_19145024_1280.jpg":"1280x854","h_19145024_1024.jpg":"1024x683","h_19145024_640.jpg":"640x427","h_19145024_480.jpg":"480x320","h_19145024_340.jpg":"340x227","h_19145024_220.jpg":"220x147","pp_19145024_1280.jpg":"1280x1628","pp_19145024_1024.jpg":"1024x1303","pp_19145024_640.jpg":"640x814","pp_19145024_480.jpg":"480x611","pp_19145024_340.jpg":"340x432","pp_19145024_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7445557 Threads: 5 Questions: 1533472956 Slow queries: 4662770 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110728846 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/nema-vise-gradnje-zgrada-tako-da-ti-susid-viri-u-pijat-ocekuju-se-izmjene-gup-a-investitorima-se-nece-svidjeti-1346839 [printLink] => /split/nema-vise-gradnje-zgrada-tako-da-ti-susid-viri-u-pijat-ocekuju-se-izmjene-gup-a-investitorima-se-nece-svidjeti-1346839?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 440709 [name] => GUP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gup [link] => /tag/gup ) [2] => stdClass Object ( [id] => 362903 [name] => izmjene GUP-a [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izmjene-gup-a [link] => /tag/izmjene-gup-a ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sutrašnja sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nema više gradnje zgrada tako da ti susid viri u pijat! Očekuju se izmjene GUP-a, investitorima se neće svidjeti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/25917513.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Zbog fleksibilnih propisa obilato se koristilo pravo građenja do maksimalne gustoće
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/25917513.jpg [title] =>

Zbog fleksibilnih propisa obilato se koristilo pravo građenja do maksimalne gustoće
 

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/25873362.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/25638432.jpg [title] =>

Split, 010921.
Panoramski pogled na dijelove grada Splita.
Na fotografiji: Dvije novoizgrađene zgrade u uskom prostoru između nebodera u Varaždinskoj ulici na Kmanu
Duje Klaric/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26010439.jpg [title] =>

‘Nabijanje‘ zgrade na zgradu uobičajena je splitska praksa

 

Ante Cizmic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/19145024.jpg [title] =>

Na Dragovodama se i prosvjedovalo zbog gradnje zgrada Zore Romić koje su ‘ugušile‘ prolaz
 

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splitski urbanizam postao je ozloglašen po novogradnjama koje se stiskaju uz postojeće objekte kao da ih žele zagrliti, a ustvari maksimalno iskorištavaju građevinsku parcelu.

Udaljenost od susjeda je odavno već prešla granice intime. Zgrade, ali i nove obiteljske kuće, samo što nisu zagazile na susjedno dvorište.

GUP propisuje da u neizgrađenom dijelu grada udaljenost građevina od međe treba biti najmanje tri metra. No, u GUP-u također piše da "u izgrađenim dijelovima udaljenost građevina od međe može biti manja od tri metra, u skladu s lokalnim uvjetima".

– Što su to lokalni uvjeti koji omogućuju izdavanje dozvola po kojima se ovako smije graditi?! – upitao nas je jednom ogorčeni građanin, nezadovoljan odgovorima koje je dobio od gradskih službi. Imao je dojam da će mu gradnja za koju je njegov novi susjed dobio dozvolu ukrasti pravo na privatnost jer će doći preblizu njegovoj kući.

U GUP-u je precizno navedeno koliko iznosi širina prometnoga traka za glavne gradske ulice, koliko za gradske ulice, za sabirne ulice, a koliko treba biti za pristupne ulice. Kaže se da je uz novoplanirane ulice sadnja drvoreda obvezna gdje god to prostorne mogućnosti dopuštaju.

Lokalni uvjeti

No, zatim se dozvoljava izuzetak od pravila. "Iznimno, u izgrađenom dijelu s pretežno niskim i srednjim stambenim građevinama, ulica može biti u skladu s lokalnim uvjetima", kaže GUP. No, što su lokalni uvjeti, to ovisi od prilike od prilike kako su mnogi imali mogućnost uvjeriti se. Čini se opravdano da se ne može sve normirati, ali nije dobro ako referenti na taj način dobiju ovlasti da nekima omoguće ono što drugi ne mogu dobiti.

Najpoznatiji primjer prevelikog približavanja susjedima su dvije "Manasove" šesterokatnice na Kmanu, gdje je investitor s gradnjom aterirao na nekadašnji ozelenjeni parkić za kućne ljubimce, posjekao stabla i sagradio 40-ak stanova tik uz "škverski" neboder. Stanari su bili nemoćni unatoč peticiji koju su potpisali jer nisu bili međašnici. Naime, između njihova nebodera i sporne parcele bila je uska traka asfaltiranog prolaza koji pripada Gradu, a bivša gradska vlast kao međašnik nije imala primjedbe. Dapače, izdali su dozvolu investitoru.

U mandatu ove vlasti skandal je izbio u slučajevima gradnje "Romić inženjeringa" na Dragovodama i Kocunaru za koje je Grad izdao pravomoćnu građevinsku dozvolu za 34 stana, četiri poslovna prostora, 29 garažnih mjesta i 10 parking mjesta na otvorenom na Dragovodama, a na Kocunaru je izdana građevinska dozvola za 26 stanova i 29 garažnih mjesta.

---

image

Na Dragovodama se i prosvjedovalo zbog gradnje zgrada Zore Romić koje su ‘ugušile‘ prolaz
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Stručno Povjerenstvo Hrvatske komore arhitekata utvrdilo je da su projekti koji su rađeni za "Romić inženjering" na Dragovodama i Kocunaru suprotni važećim prostornim planovima i arhitektonskoj struci (smještaj poslovnih prostora u podrum, dvostruko veća maksimalna nadzemna izgrađenost od dozvoljene, premala udaljenost građevine od ruba čestice i sl.).

Grijesi prethodnika

Vladajući se često pozivaju na grijehe prethodnika kad ih se proziva da izdaju dozvole po kojima se zgrade mogu bezobrazno približiti susjednoj parceli ili drugoj zgradi. No, možda bi se uskoro nešto moglo promijeniti nabolje. Na idućoj sjednici Gradskog vijeća u srijedu na redu je odluka da se dodaju još neke odredbe u već započetu izradu izmjena GUP-a. U odluci se napominje "potreba revidiranja i detaljnijeg definiranja prostornih pokazatelja za minimalnu udaljenost građevine od ruba građevne čestice i od regulacijske linije".

Pročelnik za urbanizam Teo Vojković za "Slobodnu" nam je nedavno najavio kako će se izmjenama GUP-a stati na kraj ovakvim devastacijama kojima se smanjuje kvaliteta življenja u gradu. Svojedobno je u GUP-u iz 2005. pisalo kako nova gradnja mora biti udaljena za polovicu svoje visine od susjedne međe, ali je 2008. ta odredba ukinuta s izmjenama GUP-a pod pritiskom investitora kojima se manja izgradnja građevne čestice nije uklapala u ambicije za što većim profitom.

Također, za iduću sjednicu Gradskog vijeća je najavljeno da bi izmjenama GUP-a došlo do "revidiranja i detaljnijeg definiranja uvjeta gradnje prometne mreže i širine pristupnih putova do građevnih čestica". Nažalost, osim zgrada koje se približavaju tako da susjedima "vire u pijat", grade se i novogradnje koje "leže na ulici" jer ne poštuju građevinski pravac ili nemaju uređen pristupni put. Ovo se odnosi na slabije izgrađene dijelove Splita koji su u zadnje vrijeme pod pritiskom investitora, a po sadašnjim uvjetima mogu dobiti građevinske dozvole, iako za pristupne putove imaju prometnice koje su, osobito na istoku Splita, u naravi tijesni puteljci bez nogostupa.

---

image

‘Nabijanje‘ zgrade na zgradu uobičajena je splitska praksa

 

Ante Cizmic/Cropix
---

Na Gradsko vijeće doći će i odluka koja se odnosi na izmjene Prostornog plana grada Splita. Njome bi se propisala obveza izrade urbanističkog plana uređenja (UPU-a) za područje Park-šume Marjan. Sada je propisano da za Marjan treba izraditi Prostorni plan područja posebnih obilježja (PPPPO) kojim bi se propisale moguće intervencije, ali se u međuvremenu mijenjao Zakon pa takva vrsta plana više nije obvezna za park-šume.

Park-šuma

Izmjenama GUP-a i PPUG-a koje su već u tijeku predviđeno je da se smanje građevinska područja u park-šumi Marjan. Tako da se izrada urbanističkog plana uređenja (UPU) ne bi trebala odnositi na gradnju stanova ili hotela na području Park-šume Marjan, jer oni nisu dopušteni po sadašnjem GUP-u park-šumi.

S druge strane, dogradonačelnik Bojan Ivošević je kazao da su odustali od manjih ugostiteljskih objekata koje su planirali postaviti ovo ljeto na uređenim marjanskim plažama jer ne postoji urbanistički plan uređenja (UPU). Dakle, moglo bi se očekivati da Grad zatraži da se u UPU, kad se bude izrađivao, "ubaci" ugostiteljska djelatnost na marjanskim plažama od plaže Kaštelet do Prve vode. No, takvi planovi Banovine su nedavno izazvali protivljenje na društvenim mrežama, ali i na stranicama "Društva Marjan" koje je o tome provelo anketu.

Također, namjerava se onemogućiti "višak" prava gradnje onima koji su legalizirali kuće. O čemu se radi? U obrazloženju piše da su "pojedini uvjeti gradnje definirani u skladu sa zastarjelim definicijama i načinima obračuna prostornih pokazatelja. Primjenom ovih uvjeta gradnje u skladu s novim, izmijenjenim propisima, definicijama i načinima obračuna, otvara se mogućnost za dodatnu izgrađenost koja nije bila planirana u trenutku definiranja uvjeta gradnje". Napomena je da se ovo odnosi na revidiranje uvjeta za novu gradnju i rekonstrukciju građevina.

Kako bespravni graditelji ne bi dobili mogućnost da im se prizna još veća količina izgradnje od onog što su bez dozvole izgradili, s čime bi ih se obilato nagradilo za nepoštivanje zakona, Grad se dosjetio da je potrebno ukinuti zastarjele odredbe i uskladiti propise. Postavlja se pitanje koliko je bespravnih graditelja iskoristilo mogućnost da im se obračuna višak kvadrata?

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Vojko Bašić/Cropix Duje Klaric/Cropix Ante Cizmic/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Zbog fleksibilnih propisa obilato se koristilo pravo građenja do maksimalne gustoće
 

Duje Klaric/Cropix

Split, 010921.
Panoramski pogled na dijelove grada Splita.
Na fotografiji: Dvije novoizgrađene zgrade u uskom prostoru između nebodera u Varaždinskoj ulici na Kmanu

Ante Cizmic/Cropix

‘Nabijanje‘ zgrade na zgradu uobičajena je splitska praksa

 

Nikola Vilić/Cropix

Na Dragovodama se i prosvjedovalo zbog gradnje zgrada Zore Romić koje su ‘ugušile‘ prolaz
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/nema-vise-gradnje-zgrada-tako-da-ti-susid-viri-u-pijat-ocekuju-se-izmjene-gup-a-investitorima-se-nece-svidjeti-1346839 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=345a8de1bd869005e167ba099c940ec5a0be380f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nema+vi%C5%A1e+gradnje+zgrada+tako+da+ti+susid+viri+u+pijat%21+O%C4%8Dekuju+se+izmjene+GUP-a%2C+investitorima+se+ne%C4%87e+svidjeti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnema-vise-gradnje-zgrada-tako-da-ti-susid-viri-u-pijat-ocekuju-se-izmjene-gup-a-investitorima-se-nece-svidjeti-1346839 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnema-vise-gradnje-zgrada-tako-da-ti-susid-viri-u-pijat-ocekuju-se-izmjene-gup-a-investitorima-se-nece-svidjeti-1346839 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sutrašnja sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitsutrašnja sjednica

Nema više gradnje zgrada tako da ti susid viri u pijat! Očekuju se izmjene GUP-a, investitorima se neće svidjeti

Piše Sandi Vidulić
12. prosinca 2023. - 14:11

Splitski urbanizam postao je ozloglašen po novogradnjama koje se stiskaju uz postojeće objekte kao da ih žele zagrliti, a ustvari maksimalno iskorištavaju građevinsku parcelu.

Udaljenost od susjeda je odavno već prešla granice intime. Zgrade, ali i nove obiteljske kuće, samo što nisu zagazile na susjedno dvorište.

GUP propisuje da u neizgrađenom dijelu grada udaljenost građevina od međe treba biti najmanje tri metra. No, u GUP-u također piše da "u izgrađenim dijelovima udaljenost građevina od međe može biti manja od tri metra, u skladu s lokalnim uvjetima".

– Što su to lokalni uvjeti koji omogućuju izdavanje dozvola po kojima se ovako smije graditi?! – upitao nas je jednom ogorčeni građanin, nezadovoljan odgovorima koje je dobio od gradskih službi. Imao je dojam da će mu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:28