StoryEditorOCM
Splitvrući plinovi

Splitski vatrogasci objavili video koji ledi krv u žilama; pogledajte ovu opasnu intervenciju gdje ni voda ne pomaže...

Piše Božidar Lončar
21. siječnja 2024. - 13:31

Kako izgleda gašenje požara iz prve ruke? Rijetko koga to ne zanima, ali većina ipak ne bi imala hrabrosti i potrebnu psihičku i fizičku stabilnost da riskiraju svoj život kako bi zaštitili druge. S jedne strane nesreće i katastrofa, a s druge pravi adrenalinska injekcija koju ne bi svatko preživio.

E pa kako to izgleda, osobito u situaciji kada se u "srcu" požara zapale vrući plinovi i nastane prava lavina ispred očiju samih vatrogasaca pokazala je Javna vatrogasna postrojba Grada Splita koja je jutros objavila edukativni video na koji će rijetko tko ostati ravnodušan. 

image

Trenutak kada je bukuo požar

Screenshot/Facebook

Prema ŽVOC-u, dojavu o požaru na objektu na adresi Trstenik 17 vatrogasci su dobili u 6.49 ujutro. Na teren je izašlo devet vatrogasaca s dva vozila i gasila se konoba u prizemlju stambenog objekta, napisala je JVP Grada Splita na Facebooku.

Tada je došlo do pojave koja se naziva "rollover" ili "flameover" kada su vrući plinovi zapalili prostoriju nakon postizanja određene temperature, objasnili su.

image

Lokacija požara 18. siječnja

Screenshot/Google Maps

Opasna situacija koja jako dobro pokazuje koliko je opasan posao vatrogasca te koliko je edukacija bitna u tim trenucima, rekao nam je Mario Mikas, zapovjednik JVP Split.

- Mi tijekom obuke imamo simulatore gdje uvježbavamo ovakve situacije. Došlo je do potpaljivanja požarnih plinova koji mogu zapaliti ostale dijelove prostora. Gasi se posebnom tehnikom impulsnog gašenja kojom se koristi raspršni mlaz kojom se voda pretvara u paru, odnosno, vodenu maglu koja sprječava daljnje širenje plinova po drugim prostorijama - objasnio je zapovjednik.

image

Mario Mikas zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita.

Jakov Prkić/Cropix
image
Screenshot/Facebook

Iako se uči na obuci, stvarno stanje na terenu je potpuno druga stvar i to nije samo ući unutra i politi vodom, odgovara Mikas.

- Zamislite dim koji nastaje kada dimite meso u konobi. U jednom trenutku se dim može zapaliti i onda pali druge prostorije. Ako se ne ugasi spomenutom tehnikom, plinovi se šire po drugim prostorijama. To su vrlo visoke temperature i ove situacije pokazuju koliko je edukacija bitna kao i fizička i psihička sposobnost i koliko je posao vatrogasaca opasan - uspoređuje Mikas.

Snimku su napravili sami vatrogasci koji na intervencije znaju otići s go pro kamerom jer vole snimati gašenje te su ovaj videozapis odlučili podijeliti zbog dobre kvalitete, rekao je zapovjednik. S njime se u potpunosti slažemo. Baš kao u filmovima ili serijama. Pogotovo kada sve dobro završi.

Kako izgleda sama intervencija, pogledajte u videozapisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 20:25