StoryEditorOCM
Splitotkriće BBC-a

Splitska tvrtka krši sankcije i pomaže Rusiji graditi ratne brodove! Jedan je sudjelovao i u bitkama za Zmijski otok

22. travnja 2024. - 20:36

Brodograđevna firma iz Splita krši zapadne sankcije i isporučuje Vladimiru Putinu dijelove za ruske ratne brodove – otkrila je ruska redakcija britanskog BBC-a. Navodno je riječ o tvrtki Adria Winch, prema novinarima dostupnim carinskim dokumentima. Ruska vojna brodogradilišta koja su pod međunarodnim sankcijama potrebne rezervne i ugradbene dijelove nabavljaju iz europskih zemalja, od kojih je jedna iz Hrvatske, objavio je ugledni portal sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Neki od brodova ruske mornarice koji se grade u tim ruskim brodogradilištima aktivno se koriste u ratu s Ukrajinom.

image

Ruski mornari na brodu "Maršal Šapošnjikov"

Kirill Kudryavtsev/Afp

Prije nepunih pet mjeseci ruski predsjednik Vladimir Putin podigao je zastave na tri nova broda ruske mornarice u brodogradilištu Severnaja u Sankt-Peterburgu, a među njima je bio i raketni brod Naro-Fominsk. Putin je tada rekao da brodovi tog tipa svakodnevno ispaljuju krstareće rakete na Ukrajinu. U ratnim naporima posebno je istaknuo brodogradilište Zelenodoljsk u Tatarstanu koje je dio ruskog vojno-industrijskog kompleksa i aktivno gradi ratne brodove. No, unatoč tome što su SAD još u ožujku 2019. stavile brodogradilište Zelenodoljsk na listu svojih sankcija, oni i dalje pri proizvodnji brodova uredno koriste dijelove proizvedene u Europskoj uniji. Sudeći prema carinskim podacima iz baze podataka Import Genius, isporuke ovom ruskom brodogradilištu uredno su nastavljene tijekom 2020. i 2021. godine. S tom razlikom što se dijelovi za brodove ruske mornarice više nisu isporučivali izravno, već preko posrednika poput latvijske tvrtke Marine Propulsion Systems.

Nakon potpune invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, sporno rusko brodogradilište je gotovo odmah dospjelo pod sankcije i Europske unije. No, uz pomoć posredničkih tvrtki u vlasništvu sankcioniranog brodogradilišta i partnera iz Europske unije, brodogradilište je i dalje nastavilo kupovati stranu opremu. Među tim ‘strateškim partnerima‘ ruskog ratnog stroja je, uz jednu talijansku, detektirana i  hrvatska tvrtka Adria Winch.

image

Dan mornarice u Sankt Peterburgu

-/Afp

Adria Winch, prema podacima s njihove službene stranice, isporučuje palubnu opremu za civilne i ratne brodove. Za BBC Rusija izjavu je dao i jedan od bivših vlasnika ove firme Milivoj Peruzović, navodeći kako tvrtka posluje u Rusiji dulje od 20 godina.

"Započeli smo s radom u brodogradilištu Severnaja u Sankt-Peterburgu i postupno proširili naše veze na cijelu Rusiju", kazao je Peruzović. On je, međutim, više nego znakovito, u prosincu prošle godine navodno prodao svoje udjele u Adria Winchu hrvatskoj tvrtki Global Offshore Engineering.

Rusi su se vlasnički i korporativno itekako potrudili zamaskirati veze s ‘europskim i zapadnim partnerima‘. Rusko brodogradilište Zelenodoljsk dio je brodograđevne korporacije Ak Bars, koja pripada Ak Bars Holding Companyju. Tvrtke su registrirane u Republici Tatarstan, a dio brodogradilišta Zelenodoljsk čak je u vlasništvu vlade Tatarstana.

image

Ruski ratni brodovi

Olga Maltseva/Afp

 Ak Bars Holding Company osnovala je 2016. godine s hrvatskom firmom Adria Winch tvrtku Adria Winch Zelendoljsk. Osim podružnice u Zelenodoljsku, hrvatska tvrtka je i jedini vlasnik Adria Wincha u Moskvi. Ova tvrtka također redovito opskrbljuje brodogradilište Zelenodoljsk rezervnim dijelovima. U kolovozu 2022. godine francuski Schneider Electric preko moskovske je podružnice ove hrvatske tvrtke, primjerice, brodogradilištu isporučio električne releje za hidraulično vitlo za vuču. Nakon BBC-jevog upita Schneider Electric je započeo internu provjeru čitave afere. Glasnogovornici tvrtke naglasili su da tvrtka radi u skladu s važećim zakonodavstvom.

Iz većine podataka do kojih je BBC Rusija uspio doći jasno je da isporuke ruskome brodogradilištu obavlja hrvatska Adria Winch preko vlastitih ruskih podružnica (tvrtki u Zelenodoljsku ili Moskvi). Milivoj Peruzović je u razgovoru za BBC potvrdio da je nakon potpune invazije Rusije na Ukrajinu hrvatska tvrtka prestala s izravnom isporukom brodogradilištu i prilagodila poslovanje, odnosno počela poslovati kroz podružnicu u Zelenodoljsku.

image

Ukrajinski mural: branitelji Zmijskog otoka ne žele se predati Putinu

Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

 "Adria Winch Zelenodolsk prodavala je opremu uglavnom brodogradilištu Zelenodoljsk, ali ne isključivo njima", kazao je Peruzović. "Koliko znam, prodavali smo opremu i brodogradilištu Admiraltejskije. Nakon sankcija prestali smo izravno isporučivati brodogradilištu i prodaja je išla preko Adria Winch Zelenodoljsk. Mi nismo znali tko je konačni primatelj opreme", pravdao se Peruzović. Preko brojeva projekata i brodova navedenih u carinskim deklaracijama, međutim, više je nego očigledno da su svi rezervni dijelovi koje je ova firma isporučivala bili namijenjeni za brodove ruske  ratne mornarice ili drugih organa vlasti.

image

Zmijski otok u Crnome moru kod Odese slavna je ratna markacija

Handout/Afp

U svibnju 2022. godine Adria Winch isporučio je svojoj podružnici u Moskvi, uz opremu vlastite proizvodnje, i seriju opreme drugih proizvođača, ponajviše njemačkih poput Spohn&Burkhardta. Prema deklaraciji, isporuka je namijenjena za plovila Projekta 23120. Riječ je o brodovima za logističku podršku koji se grade u brodogradilištu Severnaja u Sankt-Peterburgu. Jedan od njih - brod Vsevolod Bobrov - sudjelovao je čak u borbama za ukrajinski Zmijski otok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 20:41