StoryEditorOCM
Splitkako preživjeti?

Splitski turisti sve češće spavaju na ulicama. Trebaju li se lokalni iznajmljivači zabrinuti za svoj opstanak?

Piše marin prvan
28. lipnja 2023. - 17:47

Splitsko-dalmatinska županija je u prvih pola godine ostvarila značajno povećanje turističkog prometa; u tom razdoblju je po njenom tlu kročilo 509.000 gostiju, što je rast od 38 posto (u noćenjima 25 posto) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ostvareno je 1,696.000 noćenja.

I lipanj je započeo iznimno uspješno, sa šest posto više dolazaka i tri posto više noćenja u odnosu na lanjsku godinu. Brojčano, radi se o 402 tisuće gostiju i 1,8 milijuna noćenja.

- Oglašivačke kampanje i marketinške akcije i prezentacije koje je TZ SDŽ provodila bile su usmjerene upravo na produljenje sezone i smanjenje pritiska na turistički najrazvijenija područja, pri čemu smo se poglavito usmjerili na promociju do sada manje poznatih dijelova Splitsko-dalmatinske županije - izvijestila je Ivana Vladović, direktorica TZ županija.

Međutim, u Splitu, koji svakako spada u "turistički najrazvijenija područja", nije došlo do nikavog smanjenja pritiska. Dapače, došlo je do tlakovnog povišenja; kako na smještajne kapacitete, tako i na nerve domaćina. Naime, u grad pod Marjanom je pristiglo čak 38 posto više ljudstva, koje je podiglo broj noćenja za 23 posto. 

Nažalost, ono što se nešto teže podiže su - sami turisti. 

Iako je broj kreveta u županiji narastao za 10.853 komada - odnosno četiri posto; došavši do ukupne brojke od 256.136 - a broj novih objekata u Splitu za čak 13 posto, među građanima se svakim danom sve više širi strah od toga da će navike naših dragih gostiju da spavaju po ulicama, kalama i cestama u bliskoj budućnosti dovesti u pitanje sami opstanak lokalnog stanovništva.

Jer, znate već kako glasi najveća dalmatinska zagonetka: Kako mislite da mi uopće možemo preživjeti bez turizma? 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 17:29