StoryEditorOCM
Splitprečudno

Turisti u Splitu masovno kupovali tablete protiv nesanice, a žele kupiti i uređaj koji domaći nikad ne traže u ljekarni

Piše Mia Uzinić
19. studenog 2023. - 22:09

Turisti u ljekarnama traže sve, od tableta za bolove do punjača za mobitel. Nakon još jedne, nekima preduge, ljetne sezone provjerili smo i što se među fureštima najviše trošilo od ljekarničkog asortimana.

Naime, sa studenim je došao i definitivni kraj sezone, do iduće će se osim ugostitelja odmarati i ljekarnici. Putničke tegobe rješavale su se tabletama protiv bolova, Draminama, a kod slučajeva trovanja hranom, probioticima i aktivnim ugljenom.

U ljekarni Olujić dobili smo informaciju da se najviše kupovala kozmetika, posebice za zaštitu od sunca, tablete i sprejevi za grlo. Sasvim uobičajene i očekivane stvari.

Ono što je neuobičajeno jest da stranci u ljekarni traže, ni više ni manje, nego punjač za mobitel. U njihovim zemljama to je sasvim normalna stvar, s obzirom na to da se njihove apoteke ne razlikuju previše od običnih dućana s higijenskim potrepštinama, nešto slično našim drogerijama.

Tražili su nešto za san

Nisu samo splitski stanovnici užeg centra imali problema sa spavanjem; u ljekarni su među turistima primijetili i veću potražnju za tabletama na bazi melatonina, hormona koji doprinosi kvalitetnom snu. O iskustvima u ljekarnama govorila nam je i jedna studentica, predstavnica firme koja održava promocije proizvoda u ljekarnama. S obzirom na to da stalno mijenja ljekarne, kaže kako se u ljetnim mjesecima znala nagledati svega.

– Otkako smo prešli na eure turisti se češće cjenkaju. Dok su bile kune, nisu imali osjećaj koliko troše. Sada ih cijena šokira, jer očekuju drogerijske cijene. Njihova percepcija ljekarne dosta je drugačija od naše. Traže manja i jeftinija pakiranja proizvoda, vode računa o potrošnji više nego prijašnjih godina. Nekad znaju doći u ljekarnu neprimjereno odjeveni, u kupaćim kostimima s pićem u ruci, posebice dok traje Ultra – rekla nam je studentica koja je surađivala s brojnim splitskim ljekarnama.

Ukratko, pivo u većoj ambalaži, a lijekovi u manjoj. Potražnja za pilulama za "dan poslije" i tabletama protiv mamurluka, koji su dio slobodne prodaje, nije veća među strancima u odnosu na domaće. Još češće se turisti nabodu na ježa pa je pa je "Ihtamol" mast apsolutni hit ljeta.

Posebno fascinira činjenica da gosti koji su isplanirali višemjesečno putovanje zaborave isplanirati vlastitu terapiju pa dolaze u ljekarne, što prezaposlenim djelatnicama stvara dodatni posao. Naravno, najprije pokušaju dobiti lijekove bez recepta. Što učiniti u tom slučaju? Državljani EU-a zatraže pomoć liječnika opće prakse i dobiju recept na teret svog osiguranja sukladno međunarodnim ugovorima kojima je regulirano korištenje zdravstvene zaštite. Ostale se upućuje u ambulantu za turiste koja se nalazi u blizini KBC-a Firule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:58