StoryEditorOCM
SplitDANICE, DANICE...

U Splitu se organizira besplatan tečaj hrvatskog za strane radnike, a Ivošević proziva HDZ-ovku zbog rasizma...

Piše Mia Uzinić
25. siječnja 2024. - 17:13

U Zlatnim Vratima bit će organiziran besplatan tečaj za strane radnike. Prema inicijativi Grada Splita, Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata početkom veljače organizira tečajeve hrvatskog jezika za strane državljane koji ga žele usavršiti ili naučiti.

Kroz tečajeve omogućit će im se usvajanje potrebnog rječnika, gramatičkih  struktura te konverzacijskih sposobnosti,  kao i upoznavanje  kulturnih znamenitosti i običaja Splita radi njihove lakše integracije i suživota.

image

Ilustracija

Božo Radić/Cropix

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, uz tečajeve, nudi i mogućnost polaganja ispita iz hrvatskog jezika za potrebe dobivanja isprava za boravak i rad u Republici Hrvatskoj.

Programi za učenje hrvatskog jezika ponuđeni su splitskim gospodarstvenicima koji zapošljavaju strane radnike čime će im se omogućiti lakša komunikacija s kolegama, kupcima odnosno svima onima s kojima su u kontaktu.

O svemu se oglasio i dogradonačelnik Bojan Ivošević na svom Facebook profilu. 

image

Ilustracija

Ivan Perić/Cropix

- Dok saborske uzdanice HDZ-a na TV gostovanjima imaju rasističke ispade prema stranim radnicima, Grad Split je odlučio olakšati im integraciju u naše društvo, tako što ćemo financirati tečaj hrvatskog jezika za strane radnike u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata - stoji u Ivoševićevoj objavi. 

image

Ilustracija

Ivo Ravlić/Cropix

Hrvatska je poprilično nespremna dočekala navalu stranih radnika, a jedno od brojnih pitanja koje je to otvorilo je i jezično pitanje. Hrvatski je službeni jezik u našoj državi, a bili smo, povremeno, prisiljeni koristiti engleski jezik kako bismo se mogli sporazumjeti s Nepalcima, Indijcima i ostalima koji su nam pokušavali dostaviti hranu ili pogoditi sandučić u koji treba ubaciti neplaćene račune. To im je, radi nepoznavanja hrvatske grafije, predstavljalo popriličan izazov. 

image

Ilustracija

Ivan Perić/Cropix

Neki su se zapitali zašto firme koje zapošljavaju radnike, a samim time i uštede pozamašnu svotu novca, same ne financiraju tečaj hrvatskog jezika svojim radnicima. Drugi se pitaju kako je uopće moguće dobiti posao bez poznavanja hrvatskog jezika, a pogotovo jer se od hrvatskih državljana traži poznavanje engleskog jezika za velik broj poslova, a posebno onih u turizmu i ugostiteljstvu. 

Za strane radnike već su organizirani tečajevi jezika u Zagrebu i Varaždinu. Nadamo se da će odaziv biti što veći na svim lokacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:05