StoryEditorOCM
Splitkako ovo protumačiti

Von der Leyen o koaliciji s Domovinskim pokretom: Ekstremisti desnice i lijevice nisu naši partneri...Takla se i Rusije

Piše Božidar Lončar
10. svibnja 2024. - 19:27

Nakon susreta s bivšim stažistima Zaklade Robert Schuman i bilateralnog sastanka tehničkog premijera Andreja Plenković s kandidatkinjom Europske pučke stranke na europskim izborima te aktualnom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, oboje su ispred hotela Radisson dali izjavu za medije. Govorili su na engleskom jeziku i bilo je dozvoljeno svega par pitanja.

image
Saša Burić/Cropix

Izbori za EU parlament održat će se od 6 do 9., lipnja, u Hrvatskoj 9. lipnja Plenković je nositelj liste HDZ-a, a RH u Parlament šalje 12 zastupnika.

- Hrvatski BDP je na 76 posto europskog prosjeka sada. Čast mi je što smo Ursula i ja pomogli drugiim državama članicama da donesu odluku u ožujku da otvore pregovore s Bosnom i Hercegovinom što je strateški uspjeh za osiguravanje mira i stabilnosti u državi i jednakosti među konstitutivnim narodima - istaknuo je, između ostalog, premijer u uvodnom obraćanju zahvalivši se von der Leyen što je po drugi put u osam mjeseci stigla ovdje.

- Drugi put sam u Splitu, a peti put u ovih pet godina mandata sam u Hrvatskoj. Hrvatska ima snažan glas u EU, snažan glas po pitanju dekarbonizacije, snažan glas po pitanju digitalizacije te snažan glas u demografiji. RH je jedna od najbržih i najuspješnijih u iskorištavanju fonda oporavka Next Generation EU vrijedan 800 milijardi eura.

image
Saša Burić/Cropix

Hrvatskoj bi se zahvalila na podršci Ukrajini u ruskoj agresiji. Uvijek smo se mogli osloniti na hrvatsku pomoć i podršku.

Zahvalili bi se na pomoći po pitanju integracije zapadnog Balkana, posebno BiH u EU. Bila je izvrsna suradnja na pitanju otvaranja pristupnih pregovora. BiH ima put koji mora prijeći, ali uz Hrvatsku pomoć, ali sam pozitivna da je budućnost BiH u EU - kazala je predsjednica EK.

Ursula von der Leyen je odgovorila na pitanje o mogućnosti ruske sabotaže i utjecaja na ove izbore:

image
Saša Burić/Cropix

- Ponašanje Rusije je prava prijetnja. Vidi se ruski utjecaj na društvenim mrežama, zloupotrebi informacija. Mjere poput Akta o digitalnim uslugama (The Digital Services Act) pomažu u čišćenju platformi od laži Rusije u vezi ovih izbora - kazala je njemačka političarka rođena u Belgiji.

Na pitanje o koaliciji sa strankama desnice nakon izbora kao što je HDZ napravio s Domovinskim pokretom von der Leyen je kazala:

- Ekstremisti s desnice i ekstremisti s lijevice nisu naši partneri. Ne želimo imati posla s Putinovim proxijima. Tri uvjeta su važna: svi zastupnici moraju biti pro-ukrajinski i poreuropski orijentirani i biti za vladavinu prava i to su apsolutni minimumi - kazala je Ursula von der Leyen na što je dodao Plenković:

image
Saša Burić/Cropix

- Nakon izbora ćemo, kao što smo morali u Hrvatskoj, mi smo pronašli stranke koje su više desno od HDZ-a, ali smo i koalirali s nacionalnim manjinama kako bi formirali parlamentarnu koaliciju.

EPP je garancija inkluzivnosti baš kao što je HDZ garancija proueuropske i pro-ukrajinske orijentacije države, utvrđivanja demokracije i vladavine prava te tolerantnijeg i inkluzivnijeg društva - kazao je Plenković novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 06:38