StoryEditorOCM
Hajdukraspravljalo se

Matana izvijestio o Hajdukovim financijama pred GV, neki vijećnici zazivali Pavelina, dobili su odgovor dogradonačelnika

Piše K. M.
23. rujna 2024. - 15:36

Prošla je dvomjesečna pauza u kojoj se nije sastajalo Gradsko vijeće Splita, a na 32. sjednici izvješća su prezentirali predstavnici brojnih gradskih tvrtki. Tako se na ovoj sjednici diskutiralo i o financijskom izvještaju HNK Hajduk te KK Split. 

S financijskim izvještajem Hajduka već smo upoznati na posljednjim Skupštinama kluba, a i vijećnici su dobili nagovještaj rezultata za 2023. na sjednici Gradskog vijeća prije završetka te godine. O detaljima financijskog izvještaja Hajduka za prošlu godinu govorio je član Uprave Ivan Matana, od kojeg su vijećnici htjeli čuti i odgovore o aktualnim događanjima, no naglašeno je više puta da je tema rasprave financije za prošlu godinu. Nisu ta upozorenja previše omela pojedine političare, one iz oporbe koji su i dalje inzistirali najviše na pitanju odgovornosti Nadzornog odbora, točnije predsjednika istog Aljoše Pavelina kojeg je bivši sportski direktor Nikola Kalinić optužio da se miješa u upravljanje klubom. 

Tako je primjerice čelnik gradskog HDZ-a Tomislav Šuta postavio pitanje o prijateljstvu gradonačelnika Ivice Puljaka s predsjednikom NO Hajduka, a pitanje odgovornosti Pavelina povukao je i njegov stranački kolega Marijan Čelan. Igora Stanišića, člana HGS-a, je zanimalo ‘jesu li članovi Hajduka znali da je Pavelin izabran za NO zračne luke na Puljkovom natječaju‘, a uz to rekao da ‘je čin veleizdaje smjena Kalinića prije derbija s Dinamom‘, dok su se i drugi političari pitali o utjecaju politike na rad kluba. No, dobili su odgovore, prvenstveno od dogradonačelnika Bojana Ivoševića pa onda i samog Matane da transparentnost kluba nije ni u jednom slučaju upitna. 

image

Bojan Ivošević
 

Nikola Brboleza/Cropix

- Uprava upravlja, nadzorni odbor nadzire – ponovio je nekoliko puta Matana u svojim odgovorima vijećnicima koji su spominjali Pavelina s mišljenjem da su i od njega trebali dobiti odgovore. No, tu ih je prekorio i dogradonačelnik citirajući zakon o trgovačkim društvima koji jasno kaže kako NO ‘polaže račune‘ samo vlasnicima, tj. predstavnicima vlasnika na Skupštini dioničara, a to su u ovom slučaju gradonačelnik ispred Grada te imenovani predstavnici udruge Naš Hajduk koji su većinski dioničari. 

Raspravu o ‘mjerenju razine prijateljstava i ljubavi prema Hajduku‘ među političarima prekidao je predsjednik GV Željko Domazet prebacujući vijećnike na temu točke, onu o financijama kluba. A ono što je najvažnije prezentirao je Matana vijećnicima i odgovorio na pitanja o infrastrukturi. Sukus financija stane u činjenicu da plaće u Hajduku nisu kasnile tri godine, kako je rekao Matana i otkrio kako je posljednja isplaćena prije 11 dana te je već spremna i za idući mjesec. U objašnjenju minusa od 11,8 milijuna eura pojasnio je da će biti pokriven kad se proknjiži rekordni transfer Luke Vuškovića u 2025. godini, a ranije se već govorilo kako se taj novac već koristi kroz faktoringe.

image

Željko Domazet
 

Nikola Brboleza/Cropix

- Koristili smo transakcije sa specijaliziranim bankama te JP Morganom što je pokazatelj da smo stabilni jer ne bi radili s nama da je drugačije. Naši svi krediti su zapravo faktorinzi i svaki od njih zatvaraju rate od transfera igrača – pojasnio je Matana vijećnicima. Otkrio je da rast troškova prati inflaciju i poskupljenja pa tako kao klub koji napravi najviše kilometara ima veliki trošak cestarina i goriva. Pojasnio je i što znači trošak povećanja intelektualnih usluga, a on je vezan za rast broja korisnika HDTV-a i preopterećenja aplikacije zbog čega je došlo do dodatnih troškova. Zato su u listopadu prošle godine prešli na drugu platformu koja ima povoljnije uvjete pa se takvi skokovi više ne bi trebali ponavljati.

Što se tiče infrastrukture, potrebna su minimalno četiri nova terena za treniranje i u planu su dva s hibridnim travnjakom te dva s umjetnim. Dok se riješe sve administracijske i birokratske stvari za kapitalni razvoj infrastrukture; poput obnove Poljuda, gradnje Brodarice i kampa koji iz kluba žele da ostane u Splitu; klub koristi dostupne terene, a po poboljšanja i renovacije su napravljena na terenima Dalmatinca, u Stobreču i sprema se u Žrnovnici postavljanje reflektora. 

Nakon rasprave i iscrpnih odgovora vijećnicima financijsko izvješće Hajduka je na glasovanju glatko prošlo s 20 glasova za i tri suzdržana, a potom je uslijedila rasprava o financijskom izvještaju KK Splita kojeg je prezentirao predsjednik Dejan Žaja. Gubitak košarkaškog kluba za prošlu  godinu iznosio je 279.481 euro, a financijski položaj društva je označen kao loš, no kao prednost je istaknuto da je klub izašao iz predstečajne nagodbe. Zbog toga klub će imati neke mogućnosti za financijski prosperitet koje nije imao u vrijeme predstečajne nagodbe.

image

Dejan Žaja
 

Ante Cizmic/Cropix

Predsjednik kluba je najavio niz projekata od kojih bi trebali imati benefita u budućnosti od razvoja infrastrukture do otvaranja fan shopa i web shopa. Dotakao se i sportskih rezultata te kazao da su sastavili momčad koja je skuplja i za koju smatra da će biti konkurentnija. Naglasio je i kako su prošle godine za jednu utakmicu bili od osvajanja titule prvaka, a kako se nada da će to ove ostvariti. Vijećnici su problematizirali ovisnost kluba o gradskom proračunu, a predsjednik je naglasio kako nemaju više sudskih sporova i blokada te da će kako klub bude konkurentniji rezultatski i po prihodima biti lakše pronaći i strateškog partnera. 

- Po događajima koji su zabilježeni iza 31. 12. vidi se da mi nemamo nekih izazova po pitanju likvidnosti. Platili smo sve obaveze prema igračima i agentima, što prije nije bio slučaj. Planirali smo momčad koja je skuplja ove godine, ali sa svim prihodima ćemo biti u stanju servisirati svoje obaveze. Zato sam i priložio trenutnu situaciju. Po mojem nekom viđenju će se prihodi kluba se približiti na nekih dva milijuna eura što velika razlika u odnosu na prijašnje godine. Dižemo vidljivost kluba i radimo na svim stvarima da budemo bolji i kvalitetniji – rekao je Žaja. Financijsko izvješće Splita usvojeno je s 15 glasova za i osam suzdržanih.

Cijelu raspravu možete pogledati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 15:42