StoryEditorOCM
KošarkaDruga runda finala

Pritisak je na Zadru, a svemu je ‘ušutkavanjem‘ svojih igrača kumovao Jusup; Žuti imaju veliku priliku...

Piše Dražen Žura, Ivan Renić
26. svibnja 2024. - 13:02

Zahuktala se finalna serija, a Split je napravio ‘brejk’ u gostima pobjedom protiv Zadra (85:78). Veliki je to skalp Žutih, ali vremena za slavlje nema jer već večeras od 20 sati na rasporedu je druga utakmica.

Nakon toga serija seli na Gripe gdje će se odigrati barem jedna utakmica. Podsjetimo, igra se na tri pobjede.

Uoči prvog ogleda dvaju dalmatinskih rivala u finalnoj seriji postavili smo pitanje: može li Zadar protiv Splita obraniti naslov prvaka Hrvatske? Nedvojbeno, takav rasplet se iz zadarskoga kuta uvelike očekuje, unatoč tome što su Žuti pobjedom uspjeli napraviti korak naprijed i to u trenutku kad se malo tko nadao, odnosno, na parketu Krešinog doma.

image
Zvonko Pavić/Cropix

Ne može sam

Zagrebemo li malo po najavama i samoj nervozi koju je vezano uz “ušutkavanje” igrača proizveo trener Danijel Jusup i tako na zadarsku momčad stavio uteg pritiska, onda trijumf Splita nije ništa neočekivano. Naviknut raditi u “kontroliranim uvjetima”, prvi čovjek na klupi Zadra takav svoj pristup kroz cijelu sezonu nije uspio prenijeti na Luku Božića “vlasnika” nekoliko MVP titula. Jer ono što je u zadnjim minutama radio Zadranima omiljeni Kiborg nije prihvatljiv ni u jednoj kolektivnoj igri, napose košarci.

Spomenimo još jednom kako taktika “dajte loptu Božiću” nije naišla na plodno tlo budući da je sekvencama kad se trebalo iskovati pobjedu, spomenuti igrač je gubio lopte, primao blokade i stalno pričao sa sucima, usput je uzeo posve nepotrebno šut za tri poena. Nije nimalo razmišljao o suigračima, a vidio je samo sebe. Ali to nije njegova krivnja jer se igrači ponašaju onako kako im to dozvoli trener.

image
Zvonko Pavić/Cropix

Pitali smo Jusupa nakon utakmice je li bilo mudrije prije završnice odmoriti čovjeka na kojem se gradi i igra i sezona Zadra.

- Pričali smo na klupi i zaključili da nam je jako potreban u završnici!

Nedvojbeno, to je legitimno pravo trenera i sigurno će kao i za mnoge pogreške koje je radila momčad Zadra pod njegovim patronatom nastojati otkloniti u drugoj “rundi “. E da, Božić će se morati priviknuti na obranu Borisa Tišme koji ga je isključivao u ključnim trenucima utakmice.

image
Zvonko Pavić/Cropix

Najbolja utakmica Tišme

- Teško mi je reći što nas očekuje u nedjelju, dobro smo branili šut za tri poena, ali ono što su oni promašili pod košem to su i uhvatili. Ničije lopte nismo zagrađivali, “box out” je bio jako loš i to je odlučilo utakmicu. Ako će oni više željeti pobjedu neće se stvari promijeniti.

Iz splitskog kuta, bila je to sjajna predstava prvenstveno u obrani gdje valja posebno istaknuti Borisa Tišmu koji je ‘izluđivao’ Luku Božića. Najbolji Zadrov igrač bio je nemoćan, a ‘banana’ pri kraju utakmice bila je točka na i Tišmine sjajne predstave. Sullivan je također odradio veliki posao s 19 poena, a navijače Žutih veseli učinak čak petorice dvoznamenkastih. Kalajžić je zabio 18, Tišma 15, Perković 14, Shorter 12...

image
Zvonko Pavić/Cropix

Pritisak je sada na Zadranima koji na svom parketu žele pobjedu pod svaku cijenu prije nego serija preseli na Gripe. Momčad Slaven Rimca veliki posao je već napravila, no valja biti na oprezu jer finale je još daleko od kraja...

image
Zvonko Pavić/Cropix
image
Zvonko Pavić/Cropix
image
Zvonko Pavić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 23:16