StoryEditorOCM
Više od sportauoči pariza

Propust na svečanosti: predstavljali splitske olimpijce, pa nekog zaboravili. Mirno je sjedila dok nisu reagirali...

Piše Iva Majić
16. srpnja 2024. - 14:35
Dino Sinovčić, Barbara Matić, Helena Jurišić, Vladimir Preradović (tener Barbare Matić), Palma Čargo, Filip Jurišić i Jere Hribar.Jakov Prkić/Cropix

Od Splita do Pariza. Od sedmih do 33. Olimpijskih igara. Točnije, 100 godina olimpizma u gradu podno Marjana koji tako opravdavan onaj naziv "najsportskijeg na svitu". 103 osvojene olimpijske medalje i šest paraolimpijskih, toliko su Splitu donijeli njihovi sportaši i sportašice, a vjerujemo kako će medalja biti i više. Već ovo ljeto.

Francuska prijestolnica je od 26. srpnja do 11. kolovoza domaćin najvećeg sportskog događaja, a osim što Pariz obilježava 100. rođendan od onih Igara iz 1924., slavi ih i Split.

Ante Roje i Zlatko Mirković, plivači Jadrana te Janko Rodin nogometaš Hajduka, bili su prvi sportaši iz "Dujinog grada" na Olimpijskim igrama. Medalje tih davnih godina nisu donijeli, ali ono što su ostavili je možda i veće. Netko je trebao probiti put za sve one koji su u prošlim godinama veselili ne samo Split, već i Hrvatsku, a nadamo se kako će nas nastaviti radovati i dalje.

Na te pionire Olimpijskih igara, podsjetila nas je Udruga za osnivanje Muzeja sporta Split koja je na Gripama upriličila svečanost i tako s pogledom na prošlost najavila ono što nas očekuje već za desetak dana.

image

Obilježvanje 100 godina olimpizma u Splitu.

Jakov Prkić/Cropix

- Zamislite prije sto godina poći u Pariz iz Splita na Olimpijske igre? To je čudo, ta putovanja bi trajala toliko dugo da kad bi stigli, zaboravili bi zbog čega su došli – počeo je Marin Mrduljaš, predsjednik Udruge pa dodao:

- Nama je želja kao Muzeju u osnivanju da ovjekovječimo sve sportaše, trenere, doktore i one koji su toliko dali sportu, a ne mogu biti u Kući slave. No, mogu biti u Muzeju na kojem ozbiljno radimo.

I punom parom se radi kako bi se našao prostor u kojem će biti prikazani svi ti uspjesi, a vjerujemo kako ćemo najnovijima svjedočiti uskoro.

U press sali Kuće slave našli su se i oni zbog kojih smo se i okupili. Uskoro će put Francuske, ali prije toga su: Barbara Matić, Filip Jurišić, Jere Hribar, Helena Juršić, Dino Sinovčić i Palma Čargo, upriličili svečanost na Gripama.

Nisu tu bili svi, jer brojka splitskih sportaša u Parizu je puno veća od njih šest. Naime, na Igrama će biti 18 onih koji imaju veze s gradom podno Marjana. Ima ih lijepa brojka, iz različitih sportova, pa se zato možda i pokrala pogreška prilikom prozivanja sportaša da kažu koju riječ okupljenima. Hrvatska reprezentativka u jedrenju na dasci, Palma Čargo, naknadno je prozvana, nakon što se ukazalo na propust. Mirno je sjedila, dok okupljeni nisu reagirali i sugerirali voditeljici kako "u publici" ima još jedna olimpijka. Nadamo se da mlada Palma nije zamjerila pogrešku.

image

Barbara Matić

Jakov Prkić/Cropix

Izredali su se za govornicom svi koje smo nabrojali, ali jednu sportašicu moramo posebno izdvojiti. Osim što očekujemo kako će nakon njezinog nastupa biti postavljena nova ploča na Zapadnoj obali, Barbaru Matić smo dodatno spomenuli jer će ona na otvaranju nositi hrvatsku zastavu. Prije nje su tu čast iz Splita imali Goran Ivanišević i Ivano Balić, ali Barbara će biti prva Splićanka. Treće Igre za najbolju hrvatsku judašicu, a nadamo se kako će nakon njih, što se medalje tiče, moći reći "treća sreća".

- Za ove Igre sam sigurno najbolje psihički i fizički spremna. Ne želim ništa puno govoriti, ali dat ću sve od sebe. Što se tiče nošenja zastave, ponosna sam i vjerujem da će to biti prekrasan osjećaj. Uspomena za cijeli život – kratko i jasno će Barbara.

Ne sumnjam u to kako će svi hrvatski sportaši i sportašice dati sve od sebe, a nadamo se da će to isto učiniti i oni koji mogu pomoći kako bi se njihovi rezultati jednog dana prikazali u Muzeju sporta Split.

image

Palma Čargo

Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image

Jere Hribar

Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. kolovoz 2024 09:05