Posljednji put kad smo vam predlagali šakšuku (shakshuku), i sami smo bili pod dojmom ovog novootkrivenog jela, mirisnog i ljetnog, a tako zasitnog i egzotičnog.
Čeka vas težak dan? Imate viška rajčica?
Nemate se što misliti. Kraj je ljeta, iskoristite blagodati sezone čak i ako niste na godišnjem odmoru. Recept koji je tipičan za prostor Mediterana, u Izraelu se poslužuje i kao ručak ili obilati doručak. Riječ je, kao što smo već spomenuli, o šakšuki, spoju povrća i jaja. A od prethodnog puta kada smo o njoj pisali, našla se na našemu meniju nebrojeno puta...
Isto tako, recepata za šakšuku je bezbroj, no osnovni princip je isti: trebate napraviti šalšu od rajčica (bolje je koristiti pelate ili svježe rajčice nego običnu pasatu koja bi mogla biti prerijetka), dobro je začiniti pa pred kraj kuhanja žlicom načiniti "gnijezda" u koja ćete razbiti jaja. Varijacije se sastoje u povrću koje ide u umak od rajčica - koriste se paprika, luk, patlidžan, tikvice, pa i krumpiri ili slanutak.
Što se tiče začina, u tradicionalnijim receptima koriste se mljeveni kim, mljevena paprika, ljute papričice i muškat, ponekad i sjeme koromača. Neki u šakšuku vole dodati sir, najčešće fetu ili ribani tvrdi ovčji sir, a ima i onih koji dodaju mljeveno meso ili komadiće kobasice.
Sastojci za klasičnu shakshuku:
- 800 grama zrelih rajčica ili 500 grama pelata
- 1 crvena paprika
- 1 luk
- 4 jaja
- 2-3 režnja češnjaka
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica crvene mljevene paprike
- pola žličice čilija u prahu
- 1/4 vezice peršina
- sol, papar
- malo maslinovog ulja
Postupak:
Rajčice i papriku narežite na kockice, a kapulu na fetice. U širu tavu stavite maslinovo ulje pa prodinstajte kapulu i papriku. Kad omekšaju dodajte pome, sitno nasjeckani češnjak, sol, papar i začine.
Kuhajte desetak minuta dok se malo ne zgusne, smanjite vatru pa kuhačom napravite mjesta za jaja. Razbijte ih u "gnijezda", a tavu poklopite.
Kuhajte dok se jaja ne ispeku (trebala bi ostati mekana da u njih možete umakati kruh), pospite dodatno peršinom i poslužite.