19353432
ESPRESSO JE KRALJ

Pjena da je ‘možeš ugazit‘

Piše Olgica Ivić Grizelj
20. rujna 2021. - 14:56

Dok sjedite u kafiću osluhnite samo kakve sve kave naručuju ljudi oko vas. Svega se može čuti: kratku, dugu, \'veliku s mlikom\', macchiato, s hladnim, s toplim, s ovim ili s onim... Koliko ljudi toliko želja i uvijek se pitamo kako je konobar uspieo zapamtiti pet, šest različitih narudžbi.

Neki vole kavu s pjenom, drugima to nije važno. Treći se ljute kad naruče kratku s mlijekom, a dobiju dugu i već hladnu. Četvrti će uživati u toliko dugoj s mlijekom da više nije riječ o espressu nego o bijeloj kavi.

Ima onih što pamte dobra šoping vremena pa i danas u zrelim godinama čeznu za onom prvom ranojutarnjom kratkom u Trstu. Jedan od takvih još uvijek ima teoriju kako priznaje samo onu malu i jaku tršćansku s toliko pjene da \'ju možeš ugazit, a neš propast\'.

Espresso

Da li zbog ondašnjih odlazaka u Trst ili blizine Italije, u nas se nekako najviše cijeni klasični espresso. Italija mu je domovina. Talijani je prave pod velikim pritiskom vruće vode kroz fino mljevenu zbijenu kavu. Kava mora biti fino mljevena, jer ako je grublje, voda lako prolazi kroz nju i dobijete \'slatku vodicu\'. U susjednoj nam Italiji znaju i servirati u male \'bumblaste\' šalice koje samo pojačavaju doživljaj.

Sam po sebi, espresso je gušći od ostalih vrsta kava, pa zato sadržava i više kofeina, ali pije se u malim količinama tako da ga bude manje nego u običnoj kavi.

Espresso je temelj svih varijacija - caffe americano, caffe latte, cappuccino, macchiato... te se zbog toga smarta kraljem svih kava.

Kratki espresso

U Italiji će naručiti 'ristretto', - što znači kratki. Kod nas konobaru morate naglasiti: "Kratki!" Od običnog espressa se razlikuje po tome što je kvaliteta ispred količine. Istinski kavopija će reći da se u toj šalici dobije ono najbolje od kave. A stvar je u količini vode koja pod pritiskom prolazi kroz dozu kave.

Tu se propušta duplo manja količina vode, a ekstrakcija traje kraće, oko petaestak sekundi, dok kod klasičnog espressa traje oko 25 sekundi. Ista količina kave, a manje vode.

Kava je intenzivnije arome i okusa.

Kava s mlijekom

Osim običnog espressa, kod nas su omiljene razne kave s mlijekom. Ako se nađete na kakvom prevelikom štekatu koji opslužuje premali broj konobara, najlošija odluka vam je naručiti kavu s mlijekom. Još ako je zimsko doba, sjeli ste na sunce i radujete se svojoj kavici s malo mlijeka, budite sigurni da ćete dobiti hladni napitak. Dok je konobar došao do vas, kava se na zraku već ohladila, pogotovo ako su tamo za šankom u brzini ulili samo hladno mlijeko iz boce.

Mlijeko mora biti kvalitetno pripremljeno, zagrijano pomoću raspršivača pare. Uz to se kad naručite kavu s mlijekom morate nadati da se raspršivač uredno održava i pere nakon svakog raspršivanja, inače, ajme nama.

Caffè macchiato

Ovakav napitak mora se bitno razlikovati od kave s mlijekom. Već i sama riječ 'macchiato' znači umrljan, što bi se u 'kavenom rječniku' moglo objasniti da je espresso samo malo 'zaprljan' s mlijekom. Na espresso se samo stavi jedna mrlja mlijeka iz raspršivača. Kava  s tom mrljom mlijeka samo dobije malo slatkoće i samo malo poboljša okus.

No, kako u našim kafićima za aparatioma za kavu ne rade baš uvijek baristi koji znaju što znači macchiato, tako ćemo najčešće dobiti kavu s mlijekom. Ili će vam na ono malo espressa dodati pjene od mlijeka do vrha šalice.

I servirat će onako kako ne bi trebalo, u svakojakim šalicama, i premalim i prevelikim, kako im dođe pod ruku.

Cappuccino

Pravi capuccino se radi s jednom dozom espressa, istom količinom mlijeka kroz parni raspršivač i s trećim slojem od mliječne pjene. Kažu da savršeni capuccino treba imati dozu od 150 mililitara. 

Sad promislite gdje ste popili ovakav capuccino! Poslužuju ga u brojnim verzijama, a najčešće vam daju espresso s puno pjene u velikoj šalici.

No, nije to to. Capuccino mora imati 'kapu', baš kakva je bila kapuljača kapucinskog fratra Marca d'Aviana po kojem je ova vrsta napitka i dobila ime.

Espresso sa šlagom

Odavno već niste pili ovakvu kavu!? Kažu da je to zastarjela verzija espressa, ali ima svoje poklonike.

Servira se u malim šalicama a na vrh espressa se stavi šlag krema.

Staromodno? Ali vrlo ukusno!

'Najbolju ponudu kave pronađite u najbližoj Tommy prodavaonici!'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 09:01