Ne odričite se mirisnog užitka Je li šalica mirisne kave vaš obavezni jutarnji užitak? Pijete li je iz navike ili zbog okusa i učinka? Jesmo li nakon kave stvarno pribraniji i koristi li nam "kofeinsko drijemanje", u kojem uživamo u poslijepodnevnim satima? Sve su to pitanja na koja pokušavaju odgovoriti brojni znanstvenici, i sve je više istraživanja o blagodatima i tajnama toga čudesnog napitka. Ovo su samo neki od zaključaka. Kava sadrži kofein, baš kao i ...
Prva jutarnja ‘Umjereno‘ ispijanje kave Je li vam kava glavni sastojak doručka? Pijete li je iz navike ili zbog privlačnog mirisa i stimulirajućeg učinka? Jesmo li doista koncentriraniji nakon šalice kave? Kava sadrži kofein, baš kao i pravi čaj, kakao, gazirana pića i lijekovi protiv bolova. Količina kofeina ovisi o vrsti kave koju smo odabrali, a također i o njenoj pripremi. Najviše kofeina ima u filtriranoj kavi, a slijedi je turska i instant kava. Kofein stimulira ...
Panna cotta s kavom i malinama Sastojci: 300 ml vrhnja za šlag 150 g bijele čokolade 50 g šećera 15 g instant kave 12 g želatine 150 g grčkog jogurta 100 g malina nekoliko listića mente Izvrsna ideja za vikend slasticu, a priprema je jednostavna: U lončiću zagrijte vrhnje za šlag, čokoladu, šećer i kavu. Kad se sve otopilo, maknite s vatre i dodajte prethodno rastopljenu želatinu i dobro izmiješajte. Na kraju dodajte jogurt i ponovno ...
Nesvakidašnji spoj Pečena svinjetina u umaku od kave? Zašto ne! Sastojci: Šalica jako skuhane kave 80 g maslaca Žlica senfa Žlica limunova soka Žlica šećera Priprema: U posudi izmiješajte malu šalicu jake kuhane kave, 80 g maslaca, žlicu senfa, žlicu limunova soka i žlicu šećera. Sve dobro izmiješajte i stavite na laganu vatru da se maslac otopi i sastojci povežu. Dijelom umaka premažite svinjsku pečenku i pecite oko 2-3 sata na 160 stupnjeva, a ostatak umaka poslužite uz gotovo ...
Ledena kava Napravite sami svoju, bolju od one u kafiću Sastojci: 150 ml crne kave 100 ml mlijeka šaka leda ekstrakt vanilije javorov sirup cimet čokoladni sirup Priprema Skuhajte kavu i ostavite je da se hladi dok radite ostalo (tuširate se, perete zube, doručkujete...). U međuvremenu dodajte mlijeko u veliku šalicu ili čašu zajedno sa javorovim sirupom, cimetom, vanilijom i ledom. Kad se kava ohladi, ulijte je u čašu s ostalim sastojcima i dobro promiješajte. Po želji ...