StoryEditorOCM
BiznisPOTROŠNJA KUĆANSTVA

Savjeti za uštedu: Energiju koristite racionalno, svaki euro itekako dobro dođe, a pomažete i očuvanju planeta

Piše Ljubica Vuko
29. svibnja 2024. - 15:37

Racionalnim korištenjem električne energije mogu se smanjiti računi, a dobiti jednaka količina energije. Jer svaki euro itekako dobro dođe, pogotovo u današnjem vremenu inflacije i rasta cijena hrane i drugih proizvoda i usluga.

A s obzirom na ciljeve zelene tranzicije koje je zacrtala Europska unija u želji da do 2050. postane klimatski neutralna, svaka ušteda potrošnje energije pridonosi i općem cilju poboljšanja energetske učinkovitosti i očuvanju planeta.

Svojedobno je međunarodni projekt “LABEL 2020.”, koji je financirala Europska komisija kroz program “Obzor 2020.”, a koordinirala Austrijska energetska agencija za 16 država članica Europske unije (kod nas ga je provodio Energetski institut “Hrvoje Požar” u suradnji s partnerima), pokazao da 80 posto ukupne energije u kućanstvu trošimo na zagrijavanje prostora te pripremu potrošne tople vode, dok 20 posto potrošnje odlazi na rasvjetu, kućanske uređaje i razne elektroničke uređaje. Taj je projekt iznjedrio i 100 savjeta o tome kako smanjiti potrošnju toplinske i električne energije u kućanstvima, koje dijelom donosimo.

Savjeti za uštedu mogu se naći i na stranicama Hrvatske elektroprivrede, koja potrošače informira o mogućnostima uštede i kroz letak uz poruku “Zelena budućnost počinje s vama”.

image

Potrebno je obratiti pozornost i na određivanje rasporeda uređaja u prostoriji Shutterstock

Shutterstock

Za početak recimo kako je potrebno voditi računa o načinu korištenja kućanskih uređaja, a među ostalim to znači, u onim slučajevima kad je to moguće, koristiti ih u vrijeme niže tarife, dakle u noćnim satima. Uglavnom se to odnosi na perilice rublja i posuđa.

U ljetnom računanju vremena koje je sada na snazi, električna energija utrošena od 8 do 22 sata obračunava se prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi (NT).

Stručnjaci će također naglasiti kako izbor odgovarajućeg uređaja može pridonijeti boljem korištenju i nižim troškovima potrošnje električne energije. Pri odabiru je, osim o energetskoj oznaci učinkovitosti, potrebno voditi računa i o veličini uređaja s obzirom na broj korisnika, odnosno članova kućanstva, kao i vrsti uređaja s obzirom na učestalost korištenja. Potrebno je obratiti i pažnju na određivanje rasporeda uređaja u prostoriji jer položaj uređaja također utječe na njegovu potrošnju. Evo još nekoliko savjeta za uštedu potrošnje energije u kućanstvima.

HLADNJAK

Na stranicama HEP-a može se naći podatak da hladnjaci koji su uključeni 24 sata tijekom 365 dana godišnje troše približno 15% električne energije u kućanstvima pa zbog toga imaju znatan utjecaj na račun za električnu energiju.
Položaj hladnjaka u prostoriji treba biti što dalje od izvora topline i dohvata Sunčevih zraka. Važno je također osigurati strujanje zraka oko njegova stražnjeg dijela.
Uštede je moguće ostvariti i prilagođavanjem temperature godišnjem dobu i brzim zatvaranjem vrata hladnjaka, a pogotovo zamrzivača.
Bitno je i pravilno slaganje namirnica, u hladnjak ne stavljajte tople namirnice i nastojte održavati umjerenu količinu namirnica.
Potrebno je redovito otklanjati naslage leda ako uređaj nema mogućnost samoodleđivanja, kao i povremeno očistiti nečistoću s rešetke na stražnjoj strani. Također, pogledajte brtve i gumice na hladnjacima te ih zamijenite ako su oštećene.
Preporučuje se izbjegavanje kupnje ugradbenih hladnjaka jer imaju manju cirkulaciju zraka i troše više energije za postizanje i održavanje određene temperature u hladnjaku s obzirom na standardne hladnjake.

ŠTEDNJAK

Energetski najučinkovitije su staklokeramičke grijaće ploče, nakon njih automatske brzogrijaće ploče, a tek potom obične električne grijaće ploče.
Staklokeramička ploča je, kako kažu oni koji je koriste, vrijeme kuhanja definitivno skratila u odnosu na običan električni štednjak.
Savjetuje se i 10 minuta prije kraja kuhanja isključiti ploče za kuhanje jer one ostaju zagrijane dovoljno dugo dok se jelo ne završi.
Pećnicu je potrebno redovito čistiti jer se tako smanjuje potrošnja energije.

image
Shutterstock

PERILICA POSUĐA

Pranjem suđa u perilici troši se oko 50% manje električne energije i do 80% manje vode nego kod ručnog pranja. Za racionalno korištenje električne energije koristite program pranja prema vrsti posuđa u skladu s uputama proizvođača.
Preporučuje se kratki program pranja s niskom temperaturom. Posuđe složite tako da je prostor u perilici dobro popunjen.

PERILICA I SUŠILICA RUBLJA

Kako biste bili energetski učinkoviti, napunite cijeli bubanj rubljem. Preporučuje se i korištenje sredstava za pranje koja su učinkovita na nižim temperaturama, a potrebno je redovito čistiti filtar perilice.
Za sušilicu rublja dodatna uputa je kako treba znati da vrijeme rada sušilice ovisi o ostatku vlage u rublju nakon centrifugiranja u perilici.
Kombinirane perilice sušilice nisu energetski učinkovite kao pojedinačne perilice i sušilice rublja.
Preporučuje se izbjegavati glačanje rublja koje nije neophodno glačati.

BOJLERI

Bojler je uređaj koji troši najviše energije u kućanstvu. Za racionalno korištenje važno je ne zagrijavati vodu u bojleru na temperaturu veću od 60°C. Također je bitno povremeno očistiti grijače bojlera od naslaga kamenca.

image

Važno je odabrati energetski učinkovitije uređaje Shutterstock

Shutterstock

GRIJANJE i HLAĐENJE

Za uštede u grijanju prostorija, pri čemu je električno zagrijavanje stana najveći trošak, potrebno je dobro zabrtviti vrata, prozore i druga mjesta kroz koja odlazi toplina, te izolirati zidove i potkrovlja. Izolacija je bitna, naravno, i kod hlađenja.
Uz to, što se tiče hlađenja, razlika između vanjske i unutarnje temperature zbog zdravstvenih razloga ne bi trebala biti viša od 7 stupnjeva Celzija.
Nadalje, važno je redovito održavati filtre za pročišćavanje zraka te vanjsku jedinicu uređaja za hlađenje. Tijekom sezone hlađenja preporučuje se provjetravanje prostora noću vanjskim hladnijim zrakom.

RASVJETA PROSTORIJA

Za postizanje uštede u rasvjeti prostorija potrebno je postaviti veći broj manjih izvora svjetlosti te koristiti štedna rasvjetna tijela. Stručnjaci iz ovog područja navode i kako svijetlo obojeni zidovi reflektiraju znatno više svjetla od tamnih. U prostorijama u kojima nitko ne boravi dulje od 5 minuta potrebno je isključiti svjetlo.

ELEKTRONIČKA OPREMA

Većinu elektroničke opreme potrebno je isključiti prilikom nekorištenja radi izbjegavanja tzv. stand by gubitaka. Takav način rada kod raznih kućanskih uređaja, a posebno TV-a, troši i do 6% električne energije u kućanstvu.
Elektroničke zaslone računala treba isključiti ako se ne koriste jer troše oko 50% energije potrebne za rad računala.
Veličinu ekrana treba prilagoditi potrebama korisnika. Veći ekran znači i veću potrošnju energije.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 08:00