StoryEditorOCM
Biznisgodinama u padu

Uzgajivači svinja otkrili koliko će poskupiti popularno meso: ‘Afrička kuga se samo nadovezala na sve druge probleme‘

Piše vijesti sd
5. srpnja 2023. - 17:47

Pojava afričke svinjske kuge na istoku Hrvatske, gdje je gotovo 70 posto domaće proizvodnje svinjetine, dodatno je u velike probleme stavila svinjogojce.

Proizvodnja svinjetine u Hrvatskoj već godinama pada, a iako bismo u potpunosti mogli pokrivati domaće potrebe, danas uvozimo već 50 posto potrebnih količina. Istodobno, cijene svinjetine nikada nisu bile više. Trenutnu situaciju za HTV-ov Dnevnik komentirao je Damir Jagić, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

Jagić je rekao da je prošle godine bila enormno visoka cijena žitarica, a enormno niska cijena svinjskog mesa.

– Uslijed tih poremećaja došlo je do velikog uništavanja stočnog fonda, posebice krmača i sada imamo takav rezultat kakav imamo. Hrvatska se bazirala na veliki uvoz odojaka za tov, Europa se isto bori s manjkom svinjetine jer su uništili svoj stočni fond, negdje oko milijun krmača. Mi sudjelujemo s manje od jedan posto u europskoj proizvodnji i na cijenu ne možemo utjecati. Velikim dijelom utjecat će uvozna svinjetina, a nažalost cijena ide gore – kazao je.

image
Dusko Marusic/Cropix

Jagić je istaknuo da bi se cijene mogle povećati za 20-tak posto i dodao da ako nije sređeno tržište postoji mogućnost za lov u mutnom. 

– Treba što prije stati na noge s obzirom na ovo što se događa na istoku Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede i veterinarske službe dobro rade svoj posao, to što prije treba završiti i početi normalno funkcionirati – rekao je.

Jagić je objasnio da su se zemlje u okruženju s afričkom svinjskom kugom susrele mnogo prije pa u zemlji sve normalno funkcionira i dodaje da će i Hrvatska to morati prihvatiti. 

– Apeliram na sve proizvođače da se pridržavaju svih mjera, sigurnosnih, ali virus je takav da ga ne vidimo i uvijek može doći do nekog stada – dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:50