StoryEditorOCM
Crna kronikaODVJETNIK GULIŠIJA

Sukob na Rivi: ‘Samo protiv mog klijenta ide kazneni postupak, a goru stvar je napravila ta žena. Ja ću je prijaviti!‘

17. travnja 2024. - 16:39

Peti dan od zbivanja na splitskoj Rivi policija još uvijek nije gotova sa svojim dijelom posla. Podnošenjem kaznene prijave protiv Tomislava Loze (66) zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda Mariji Divić i Anamariji Stanić nije do kraja zaokružen policijski dio posla.

Kako saznajemo iz PU splitsko-dalmatinske u redovnom postupku poduzimaju mjere i radnje.

- Utvrđujemo činjenično stanje na okolnosti postojanja obilježja prekršaja protiv javnog reda i mira - naveli su nam u odgovoru na naš upit.

Naime, nakon burnog subotnjeg jutra dan za danom u javnost je izlazilo sve više detalja o događaju. Uz to su službene institucije poduzele korake u okviru svojih ovlasti.

Prema do sada dostupnim informacijama, Tomislav Lozo, umirovljeni profesor hrvatskog jezika je sjedio za stolom vanjskog dijela kafića na kojem su bile i teta i nećakinja: Marija Divić, ginekologinja i Anamarija Stanić, specijalistica nacionalne sigurnosti. Među njima dolazi do verbalnog, a ubrzo i fizičkog sukoba.

Nakon incidenta žene su zatražile liječničku pomoć te su im utvrđene lakše tjelesne ozljede tj. ogrebotine na glavi. Muškarac se udaljio, ali se ubrzo sam prijavio policiji nakon čega je odveden na liječnički pregled te su mu utvrđene lakše tjelesne ozljede tj. porezotine brade i vrata.

image

Mirno ispijaje kave prekinuto je svađom

Nikola Vilić/Cropix

Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je uz kaznenu prijavu zbog nanošenja ozljeda ženama doveden pritvorskom nadzorniku. Nakon toga je priveden na Općinsko državno odvjetništvo gdje je iznio obranu.

Prema njegovim navodima, jedna od dvije žena ga je nakon svađe udarila čašom u bradu te je reagirao  jer je bio isprovociran kada je vidio krv kako mu ide niz bradu zamahnuvši šakom na nju. Kako zbog problema s kralježnicom nema osjet u desnoj ruci, zamahnuo je ljevicom i srušio je sa stolice na pod.

Osjetio je tada s leđa udarac tupim predmetom po uhu, a misli kako se radilo o boci kojom je udaren. Okrenuo se, bacio na pod stariju ženu i otišao s Rive te se kasnije javio policiji. Njegov iskaz je snimljen nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Tijekom istražne faze postupka saslušat će se i obje žene, a odmah nakon događaja Anamarija Stanić je za medije kazala kako je prema Tomislavu Lozi bacila čašu iz straha jer je došao do nje, nakon čega je on nju udario. Marija Divić je kazala kako su pričale o politici nakon čega je uslijedio napad.

Zbog svih opisanih okolnosti i činjenice da je i osumnjičenik za napad zadobio ozljede poslali smo policiji upit na okolnosti njegovog ozljeđivanja. Nakon njihovog odgovora kontaktirali smo odvjetnika Vinka Gulišiju koji zastupa osumnjičenog profesora Tomislava Lozu.

- Radnja koju je počinila žrtva je teža od radnje za koju je osumnjičen moj klijent. Sada se postavlja pitanje zašto samo protiv njega ide kazneni postupak. On je s udaljenosti od jednog metra pogođen staklenim premetom u bradu.

Smatram da je nesporno da su ostvarena obilježja jednog kaznenog djela na njegovu štetu. Vrlo je upitno čak radi li se o težoj kvalifikaciji nego li se mom klijentu stavlja na teret, jer je upotrijebljen predmet.

image

Odvjetnik Vinko Gulišija

Jure Mišković/Cropix

Osobno sam namjeravao službeno poslati upit policiji na navedene okolnost pošto sam vidio kako je prijavljen samo moj klijent. Ako je istina što mi kažete, da oni smatraju kako se radi samo o prekršaju javnog reda i mira s druge strane, onda ću ja u ime mog klijenta podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja ga je ozlijedila - kazao nam je.

U nastavku postupka će se osim samih aktera sukoba, saslušat i svjedoci događaja, a kao materijalni dokazi će se pregledati liječnički nalazi ginekologinje i specijalistice nacionalne sigurnosti te prijavljenog umirovljenog profesora. Ako je štekat pokriven nadzornim kamerama, snimci će također biti među ključnim dokazima na temelju kojih će splitski dorh odrediti daljnji tijek postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 16:43