StoryEditor
Hrvatskaepidemiološka slika

Dok u KB-u Dubrava nema hospitaliziranih zbog korone, splitska bolnica se zadnjih 20 dana ne prestaje puniti, i to uglavnom necijepljenim pacijentima

Piše Goranka Jureško/JL
19. kolovoza 2021. - 11:13

Očekivano, Hrvatska je u četvrtom valu pandemije koronavirusa. Zato je za očekivati da će jučerašnje brojke od 235 hospitaliziranih i dalje rasti, a to onda podrazumijeva i više pacijenata na respiratoru, ali, nažalost, i umrlih. Prije samo tjedan dana u bolnicama je bilo manje od 200 pacijenata. Ono što je već razvidno je da u bolnicama završe uglavnom necijepljeni. Dapače, omjer je, prema izvješćima iz bolnica, takav da od deset teže oboljelih u pravilu samo je jedan cijepljen, i to se uglavnom radi o starijim ljudima s raznim pridruženim teškim kroničnim bolestima, piše Jutarnji list.

"Trenutno je u našoj bolnici 13 pacijenta od kojih su troje na respiratoru, ali ni jedan nije cijepljen. Jučer smo imali nakon mjesec dana i jedan smrtni ishod pacijenta koji je duže vrijeme bio na respiratoru", kaže ravnatelj KBC-a Rijeka, prof.dr. Alen Ružić. Dodaje da zasad nema bitnog povećanja hospitaliziranih u KBC-u pa se brojke kreću od 10 do 16 dnevno, a ima među njima ima i onih u dobi od 35 do 55 godina- dakako, također necijepljenih. Vjerojatno još uvijek umjereni pritisak na bolnicu treba zahvaliti i činjenici da je Primorsko-goranska županija, uz Zagreb, najprocjepljenija u Hrvatskoj.

Još u prošlom valu pandemije koronavirusa KB Dubrava bila je najveća covid-bolnica u Hrvatskoj, ali u njoj je trenutno samo sedam pacijenata s koronom.

"Radi se o 3 kirurška pacijenta i 4 hematološka, što znači da nisu hospitalizirani zbog korone već zbog svojih drugih zdravstvenih problema i svi su necijepljeni", naglašava prof.dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

Inače, premda je KB Dubrava od početka pandemije bila covid-bolnica, ubuduće će samo dio biti namijenjen pacijentima s koronom, a svi ostali odjeli nastavljaju sa svojim uobičajenim radom. Dapače, prije desetak dana proradio je i bolnički hitni prijem (OHBP) što je značajno povećalo zdravstvenu zaštiti za oko 300.000 građana koji gravitiraju toj bolnici. Nova koncepcija skrbi o covid-pacijentima temelji se na tome da sve bolnice imaju i izdvojene covid-centre - kako za liječenje korone, tako i za one koji su pozitivni i trebaju neku drugu vrstu zdravstvene skrbi.

Od ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, prof.dr. Davora Vagića, saznajemo da i ta bolnica priprema prostor za prijem covid-pacijenta u posebnoj zgradi. Također, u toj će se bolnici moći liječiti i covid-pacijenti koji trebaju neku drugu vrstu zdravstvene skrbi, uključujući i kirurške zahvate.

Najviše oboljelih trenutno je KBC-u Split gdje se liječi 53 pacijenta, od kojih je 13 na respiratoru. U toj bolnici zadnjih dvadesetak dana brojevi stalno rastu a, nažalost, uglavnom se radi o pacijentima koji nisu primili niti jednu dozu cjepiva, što nije čudno jer je Splitsko dalmatinska županija među najmanje procijepljenima u Hrvatskoj, čak i među starijim osobama koje najčešće završavaju na respiratoru.

Sve veći je broj hospitaliziranih u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević pa ih je jučer bilo 33. Valja napomenuti: u Infektivnu na liječenje stižu i teški pacijenti iz cijele Hrvatske, pa se u zadnjih desetak dana gužva povećala, piše Jutarnji list.

item - id = 1121098
related id = 0 -> 1135694
related id = 1 -> 1135691
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2021 13:45