stdClass Object ( [id] => 1234522 [title] => Hajke za djecu i odrasle: Vladajući vide ‘ruske igrače‘ u oporbi, a ovi se upinju dokazati veze HDZ-ovaca s Moskvom... Podsjeća li vas to gađanje etiketama na devedesete? [alias] => hajke-za-djecu-i-odrasle-vladajuci-traze-ruske-igrace-u-oporbi-a-ovi-se-upinju-dokazati-veze-hdz-ovaca-s-moskvom-podsjeca-li-vas-to-malo-na-devedesete [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nema neprijatelja do unutarnjeg! Iako su prošla tri desetljeća od raspada sustava koji je svoju stabilnost, među ostalim, temeljio i na poticanju građana da denunciraju i amaterski, ali ne i bezopasno, špijuniraju “sumnjive elemente”, neki se običaji ipak teško zaboravljaju.

Pa tako svako malo u javnom prostoru svjedočimo novoj hajci za laku noć demokraciji i pluralizmu.

Trenutačno je otvorena sezona lova na – “ruske igrače” u Hrvatskoj. Istina, neki svojim izjavama daju povoda da ih se prepozna kao takve, ali ima nešto i u onoj “da te nema, trebalo bi te izmisliti, unutarnji moj neprijatelju!”...

I kao što je u devedesetima najgora zamisliva etiketa mogla biti “Ti si Jugoslaven (ili jugonostalgičar)”; "Sorošev plaćenik" ili, još gore, “Ti si jedan obični četnik!”, ovih se dana tako lijepe etikete rusofilije.

Istina, pojava nije poprimila tako masovne razmjere i nije tako opasnih posljedica za prozvane kao u vrijeme kad je neka ružna etiketa mogla nekome zakomplicirati život (govorimo sad o demokraciji devedesetih, ne o jednoumlju komunizma kad se intenzivno tragalo za onima koji "ruše samoupravni socijalizam" ili koketiraju s nacionalizmom, ne daj bože ustaštvom), ali ipak se koristi za prvoloptaško degradiranje političkih protivnika i neistomišljenika.

---

image
/Shutterstock
---

Razumijevanje za Putina

Naravno da neki političari svojim istupima u kontinuitetu otvaraju prostor za spekulacije na temu njihova odnosa prema politikama ruskog lidera Vladimira Putina. Neki su, poput, recimo, predsjednika Zorana Milanovića ili zastupnice Radničke fronte Katarine Peović, kroz svoje izjave o Ukrajini i NATO-u ili, recimo, o BiH u Milanovićevu slučaju, u više navrata neizravno ostavljali dojam popriličnog razumijevanja za Putinove agresivne politike.

Treba kazati kako Putin i otprije ima simpatizera i na ovdašnjoj desnici, koja se potajno divi njegovoj odlučnosti i nacionalizmu, i na ljevici, koja u njemu valjda vidi baštinika idealizirane verzije Sovjetskog Saveza i simboličko uporište u borbi protiv “amerikanizacije” i kapitalizma općenito.

No naravno da u demokraciji ništa od toga ne bi smjelo biti izgovor za otvorene hajke u medijskom prostoru, jer su one dokazano uspješne – tek kao sredstvo iscrtavanja mete na nečijem čelu. A takav diskurs nema veze s argumentiranom polemikom ili razmjenom mišljenja. Takav je diskurs bliži pripremi za nečiji odstrel nego životu u pluralizmu.

Pogotovo u okolnostima kao što su ratne, kad su sve moguće tenzije i antagonizmi dodatno podgrijani, a tolerancija prema onima koji plivaju protiv dominantne struje – svedena na minimum.

---

image

I predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova

Srdjan Vrancic/Cropix
---

HDZ-ovci su tako ovih dana na svojoj Facebook stranici napisali: “Dok Milanović mahnita štiteći interese Kremlja, mi povećavamo plaće!” Ili recimo ovo: “Kremljenko k’o Kremljenko, mahnita, psuje i vrijeđa čim su ugroženi interesi njegovih ruskih pokrovitelja” (o Milanoviću).

HDZ-ovi propagandni eksperti su “ruske igrače” pronašli i u saborskim klupama:

”Raskrinkan kao pripadnik sekte koja veliča Putina & Kremlj, Raspušenko se znoji kao prisilno mobilizirani Rus prije slanja u okruženi Herson.” Pogađate, aludiraju na Mostova Nina Raspudića.

Grmoja opet infantilno mulja. Pita se tko su ‘ruski igrači’, a pravi se da ih ne vidi pred vlastitim nosom. Tu su, jedan do drugog, Nino Raspušenko, ‘Za Putina i Krst časni’ Miletić & njihov zajednički idol Milanović, portparol ‘nepobjedive ruske vojske’. MOST-om drmaju ubačeni kremljanski padobranci, a u Grmoje su kratke noge – kako i kaže stara izreka iz doline Neretve.”

Zastupnika Marina Miletića nazivali su i “sovjetskim bombašom”, a SDP-ovu Mirelu Ahmetović “komesarkom”... Gotovo da čovjek, na temelju te lakoće etiketiranja, pomisli kako je na čelo HDZ-a opet došao netko iz obavještajnog miljea, recimo Tomislav Karamarko.

Jezik denuncijacija

Naravno, ni prozvani nisu ostajali dužni. Pa su i neki od njih progovorili istim jezikom denuncijacije.

”Nekada, kada bi netko nekoga optužio da je ruski čovjek, dobio bi metak. Plenković se služi metodama Udbe. To ne govoriš, reci mi da sam gluplji od tebe, kilaviji, ali da ti koji si Rusima predao ‘Agrokor’ govoriš da sam ruski čovjek...”, kazao je Milanović nekidan, tijekom posjeta Splitu.

Grmoja je, još prije objave HDZ-ova videa s “ruskim igračima” lansirao “ekskluzivno otkriće” – da je zapravo HDZ financiran ruskim kapitalom. Ustvrdio je i kako je baš to vjerojatno razlog “zašto SOA krije izvješće koje im je dostavio SAD o političarima i strankama koje su financirane ruskim kapitalom”.

”Slobodno možemo reći da je ta stranka zapravo na ruski pogon”, izjavio je Mostov jurišnik.

---

image

U prosincu 2020. Hrvatsku je posjetio Sergej Lavrov  - na fotografiji s kolegom Grlić Radmanom

Damjan Tadic/Cropix
---

Nino Raspudić je, pak, šeretski odgovorio: “Činjenica je kako izvjesnog ruskog utjecaja na oporbu ima, ne znam za ostatak oporbe, ali priznajem da sam dijelom pod ruskim utjecajem, pritom mogu navesti utjecaj Gogolja, Dostojevskog, Čehova i Danila Harmsa. No na Plenkovića su očito više utjecali Brežnjev i Berija... A kako bi bilo da ispita što su ruski trgovci vojnom opremom radili prošlog mjeseca u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici, tvrtki u državnom vlasništvu?!”...

Provjerenom demagoškom metodom miješanja krušaka i jabuka, spominjao je Raspudić tu i neke HDZ-ove političare koji su bili u dobrim odnosima s Rusima u vrijeme kad službena Moskva nije bila u neprijateljskim odnosima s EU-om i Zapadom, štoviše, u ovdašnjoj je percepciji tada prvenstveno bila poželjan ulagač.

Nismo valjda kolektivno zaboravili i kako su hokejaši zagrebačkog Medveščaka nekoliko godina igrali prestižnu rusku KHL ligu. Čudno da se i toga netko nije sjetio u kontekstu aktualnih prepucavanja na temu prokazivanja “ruskih igrača” (čitaj: unutarnjih neprijatelja) među nama...

Puno prije ruske invazije, na tragu retorike o “unutarnjim neprijateljima” bio je i premijer Plenković, kada je, početkom siječnja prošle godine, kritike na račun učinkovitosti Crvenog križa, Civilne zaštite, vojske, policije, HGSS-a na potresom poharanim područjima oko Petrinje nazvao “demontiranjem povjerenja u državu i institucije”.

Vragovi u bojama

Koji dan kasnije dao je intervju za HRT i sve još malo pojasnio, iako nikoga nije imenovao. “Ovoj je Vladi na prvom mjestu izgradnja društva i institucija. Paralelno, imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija. Nakon Petrinje došlo je do orkestriranog napada i na Crveni križ. Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se o sustavnom napadu – oni idu ‘salama taktikom’ i režu ‘feticu po feticu’ svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi europodručje”, kazao je premijer, što je valjda trebalo postidjeti sve kritičare i ušutkati neistomišljenike.

---

image
Andrej Isakovic/Afp
---

Predsjednik Milanović je i sam mjesecima potpirivao hajku desnice i dijela medija na čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, pogađate, zbog njegova političkog savezništva s HDZ-om, što mu bivši šef SDP-a očito ne može oprostiti.

Pa je tako u jednoj od svojih populistički intoniranih tirada podsjetio kako “etnobiznismen Pupovac” među ostalim “zaziva, blago nama, i Radu Končara, heroja otpora s kojim su bratski ratovali moji didovi, stričevi i ujci. Ne znam za njegove”... čime je implicirao da su Pupovčevi preci bili na nekoj drugoj strani, nije teško pogoditi kojoj, što jako podsjeća na perfidne metode denuncijacije političkih protivnika iz devedesetih, kad je razina demokracije u Hrvatskoj bila često s dobrim razlozima kritizirana izvana.

Ili kako je to general Ivan Tolj kazao u glasilu katoličke mladeži Mi, u siječnju 1995. godine: “Nekada se takve ljude nazivalo ‘unutrašnjim neprijateljima’, a sada svi kao vrag od tamjama bježe od nekih termina koji su ispravni.”

”Sada završavamo rat sa Srbima, a i s Muslimanima će se stvar riješiti, tako da će uskoro doći na red i obračun s komunistima”, najavljivao je u studenome 1997. Tomislav Merčep, poslije pravomoćno osuđen za ratne zločine.

”Nedavni štrajk u srednjim školama smišljeni je pokušaj kojemu je cilj obaranje Republike Hrvatske”, ispalio je, kako je to prenio Vjesnik, u svibnju 1994. godine mr. Nikola Bićanić, tada ravnatelj Drvodjelske škole u Zagrebu...

A naravno da nismo zaboravili ni antologijski, u ovom kontekstu, govor prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, koji je, nakon povratka iz SAD-a u studenome 1996., poručio sa zagrebačkog Plesa:

”Nećemo dopustiti onima koji se vežu i s crnim vragom protiv hrvatske slobode i nezavisnosti; ne samo crnim, nego i zelenim i žutim vragovima; nećemo dopustiti onima koji se ne samo povezuju, nego im se i nude; ne samo da im se nude, nego im se i prodaju za Judine škude”...

Jer, kao što rekosmo na početku, nema neprijatelja – do unutarnjeg!

---

image
Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘lov na izdajnike‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘lov na izdajnike‘ 2 0 8707 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-20 10:16:57 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-22 10:20:31 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2022-10-21 20:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3770 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hajke za djecu i odrasle: Vladajući traže 'ruske igrače' u oporbi, a ovi se upinju dokazati veze HDZ-ovaca s Moskvom... Podsjeća li vas to malo na devedesete? [metakey] => ruski igrači [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/20\/22113702.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/20\/23631236.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/20\/23625066.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/20\/15565166.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/20\/15566378.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/20\/21571082.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/20\/21146446.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolay Doychinov\/Afp","\/Shutterstock","\/Shutterstock","Srdjan Vrancic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Jakub Porzycki\/Nurphoto Via Afp","Andrej Isakovic\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

I predsjednik Republike Zoran Milanovi\u0107 primio je ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova<\/p>","

U prosincu 2020. Hrvatsku je posjetio Sergej Lavrov\u00a0 - na fotografiji s kolegom Grli\u0107 Radmanom<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_22113702_1920.jpg":"1920x1080","k_22113702_1280.jpg":"1280x1280","k_22113702_1024.jpg":"1024x1024","k_22113702_640.jpg":"640x640","k_22113702_480.jpg":"480x480","k_22113702_340.jpg":"340x340","k_22113702_220.jpg":"220x220","o_22113702_1280.jpg":"1280x852","o_22113702_1024.jpg":"1024x681","o_22113702_640.jpg":"640x426","o_22113702_480.jpg":"480x319","o_22113702_340.jpg":"340x226","o_22113702_220.jpg":"220x146","h_22113702_1280.jpg":"1280x854","h_22113702_1024.jpg":"1024x683","h_22113702_640.jpg":"640x427","h_22113702_480.jpg":"480x320","h_22113702_340.jpg":"340x227","h_22113702_220.jpg":"220x147","pp_22113702_1280.jpg":"1280x1628","pp_22113702_1024.jpg":"1024x1303","pp_22113702_640.jpg":"640x814","pp_22113702_480.jpg":"480x611","pp_22113702_340.jpg":"340x432","pp_22113702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1295","hd_23631236_1920.jpg":"1920x1080","k_23631236_1280.jpg":"1280x1280","k_23631236_1024.jpg":"1024x1024","k_23631236_640.jpg":"640x640","k_23631236_480.jpg":"480x480","k_23631236_340.jpg":"340x340","k_23631236_220.jpg":"220x220","o_23631236_1280.jpg":"1280x863","o_23631236_1024.jpg":"1024x690","o_23631236_640.jpg":"640x431","o_23631236_480.jpg":"480x323","o_23631236_340.jpg":"340x229","o_23631236_220.jpg":"220x148","h_23631236_1280.jpg":"1280x854","h_23631236_1024.jpg":"1024x683","h_23631236_640.jpg":"640x427","h_23631236_480.jpg":"480x320","h_23631236_340.jpg":"340x227","h_23631236_220.jpg":"220x147","pp_23631236_1280.jpg":"1280x1628","pp_23631236_1024.jpg":"1024x1303","pp_23631236_640.jpg":"640x814","pp_23631236_480.jpg":"480x611","pp_23631236_340.jpg":"340x432","pp_23631236_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23625066_1920.jpg":"1920x1080","k_23625066_1280.jpg":"1280x1280","k_23625066_1024.jpg":"1024x1024","k_23625066_640.jpg":"640x640","k_23625066_480.jpg":"480x480","k_23625066_340.jpg":"340x340","k_23625066_220.jpg":"220x220","o_23625066_1280.jpg":"1280x854","o_23625066_1024.jpg":"1024x683","o_23625066_640.jpg":"640x427","o_23625066_480.jpg":"480x320","o_23625066_340.jpg":"340x226","o_23625066_220.jpg":"220x146","h_23625066_1280.jpg":"1280x854","h_23625066_1024.jpg":"1024x683","h_23625066_640.jpg":"640x427","h_23625066_480.jpg":"480x320","h_23625066_340.jpg":"340x227","h_23625066_220.jpg":"220x147","pp_23625066_1280.jpg":"1280x1628","pp_23625066_1024.jpg":"1024x1303","pp_23625066_640.jpg":"640x814","pp_23625066_480.jpg":"480x611","pp_23625066_340.jpg":"340x432","pp_23625066_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1144","hd_15565166_1920.jpg":"1920x1080","k_15565166_1280.jpg":"1280x1280","k_15565166_1024.jpg":"1024x1024","k_15565166_640.jpg":"640x640","k_15565166_480.jpg":"480x480","k_15565166_340.jpg":"340x340","k_15565166_220.jpg":"220x220","o_15565166_1280.jpg":"1280x762","o_15565166_1024.jpg":"1024x610","o_15565166_640.jpg":"640x381","o_15565166_480.jpg":"480x286","o_15565166_340.jpg":"340x202","o_15565166_220.jpg":"220x131","h_15565166_1280.jpg":"1280x854","h_15565166_1024.jpg":"1024x683","h_15565166_640.jpg":"640x427","h_15565166_480.jpg":"480x320","h_15565166_340.jpg":"340x227","h_15565166_220.jpg":"220x147","pp_15565166_1280.jpg":"1280x1628","pp_15565166_1024.jpg":"1024x1303","pp_15565166_640.jpg":"640x814","pp_15565166_480.jpg":"480x611","pp_15565166_340.jpg":"340x432","pp_15565166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1298","hd_15566378_1920.jpg":"1920x1080","k_15566378_1280.jpg":"1280x1280","k_15566378_1024.jpg":"1024x1024","k_15566378_640.jpg":"640x640","k_15566378_480.jpg":"480x480","k_15566378_340.jpg":"340x340","k_15566378_220.jpg":"220x220","o_15566378_1280.jpg":"1280x865","o_15566378_1024.jpg":"1024x692","o_15566378_640.jpg":"640x432","o_15566378_480.jpg":"480x324","o_15566378_340.jpg":"340x229","o_15566378_220.jpg":"220x148","h_15566378_1280.jpg":"1280x854","h_15566378_1024.jpg":"1024x683","h_15566378_640.jpg":"640x427","h_15566378_480.jpg":"480x320","h_15566378_340.jpg":"340x227","h_15566378_220.jpg":"220x147","pp_15566378_1280.jpg":"1280x1628","pp_15566378_1024.jpg":"1024x1303","pp_15566378_640.jpg":"640x814","pp_15566378_480.jpg":"480x611","pp_15566378_340.jpg":"340x432","pp_15566378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_21571082_1920.jpg":"1920x1080","k_21571082_1280.jpg":"1280x1280","k_21571082_1024.jpg":"1024x1024","k_21571082_640.jpg":"640x640","k_21571082_480.jpg":"480x480","k_21571082_340.jpg":"340x340","k_21571082_220.jpg":"220x220","o_21571082_1280.jpg":"1280x852","o_21571082_1024.jpg":"1024x682","o_21571082_640.jpg":"640x426","o_21571082_480.jpg":"480x319","o_21571082_340.jpg":"340x226","o_21571082_220.jpg":"220x146","h_21571082_1280.jpg":"1280x854","h_21571082_1024.jpg":"1024x683","h_21571082_640.jpg":"640x427","h_21571082_480.jpg":"480x320","h_21571082_340.jpg":"340x227","h_21571082_220.jpg":"220x147","pp_21571082_1280.jpg":"1280x1628","pp_21571082_1024.jpg":"1024x1303","pp_21571082_640.jpg":"640x814","pp_21571082_480.jpg":"480x611","pp_21571082_340.jpg":"340x432","pp_21571082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21146446_1920.jpg":"1920x1080","k_21146446_1280.jpg":"1280x1280","k_21146446_1024.jpg":"1024x1024","k_21146446_640.jpg":"640x640","k_21146446_480.jpg":"480x480","k_21146446_340.jpg":"340x340","k_21146446_220.jpg":"220x220","o_21146446_1280.jpg":"1280x853","o_21146446_1024.jpg":"1024x682","o_21146446_640.jpg":"640x426","o_21146446_480.jpg":"480x320","o_21146446_340.jpg":"340x226","o_21146446_220.jpg":"220x146","h_21146446_1280.jpg":"1280x854","h_21146446_1024.jpg":"1024x683","h_21146446_640.jpg":"640x427","h_21146446_480.jpg":"480x320","h_21146446_340.jpg":"340x227","h_21146446_220.jpg":"220x147","pp_21146446_1280.jpg":"1280x1628","pp_21146446_1024.jpg":"1024x1303","pp_21146446_640.jpg":"640x814","pp_21146446_480.jpg":"480x611","pp_21146446_340.jpg":"340x432","pp_21146446_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5994473 Threads: 57 Questions: 1080363522 Slow queries: 0 Opens: 198534 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.226 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9684402 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/hajke-za-djecu-i-odrasle-vladajuci-traze-ruske-igrace-u-oporbi-a-ovi-se-upinju-dokazati-veze-hdz-ovaca-s-moskvom-podsjeca-li-vas-to-malo-na-devedesete-1234522 [printLink] => /vijesti/hrvatska/hajke-za-djecu-i-odrasle-vladajuci-traze-ruske-igrace-u-oporbi-a-ovi-se-upinju-dokazati-veze-hdz-ovaca-s-moskvom-podsjeca-li-vas-to-malo-na-devedesete-1234522?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 694841 [name] => ruski igrači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-21 22:55:43 [main_article_id] => 0 [alias] => ruski-igraci [link] => /tag/ruski-igraci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘lov na izdajnike‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hajke za djecu i odrasle: Vladajući vide ‘ruske igrače‘ u oporbi, a ovi se upinju dokazati veze HDZ-ovaca s Moskvom... Podsjeća li vas to gađanje etiketama na devedesete? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/22113702.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolay Doychinov/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/22113702.jpg [title] => Nikolay Doychinov/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/23631236.jpg [title] => /Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/23625066.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/15565166.jpg [title] =>

I predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova

Srdjan Vrancic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/15566378.jpg [title] =>

U prosincu 2020. Hrvatsku je posjetio Sergej Lavrov  - na fotografiji s kolegom Grlić Radmanom

Damjan Tadic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/21571082.jpg [title] => Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/21146446.jpg [title] => Andrej Isakovic/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nema neprijatelja do unutarnjeg! Iako su prošla tri desetljeća od raspada sustava koji je svoju stabilnost, među ostalim, temeljio i na poticanju građana da denunciraju i amaterski, ali ne i bezopasno, špijuniraju “sumnjive elemente”, neki se običaji ipak teško zaboravljaju.

Pa tako svako malo u javnom prostoru svjedočimo novoj hajci za laku noć demokraciji i pluralizmu.

Trenutačno je otvorena sezona lova na – “ruske igrače” u Hrvatskoj. Istina, neki svojim izjavama daju povoda da ih se prepozna kao takve, ali ima nešto i u onoj “da te nema, trebalo bi te izmisliti, unutarnji moj neprijatelju!”...

I kao što je u devedesetima najgora zamisliva etiketa mogla biti “Ti si Jugoslaven (ili jugonostalgičar)”; "Sorošev plaćenik" ili, još gore, “Ti si jedan obični četnik!”, ovih se dana tako lijepe etikete rusofilije.

Istina, pojava nije poprimila tako masovne razmjere i nije tako opasnih posljedica za prozvane kao u vrijeme kad je neka ružna etiketa mogla nekome zakomplicirati život (govorimo sad o demokraciji devedesetih, ne o jednoumlju komunizma kad se intenzivno tragalo za onima koji "ruše samoupravni socijalizam" ili koketiraju s nacionalizmom, ne daj bože ustaštvom), ali ipak se koristi za prvoloptaško degradiranje političkih protivnika i neistomišljenika.

---

image
/Shutterstock
---

Razumijevanje za Putina

Naravno da neki političari svojim istupima u kontinuitetu otvaraju prostor za spekulacije na temu njihova odnosa prema politikama ruskog lidera Vladimira Putina. Neki su, poput, recimo, predsjednika Zorana Milanovića ili zastupnice Radničke fronte Katarine Peović, kroz svoje izjave o Ukrajini i NATO-u ili, recimo, o BiH u Milanovićevu slučaju, u više navrata neizravno ostavljali dojam popriličnog razumijevanja za Putinove agresivne politike.

Treba kazati kako Putin i otprije ima simpatizera i na ovdašnjoj desnici, koja se potajno divi njegovoj odlučnosti i nacionalizmu, i na ljevici, koja u njemu valjda vidi baštinika idealizirane verzije Sovjetskog Saveza i simboličko uporište u borbi protiv “amerikanizacije” i kapitalizma općenito.

No naravno da u demokraciji ništa od toga ne bi smjelo biti izgovor za otvorene hajke u medijskom prostoru, jer su one dokazano uspješne – tek kao sredstvo iscrtavanja mete na nečijem čelu. A takav diskurs nema veze s argumentiranom polemikom ili razmjenom mišljenja. Takav je diskurs bliži pripremi za nečiji odstrel nego životu u pluralizmu.

Pogotovo u okolnostima kao što su ratne, kad su sve moguće tenzije i antagonizmi dodatno podgrijani, a tolerancija prema onima koji plivaju protiv dominantne struje – svedena na minimum.

---

image

I predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova

Srdjan Vrancic/Cropix
---

HDZ-ovci su tako ovih dana na svojoj Facebook stranici napisali: “Dok Milanović mahnita štiteći interese Kremlja, mi povećavamo plaće!” Ili recimo ovo: “Kremljenko k’o Kremljenko, mahnita, psuje i vrijeđa čim su ugroženi interesi njegovih ruskih pokrovitelja” (o Milanoviću).

HDZ-ovi propagandni eksperti su “ruske igrače” pronašli i u saborskim klupama:

”Raskrinkan kao pripadnik sekte koja veliča Putina & Kremlj, Raspušenko se znoji kao prisilno mobilizirani Rus prije slanja u okruženi Herson.” Pogađate, aludiraju na Mostova Nina Raspudića.

Grmoja opet infantilno mulja. Pita se tko su ‘ruski igrači’, a pravi se da ih ne vidi pred vlastitim nosom. Tu su, jedan do drugog, Nino Raspušenko, ‘Za Putina i Krst časni’ Miletić & njihov zajednički idol Milanović, portparol ‘nepobjedive ruske vojske’. MOST-om drmaju ubačeni kremljanski padobranci, a u Grmoje su kratke noge – kako i kaže stara izreka iz doline Neretve.”

Zastupnika Marina Miletića nazivali su i “sovjetskim bombašom”, a SDP-ovu Mirelu Ahmetović “komesarkom”... Gotovo da čovjek, na temelju te lakoće etiketiranja, pomisli kako je na čelo HDZ-a opet došao netko iz obavještajnog miljea, recimo Tomislav Karamarko.

Jezik denuncijacija

Naravno, ni prozvani nisu ostajali dužni. Pa su i neki od njih progovorili istim jezikom denuncijacije.

”Nekada, kada bi netko nekoga optužio da je ruski čovjek, dobio bi metak. Plenković se služi metodama Udbe. To ne govoriš, reci mi da sam gluplji od tebe, kilaviji, ali da ti koji si Rusima predao ‘Agrokor’ govoriš da sam ruski čovjek...”, kazao je Milanović nekidan, tijekom posjeta Splitu.

Grmoja je, još prije objave HDZ-ova videa s “ruskim igračima” lansirao “ekskluzivno otkriće” – da je zapravo HDZ financiran ruskim kapitalom. Ustvrdio je i kako je baš to vjerojatno razlog “zašto SOA krije izvješće koje im je dostavio SAD o političarima i strankama koje su financirane ruskim kapitalom”.

”Slobodno možemo reći da je ta stranka zapravo na ruski pogon”, izjavio je Mostov jurišnik.

---

image

U prosincu 2020. Hrvatsku je posjetio Sergej Lavrov  - na fotografiji s kolegom Grlić Radmanom

Damjan Tadic/Cropix
---

Nino Raspudić je, pak, šeretski odgovorio: “Činjenica je kako izvjesnog ruskog utjecaja na oporbu ima, ne znam za ostatak oporbe, ali priznajem da sam dijelom pod ruskim utjecajem, pritom mogu navesti utjecaj Gogolja, Dostojevskog, Čehova i Danila Harmsa. No na Plenkovića su očito više utjecali Brežnjev i Berija... A kako bi bilo da ispita što su ruski trgovci vojnom opremom radili prošlog mjeseca u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici, tvrtki u državnom vlasništvu?!”...

Provjerenom demagoškom metodom miješanja krušaka i jabuka, spominjao je Raspudić tu i neke HDZ-ove političare koji su bili u dobrim odnosima s Rusima u vrijeme kad službena Moskva nije bila u neprijateljskim odnosima s EU-om i Zapadom, štoviše, u ovdašnjoj je percepciji tada prvenstveno bila poželjan ulagač.

Nismo valjda kolektivno zaboravili i kako su hokejaši zagrebačkog Medveščaka nekoliko godina igrali prestižnu rusku KHL ligu. Čudno da se i toga netko nije sjetio u kontekstu aktualnih prepucavanja na temu prokazivanja “ruskih igrača” (čitaj: unutarnjih neprijatelja) među nama...

Puno prije ruske invazije, na tragu retorike o “unutarnjim neprijateljima” bio je i premijer Plenković, kada je, početkom siječnja prošle godine, kritike na račun učinkovitosti Crvenog križa, Civilne zaštite, vojske, policije, HGSS-a na potresom poharanim područjima oko Petrinje nazvao “demontiranjem povjerenja u državu i institucije”.

Vragovi u bojama

Koji dan kasnije dao je intervju za HRT i sve još malo pojasnio, iako nikoga nije imenovao. “Ovoj je Vladi na prvom mjestu izgradnja društva i institucija. Paralelno, imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija. Nakon Petrinje došlo je do orkestriranog napada i na Crveni križ. Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se o sustavnom napadu – oni idu ‘salama taktikom’ i režu ‘feticu po feticu’ svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi europodručje”, kazao je premijer, što je valjda trebalo postidjeti sve kritičare i ušutkati neistomišljenike.

---

image
Andrej Isakovic/Afp
---

Predsjednik Milanović je i sam mjesecima potpirivao hajku desnice i dijela medija na čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, pogađate, zbog njegova političkog savezništva s HDZ-om, što mu bivši šef SDP-a očito ne može oprostiti.

Pa je tako u jednoj od svojih populistički intoniranih tirada podsjetio kako “etnobiznismen Pupovac” među ostalim “zaziva, blago nama, i Radu Končara, heroja otpora s kojim su bratski ratovali moji didovi, stričevi i ujci. Ne znam za njegove”... čime je implicirao da su Pupovčevi preci bili na nekoj drugoj strani, nije teško pogoditi kojoj, što jako podsjeća na perfidne metode denuncijacije političkih protivnika iz devedesetih, kad je razina demokracije u Hrvatskoj bila često s dobrim razlozima kritizirana izvana.

Ili kako je to general Ivan Tolj kazao u glasilu katoličke mladeži Mi, u siječnju 1995. godine: “Nekada se takve ljude nazivalo ‘unutrašnjim neprijateljima’, a sada svi kao vrag od tamjama bježe od nekih termina koji su ispravni.”

”Sada završavamo rat sa Srbima, a i s Muslimanima će se stvar riješiti, tako da će uskoro doći na red i obračun s komunistima”, najavljivao je u studenome 1997. Tomislav Merčep, poslije pravomoćno osuđen za ratne zločine.

”Nedavni štrajk u srednjim školama smišljeni je pokušaj kojemu je cilj obaranje Republike Hrvatske”, ispalio je, kako je to prenio Vjesnik, u svibnju 1994. godine mr. Nikola Bićanić, tada ravnatelj Drvodjelske škole u Zagrebu...

A naravno da nismo zaboravili ni antologijski, u ovom kontekstu, govor prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, koji je, nakon povratka iz SAD-a u studenome 1996., poručio sa zagrebačkog Plesa:

”Nećemo dopustiti onima koji se vežu i s crnim vragom protiv hrvatske slobode i nezavisnosti; ne samo crnim, nego i zelenim i žutim vragovima; nećemo dopustiti onima koji se ne samo povezuju, nego im se i nude; ne samo da im se nude, nego im se i prodaju za Judine škude”...

Jer, kao što rekosmo na početku, nema neprijatelja – do unutarnjeg!

---

image
Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolay Doychinov/Afp /Shutterstock /Shutterstock Srdjan Vrancic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp Andrej Isakovic/Afp
Srdjan Vrancic/Cropix

I predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova

Damjan Tadic/Cropix

U prosincu 2020. Hrvatsku je posjetio Sergej Lavrov  - na fotografiji s kolegom Grlić Radmanom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hajke-za-djecu-i-odrasle-vladajuci-traze-ruske-igrace-u-oporbi-a-ovi-se-upinju-dokazati-veze-hdz-ovaca-s-moskvom-podsjeca-li-vas-to-malo-na-devedesete-1234522 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=52a15cd93a66f0aa041ad144d5824c21ac786c82 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hajke+za+djecu+i+odrasle%3A+Vladaju%C4%87i+vide+%E2%80%98ruske+igra%C4%8De%E2%80%98+u+oporbi%2C+a+ovi+se+upinju+dokazati+veze+HDZ-ovaca+s+Moskvom...+Podsje%C4%87a+li+vas+to+ga%C4%91anje+etiketama+na+devedesete%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhajke-za-djecu-i-odrasle-vladajuci-traze-ruske-igrace-u-oporbi-a-ovi-se-upinju-dokazati-veze-hdz-ovaca-s-moskvom-podsjeca-li-vas-to-malo-na-devedesete-1234522 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhajke-za-djecu-i-odrasle-vladajuci-traze-ruske-igrace-u-oporbi-a-ovi-se-upinju-dokazati-veze-hdz-ovaca-s-moskvom-podsjeca-li-vas-to-malo-na-devedesete-1234522 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘lov na izdajnike‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska‘lov na izdajnike‘

Hajke za djecu i odrasle: Vladajući vide ‘ruske igrače‘ u oporbi, a ovi se upinju dokazati veze HDZ-ovaca s Moskvom... Podsjeća li vas to gađanje etiketama na devedesete?

21. listopada 2022. - 22:55

Nema neprijatelja do unutarnjeg! Iako su prošla tri desetljeća od raspada sustava koji je svoju stabilnost, među ostalim, temeljio i na poticanju građana da denunciraju i amaterski, ali ne i bezopasno, špijuniraju “sumnjive elemente”, neki se običaji ipak teško zaboravljaju.

Pa tako svako malo u javnom prostoru svjedočimo novoj hajci za laku noć demokraciji i pluralizmu.

Trenutačno je otvorena sezona lova na – “ruske igrače” u Hrvatskoj. Istina, neki svojim izjavama daju povoda da ih se prepozna kao takve, ali ima nešto i u onoj “da te nema, trebalo bi te izmisliti, unutarnji moj neprijatelju!”...

I kao što je u devedesetima najgora zamisliva etiketa mogla biti “Ti si Jugoslaven (ili jugonostalgičar)”; "Sorošev plaćenik" ili, još gore, “Ti si jedan obični četnik!”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 11:12