StoryEditorOCM
Hrvatskaispravak

HRB: ‘Netočno je kako je navodno nadzor HRB-a utvrdio da na pramčanoj rampi trajekta Kornati sajle nisu certificirane‘

Piše VIJESTI SD
13. rujna 2024. - 12:18

Nakon prenošenja teksta originalno objavljenog u Nacionalu, objavljenog na portalu Slobodne Dalmacije s naslovom: Inspekcija pregledala Jadrolinijin trajekt i otkrila ozbiljan problem sa sajlama! Stručnjak: ‘Praktički se ne zna ništa‘, iz Hrvatskog registra brodova su poslali ispravak koji prenosimo u cijelosti:

"Dana 13. rujna 2024, na internet portalu Slobodne Dalmacije objavljen je članak pod naslovom „Nadzor HRB-a utvrdio da na pramčanoj rampi Jadrolinijinog trajekta Kornati sajle nisu certificirane", preuzet s portala tjednika Nacional, a koji sadrži netočne i nepotpune informacije, neistinite navode i izvedene zaključke u kojima se HRB spominje u negativnom kontekstu.

Skrećemo pažnju kako je sukladno čl. 40 do 42. Zakona o medijima HRB tjedniku Nacional dana 11. rujna 2024. već uputio zahtjev za objavom ispravka informacije iz predmetnog članka, a što tjednik Nacional iz nama nepoznatih razloga nije ispoštovao.

Nastavno i vezano uz članak s portala tjednika Nacional, i kako je prenesen na vašem portalu skrećemo pažnju na slijedeće:

1. U naslovu i u tekstu članka navodi se netočna informacija kako je navodno nadzor HRB-a utvrdio da na pramčanoj rampi Jadrolinijnog trajekta Kornati sajle nisu certificirane"

Kao što se HRB očitovao u odgovoru na novinarski upit, HRB je dana 4. rujna 2024. obavio redovnu ISM prosudbu sustava upravljanja na brodu Kornati, a ne pregled, inspekcijski nadzor ili nadzor kao što je netočno i neistinito navedeno u članku, što je bitna razlika i što to bi (neimenovani) navodni stručnjak kojeg se navodi da je konzultiran koji je "upoznat s provedenim postupkom" i koji je "svjestan mogućih posljedica za sigurnost plovidbe" trebao znati razlikovati.

Takoder, i kao što se HRB očitovao u odgovoru na novinarski upit, predmetna prosudba nije bila povezana niti uvjetovana događajima u svezi pada pramčane rampe za ukrcaj/iskrcaj vozila na brodu Mijet.

Ispravna i istinita informacija je da u izvještaju HRB-a s provedene prosudbe sustava upravljanja nisu navedene nesukladnosti u svezi čelične užadi za podizanje/spuštanje rampi za iskrcaj/ukrcaj vozila i njihove certifikacije. Tijekom predmetne prosudbe pronađeni su zapisi o redovnom održavanju te izmjeni čelične užadi 2022. i 2024. godine, zasebno za pramčanu i zasebno za krmenu rampu, kao i pripadni certifikati proizvođača čelične užadi.

2. U članku je također navedena netočna informacija kako su inspektori navodno otkrili nove intrigantne pojedinosti vezane uz sustav upravljanja sigurnošću na trajektima Jadrolinije.

Sadržaj teksta navodi na zaključak kako se radi o inspektorima HRB-a, što nije istina. Nije jasno na osnovu čega novinar isto zaključuje te iznosi netočne informacije, čime su povrijeđena prava i interesi HRB, te narušena reputacija HRB-a i njegovih zaposlenika.

3. U članku je također navedena netočna informacija kako je navodno "nadzor HRB-a praktički pokazao da se čelične sajle o kojima ovisi sigurnost pramčanih rampi na trajektima našeg najvećeg brodara, kupuju, nabavljaju, postavljaju kad i kako se kome svidi, odnosno, nabavljaju od nepoznatog proizvođača i bez jasno provedenog natječaja" te kako štura izjava HRB-a navodno "potvrđuje izrečenu sumnju da su inspektori HRB-a, Područnog ureda u Rijeci, i sami iznenađeni lošim stanjem, organizacijom i upravljanjem te razinom sigurnosti na trajektima Jadrolinije".

Citirani navod je potpuno neistinit i sadrži netočne informacije, budući se neosnovano imputiraju izvedeni i netočni zaključci, a HRB neosnovano i bezrazložno spominje u negativnom kontekstu, čime su također povrijeđena prava i interesi HRB, i narušena reputacija HRB-a i njegovih zaposlenika.

Navedeni članak pod naslovom „Nadzor HRB-a utvrdio da na pramčanoj rampi Jadrolinijinog trajekta Komati sajle nisu certificirane", samo je nastavak sličnih članaka objavljenih u više navrata u tjedniku Nacional, koji sadrže netočne i nepotpune informacije o HRB-u.

S tim u vezi, skrećemo pažnju da objavljivanje takvih netočnih i nepotpunih informacija o HRB-u narušava ugled i otežava poslovanje HRB-a, te čini znatnu štetu, za koju nakladnik koji takve informacije objavljuje odgovara sukladno odredbi članka 21. Zakona o medijima.

Sukladno odredbi članka 40. Zakona o medijima, pozivamo vas da ovaj zahtjev za ispravkom informacije objavite u Slobodnoj Dalmaciji na istom mjestu, te da navedeni članak uklonite s vaše internetske (web) stranice (portala).

S poštovanjem,

 

Damir Roje, dipl. ing.

Ravnatelj"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 12:19