StoryEditorOCM
Hrvatskaprijavilo ih

HRT usred izborne šutnje reprizirao emisiju ‘Otvoreno‘ koja je bila posvećena izborima

Piše Vijesti sd
16. travnja 2024. - 12:20

HRT je sinoć emitirao Otvoreno, a gostovali su komunikolog Anto Mikić, Damir Jugo, dekan Visoke škole Edward Bernays, i stručnjak za medije Boris Beck. Raspravljalo se o predizbornoj kampanji i mogućim postizbornim koalicijama. I nije tu ništa sporno osim činjenice da je emisija reprizirana jutros u 7:30 na HRT-u 4, nakon što je na snagu stupila izborna šutnja.

O svemu se oglasio Gong, koji je slučaj prijavio Državnom izbornom povjerenstvu.

"Emitiranjem snimke jučerašnjeg Otvorenog HRT u jutarnjem programu krši izbornu šutnju koja je započela u ponoć. U emisiji se raspravljalo o finalu kampanje, izjavama Andreja Plenkovića o Ivanu Penavi, objavljivanju imena LGBT kandidata i prognozama scenarija nakon izbora", poručili su pa dodali:

"Slučaj smo prijavili Državnom izbornom povjerenstvu. Podsjećamo, izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, sutra u 19h. Ona se odnosi na zabranu svake izborne promidžbe od strane kandidata, ali i na medije i prenošenje kampanje, izjava kandidata ili drugih sadržaja vezanih za izbore."

Dok je šutnja na snazi, zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, kao i objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata itd.

To se odnosi na medije, ali i društvene mreže poput Facebooka i X-a, kao i na slanje SMS-ova biračima i slično, kako su svojedobno naglasili iz DIP-a. Zabranjena su postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža.

S druge strane, neki vizualni promidžbeni materijali i dalje ostaju u javnom prostoru, poput jumbo plakata.

Za kršenje izborne šutnje na saborskim izborima nisu zapriječene novčane kazne, no ona se, uz neka manja odstupanja, na proteklim izborima uglavnom poštivala.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:39