StoryEditorOCM
Hrvatskastigla odbijenica

Još jedan fijasko udruge Željke Markić! Htjeli spriječiti upis promjene spola u maticu rođenih, Ustavni sud ih odbio

Piše Vijesti SD
22. lipnja 2024. - 17:55

Udruga U ime obitelji doživjela je još jedan neuspjeh na Ustavnom sudu. Ovoga puta nije uspjela srušiti Zakon o državnim maticama s pripadajućim Pravilnikom koji propisuju uvjete za upis promjene spola u maticu rođenih, piše Faktograf.

Ustavni sud većinom glasova nije prihvatio (1, 2) prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom članka 9.a Zakona o državnim maticama, kao ni prijedlog za ocjenu ustavnosti Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanja uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu. Oba prijedloga za ocjenu ustavnosti podnijela je udruga U ime obitelji na čijem je čelu Željka Markić.

Ustavni sud vrlo je brzo donio obje „odbijenice“. Prijedloge je udruga podnijela 14. veljače ove godine, a Ustavni sud je o njima odlučio već nakon nepuna četiri mjeseca, na sjednici 6. lipnja.

S većinom na Ustavnom sudu nisu se složili suci Miroslav Šumanović i Davorin Mlakar te su priložili izdvojena mišljenja.

Ustavni sudac Miroslav Šumanović priložio je izdvojeno mišljenje i u slučaju članka 9.a Zakona o državnim maticama i u slučaju Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanja uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu.

image

Miroslav Šumanović

/Ustavni sud RH/Damil Kalogjera/

Njemu se pridružio i sudac Davorin Mlakar u izdvojenom mišljenju, ali samo o Pravilniku. Sudac Mlakar, naime, nije odlučivao o utemeljenosti prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o državnim maticama, jer je on bio saborski zastupnik kada je Sabor donio sada osporavani članak 9.a. Iz istog razloga u tom su se iz odlučivanja izuzeli i ustavna sutkinja Ingrid Antičević Marinović i ustavni sudac Josip Leko, piše Faktograf.

image

Davorin Mlakar

Davor Pongračić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 17:56