StoryEditorOCM
HrvatskaApokalipsa na istoku

Na slavonskim poljima prava je kataklizma: ‘Suša sve uništila, to bi mogao biti kraj. Sve je propalo...‘

Piše Vijesti SD
12. rujna 2024. - 20:04

Nedostatak kiše u gotovo dva mjeseca posve je osušio šećernu repu, pa je na poljima Istočne Slavonije prava kataklizma - pišu 24 sata. Procjenjuje se kako je na istoku zemlje, gdje je najveća količina zasađene šećerne repe, uništeno više od 80 posto roda. Kampanja šećerne repe u jedinoj preostaloj šećerani, u Županji, tek što nije počela, a pitanje je koliko će od 350 hrvatskih ratara uopće imati repe za predaju šećerani.

- Sin i ja na svojim OPG-ovima obrađujemo ukupno 400 hektara zemlje, a od toga nam je 126 hektara pod šećernom repom. Sve do početka srpnja repa je bila odlična; znao bih svaki dan otići na polje pa s unucima gledati kako se razvija. Oni su mali, pa su se u listovima repe igrali skrivača; nisu se vidjeli od listova, koliko je bila visoka. Danas je na polju katastrofa. Gotovo dva mjeseca bez kiše, uz to temperature svakodnevno do 40 stupnjeva, učinili su katastrofu na tom usjevu. Korijen se držao dok je list bio jak i zelen i dok je bilo vlage u tlu. A kad su temperature počele pržiti list, on je povlačio vodu iz korijena repe, pa je i ona usahnula. Doslovce tako izgledaju sad repe u tlu. Usahnule, dehidrirane, nedovoljno razvijene - pokazuje nam svoju repu Ivo Kelić iz Marinaca nedaleko od Vinkovaca, najveći uzgajivač šećerne repe u tom kraju.

Kelić kaže kako je u repu ulog 2000 eura po hektaru, što znači da je za sjetvu i uzgoj potrošio oko 250.000 eura. U svojoj ratarskoj karijeri ovako osušenu repu još nije vidio.

- Nisam mogao vjerovati da se to može dogoditi; da se repa tako osuši. Zadnji put kad je bila tako velika suša, 2012. godine, s repom sam prošao tako da sam uspio namiriti dug. Jedan je uzgajivač u Ostrovu ove godine odlučio navodnjavati svoju repu i isto mu se dogodilo, njegova je istrunula. Imala je vode, ali je tlo bilo vruće - kazuje Kelić, koji je, strahujući od ovakvog scenarija, čak i osigurao dio svog nasada repe, no i to se ispostavilo kao uzaludno ulaganje.

Ogorčen na osiguranje

- Osiguranje od suše najskuplje je osiguranje. Svi su pametni pa kažu: ‘Osiguraj‘. Mi smo platili više od 7000 eura osiguranje od suše za 70 hektara, a u osiguravajućem društvu sad kažu da je njihov satelit pregledom terena ustanovio kako je šteta od suše 4 posto! Pa kakva je to prevara!? Više nikad neću platiti osiguranje usjeva. Istodobno i naša općina i županija proglasile su elementarnu nepogodu - ogorčen je Kelić.

- Nas par uzgajivača iz udruge imali smo hitan sastanak s ministrom Josipom Dabrom vezano za ovu situaciju s repom i rekao nam je da će Hrvatska potražiti pomoć iz Bruxellesa, iako je suša uništila i repu u Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji - kaže Kelić.

Nedostatkom repe izravno je ugrožena i posljednja hrvatska šećerana, u Županji, koja ovih dana radi s prepolovljenim kapacitetom, umjesto da bude prekapacitirana. A i tu je računica jednostavna. Nema repe, nema šećera, a i ono malo što ima bit će skupo kao zlato. Na koljenima su i industrija i zaduženi proizvođači jer su ukupne obveze dosegnule 10 milijuna eura. Na Vladu ide i prijedlog ukidanja referentnih prinosa te kreditiranja dugova uz pomoć HBOR-a jer bi u protivnom seljaci mogli u potpunosti odustati od uzgoja šećerne repe. A to bi bio kraj za domaći šećer.

24 sata su Kontaktirali i neke stručnjake za poljoprivredu. Romeo Jukić iz Hrvatske agronomske komore bio je kratak i jasan.

- Koliko znam, u šećeranama uvijek postoje zalihe za godinu i pol do dvije. Međutim, ako imaju zalihe za samo šest mjeseci, onda bi došlo do drastične nestašice i poskupljenja - zaključio je Jukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 20:27