StoryEditorOCM
Hrvatskavremenska prognoza

Ne spremajte kišobrane! Večeras jača jugo, bit će kiše, u nekim krajevima čak i tuče!

Piše vijesti SD
20. svibnja 2024. - 07:47

Azorska anticiklona je nad Atlantikom i anticiklona nad istočnom Europom, a između njih ujednačeno polje sniženog tlaka. Serija ciklona prolazi sjeverno od Irske preko Velike Britanije nad Skandinaviju.

Nad našim područjem je ujednačeno polje sniženog tlaka, a po visini je jako jugozapadno strujanje kojim nestabilan topao zrak iz sjeverne Afrike dolazi nad naše krajeve.  Zbog toplog Sredozemnog mora dolazi do razvoja plitkih ciklona, a prognoziramo produbljavanje ciklone  nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom.

Ciklona će se premještati preko naših krajeva prema sjeveroistoku i jače će utjecati na vrijeme u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti te na sjevernom i srednjem Jadranu, stoji u prognozi meteorologa televizije N1, Bojana Lipovšćaka.

Danas će biti pretežno sunčano, toplo i sparno uz promjenljivu, a prema večeri, povećanu naoblaku. Poslijepodne umjeren razvoj oblaka vertikalnog razvoja s mjestimičnim kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 24 do 28 uz visok postotak vlage u zraku uzrokovat će jak osjećčaj sparine.

Navečer i u noći na utorak naoblačenje sa zapada uz jaku kišh i grmljavinu. Jugo će navečer i u noći pojačati, a na južnom Jadranu dosezati i olujnu jačinu s udarima vjetra i do 70 km/h.

Sutra u utorak jutarnje temperature od 13 do 18, a na Jadranu mjestimice topla noć s temperaturom iznad 20C.  Pretežno oblačno, s tim da će se naoblaka premještati s jugozapada prema sjeveroistoku.

Prolaz nestabilnog vlažnog zraka mjestimice će biti praćen velim količinama oborine.

Od jutra u Gorskom Kotaru i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti pljuskovi uz grmljavinu.

Grmljavinski oblaci će se brzo poslijepodne premještati nad međurječje Save i Drave. Uz olujne udare vjetra  i obilne oborine moguća je i tuča osobito u okolici Požege i Slavonskog Broda te u Baranji.

Na Jadranu će puhati jako, a na jugu Dalmacije olujno jugo, koje će u drugom dijelu dana oslabjeti i okrenuti na lebić. Najviša dnevna temperatura od 22 do 26 C, a u Slavoniji i Baranji i do 28C.

U srijedu u unutrašnjosti mjestimice jutarnje magle, a tijekom dana promjenljivo oblačno uz jak razvoj dnevne naoblake i poslijepodnevne pljuskove.

Na Jadranu dulja sunčana razdoblja uz slabo jugo. Temperatura bez većih oscilacija jutarnje od 13 do 16 a najviše dnevne oko 24C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 14:03