StoryEditorOCM
Hrvatskadašak amerike

Pogledajte čija je zastava osvanula u samom centru jednog našeg otoka: ima i poruku, zna se i tko ju je objesio

Piše JL
19. srpnja 2024. - 22:04

Na Susku je danas osvanula zastava kojom hrvatski iseljenici iz Amerike podržavaju Donalda Trumpa na predstojećim američkim predsjedničkim izborima. Na zastavi piše ‘Trump 2024, Take America back‘.

image
Čitatelj/JL

Fotografiju je Jutarnjem listu poslao čitatelj, a objesili su je hrvatski iseljenici čiji su preci napustili Susak i otišli u Ameriku, a svake godine u srpnju dolaze na Susak i obilježavaju svoj dan, Dan iseljenika otoka Suska.

Druženje s mještanima

Iseljenici iz SAD-a tom prilikom nose tradicionalne sušačke nošnje, a nakon svečanog otvorenja, dan se obično nastavlja druženjem s mještanima u Klubu iseljenika, sportsko-zabavnim igrama i dječjom ‘‘Mini olimpijadom‘‘. Susret iseljenih Suščana s mještanima prilika je i za prezentaciju autohtonih proizvoda otoka Suska, piše HRT.

Naime, tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća došlo je do velikog iseljavanja sa Suska u Ameriku, posebice na područje oko New Jerseya, gdje danas živi više od 2500 Suščana. Otok je tada bio značajno napučeniji nego danas, kada ima manje od 150 stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 04:21