StoryEditorOCM
Svijetnajvažniji izbori

Biden u samoizolaciji zbog korone, prima Paxlovid, a među njegovima zavladala panika: zadnje ankete se težak udarac!

Piše Željko Trkanjec/JL
18. srpnja 2024. - 16:55

Fascinantno je kako iskusan političar, njegova obitelj i najbliži suradnici ne uspijevaju shvatiti opasnost koju njegova predsjednička kandidatura predstavlja stranci, ali i šire jer je riječ o najvažnijim izborima na svijetu, kako okreću glavu od tako vidljivih simptoma izbornog poraza.

Joe Biden je nemjerljivo bolji kandidat od Donalda Trumpa, prije svega jer nije prijetnja demokratskom poretku u Sjedinjenim Državama i jačanju savezništava demokratskih država na globalnoj razini. Ali, njegova vidljiva slabost, krhkost, pa i sve otvorenija zbunjenost, koja više nije samo posljedica mucanja, izazivaju ozbiljnu zabrinutost ne samo u biračkom tijelu neopredijeljenih nego i Demokratske stranke. Razumljiva je želja njegovih najbližih suradnika da nastave uspješan posao i njihova zabrinutost da potpredsjednica Kamala Harris nema dovoljnu podršku da pobijedi Trumpa, ali najgori izlazak s političke pozornice u povijest za Bidena bi bio izborni poraz od Trumpa.

Situacija se dodatno usložila nakon atentata na republikanskog kandidata koji je pokazao snagu, odlučnost i vitalnost, sve ono što demokratskom - još uvijek nepotvrđenom na stranačkoj konvenciji - nedostaje.

image
Kent Nishimura/Afp
 

I prije katastrofalne debate krajem lipnja bilo je u stranci glasova da se Biden treba povući. Zbog stalnog spoticanja i straha da ne padne s visokih stepenica u predsjednički zrakoplov Air Force One više na ulazi niti silazi velikim stepenicama nego pomoćnim, ima ih manje. Slike njegova izlaska iz predsjedničkog helikoptera pokazuju koliko se snažno fokusira na skaline/štenge koje mu predstavljaju izazov. Portal Axio prenio je izjavu osobe iz Bijele kuće da predsjednik "pouzdano funkcionira od 10 do 16 sati".

To je nedovoljno kad je riječ o lideru najmoćnije vojne sile i ekonomije na svijetu, piše Jutarnji list.

Zabrinutost u stranačkom vodstvu izazvao je George Clooney pozivom Bidenu da odstupi, što je imalo izuzetan odjek u javnosti. Tiše, ali po stranku i kampanje, predsjedničku i kongresne (na izborima u studenome biraju se cijeli Zastupnički dom i trećina Senata), opasnije je kolebanje donatora dok se Trumpovu timu svakodnevno slijevaju milijuni dolara, a dobio je i podršku Silicijske doline, kriptovaluta. Na brod pritiska na Bidena da odustane ukrcali su se prvo zastupnici u Kongresu, zatim i neki senatori, a onda mu je Nancy Pelosi, bivša predsjednica Kongresa, gospođa koja je bila u Zagrebu a hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije smatrao shodnim primiti je, otvoreno rekla kako je vrijeme da se povuče. Hakeem Jeffries, lider demokratske manjine u Zastupničkom domu, i Charles E. Schumer, lider demokratske senatske većine, prošli su tjedan rekli Bidenu da njegova kandidatura ugrožava izglede Demokratske stranke da kontrolira bilo koji dom Kongresa sljedeće godine, prenio je The Washington Post u srijedu. Izvori washingtonskog dnevnika tvrde da je to američki predsjednik oštro odbio riječima da ga je stranka nominirala i da planira pobijediti.

image

 

 

Frederic J. Brown/Afp
image
Kent Nishimura/Afp
 

Američki predsjednički sustav daje velike ovlasti osobi u Bijeloj kući, ali utemeljitelji Sjedinjenih Država dali su snažne kontrolne mehanizme Kongresu: kad su planirali grad Washington, Kongres je sagrađen na brežuljku (Capitol), velik, golem, dok je Bijela kuća skromna, dajući tako do znanja gdje leži politička moć. Stranačko je vodstvo s pravom zabrinuto da bi se mogla ponoviti 2016. godina kad su republikanci osvojili Bijelu kuću i oba doma Kongresa. Takav raspored političke moći nije imao pogubne posljedice jer se Trump nije snalazio u sustavu i bio je okružen ljudima koji su ga ograničavali u sumanutim idejama. Sada je tim, apsolutno lojalan Trumpu, potpuno spreman preuzeti vlast prvi dan, a Kongresom, u kojem republikanci imaju većinu u oba doma, Trump dobiva odriješene ruke učiniti što god poželi. Prije osam godina je među zastupnicima bilo otpora, vodio ga je pokojni senator John McCain, a sada je stranka Trump, nema disonancija.

Tu je i novi vox populi: istraživanje javnog mnijenja koje su proveli AP-NORC Centar za istraživanje javnih poslova, objavljeno u srijedu, govori da 70 posto sveg stanovništva SAD-a nije uvjereno da Biden posjeduje mentalne sposobnosti biti predsjednikom. Polovica demokratskog biračkog tijela ne vjeruje da Biden može pobijediti, a u veljači je to mišljenje dijelila trećina. Nevolju otežava samo 19 posto neopredijeljenih koji smatraju da bi sadašnji predsjednik trebao nastaviti utrku.

Karine Jean-Pierre, glasnogovornica Bijele kuće, objavom u srijedu je potaknula nade vodstva Demokratske stranke. Jean-Pierre je rekla da je predsjednik pozitivan na covid-19 te pokazuje blage simptome.

"Vratit će se u Delaware gdje će se samoizolirati i za to vrijeme nastavit će u potpunosti obavljati sve svoje dužnosti", objavila je glasnogovornica, ne dajući do znanja koliko bi samoizolacija mogla trajati.

image
Jim Watson/Afp

Konvencija u kolovozu

Predsjednikov liječnik dodao je da je Biden primio prvu dozu Paxlovida, lijeka "indiciranog za liječenje koronavirusne bolesti u odraslih osoba kojima nije potrebna nadomjesna terapija kisikom, a imaju povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti covid-19", prenosi Mediately.co/hr. Američki je predsjednik u prije snimljenom intervjuu, objavljenom u srijedu, izjavio da bi mogao razmisliti o odustajanju od predsjedničke utrke "ako bi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja".

Kako se zgodno poklopilo, intervju i objava da prima Paxlovid. Možda je samo slučajnost, ali tada će boljetica postati novi argument pritiska na Bidena da se povuče.

Demokratska stranka održat će konvenciju od 19. do 22. kolovoza u Chicagu kada bi Biden, koji je osvojio dovoljan broj delegata u predizborima, trebao prihvatiti stranačku nominaciju. Od početka godine spekulira se da bi konvencija mogla biti trenutak kad će se Biden povući. Možda i zbog korone.

image
Chris Kleponis/Afp
image
Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. kolovoz 2024 05:41