stdClass Object ( [id] => 1316380 [title] => Saša Ljubičić analizirao je ovogodišnju sezonu. Evo njegovih 11 ključnih pitanja i odgovora o budućnosti našeg turizma [alias] => sasa-ljubicic-analizirao-je-ovogodisnju-sezonu-evo-njegovih-11-kljucnih-pitanja-i-odgovora-o-buducnosti-naseg-turizma [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tridesetak godina šunjam se oko turizma kao obični kibicer koji promatra njegove mijene ili izravni sudionik koji kontaktira s gostima.

Cijela moja obitelj, rodbina i tazbina, prijatelji, izravno ili kroz dodatne prihode žive od turizma, što je, uostalom, sudbina nas Dalmatinaca. I zato si, kako je govorio Ćiro, utvaram, sine, kako mogu dati objektivan sud o nekim važnim temama koje se tiču ove gospodarske grane oja je postala sve i sva.

1. KAKVA JE TURISTIČKA SEZONA 2023. GODINE?

Odlična! U prvih šest mjeseci bilježimo najbolje turističke rezultate ikada, no vjeru u to da 2023. ipak neće biti rekordna poljuljale su lipanjske kiše, visoke cijene i inflacijom već iscrpljeni, prepadnuti gosti te famozna srpanjska rupa koju su baš svi osjetili.

No, od druge polovine srpnja do danas sve je leglo na svoje mjesto, a o posezoni će ovisiti pada li rekord ili ne.

Za sada se čini da će brojke što se noćenja i dolazaka tiče biti sličnije onima lani, ali je zarada, zbog viših cijena, pogonjenih što pohlepom, što inflacijom - sigurno najveća ikada.

2. JESU LI BROJKE IZ EVISITORA I KUĆICA U LUČKOM NA AUTOCESTI ZAGREB - SPLIT VJERODOSTOJNE?

Ma kakvi. Besmisleno je brojiti koliko je automobila prošlo Dalmatinom, kad ne znamo hoće li se ti vozači zadržati u Hrvatskoj ili nastaviti putovanje prema susjednim zemljama.

No povećanje broja automobila u odnosu na isto razdoblje lani može govoriti o dobrom turističkom trendu. Ove godine će to ipak prije biti tek efekti primanja Hrvatske u schengenski granični prostor kojim se putuje bez zaustavljanja, što je osokolilo dio vozača da se upravo preko Hrvatske upute na odmor u Crnu Goru, Grčku, Tursku...

Dalje, brojke iz eVisitora nisu vjerodostojne. Bez obzira što se radi o izuzetnom informatičkom sustavu koji su od nas drugi kopirali i kopiraju, činjenica je da dio privatnih iznajmljivača ne evidentira goste. Riječ je prvensteno o onima koji to preskaču iz čiste lijenosti, računajući da je porez koji plaćaju ionako paušalan i kao takav ne ovisi o broju gostiju i noćenja, pa što bi se onda zafrkavali s unošenjem podataka koje traje u prosjeku desetak minuta...

Za te je gotovane sada izmišljena aplikacija kojom se sve rješava običnim skeniranjem putovnica i osobnih iskaznica.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Osim njih, goste ne prijavljuju ni ilegalni iznajmljivači koji nisu uspjeli registrirati pružanje usluga smještaja u domaćinstvu, jer iz nekog razloga nemaju uporabnu dozvolu za objekt u kojem primaju turiste. No takvih je - s obzirom na to da je u legalizaciji "blagoslovljeno" oko milijun objekata građenih bez ili mimo dozvola - minoran broj.

Najveći su problem stranci koji su ovdje kupili kuće. Oni su na usluge izdavanja smještaja dužni platiti PDV. Za njih ne postoji porezni prag od 39.816,84 eura koji vrijedi za domaće privatne iznajmljivače, nakon čega slijedi porez po stopi od 25 posto. Zato stranci mahom iznajmljuju na crno i fingiraju kako su im u posjet došli rodbina i prijatelji.

Koliko je onda dolazaka i noćenja u Hrvatskoj više negoli se službeno očituje? Nitko to ne zna. Na ukupnoj brojci moglo bi biti između dvadeset i trideset posto više gostiju, koje zahvaljujući našim nemarnim iznajmljivačima i strancima koji se bave utajom poreza HTZ nema u evidenciji. U svakom slučaju, gostiju je više nego što u eVisitoru piše.      

3. JESMO LI (PRE)SKUPI?

Na ovo se pitanje ne može dati egzaktan odgovor. Neki su hotelijeri, iznajmljivači, ugostitelji, prijevoznici... točno procijenili vrijednost svojih usluga, a drugi pretjerali i brzo platili ceh zbog te nepromišljenosti jer se loši komentari na tu temu šire poput ljetnih požara.

Generalno gledajući, usluge u turizmu skuplje su dvadesetak posto u odnosu na lani, međutim, problem je što gosti očekuju da će Hrvatska, naročito u odnosu na bogate zemlje zapadnog dijela Europe odakle nam ih dolazi velik broj, biti kudikamo jeftinija, a ona to više nije.

Zapravo, nije to već godinama, ali dok se na licu mjesta prebacivalo kune u eure, dolare, funte..., mnogima su se cijene činile povoljnijima nego kod kuće jer ih jednostavno ne bi dobro preračunali. Sad se na licu mjesta shvati da je hrana u našim supermarketima u cent ista kao u Francuskoj, Njemačkoj i skuplja nego u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj... pa se mnogi nađu osupnuti činjenicom da nismo više destinacija za "paradajz goste".

No to Hrvatska više nije ni kvalitetom usluge, koja je u posljednjih deset godina narasla u svim segmentima, što se također moralo dijelom osjetiti i na cijenama.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

4. JESMO LI STVARNO PRVACI U NAUTIČKOM TURIZMU, A SPLIT BROJ JEDAN NA SVIJETU?

Je, najjači smo na svijetu, uz jedno - ali. Ove je godine zabilježen nešto manji dolazak nautičara nego lani, pa bi se već sada moglo konstatirati da streloviti rast tog segmenta turizma, koji se od ulaska u EU do pandemije bilježio u dvoznamenkastim postocima (!) - usporava. Razlog?

Poskupjeli smo do te mjere da smo i tim gostima koji su veće platežne moći počeli lagano ići na živce, a i konkurencija se vratila u igru. I službeno je proglašen kraj pandemije pa ne treba na ljetovanje ići nužno u prvo susjedstvo, kako bi se u izvanrednoj situaciji učas pobjeglo kući. Zato su se neki nautičari, inače vjerni Jadranu, ove godine vodili logikom: zašto ne otploviti drugdje? Vidjeti nešto novo i drugačije?

Predstoji nam žestoka borba s konkurencijom u ovoj najizdašnijoj grani turizma želimo li ostati na svjetskom vrhu ili barem pri njemu.

To znači podizanje kvalitete usluge, ali ne nužno i cijena; moderniziranje starih i gradnju novih marina, pogotovo onih za megajahte kojih je sve više, a njihovi vlasnici sve teže nalaze mjesto u našim lukama. I to sve opet, treba li naglašavati, moramo realizirati s mjerom. Nećemo sad baš u svaku uvalu položiti "kolpomorto".

5. JE LI PRIVATNOG SMJEŠTAJA PREVIŠE?

Sto posto, o tome nema spora i zato su neki iznajmljivači i u ovoj berićetnoj sezoni ostali kratkih rukava. Broj novih smještajnih jedinica raste brže nego broj gostiju, koji, nota bene, neće, niti može rasti unedogled, pa je ovo prva sezona u kojoj je kristalno jasno da je ponuda prebacila potražnju, barem kad su u pitanju privatni iznajmljivači.

Inače, oni čine više od dvije trećine naše ukupne turističke ponude! Dobra je vijest da imamo daleko najkvalitetniji privatni smještaj na Mediteranu, koji je često u razini soba u visokokategornicima u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj...

Treba li zato ograničiti registraciju novih apartmana? Ne, nikako, jer bi to značilo da zaustavljate nadmetanje na slobodnom tržištu i podupirete neku vrstu monopola.

Je li rješenje u rekategorizaciji? Možda, ako se prije toga u pristojno stanje dovedu katastar i gruntovnica, a siguran sam da neće skoro, jer tu vlada priličan kaos.

Pravno čisto vlasništvo glavni je uvjet za kategorizaciju objekata za smještaj, i kad bi sve to za koju godinu bilo vidljivo u digitalnom obliku, a ponavljam, poznajući nas - neće, onda bi imalo smisla i sve nanovo pretresti, napraviti novu klasifikaciju apartmana i soba, pa tako filtrirati ponudu, žito odvojiti od kukolja.

Shvatili ste, nije baš da ćemo zaustaviti hiperapartmanizaciju dok udariš dlanom o dlan, a nije baš ni da politika želi u predizbornoj godini uzeti taj vrući krumpir u ruke, jer se zbog glasova stotina tisuća građana ovisnih o iznajmljivanju dobivaju ili gube izbori. Uostalom, zato ni nikakvo dodatno oporezivanje neće proći. Nema šanse.

6. KAKO PRODULJITI SEZONU?

Najbrže i najjednostavnije, subvencioniranjem avionskih linija niskotarifnim kompanijama.

Čim nestane jeftinih karata i linija prema Hrvatskoj, umre ljeto. Pustite vi, počela je škola, kiše jesenje, ovo-ono... Kad ti ne možeš na Jadran za deset, pedeset ili sto eura, ili jednostavno zato što nitko ne leti u Dalmaciju bez presjedanja, onda ne razmišljaš o dolasku ovdje ni pod razno.

Da, Hrvatska je prvenstveno autodestinacija i naše autoceste i magistrale su O.K., ali sve više turista nam stiže zrakoplovima.

Aerodromi su nam izvrsno raspoređeni i velikim dijelom obnovljeni, pa kad bi se prema nama letjelo barem koji tjedan više, goste bi pod normalno imali i u listopadu. To je skopčano i s velikim događajima izvan glavne sezone, kojima smo, malo je reći - deficitarni.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Zamislite nešto veliko poput Ultre u gluhom razdoblju godine? Naravno da bi se prijevoznicima isplatilo letjeti prema Hrvatskoj.

Ili kongresni turizam? Samo, ne ide to tek tako: za dobre kongrese trebaju i iste takve kongresne dvorane, a mi ih nemamo dovoljno, kao ni luksuznih hotela, izuzmemo li Istru i Dubrovnik.

O golf-igralištima zbog kojih jedna Antalija privlači turiste cijelu godinu da i ne pišem. Sramota je da ih možemo pobrojiti na prste jedne ruke jer se protiv golf-terena ovdje svojedobno digla takva halabuka da se više nikomu ne da ni otvarati ovu temu. Strašno smo po tom pitanju nazadni.

7. TREBA LI NAM TURIZAM 365?

Krasno bi bilo da ljeti nemamo velikih gužvi i da gosti obilaze cijelu Hrvatsku tijekom cijele godine. A je li realno? Za sada - ne.

Nismo zato kadrovski spremni jer jedva na ho-ruk izvučemo i glavnu sezonu. Sadržaja je za zabavu i relaksaciju gostiju relativno malo i u jadranskoj, a kamoli u kontinentalnoj Hrvatskoj. Kad u Splitu ljeti padne kiša, kad sastavi nebo sa zemljom, stranci naprosto nemaju gdje do ubijati dosadu u kafiću ili restoranu, zbog čega se onda domaćini rumene.

Naši su muzeji, čast izuzecima, skromni; izvan prostora i vremena, a trgovačkih centara, s većom ponudom nego ovdje, imaju i kući.

Dobro je da Ministarstvo turizma gura u tom smislu pasivne dijelove Hrvatske, želi i uspijeva dovesti goste i u Gorski kotar, Liku, Baranju.., ali puno će vremena proteći da se vani pročuje i za naš kontinentalni turizam. Dug je to i mukotrpan proces. A nije da nemamo što pokazati. Dapače.      

8. KRUZERI - DA ILI NE?

Dobrodošli su, naravno, ali uza sve mjere opreza jer se radi o pravim grdosijama na moru. Lijepo ih je vidjeti u luci kad stižu po unaprijed utvrđenom planu plovidbe, kako ne bi dolazilo do silnih gužvi, po kojima je najpoznatiji Dubrovnik.

Budalaštine o gostima koji samo šetaju i ništa ne troše jer sve imaju na brodu šire ljudi koji ne poznaju situaciju na terenu.

Radi se, naime, o velikim brojkama, pa čim nekoliko tisuća ljudi izađe s kruzera u grad, sve oživi. Da centa jednog ne ostave, eto ti šušura i dobre reklame na društvenim mrežama.

E, sad, jesu li potrošili deset ili sto eura, nije samo pitanje "škrtih" gostiju, nego i kvalitete onoga što im nudimo. Je li tako? Na cijeni je originalnost, a ne copy paste i plastične zvizdarije iz Azije.

O kruzerima zagađivačima također je napisano i izrečeno puno neistina. Oni jesu potencijalne ekološke bombe, ali ih se baš zato iznimno strogo kontrolira, za razliku od naših "malih ljudi" koji pražnjenjem septičkih jama u more, odlaganjem šute ili jednostavno bacanjem smeća s brodova i brodica znaju biti veće štetočine i od najvećih kompanija za krstarenje.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

9. KAKO SE RIJEŠITI DIVLJIH PARTIJANERA?

Teško. Nije ih se tek tako oslobodio jedan Prag, gdje su mladi Nijemci ludovali po momačkim večerima, a i u turističkoj prijestolnici Amsterdamu muku muče, pa će i nama trebati vremena da nas huligani zaobiđu.

Ne dolaze takvi samo zbog jeftinih alkoholnih tura ili festivala glazbe na kojima je "normalno" biti pod nekom vrstom opijata, nego prije i poslije svega zbog - jeftinih aviokarata.

Riječ je mahom o mladim ljudima, a ni ja u njihovim godinama nisam bio cvjećka koja pod prozorom "piva šoto voće". Svašta ti pada na pamet kad imaš dvadeset plus.

Dakle, kupe backpackeri tucet jeftinih aviokarata godišnje i landraju po svijetu za malu lovu, pa kad još naiđu na države u kojima alkohol nije po suho zlato, a takvi smo - eto ti belaja. Tješi da se ove godine toj nevolji pristupilo, barem što se Splita tiče - ozbiljnije.

Postoje table s upozorenjima o neprimjerenu ponašanju, a naplaćuju se i masne kazne. Generalizati kako su svi gosti takvi i da divljaci dolaze isključivo iz tih i tih zemalja pogrešno je i vodi u propast. Odredimo pravila ponašanja i rigorozne kazne za prekršitelje i provodimo zakon na djelu, a ne u Facebook objavama.

Ako to u konačnici bude razlog da nam ne dolaze oni koji ovdje misle samo pijančevati, bludničiti poput psa i mačaka na ulici, razbijati sve odreda i mokriti u Piriju, to bolje. Daleko im kuća.

10. U KOJI OBLIK TURIZMA SE ISPLATI ULAGATI?

U ono čega nema dovoljno: hotele i apartmane prilagođene osobama s invaliditetom, restorane s posebnom vrstom hrane (halal, košer, veganskim jelovnikom) privatni smještaj za goste koji na odmor dolaze s kućnim ljubimcima. Isplativo je investirati u ekološka i samoodrživa obiteljska gospodarstva na kojima se turistima nudi hrana iz vlastitog uzgoja, a njihovoj djeci pokazuju domaće životinje.

Perspektivni su zdravstveni i pustolovni turizam, organizacije sportskih događaja za rekreativce i veterane te turističke ture prikladne ljudima treće dobi, ali i VIP turizam koji bi se trebao razvijati na mjestima poput Brijuna, što se ne radi.

I na tome se još debelo zaostaje za konkurencijom. Zašto? Zato što tim i takvim Brijunima upravlja jalova država, a ne privatnik. Amen.

---

image
Joško Šupić /Cropix
---

11. JESMO LI OVISNI O TURIZMU?

Da. Računa se da se otprilike četvrtina našeg BDP-a stvara posredno ili neposredno u toj gospodarskoj grani. Znači li to da smo onda već iskoristili sve svoje kapacitete? Ha, ha...

Da iskoristili, dajte molim vas... Zemlja s ovako bajkovitom obalom i 1244 otoka (!) zaradi od turizma na godišnjoj razini manje od Praga, Beča ili, pazi sad, sivog i maglovitog Dublina! To je za Bogu plakat. Pa mi nismo iskoristili ni deset posto turističkog potencijala!

Toliko nas je malo na jednom iznimno blagodarnom prostoru smještenom u susjedstvu najbogatijih zemalja Europe i svijeta da bismo se svi mogli nastaniti u Istru i ostalo "rentati". Nije ona Kekinova pjesma "sve će biti zimmer frei" bez osnova. Tko je bio na Malti, zna o čemu govorim. Mi smo kao i oni neka vrsta statističke pogreške, zato i jest moguće da nas par milijuna, na ovaj ili onaj način, živi od turizma, koji nije sve što čini jednu privredu, ali joj može biti izvrsna lokomotiva.

Danas smo punopravna članica EU-a, eurozone i Schengena, a ne više terra incognita, da ne napišem - balkanski vilajet.

Ne spominje nas se više ni u kontekstu rata i gorkih tema koje su iz njega proizašle. Sigurnost je ovdje, ma što o tome svatko ponaosob mislio, na visokoj razini, jer je stopu kriminaliteta lako izmjeriti, a ona dokazuje da smo jedna mirna i dosadna državica. Na relativno maloj površini, imamo more, otoke, planine i ravnice, baštinu koju prepoznaje UNESCO. Znam da vam sve ovo zvuči kao sastav iz osnovne škole, ali su ove notorne činjenice.

I pored svega toga smo još ljudi koji goste gledaju u oči: neposredni, nekad i neobuzdani, divlji, ali falši - to nikako. Ukratko, nismo svjesni onoga što imamo, ali zato to vide oni koji dolaze sa strane po svoj komadić raja. I onda se čudite da se na splitskoj Zapadnoj obali kvadrat stana prodaje i po osam tisuća eura.

Doduše, Hrvatskoj je dugo trebalo da se od ugljena pretvori u dragulj, a znamo kolika je njegova cijena i s kojom se pomnjom čuva. Drugačije ne smije ni biti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Što smo naučili [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Što smo naučili 2 0 15166 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-19 12:35:36 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-20 18:45:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-20 18:45:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Saša Ljubičić analizirao je ovogodišnju sezonu. Evo njegovih 11 ključnih pitanja i odgovora o budućnosti našeg turizma [metakey] => Budućnost turizma, Ultra festival, privatni smještaj, nautički turizam, Preskupi smještaj, evisitor [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/19\/25445206.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/19\/25242620.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/19\/25226563.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/19\/25146911.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/19\/25435654.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/19\/25451087.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25445206_1920.jpg":"1920x1080","k_25445206_1280.jpg":"1280x1280","k_25445206_1024.jpg":"1024x1024","k_25445206_640.jpg":"640x640","k_25445206_480.jpg":"480x480","k_25445206_340.jpg":"340x340","k_25445206_220.jpg":"220x220","o_25445206_1280.jpg":"1280x853","o_25445206_1024.jpg":"1024x682","o_25445206_640.jpg":"640x426","o_25445206_480.jpg":"480x320","o_25445206_340.jpg":"340x226","o_25445206_220.jpg":"220x146","h_25445206_1280.jpg":"1280x854","h_25445206_1024.jpg":"1024x683","h_25445206_640.jpg":"640x427","h_25445206_480.jpg":"480x320","h_25445206_340.jpg":"340x227","h_25445206_220.jpg":"220x147","pp_25445206_1280.jpg":"1280x1628","pp_25445206_1024.jpg":"1024x1303","pp_25445206_640.jpg":"640x814","pp_25445206_480.jpg":"480x611","pp_25445206_340.jpg":"340x432","pp_25445206_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1385","hd_25242620_1920.jpg":"1920x1080","k_25242620_1280.jpg":"1280x1280","k_25242620_1024.jpg":"1024x1024","k_25242620_640.jpg":"640x640","k_25242620_480.jpg":"480x480","k_25242620_340.jpg":"340x340","k_25242620_220.jpg":"220x220","o_25242620_1280.jpg":"1280x923","o_25242620_1024.jpg":"1024x738","o_25242620_640.jpg":"640x461","o_25242620_480.jpg":"480x346","o_25242620_340.jpg":"340x245","o_25242620_220.jpg":"220x158","h_25242620_1280.jpg":"1280x854","h_25242620_1024.jpg":"1024x683","h_25242620_640.jpg":"640x427","h_25242620_480.jpg":"480x320","h_25242620_340.jpg":"340x227","h_25242620_220.jpg":"220x147","pp_25242620_1280.jpg":"1280x1628","pp_25242620_1024.jpg":"1024x1303","pp_25242620_640.jpg":"640x814","pp_25242620_480.jpg":"480x611","pp_25242620_340.jpg":"340x432","pp_25242620_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1321","hd_25226563_1920.jpg":"1920x1080","k_25226563_1280.jpg":"1280x1280","k_25226563_1024.jpg":"1024x1024","k_25226563_640.jpg":"640x640","k_25226563_480.jpg":"480x480","k_25226563_340.jpg":"340x340","k_25226563_220.jpg":"220x220","o_25226563_1280.jpg":"1280x880","o_25226563_1024.jpg":"1024x704","o_25226563_640.jpg":"640x440","o_25226563_480.jpg":"480x330","o_25226563_340.jpg":"340x233","o_25226563_220.jpg":"220x151","h_25226563_1280.jpg":"1280x854","h_25226563_1024.jpg":"1024x683","h_25226563_640.jpg":"640x427","h_25226563_480.jpg":"480x320","h_25226563_340.jpg":"340x227","h_25226563_220.jpg":"220x147","pp_25226563_1280.jpg":"1280x1628","pp_25226563_1024.jpg":"1024x1303","pp_25226563_640.jpg":"640x814","pp_25226563_480.jpg":"480x611","pp_25226563_340.jpg":"340x432","pp_25226563_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1271","hd_25146911_1920.jpg":"1920x1080","k_25146911_1280.jpg":"1280x1280","k_25146911_1024.jpg":"1024x1024","k_25146911_640.jpg":"640x640","k_25146911_480.jpg":"480x480","k_25146911_340.jpg":"340x340","k_25146911_220.jpg":"220x220","o_25146911_1280.jpg":"1280x847","o_25146911_1024.jpg":"1024x677","o_25146911_640.jpg":"640x423","o_25146911_480.jpg":"480x317","o_25146911_340.jpg":"340x225","o_25146911_220.jpg":"220x145","h_25146911_1280.jpg":"1280x854","h_25146911_1024.jpg":"1024x683","h_25146911_640.jpg":"640x427","h_25146911_480.jpg":"480x320","h_25146911_340.jpg":"340x227","h_25146911_220.jpg":"220x147","pp_25146911_1280.jpg":"1280x1628","pp_25146911_1024.jpg":"1024x1303","pp_25146911_640.jpg":"640x814","pp_25146911_480.jpg":"480x611","pp_25146911_340.jpg":"340x432","pp_25146911_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1286","hd_25435654_1920.jpg":"1920x1080","k_25435654_1280.jpg":"1280x1280","k_25435654_1024.jpg":"1024x1024","k_25435654_640.jpg":"640x640","k_25435654_480.jpg":"480x480","k_25435654_340.jpg":"340x340","k_25435654_220.jpg":"220x220","o_25435654_1280.jpg":"1280x857","o_25435654_1024.jpg":"1024x685","o_25435654_640.jpg":"640x428","o_25435654_480.jpg":"480x321","o_25435654_340.jpg":"340x227","o_25435654_220.jpg":"220x147","h_25435654_1280.jpg":"1280x854","h_25435654_1024.jpg":"1024x683","h_25435654_640.jpg":"640x427","h_25435654_480.jpg":"480x320","h_25435654_340.jpg":"340x227","h_25435654_220.jpg":"220x147","pp_25435654_1280.jpg":"1280x1628","pp_25435654_1024.jpg":"1024x1303","pp_25435654_640.jpg":"640x814","pp_25435654_480.jpg":"480x611","pp_25435654_340.jpg":"340x432","pp_25435654_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1262","hd_25451087_1920.jpg":"1920x1080","k_25451087_1280.jpg":"1280x1280","k_25451087_1024.jpg":"1024x1024","k_25451087_640.jpg":"640x640","k_25451087_480.jpg":"480x480","k_25451087_340.jpg":"340x340","k_25451087_220.jpg":"220x220","o_25451087_1280.jpg":"1280x841","o_25451087_1024.jpg":"1024x673","o_25451087_640.jpg":"640x420","o_25451087_480.jpg":"480x315","o_25451087_340.jpg":"340x223","o_25451087_220.jpg":"220x144","h_25451087_1280.jpg":"1280x854","h_25451087_1024.jpg":"1024x683","h_25451087_640.jpg":"640x427","h_25451087_480.jpg":"480x320","h_25451087_340.jpg":"340x227","h_25451087_220.jpg":"220x147","pp_25451087_1280.jpg":"1280x1628","pp_25451087_1024.jpg":"1024x1303","pp_25451087_640.jpg":"640x814","pp_25451087_480.jpg":"480x611","pp_25451087_340.jpg":"340x432","pp_25451087_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5794798 Threads: 73 Questions: 1038489965 Slow queries: 0 Opens: 184637 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.210 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9311381 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/sasa-ljubicic-analizirao-je-ovogodisnju-sezonu-evo-njegovih-11-kljucnih-pitanja-i-odgovora-o-buducnosti-naseg-turizma-1316380 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sasa-ljubicic-analizirao-je-ovogodisnju-sezonu-evo-njegovih-11-kljucnih-pitanja-i-odgovora-o-buducnosti-naseg-turizma-1316380?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 727116 [name] => Budućnost turizma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-20 20:45:43 [main_article_id] => 0 [alias] => buducnost-turizma [link] => /tag/buducnost-turizma ) [1] => stdClass Object ( [id] => 239101 [name] => Ultra festival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ultra-festival [link] => /tag/ultra-festival ) [2] => stdClass Object ( [id] => 424085 [name] => privatni smještaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => privatni-smjestaj [link] => /tag/privatni-smjestaj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 327671 [name] => nautički turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-turizam [link] => /tag/nauticki-turizam ) [4] => stdClass Object ( [id] => 727117 [name] => Preskupi smještaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-20 20:45:43 [main_article_id] => 0 [alias] => preskupi-smjestaj [link] => /tag/preskupi-smjestaj ) [5] => stdClass Object ( [id] => 478558 [name] => evisitor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => evisitor [link] => /tag/evisitor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Što smo naučili [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Saša Ljubičić analizirao je ovogodišnju sezonu. Evo njegovih 11 ključnih pitanja i odgovora o budućnosti našeg turizma [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/19/25445206.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/19/25445206.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/19/25242620.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/19/25226563.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/19/25146911.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/19/25435654.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/19/25451087.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tridesetak godina šunjam se oko turizma kao obični kibicer koji promatra njegove mijene ili izravni sudionik koji kontaktira s gostima.

Cijela moja obitelj, rodbina i tazbina, prijatelji, izravno ili kroz dodatne prihode žive od turizma, što je, uostalom, sudbina nas Dalmatinaca. I zato si, kako je govorio Ćiro, utvaram, sine, kako mogu dati objektivan sud o nekim važnim temama koje se tiču ove gospodarske grane oja je postala sve i sva.

1. KAKVA JE TURISTIČKA SEZONA 2023. GODINE?

Odlična! U prvih šest mjeseci bilježimo najbolje turističke rezultate ikada, no vjeru u to da 2023. ipak neće biti rekordna poljuljale su lipanjske kiše, visoke cijene i inflacijom već iscrpljeni, prepadnuti gosti te famozna srpanjska rupa koju su baš svi osjetili.

No, od druge polovine srpnja do danas sve je leglo na svoje mjesto, a o posezoni će ovisiti pada li rekord ili ne.

Za sada se čini da će brojke što se noćenja i dolazaka tiče biti sličnije onima lani, ali je zarada, zbog viših cijena, pogonjenih što pohlepom, što inflacijom - sigurno najveća ikada.

2. JESU LI BROJKE IZ EVISITORA I KUĆICA U LUČKOM NA AUTOCESTI ZAGREB - SPLIT VJERODOSTOJNE?

Ma kakvi. Besmisleno je brojiti koliko je automobila prošlo Dalmatinom, kad ne znamo hoće li se ti vozači zadržati u Hrvatskoj ili nastaviti putovanje prema susjednim zemljama.

No povećanje broja automobila u odnosu na isto razdoblje lani može govoriti o dobrom turističkom trendu. Ove godine će to ipak prije biti tek efekti primanja Hrvatske u schengenski granični prostor kojim se putuje bez zaustavljanja, što je osokolilo dio vozača da se upravo preko Hrvatske upute na odmor u Crnu Goru, Grčku, Tursku...

Dalje, brojke iz eVisitora nisu vjerodostojne. Bez obzira što se radi o izuzetnom informatičkom sustavu koji su od nas drugi kopirali i kopiraju, činjenica je da dio privatnih iznajmljivača ne evidentira goste. Riječ je prvensteno o onima koji to preskaču iz čiste lijenosti, računajući da je porez koji plaćaju ionako paušalan i kao takav ne ovisi o broju gostiju i noćenja, pa što bi se onda zafrkavali s unošenjem podataka koje traje u prosjeku desetak minuta...

Za te je gotovane sada izmišljena aplikacija kojom se sve rješava običnim skeniranjem putovnica i osobnih iskaznica.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Osim njih, goste ne prijavljuju ni ilegalni iznajmljivači koji nisu uspjeli registrirati pružanje usluga smještaja u domaćinstvu, jer iz nekog razloga nemaju uporabnu dozvolu za objekt u kojem primaju turiste. No takvih je - s obzirom na to da je u legalizaciji "blagoslovljeno" oko milijun objekata građenih bez ili mimo dozvola - minoran broj.

Najveći su problem stranci koji su ovdje kupili kuće. Oni su na usluge izdavanja smještaja dužni platiti PDV. Za njih ne postoji porezni prag od 39.816,84 eura koji vrijedi za domaće privatne iznajmljivače, nakon čega slijedi porez po stopi od 25 posto. Zato stranci mahom iznajmljuju na crno i fingiraju kako su im u posjet došli rodbina i prijatelji.

Koliko je onda dolazaka i noćenja u Hrvatskoj više negoli se službeno očituje? Nitko to ne zna. Na ukupnoj brojci moglo bi biti između dvadeset i trideset posto više gostiju, koje zahvaljujući našim nemarnim iznajmljivačima i strancima koji se bave utajom poreza HTZ nema u evidenciji. U svakom slučaju, gostiju je više nego što u eVisitoru piše.      

3. JESMO LI (PRE)SKUPI?

Na ovo se pitanje ne može dati egzaktan odgovor. Neki su hotelijeri, iznajmljivači, ugostitelji, prijevoznici... točno procijenili vrijednost svojih usluga, a drugi pretjerali i brzo platili ceh zbog te nepromišljenosti jer se loši komentari na tu temu šire poput ljetnih požara.

Generalno gledajući, usluge u turizmu skuplje su dvadesetak posto u odnosu na lani, međutim, problem je što gosti očekuju da će Hrvatska, naročito u odnosu na bogate zemlje zapadnog dijela Europe odakle nam ih dolazi velik broj, biti kudikamo jeftinija, a ona to više nije.

Zapravo, nije to već godinama, ali dok se na licu mjesta prebacivalo kune u eure, dolare, funte..., mnogima su se cijene činile povoljnijima nego kod kuće jer ih jednostavno ne bi dobro preračunali. Sad se na licu mjesta shvati da je hrana u našim supermarketima u cent ista kao u Francuskoj, Njemačkoj i skuplja nego u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj... pa se mnogi nađu osupnuti činjenicom da nismo više destinacija za "paradajz goste".

No to Hrvatska više nije ni kvalitetom usluge, koja je u posljednjih deset godina narasla u svim segmentima, što se također moralo dijelom osjetiti i na cijenama.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

4. JESMO LI STVARNO PRVACI U NAUTIČKOM TURIZMU, A SPLIT BROJ JEDAN NA SVIJETU?

Je, najjači smo na svijetu, uz jedno - ali. Ove je godine zabilježen nešto manji dolazak nautičara nego lani, pa bi se već sada moglo konstatirati da streloviti rast tog segmenta turizma, koji se od ulaska u EU do pandemije bilježio u dvoznamenkastim postocima (!) - usporava. Razlog?

Poskupjeli smo do te mjere da smo i tim gostima koji su veće platežne moći počeli lagano ići na živce, a i konkurencija se vratila u igru. I službeno je proglašen kraj pandemije pa ne treba na ljetovanje ići nužno u prvo susjedstvo, kako bi se u izvanrednoj situaciji učas pobjeglo kući. Zato su se neki nautičari, inače vjerni Jadranu, ove godine vodili logikom: zašto ne otploviti drugdje? Vidjeti nešto novo i drugačije?

Predstoji nam žestoka borba s konkurencijom u ovoj najizdašnijoj grani turizma želimo li ostati na svjetskom vrhu ili barem pri njemu.

To znači podizanje kvalitete usluge, ali ne nužno i cijena; moderniziranje starih i gradnju novih marina, pogotovo onih za megajahte kojih je sve više, a njihovi vlasnici sve teže nalaze mjesto u našim lukama. I to sve opet, treba li naglašavati, moramo realizirati s mjerom. Nećemo sad baš u svaku uvalu položiti "kolpomorto".

5. JE LI PRIVATNOG SMJEŠTAJA PREVIŠE?

Sto posto, o tome nema spora i zato su neki iznajmljivači i u ovoj berićetnoj sezoni ostali kratkih rukava. Broj novih smještajnih jedinica raste brže nego broj gostiju, koji, nota bene, neće, niti može rasti unedogled, pa je ovo prva sezona u kojoj je kristalno jasno da je ponuda prebacila potražnju, barem kad su u pitanju privatni iznajmljivači.

Inače, oni čine više od dvije trećine naše ukupne turističke ponude! Dobra je vijest da imamo daleko najkvalitetniji privatni smještaj na Mediteranu, koji je često u razini soba u visokokategornicima u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj...

Treba li zato ograničiti registraciju novih apartmana? Ne, nikako, jer bi to značilo da zaustavljate nadmetanje na slobodnom tržištu i podupirete neku vrstu monopola.

Je li rješenje u rekategorizaciji? Možda, ako se prije toga u pristojno stanje dovedu katastar i gruntovnica, a siguran sam da neće skoro, jer tu vlada priličan kaos.

Pravno čisto vlasništvo glavni je uvjet za kategorizaciju objekata za smještaj, i kad bi sve to za koju godinu bilo vidljivo u digitalnom obliku, a ponavljam, poznajući nas - neće, onda bi imalo smisla i sve nanovo pretresti, napraviti novu klasifikaciju apartmana i soba, pa tako filtrirati ponudu, žito odvojiti od kukolja.

Shvatili ste, nije baš da ćemo zaustaviti hiperapartmanizaciju dok udariš dlanom o dlan, a nije baš ni da politika želi u predizbornoj godini uzeti taj vrući krumpir u ruke, jer se zbog glasova stotina tisuća građana ovisnih o iznajmljivanju dobivaju ili gube izbori. Uostalom, zato ni nikakvo dodatno oporezivanje neće proći. Nema šanse.

6. KAKO PRODULJITI SEZONU?

Najbrže i najjednostavnije, subvencioniranjem avionskih linija niskotarifnim kompanijama.

Čim nestane jeftinih karata i linija prema Hrvatskoj, umre ljeto. Pustite vi, počela je škola, kiše jesenje, ovo-ono... Kad ti ne možeš na Jadran za deset, pedeset ili sto eura, ili jednostavno zato što nitko ne leti u Dalmaciju bez presjedanja, onda ne razmišljaš o dolasku ovdje ni pod razno.

Da, Hrvatska je prvenstveno autodestinacija i naše autoceste i magistrale su O.K., ali sve više turista nam stiže zrakoplovima.

Aerodromi su nam izvrsno raspoređeni i velikim dijelom obnovljeni, pa kad bi se prema nama letjelo barem koji tjedan više, goste bi pod normalno imali i u listopadu. To je skopčano i s velikim događajima izvan glavne sezone, kojima smo, malo je reći - deficitarni.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Zamislite nešto veliko poput Ultre u gluhom razdoblju godine? Naravno da bi se prijevoznicima isplatilo letjeti prema Hrvatskoj.

Ili kongresni turizam? Samo, ne ide to tek tako: za dobre kongrese trebaju i iste takve kongresne dvorane, a mi ih nemamo dovoljno, kao ni luksuznih hotela, izuzmemo li Istru i Dubrovnik.

O golf-igralištima zbog kojih jedna Antalija privlači turiste cijelu godinu da i ne pišem. Sramota je da ih možemo pobrojiti na prste jedne ruke jer se protiv golf-terena ovdje svojedobno digla takva halabuka da se više nikomu ne da ni otvarati ovu temu. Strašno smo po tom pitanju nazadni.

7. TREBA LI NAM TURIZAM 365?

Krasno bi bilo da ljeti nemamo velikih gužvi i da gosti obilaze cijelu Hrvatsku tijekom cijele godine. A je li realno? Za sada - ne.

Nismo zato kadrovski spremni jer jedva na ho-ruk izvučemo i glavnu sezonu. Sadržaja je za zabavu i relaksaciju gostiju relativno malo i u jadranskoj, a kamoli u kontinentalnoj Hrvatskoj. Kad u Splitu ljeti padne kiša, kad sastavi nebo sa zemljom, stranci naprosto nemaju gdje do ubijati dosadu u kafiću ili restoranu, zbog čega se onda domaćini rumene.

Naši su muzeji, čast izuzecima, skromni; izvan prostora i vremena, a trgovačkih centara, s većom ponudom nego ovdje, imaju i kući.

Dobro je da Ministarstvo turizma gura u tom smislu pasivne dijelove Hrvatske, želi i uspijeva dovesti goste i u Gorski kotar, Liku, Baranju.., ali puno će vremena proteći da se vani pročuje i za naš kontinentalni turizam. Dug je to i mukotrpan proces. A nije da nemamo što pokazati. Dapače.      

8. KRUZERI - DA ILI NE?

Dobrodošli su, naravno, ali uza sve mjere opreza jer se radi o pravim grdosijama na moru. Lijepo ih je vidjeti u luci kad stižu po unaprijed utvrđenom planu plovidbe, kako ne bi dolazilo do silnih gužvi, po kojima je najpoznatiji Dubrovnik.

Budalaštine o gostima koji samo šetaju i ništa ne troše jer sve imaju na brodu šire ljudi koji ne poznaju situaciju na terenu.

Radi se, naime, o velikim brojkama, pa čim nekoliko tisuća ljudi izađe s kruzera u grad, sve oživi. Da centa jednog ne ostave, eto ti šušura i dobre reklame na društvenim mrežama.

E, sad, jesu li potrošili deset ili sto eura, nije samo pitanje "škrtih" gostiju, nego i kvalitete onoga što im nudimo. Je li tako? Na cijeni je originalnost, a ne copy paste i plastične zvizdarije iz Azije.

O kruzerima zagađivačima također je napisano i izrečeno puno neistina. Oni jesu potencijalne ekološke bombe, ali ih se baš zato iznimno strogo kontrolira, za razliku od naših "malih ljudi" koji pražnjenjem septičkih jama u more, odlaganjem šute ili jednostavno bacanjem smeća s brodova i brodica znaju biti veće štetočine i od najvećih kompanija za krstarenje.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

9. KAKO SE RIJEŠITI DIVLJIH PARTIJANERA?

Teško. Nije ih se tek tako oslobodio jedan Prag, gdje su mladi Nijemci ludovali po momačkim večerima, a i u turističkoj prijestolnici Amsterdamu muku muče, pa će i nama trebati vremena da nas huligani zaobiđu.

Ne dolaze takvi samo zbog jeftinih alkoholnih tura ili festivala glazbe na kojima je "normalno" biti pod nekom vrstom opijata, nego prije i poslije svega zbog - jeftinih aviokarata.

Riječ je mahom o mladim ljudima, a ni ja u njihovim godinama nisam bio cvjećka koja pod prozorom "piva šoto voće". Svašta ti pada na pamet kad imaš dvadeset plus.

Dakle, kupe backpackeri tucet jeftinih aviokarata godišnje i landraju po svijetu za malu lovu, pa kad još naiđu na države u kojima alkohol nije po suho zlato, a takvi smo - eto ti belaja. Tješi da se ove godine toj nevolji pristupilo, barem što se Splita tiče - ozbiljnije.

Postoje table s upozorenjima o neprimjerenu ponašanju, a naplaćuju se i masne kazne. Generalizati kako su svi gosti takvi i da divljaci dolaze isključivo iz tih i tih zemalja pogrešno je i vodi u propast. Odredimo pravila ponašanja i rigorozne kazne za prekršitelje i provodimo zakon na djelu, a ne u Facebook objavama.

Ako to u konačnici bude razlog da nam ne dolaze oni koji ovdje misle samo pijančevati, bludničiti poput psa i mačaka na ulici, razbijati sve odreda i mokriti u Piriju, to bolje. Daleko im kuća.

10. U KOJI OBLIK TURIZMA SE ISPLATI ULAGATI?

U ono čega nema dovoljno: hotele i apartmane prilagođene osobama s invaliditetom, restorane s posebnom vrstom hrane (halal, košer, veganskim jelovnikom) privatni smještaj za goste koji na odmor dolaze s kućnim ljubimcima. Isplativo je investirati u ekološka i samoodrživa obiteljska gospodarstva na kojima se turistima nudi hrana iz vlastitog uzgoja, a njihovoj djeci pokazuju domaće životinje.

Perspektivni su zdravstveni i pustolovni turizam, organizacije sportskih događaja za rekreativce i veterane te turističke ture prikladne ljudima treće dobi, ali i VIP turizam koji bi se trebao razvijati na mjestima poput Brijuna, što se ne radi.

I na tome se još debelo zaostaje za konkurencijom. Zašto? Zato što tim i takvim Brijunima upravlja jalova država, a ne privatnik. Amen.

---

image
Joško Šupić /Cropix
---

11. JESMO LI OVISNI O TURIZMU?

Da. Računa se da se otprilike četvrtina našeg BDP-a stvara posredno ili neposredno u toj gospodarskoj grani. Znači li to da smo onda već iskoristili sve svoje kapacitete? Ha, ha...

Da iskoristili, dajte molim vas... Zemlja s ovako bajkovitom obalom i 1244 otoka (!) zaradi od turizma na godišnjoj razini manje od Praga, Beča ili, pazi sad, sivog i maglovitog Dublina! To je za Bogu plakat. Pa mi nismo iskoristili ni deset posto turističkog potencijala!

Toliko nas je malo na jednom iznimno blagodarnom prostoru smještenom u susjedstvu najbogatijih zemalja Europe i svijeta da bismo se svi mogli nastaniti u Istru i ostalo "rentati". Nije ona Kekinova pjesma "sve će biti zimmer frei" bez osnova. Tko je bio na Malti, zna o čemu govorim. Mi smo kao i oni neka vrsta statističke pogreške, zato i jest moguće da nas par milijuna, na ovaj ili onaj način, živi od turizma, koji nije sve što čini jednu privredu, ali joj može biti izvrsna lokomotiva.

Danas smo punopravna članica EU-a, eurozone i Schengena, a ne više terra incognita, da ne napišem - balkanski vilajet.

Ne spominje nas se više ni u kontekstu rata i gorkih tema koje su iz njega proizašle. Sigurnost je ovdje, ma što o tome svatko ponaosob mislio, na visokoj razini, jer je stopu kriminaliteta lako izmjeriti, a ona dokazuje da smo jedna mirna i dosadna državica. Na relativno maloj površini, imamo more, otoke, planine i ravnice, baštinu koju prepoznaje UNESCO. Znam da vam sve ovo zvuči kao sastav iz osnovne škole, ali su ove notorne činjenice.

I pored svega toga smo još ljudi koji goste gledaju u oči: neposredni, nekad i neobuzdani, divlji, ali falši - to nikako. Ukratko, nismo svjesni onoga što imamo, ali zato to vide oni koji dolaze sa strane po svoj komadić raja. I onda se čudite da se na splitskoj Zapadnoj obali kvadrat stana prodaje i po osam tisuća eura.

Doduše, Hrvatskoj je dugo trebalo da se od ugljena pretvori u dragulj, a znamo kolika je njegova cijena i s kojom se pomnjom čuva. Drugačije ne smije ni biti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Joško Šupić /Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sasa-ljubicic-analizirao-je-ovogodisnju-sezonu-evo-njegovih-11-kljucnih-pitanja-i-odgovora-o-buducnosti-naseg-turizma-1316380 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2ec27d0d796ea58290dbd8f6193af0a40ccf948d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sa%C5%A1a+Ljubi%C4%8Di%C4%87+analizirao+je+ovogodi%C5%A1nju+sezonu.+Evo+njegovih+11+klju%C4%8Dnih+pitanja+i+odgovora+o+budu%C4%87nosti+na%C5%A1eg+turizma&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsasa-ljubicic-analizirao-je-ovogodisnju-sezonu-evo-njegovih-11-kljucnih-pitanja-i-odgovora-o-buducnosti-naseg-turizma-1316380 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsasa-ljubicic-analizirao-je-ovogodisnju-sezonu-evo-njegovih-11-kljucnih-pitanja-i-odgovora-o-buducnosti-naseg-turizma-1316380 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Što smo naučili [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaŠto smo naučili

Saša Ljubičić analizirao je ovogodišnju sezonu. Evo njegovih 11 ključnih pitanja i odgovora o budućnosti našeg turizma

Piše Saša Ljubičić
20. kolovoza 2023. - 20:45

Tridesetak godina šunjam se oko turizma kao obični kibicer koji promatra njegove mijene ili izravni sudionik koji kontaktira s gostima.

Cijela moja obitelj, rodbina i tazbina, prijatelji, izravno ili kroz dodatne prihode žive od turizma, što je, uostalom, sudbina nas Dalmatinaca. I zato si, kako je govorio Ćiro, utvaram, sine, kako mogu dati objektivan sud o nekim važnim temama koje se tiču ove gospodarske grane oja je postala sve i sva.

1. KAKVA JE TURISTIČKA SEZONA 2023. GODINE?

Odlična! U prvih šest mjeseci bilježimo najbolje turističke rezultate ikada, no vjeru u to da 2023. ipak neće biti rekordna poljuljale su lipanjske kiše, visoke cijene i inflacijom već iscrpljeni, prepadnuti gosti te famozna srpanjska rupa koju su baš svi osjetili.

No, od druge polovine srpnja do ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:44