StoryEditorOCM
HrvatskaISTOČNA RUTA

Šest opasnih bandi detektirano kod hrvatske granice, naoružani su do zuba: ‘Sprema se zlo‘

Piše Mario Pušić/JL
27. veljače 2024. - 17:18

Na graničnoj liniji između Hrvatske i BiH, prilikom obilaska potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je policijske službenike koji rade na suzbijanju migracija i ilegalnih prelazaka. Unatoč smanjenom pritisku migranata u odnosu na isti period prošle godina, loša vijest je da migrantskom rutom koja ide preko sjeverozapadne Bosne i "mekog trbuha" Republike Hrvatske, dolaze organizirane i naoružane krijumčarske bande koje su u Srbiji počinile i ubojstva u međusobnim obračunima, izjavio je ministar Božinović. Samo na području Bihaća danas djeluje šest takvih bandi te bosanska policija radi na njihovom razbijanju, prenosi Jutarnji list.

Ministar Božinović, kao i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno općenito su nezadovoljni postupanjem vlasti BiH što se tiče graničnih poslova, njihovom nedovoljnom aktivnošću, ali i viznim režimom koji je neusklađen s europskim, pa im državljani Turske, Rusije, u posljednje vrijeme i Kine, praktički kao turisti dolaze u zemlju, a onda javnim prijevozom ili taksijima nadomak hrvatske granice koju potom nastoje prijeći ilegalno. S bosanske strane granice dnevno patroliraju samo dvije ophodnje, pa ilegalci nemaju nikakvih problema pri dolasku do same linije razgraničenja.

– Mi sa Srbijom nemamo problema, uz našu granicu je u njihovim kampovima svega 26 migranata, Srbi u tom dijelu prema Mađarskoj dobro rade svoj posao, a očekujemo da će isto primijeniti i na granicu prema BiH i drugim svojim granicama, to nije pitanje kapaciteta, već pitanje volje. Problem BiH je što nema kapaciteta, organizaciju niti razvijen border management, komplicirana je situacija nadležnosti njihove kantonalne i granične policije, vizni režim... – kaže načelnik Ničeno.

image

Policija na granici s BiH

Robert Fajt/Cropix

Načelnik Ničeno je kazao kako je u ovoj godini zabilježen pad ilegalnih prijelazaka od 11 posto u odnosu na isti period u godini ranije, a ima i 2 posto manje tražitelja azila, to je nazvao izuzetnim rezultatom, s obzirom na to da je u istom periodu povećan priljev ilegalaca u BiH za čak 36 posto.

Jedan od razloga je i pojačan priljev migranata sa srpsko-mađarske granice, koji su do sada ponajviše koristili Sirijci. Istovremeno je povećan broj uhićenih krijumčara ljudi za 250 posto. U prošloj godini bilo je i oko 3000 tzv. povratka migranata iz drugih zemalja u Hrvatsku, međutim svi oni su prvom prilikom napustili Hrvatsku i vratili se u zapadne zemlje ih kojih su bili vraćeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:25