StoryEditorOCM
Hrvatskateške optužbe

Sin bivšeg guvernera HNB-a završio u Remetincu, napao ženu šakom i škarama: Misliš pobjeć? Nitko te od mene neće spasiti

Piše JL
15. srpnja 2024. - 22:50

Šest godina od pravomoćne presude za nasilničko ponašanje u obitelji i prijetnje smrću partnerici koja je zbog svega provela dva mjeseca u sigurnoj kući s malom bebom, na Općinski kazneni sud u Zagrebu u svojstvu okrivljenika se vratio Vedran Rohatinski (38), sin bivšeg guvernera HNB-a. I to vezan lisicama i u pratnji pravosudnih policajaca.

Naime, Rohatinski se od 16. svibnja nalazi iza rešetaka remetinečkog zatvora gdje je završio nakon što se tri dana prije toga, prema prijavi, iskalio na ženi koju je pokušao teško ozlijediti i kojoj je prijetio smrću.

Točnije, šakom i škarama 13. svibnja joj je nanio ozljede podlaktice i šake te gležnja i obraza, a na sve joj je zaprijetio: "Misliš pobjeć? Nitko te od mene neće spasiti. Treba vas ubiti, istrijebiti. Ubit ću te, lopovi jedni". Na kraju ga je prijavila policiji zbog dva kaznena djela, a nakon tri tjedna Općinsko kazneno državno odvjetništvo je protiv Rohatinskog podignulo optužnicu te za njega traže godinu dana bezuvjetnog zatvora, piše Jutarnji.hr.

- Nisam kriv. Nisam tad uopće tamo ni bio – rekao je raspravnom sucu u sudnici Rohatinski na upit kakav stav zauzima o krivnji.

image
Josip Bandic/Cropix

Tužiteljstvo je potom predložilo da se tijekom suđenja pročita sva materijalna dokumentacija kao i iskazi žrtve te svjedokinje, ali i da se provede sudsko medicinsko vještačenje ozljeda koje je zadobila žrtva. Odvjetnik, pak, Rohatinskog je predložio da se žrtva i svjedokinja ispitaju na raspravi. Potom je došao na red Rohatinski, kojeg je sudac upitao slaže li se sa svime što je predložio njegov branitelj.

- Nisam suglasan. Želim da se vještači moj mobitel i moj email. Ja to govorim još od prvog dana.

Rekao sam to policiji, a dao sam i sve svoje šifre. Ne znam zašto se to već nije vještačilo – zavapio je Rohatinski, koji je ujedno negodovao što ga je u sudnici fotoreporter Cropixa snimao, a na što mu je pojašnjeno da je isto odobreno.

Opunomoćenik oštećene je, pak, predložio da se žrtva ispita putem audio-video uređaja jer i dalje strahuje od optuženog. Inače, na ispitivanju u tužiteljstvu Rohatinski je također negirao krivnju te se prisjetio kako je sve počelo dan ranije kad se vratio s Mrežnice nakon što ga je majka zvala i rekla: "Kuću su nam gađali jajima". Požurio je za Zagreb i tu "cijelu noć proveo u bdijenju i dežurajući".

image

Zagreb, 150724. Opcinski kazneni sud Zagreb. Sudjenje Vedranu Rohatinskom, sinu bivseg guvernera HNB-a za prijetnje smrcu i nanosenje ozljeda. Na fotografiji: Vedran Rohatinski. Foto: Josip Bandic/CROPIX

Josip Bandic/Cropix

- Dobio sam prvo poruku ‘Neću stati, zapamti‘, a potom i email od nje: ‘Danas su bila 3 jaja, a sutra će biti bombice gorke. Vidim da teško hodaš, riješit ćemo i to‘. Tog dana, dakle, nisam bio na parkiralištu kafića niti sam joj prijetio - ispričao je bio Rohatinski istražiteljima, a na upit konzumira li alkohol ili drogu, otkrio je da triput tjedno popije par piva, dok je kokain konzumirao nakon očeve smrti, ali da je prestao.

Ponovio je da kritičnog dana prijetio nije, ali da je vjerojatno konzumirao pive, možda četiri. Istražiteljima je ukazao i na poruke u svome mobitelu koje mu je ta djevojka slala.

Priča oštećene žene je znatno drugačija. Istražiteljima je detaljno ispričala kako ju je presreo, prijetio joj i izudarao je, zbog čega je i dalje u strahu od njega jer smatra da bi ju ponovno mogao napasti... Nemile scene, koje je opisala istražiteljima, vidjela je i njezina prijateljica.

Inače, Rohatinski je dosad triput prekršajno osuđen zbog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te Zakona o obveznim odnosima osiguranja. A ni kaznena evidencija mu nije čista jer je dosad, također triput, osuđivan zbog četiri kaznena djela – prijetnji smrću, krivotvorenja isprava, nanošenja tjelesnih ozljeda i povrede djetetovih prava.

I svaki put dosad su bile uvjetne kazne, a u posljednjem pravorijeku mu je bila izrečena i posebna obveza liječenja od ovisnosti o alkoholu. Posljednje djelo zbog kojeg se trenutno vodi kazneni postupak čini se da je počinio pod uvjetom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. kolovoz 2024 23:01