StoryEditorOCM
Politikaimaju važnijeg posla

Stručnjak prozvao eurozastupnike iz Hrvatske: ‘Zanimljivo je primijetiti da su jedan odbor svi zaobišli u širokom luku‘

Piše H. P.
3. kolovoza 2024. - 09:40

Ni klimatske promjene, odnosno posljedice koje one izazivaju u proizvodnji hrane očito ne mogu "prisiliti" ovdašnje političare da se sustavnije posvete poljoprivrednim temama.

One su, nažalost, za većinu tek dio predizbornih programa, tamo negdje pod "p", nešto što se samo odrađuje. Jedna od tema koje tu i tamo dođu na dnevni red, otprilike kao poplave, manjak sportskih dvorana ili koliko još oružja Hrvati ilegalno drže u svojim domovima...

Agronomski stručnjak i sveučilišni profesor Ivo Grgić za "Slobodnu" komentira taj kampanjski pristup velikih domoljuba, čuvara "suverenizma", progresivnih ekologa i drugih aktera političkog života s desnice i ljevice: "Bilo koja anketa s pitanjem ‘tko se u stranci XY bavi problemom poljoprivrede‘ pokazala bi da se na prste jedne ruke mogu pronaći osobe koje u fokusu svog političkog djelovanja imaju poljoprivredu. Često, a najčešće slušajući saborske doskočice, imam osjećaj srama jer su najčešće to komentari, pitanja ili konstatacije na razini nedorasle djece. A lažni moralisti i neozbiljni pobornici novih pristupa poljoprivredi, a sve navodno zbog brige za ozemlje i zdravlje potrošača, izazivaju prvo zbunjenost a onda i opravdan prosvjed poljoprivrednih proizvođača, kojima se nameću sve veći zahtjevi, smanjuju potpore i povećava papirologija".

image

Prof. dr. Ivo Grgić

Nera Simic/Cropix

Prof. dr. Grgić je zapazio i koliko je poljoprivreda važna našim europskim zastupnicima: "Naši političari na javnoj europskoj političkoj sceni ‘lukavo‘ i to izbjegavaju jer nakon EU izbora nitko se od naših zastupnika nije odlučio za Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj. A mnogo toga se može čuti i učiniti kroz taj Odbor".

Inače, Stephen Nikola Bartulica i Željana Zovko su članovi Odbora za ribarstvo, koji se može smatrati srodnim, ali "to ih ne abolira", kazao bi prof. dr. Grgić. Jer, među 96 članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj nema niti jednog eurozastupnika ili eurozastupnice iz Hrvatske!

image

Željana Zovko

Goran Mehkek/Cropix
image

Stephen Nikola Bartulica

Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 07:52