stdClass Object ( [id] => 1152350 [title] => Progovorili srpski mafijaši, evo što je rekao Velja Nevolja, koji se jedno vrijeme predstavljao i kao Hrvat, a izabrao je ovo prezime koje je često u Splitu i Zagori [alias] => progovorili-srpski-mafijasi-evo-sto-je-rekao-velja-nevolja-koji-se-jedno-vrijeme-predstavljao-i-kao-hrvat-a-izabrao-je-ovo-prezime-koje-je-cesto-u-splitu-i-zagori [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Optužene vođe organizirane srbijanske zločinačke grupe Veljko Belivuk i Marko Miljković negirali su na saslušanju u Tužilaštvu za organizirani kriminal pranje novca, za koji se sumnja da potječe iz djelatnosti njihove zločinačke skupine – javlja Nova.

Podsjetimo, Veljko Belivuk zvan Velja Nevolja se svojedobno "zvao" Branko Bošnjak i imao je navodno hrvatsku putovnicu. Prezime Bošnjak je relativno često u Splitu i Zagori, a ima ga i u BiH. Također, prezime nose i Hrvati u Valpovu i okolici. 

U Hrvatskoj, prema podacima Zavoda za statistiku, živi oko 6700 osoba koje se prezivaju - Bošnjak. 

Oni su rekli tužitelju da mogu dostaviti svu dokumentaciju o svojoj imovini, kako bi joj dokazali podrijetlo.

Nova audio snimka Veljka Belivuka zgrozila Srbiju: ‘Znam ljude koji to započinju i nama stavljaju vrući krumpir u ruke...‘; Uskoro izlazi serijal svih njegovih izjava

"Iznijeli su obranu i negirali izvršenje krivičnog djela pranja novca koje im se stavlja na teret. Rekli su da će u daljnjem tijeku postupka dostaviti svu dokumenaciju i pokazati da nisu izvršili krivično djelo“, rekao je Tanjugu njihov branitelj Dejan Lazarević poslije saslušanja.

Optužnica protiv Belivuka i njegovih suradnika: poznat je popis zločina koje su počinili članovi zloglasnog klana, evo za što se sve terete

U nastavku istrage je saslušan i optuženi pripadnik ove grupe Filip Ivanovski, koji je također negirao krivično djelo.

"On je sve negirao – i da ima veze sa kriminalom, i s pranjem novca i da je pripadnik organizirane Belivukove grupe", rekao je novinarima ispred suda njegova braniteljica Miljana Perendija.

U nastavaku suđenja bit će saslušani svjedoci i izvođeni drugi dokazi, dodala je odvjetnica.

Podsjetimo, riječ je o istrazi pranja novca, zbog čega su bile privedene Bojana Belivuk, Tanja Miljković, Snežana Đorđević i Marija Milutinov, supruge i punice Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Ivana Filipovskog. One su nakon saslušanja puštene da se brane sa slobode.

Belivuk platio 100.000 eura da bi dobio sve informacije: sve mu je otkrio čovjek koji je sudjelovao u planiranju njegove likvidacije

Osumnjičene su tom prilikom negirale krivično djelo pranja novca.

Zasad se ispituje kako je kupljeno nekoliko objekata – jedan je na području Pančeva, u vlasništvu Đorđevićeve, dok su dva na ime Miljkovićeve. Takođe, ispituje se kojim je novcem kupljen stan u Kozarčevoj ulici na Zvezdari.

Inače, osim spomenutih objekata, ispituje se i porijeklo novca kojim su kupljeni automobili, ali i satovi. Zasad nije poznato koliko automobila i satova je posrijedi, ali je riječ o predmetima koji su veće vrijednosti.

Zloglasni srpski kriminalac Velja Nevolja imao je hrvatsku putovnicu; evo koje je ime izabrao i koliko ju je morao platiti

Grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića uhapšena je početkom veljače ove godine. Spomenutoj zločinačkoj organizaciji koja je, kako se sumnja, djelovala pod paravanom navijačke skupine "Principi", na teret se stavljaju najteža krivična djela: ubojstva, otmice, silovanje, prodaja droge i oružja.

---

Eksplozivni iskaz

Podsjetimo, svjedok suradnik Bojan Hrvatin (38), koji je "pjevao" u Tužiteljstvu za organizirani kriminal u Beogradu i "prevario" članove klana Veljka Belivuka samo kako bi dobio najblažu moguću kaznu, opisao je do najmorbidnijih detalja kako su se rješavali tijela žrtava, piše Srbija danas.

- Zdravko Radojević je prošao najbolje od svih! Tako su mu rekli ... Nije bio maltretiran, iako je to zaslužio. U kući su tada bili Veljko Belivuk, Marko Miljković, Vlade Draganić, Miloš Budimir, Srđan Lalić i Nebojša Janković. Marko Budimir došao je kao da se želi oprostiti od njega, ali u negativnom smislu. Rekao mu je: "Sada će to biti za tebe - kao i za tebe, znaš! Htio si me spasiti? Saznali smo da si otišao tamo, da uzmeš moju ženu i dijete iz prvog braka, ako ne uspiješ mene... Miloš i ja radili smo drogu za tebe... Krstili ste Miloševu djecu, a on je prihvatio da je on zatvorenik umjesto vas, sve je preuzeo na sebe, iako nije sve njegovo.  Saznali smo da si na kontra strani, da imaš veze sa Škaljarima i da si meni radio o glavi - prepričao je Hrvatin i dodao kako je klan Veljka Belivuka došao do ovih podataka o Zdravku.

Prema Hrvatinu, Marko Miljković bio je čarobnjak za dopisivanje. Znao je kako i s kakvom pričom stupiti u kontakt s protustrankom te je saznao da Zdravko mrzi Marka Budimira i da mu radi o glavi.

- Čuo je da je Zdravko s nekima u vezi i da im je ponudio da spase Marka Budimira, pa čak i njegovu suprugu i dijete iz prvog braka. U jednom trenutku, svi su oni bili izvan zemlje. Čini mi se da su bili u Turskoj. Taj zadnji susret Marka Budimira sa Zdravkom trajao je kratko, ali dok smo se Veljko, Miloš Budimir i ja presvlačili, jer je postojao dogovor da ostanem raditi za Zdravka, Marko Budimir je otišao. Veljko, Miloš i ja ostali smo u bunkeru. U jednom trenutku Veljko je rekao: "Hajde, braćo, tko će to riješiti?". Miloš je odmah odgovorio: "Neću, on mi je kum!". Dok je to govorio, Veljko je već krenuo prema sjekiri. Nisam se htio miješati, samo sam pomagao oko fosne koja mi je trebala biti stavljena pod glavu - rekao je Hrvatin i nakon toga opisao kako je izgledao čin ovrhe.

- Skinuli smo ga polako, okrenuli s leđa prema trbuhu i stavili mu glavu na fosu. Veljko mu je presudio doslovno jednim preciznim i snažnim udarcem. Kad je ubio Zdravka, čulo se upravo tako: "Aaaahhh", a onda mi se Veljko obratio: "Hajde, hoćeš li samo nožem odvojiti glavu od tijela?". Rekao sam da hoću, ali prije nego što sam to učinio, ušao je Draganić i rekao: "Joj, nismo stavili najlone." E, onda smo tu pomogli - objasnio je Hrvatin.

- U stropu su bile kuke za koje je bio pričvršćen najlon. Najlon smo stavili i na dno te ga zalijepili tako da sa strane ništa ne može izletjeti. Pa smo nastavili dalje ... Nakon što mu je razdvojio noge i ruke, zarezao je uz rame, lopaticu. Napravite rez, kao da ga možete objesiti na kuku. Međutim, mi smo držali rukama. Jedan ili dva drže, a zatim polako režemo odozgo, iz želuca koji režemo unutra, sve dok crijeva ne izađu. Kad to uklonimo, onda idu rebra. Sve što se sjekirom udari po tom fosiju, odlazi u male komadiće, a kad sve lijepo istražimo, kad se dovede do mjere koja nam je potrebna za stroj, ide od korita do brušenja. U jednom trenutku došli su Vlade Draganić i Nebojša Janković Hel. Dok smo obrađivali Zdravka, oni su istovremeno brusili, no u jednom smo trenutku imali strašan problem, jer smo ostali bez struje pri pokušaju pokretanja stroja. Moram napomenuti da nitko nije bio zlostavljan dok je bio živ, da nu se sijeku mu uši, jezik i da trpi bolove. Masakr je uvijek bio kad je osoba mrtva. Nas trojica smo to odrađivali za sat i pol vremena. Bili smo usklađeni i dobro je išlo, kad se moram tako izraziti. Stvar je strašna, ali to je to. Mljevenje je trajalo sat i pol, ako se stroj ne bi zaustavio, dok su za početak bila potrebna dobra dva sata - opisao je pokajnik.

Noževi su se često naoštravali i čistili s pokojnikovom majicom.

- Iznijeli bismo odjeću i neke sitnice vani i zapalili ih. Imali smo benzin i spalili smo ga zajedno s plastičnim koritom. Velja ga je osobno palio, spomenuo je da se treba okrenuti, jer je prilikom jednog spaljivanja gornji gorio, a donji nije, pa je imao problem. Paljeni su i kombinezoni koji su korišteni, dok su novi tamo ostajali za sljedeći posao. Oblačili smo kombinezon s kapuljačom, a zatim bi navukli kirurške rukavice, pa preko njih molerske da nam sve ne sklizne, te ih vezali ljepljivom, jakom trakom kako ne bi otpali. Međutim, bilo je toliko sklisko i užasno, noževe je trebalo očistiti i naoštriti, jer brzo otupe i ispadnu iz rukavica od masti i kože... Dakle, onda morate čistiti krpom, uglavnom majicom od pokojnika, jer to poslije ide na paljenje. Imali smo mi tamo i stvari kupljene od Kineza, čarape, majice, gaće koje smo nosili kad smo bacali vreće. Nosio ih je onaj koji ide bacati, kako se ne bi bavio svojim kućanskim poslovima, da tako kažem. Stavili smo svoje kućanske potrepštine u "opel" kako ne bi slučajno bili kontaminirani zaostalom krvlju. Prije presvlačenja smo se skidali do gole kože, ostajali samo u gaćama. Kad smo ostali raditi za Zdravka, bila su dva ili tri kombinezona. Bio je jedan bijeli, baš dobar, onako bolnički, malo veći. Odjenuo ga je Velja, a ostali su bili tamnoplavi, lošije kvalitete, dok je ovaj bio doista profesionalan, samo sam rekao: "Pogledajte ovaj!" - prisjetio se i opisao Hrvatin prizor prije odlaska u "klaonicu".

- Svima sam u kući kupio nešto hrane, a kad sam ušao unutra, zatekao sam Zdravka kako sjedi na dvosjedu. Bio je vidno uzrujan, ali nije imao vidljivih ozljeda. Pretučen je kad su svi skočili na njega i znam da su mi rekli da su ga brzo savladali. Dogovor je bio da ga Janković dovede i popne se s njim gore. U skrivenoj prostoriji, tik do dvosjeda na kojem je sjedio, bili su Velja, Miljković, Draganić, Miloš Budimir i Srđan Lalić. Kad je ušao i kad su snimili situaciju kako bi mogli otići, ispričali su da su se sudarili na vratima. Malo su ga tukli i vezali mu ruke. Znam da je Miloš Budimir sjeo preko puta njega i rekao da su kumovi. Dolazio je Marko Budimir, bio je ljut, jedva je čekao da ga vidi. Nije ga udario, iako je to želio, ali sve mu je rekao. Pitali smo ga želi li jesti. Malo smo se promijenili na prozoru, koji je bio tik do njega, da slučajno ne počne skakati. Dali smo mu cigare, zapalio ih je, imao je neke svoje, ali smo mu dali i naše. Sjedio je i čekao ono što mu je suđeno. Prije toga je napravljen plan da on ispipa metke, okvir i pištolj kojim je trebalo počiniti lažni zločin te pucati u obiteljsku kuću Marka Budimira u kojoj mu je živio otac. Kad je pregledao svaki metak, okvir i pištolj, oružje je stavljeno u najlonsku vreću i zamotano sve dok netko tamo nije trebao pucati. Ne znam tko je dobio taj zadatak, jer su to odlučili izvan mene - rekao je svjedok suradnik te dodao kako se ne može sjetiti svih detalja i precizirati kako je Zdravko bio obučen kada je doveden u Ritopek.

- Bio je u trapericama, ali ne mogu se sjetiti ove upečatljive crvene trenirke. Njegov sat je ostavljen Bosketu, bio je onako klasičnog izgleda. Znam da su novac i neke stvari prepušteni uglavnom Bosketu - rekao je Hrvatin i dodao kako je Zdravko imao dosta automobila i "neke kamate od nekih ljudi".

- Znam da su mu uzeli "passat", ali ne znam tko ga je vozio. Znam da su klasu "S" i još jedan automobil, ne znam točno koji, odvezli na Kosovo i tamo prodali, samo ne znam je li ih odveo Albanac s kojim su braća Budimir surađivala ili su našli kupca. Neki od Zdravkovih automobila bili su na parceli u blizini izvjesnog Pileta. Zdravkov je također bio bijeli "GLE" ili "GLC". Nakon toga sam se vozio u njemu s Milošem Budimirom i komentirao: "Uh, dobar je, da ostane voziti." I znam da je još jedan BMW koji je Marko Miljković zaglavio s jednim svojim dečkom u garaži, vjerojatno bio jedan od Zdravkovih automobila. Nakon njihovog pada taj BMW je uništen - rekao je Hrvatin.

Hrvatin je rekao da je staja u obiteljskoj kući Vlade Draganića (47) izvorno napravljena za uzgoj marihuane, a da je kasnije odlučeno da postane "klaonica".

- Znam da mi je Marko Miljković prvi rekao o prostoriji staje, nakon ubojstva Gorana Veličkovića Goksija, dok ja još nisam bio u kući. Rekao mi je: "Vidjet ćeš, kao iz filmova na Netflixu! Neću ti ništa reći, vidjet ćeš da je jednostavno tako." I stvarno je bilo kao da rade za film, bilo je tako dobro napravljeno, skriveno, idealno za to. Draganić mi je rekao da je tu uzgajao travu - rekao je Hrvatin i detaljno objasnio kako se postupalo s tijelima njihovih žrtava.

- Uvijek je bio isti sistem. Dakle, sekirom se udara po glavi ili se presječe nožem, ako je ubijen na drugi način. Onda se prvo odstrani glava, pa se kreće od nogu. Zasijeku se mesarskim nožem rezovi po butini, listu, da bi se došlo do kosti da sjekira, kada udari, može presjeći. Ono što ne presjeće odmah, nožem se onako malo zareže ili sjekirom udari još jednom. Na isti način se otklanjaju noge i ruke, a onda iznutrice, crijeva. Za to smo našli neki način da se krene odozgo zbog smrada, pišanja i izmeta, jer je to bilo užasno... Probuše se rupe na ramenima, pa se drži pravo, jedan drži, a drugi skalperom sjecka, sjecka da možemo izvaditi iznutrice. One se sklone sa strane, a onda se razbija trup – torzo, rebra, ovo, ono... - ispričao je Hrvatin i naveo da je jedan čovek sve to odmah sitnio.

- Dakle, jedan udara sjekirom, pomaže u tome, a jedan ... kako to reći ... rezanje je najbliži oblik, pa možete razumjeti ... Taj treći nastoji svesti ga na dijelove prikladne za stroj. Sve je bilo usklađeno i znali smo kako i koliko komada može stati kako ne bi zapeli. Sve se uništavalo, razbijalo u sitne dijelovie, a korita su se punila. Glava je bila na kraju. S kose se uklanjao skalp kako se ne bi zaglavila u stroju, jer se događalo da kosa zaglavi ... - objasnila je svjedokinja suradnica, a zatim šokirala sve prisutne morbidnim detaljima.

Mozak se vadi kada se sjekirom glava prepolovi

- I glava se razbijala sjekirom na pola, a onda se vadio mozak ... A onda bi se i glava zgnječila kako bi mogla proći kroz stroj. Boske (Vlade Draganić) je uglavnom bio zadužen za brušenje, a netko bi mu pomagao. Ne znam za Lazara Vukićevića, govorim samo o tome kakav je bio, tko je radio i tko je pomagao. Zatim se dizalica pričvršćuje na dio iz kojega izlazi mljeveno meso. Bijeli je, prozirni najlon, izrađen od čvrstog najlona. Određena količina ide u to i gleda se težina. Vreće se odvajaju sa strane, ukupno pet do šest vreća, a zatim se ubacuju u tkane, čvrste vreće za žito, kako se ne bi probile u transportu. Stavljali su se u "Opel Astru" kojom je upravljao Boske. Odvodio je ljude na određeno mjesto, koliko je mogao autom, da ih bace u Dunav. Nakon toga bi se vraćao kući, čekao da se završi bacanje u Dunav i paljenje, pa bi se vratio po njih - rekao je pokajnik i naveo da su u to vrijeme u kući u Ritopeku bili Miloš Budimir, Srđan Lalić, Vlade Draganić Boske i Nemanja Đurić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BELIVUK I MILJKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BELIVUK I MILJKOVIĆ 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-18 09:48:37 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-18 12:35:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-12-18 12:35:23 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 65 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/18\/20361154.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["SCREENSHOT\/PINK TV"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Marko Miljkovi\u0107 i Veljko Belivuk
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"750x422","hd_20361154_1920.jpg":"1920x1080","k_20361154_1280.jpg":"1280x1280","k_20361154_1024.jpg":"1024x1024","k_20361154_640.jpg":"640x640","k_20361154_480.jpg":"480x480","k_20361154_340.jpg":"340x340","k_20361154_220.jpg":"220x220","o_20361154_1280.jpg":"1280x720","o_20361154_1024.jpg":"1024x576","o_20361154_640.jpg":"640x360","o_20361154_480.jpg":"480x270","o_20361154_340.jpg":"340x191","o_20361154_220.jpg":"220x123","h_20361154_1280.jpg":"1280x854","h_20361154_1024.jpg":"1024x683","h_20361154_640.jpg":"640x427","h_20361154_480.jpg":"480x320","h_20361154_340.jpg":"340x227","h_20361154_220.jpg":"220x147","pp_20361154_1280.jpg":"1006x1280","pp_20361154_1024.jpg":"805x1024","pp_20361154_640.jpg":"503x640","pp_20361154_480.jpg":"377x480","pp_20361154_340.jpg":"267x340","pp_20361154_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5578628 Threads: 74 Questions: 997513551 Slow queries: 0 Opens: 176840 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.809 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8934057 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/progovorili-srpski-mafijasi-evo-sto-je-rekao-velja-nevolja-koji-se-jedno-vrijeme-predstavljao-i-kao-hrvat-a-izabrao-je-ovo-prezime-koje-je-cesto-u-splitu-i-zagori-1152350 [printLink] => /vijesti/regija/progovorili-srpski-mafijasi-evo-sto-je-rekao-velja-nevolja-koji-se-jedno-vrijeme-predstavljao-i-kao-hrvat-a-izabrao-je-ovo-prezime-koje-je-cesto-u-splitu-i-zagori-1152350?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 399013 [name] => Srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 500605 [name] => zločinačka organizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlocinacka-organizacija [link] => /tag/zlocinacka-organizacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 632625 [name] => veljko belivuk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-07 08:53:41 [main_article_id] => 0 [alias] => veljko-belivuk [link] => /tag/veljko-belivuk ) [3] => stdClass Object ( [id] => 613554 [name] => Marko Miljković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-27 08:16:13 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-miljkovic [link] => /tag/marko-miljkovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 303077 [name] => suđenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sudenje [link] => /tag/sudenje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BELIVUK I MILJKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Progovorili srpski mafijaši, evo što je rekao Velja Nevolja, koji se jedno vrijeme predstavljao i kao Hrvat, a izabrao je ovo prezime koje je često u Splitu i Zagori [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-13-41-44-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/18/20361154.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => SCREENSHOT/PINK TV [mainImageDesc] => Marko Miljković i Veljko Belivuk
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/18/20361154.jpg [title] => Marko Miljković i Veljko Belivuk
 
SCREENSHOT/PINK TV ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Optužene vođe organizirane srbijanske zločinačke grupe Veljko Belivuk i Marko Miljković negirali su na saslušanju u Tužilaštvu za organizirani kriminal pranje novca, za koji se sumnja da potječe iz djelatnosti njihove zločinačke skupine – javlja Nova.

Podsjetimo, Veljko Belivuk zvan Velja Nevolja se svojedobno "zvao" Branko Bošnjak i imao je navodno hrvatsku putovnicu. Prezime Bošnjak je relativno često u Splitu i Zagori, a ima ga i u BiH. Također, prezime nose i Hrvati u Valpovu i okolici. 

U Hrvatskoj, prema podacima Zavoda za statistiku, živi oko 6700 osoba koje se prezivaju - Bošnjak. 

Oni su rekli tužitelju da mogu dostaviti svu dokumentaciju o svojoj imovini, kako bi joj dokazali podrijetlo.

Nova audio snimka Veljka Belivuka zgrozila Srbiju: ‘Znam ljude koji to započinju i nama stavljaju vrući krumpir u ruke...‘; Uskoro izlazi serijal svih njegovih izjava

"Iznijeli su obranu i negirali izvršenje krivičnog djela pranja novca koje im se stavlja na teret. Rekli su da će u daljnjem tijeku postupka dostaviti svu dokumenaciju i pokazati da nisu izvršili krivično djelo“, rekao je Tanjugu njihov branitelj Dejan Lazarević poslije saslušanja.

Optužnica protiv Belivuka i njegovih suradnika: poznat je popis zločina koje su počinili članovi zloglasnog klana, evo za što se sve terete

U nastavku istrage je saslušan i optuženi pripadnik ove grupe Filip Ivanovski, koji je također negirao krivično djelo.

"On je sve negirao – i da ima veze sa kriminalom, i s pranjem novca i da je pripadnik organizirane Belivukove grupe", rekao je novinarima ispred suda njegova braniteljica Miljana Perendija.

U nastavaku suđenja bit će saslušani svjedoci i izvođeni drugi dokazi, dodala je odvjetnica.

Podsjetimo, riječ je o istrazi pranja novca, zbog čega su bile privedene Bojana Belivuk, Tanja Miljković, Snežana Đorđević i Marija Milutinov, supruge i punice Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Ivana Filipovskog. One su nakon saslušanja puštene da se brane sa slobode.

Belivuk platio 100.000 eura da bi dobio sve informacije: sve mu je otkrio čovjek koji je sudjelovao u planiranju njegove likvidacije

Osumnjičene su tom prilikom negirale krivično djelo pranja novca.

Zasad se ispituje kako je kupljeno nekoliko objekata – jedan je na području Pančeva, u vlasništvu Đorđevićeve, dok su dva na ime Miljkovićeve. Takođe, ispituje se kojim je novcem kupljen stan u Kozarčevoj ulici na Zvezdari.

Inače, osim spomenutih objekata, ispituje se i porijeklo novca kojim su kupljeni automobili, ali i satovi. Zasad nije poznato koliko automobila i satova je posrijedi, ali je riječ o predmetima koji su veće vrijednosti.

Zloglasni srpski kriminalac Velja Nevolja imao je hrvatsku putovnicu; evo koje je ime izabrao i koliko ju je morao platiti

Grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića uhapšena je početkom veljače ove godine. Spomenutoj zločinačkoj organizaciji koja je, kako se sumnja, djelovala pod paravanom navijačke skupine "Principi", na teret se stavljaju najteža krivična djela: ubojstva, otmice, silovanje, prodaja droge i oružja.

---

Eksplozivni iskaz

Podsjetimo, svjedok suradnik Bojan Hrvatin (38), koji je "pjevao" u Tužiteljstvu za organizirani kriminal u Beogradu i "prevario" članove klana Veljka Belivuka samo kako bi dobio najblažu moguću kaznu, opisao je do najmorbidnijih detalja kako su se rješavali tijela žrtava, piše Srbija danas.

- Zdravko Radojević je prošao najbolje od svih! Tako su mu rekli ... Nije bio maltretiran, iako je to zaslužio. U kući su tada bili Veljko Belivuk, Marko Miljković, Vlade Draganić, Miloš Budimir, Srđan Lalić i Nebojša Janković. Marko Budimir došao je kao da se želi oprostiti od njega, ali u negativnom smislu. Rekao mu je: "Sada će to biti za tebe - kao i za tebe, znaš! Htio si me spasiti? Saznali smo da si otišao tamo, da uzmeš moju ženu i dijete iz prvog braka, ako ne uspiješ mene... Miloš i ja radili smo drogu za tebe... Krstili ste Miloševu djecu, a on je prihvatio da je on zatvorenik umjesto vas, sve je preuzeo na sebe, iako nije sve njegovo.  Saznali smo da si na kontra strani, da imaš veze sa Škaljarima i da si meni radio o glavi - prepričao je Hrvatin i dodao kako je klan Veljka Belivuka došao do ovih podataka o Zdravku.

Prema Hrvatinu, Marko Miljković bio je čarobnjak za dopisivanje. Znao je kako i s kakvom pričom stupiti u kontakt s protustrankom te je saznao da Zdravko mrzi Marka Budimira i da mu radi o glavi.

- Čuo je da je Zdravko s nekima u vezi i da im je ponudio da spase Marka Budimira, pa čak i njegovu suprugu i dijete iz prvog braka. U jednom trenutku, svi su oni bili izvan zemlje. Čini mi se da su bili u Turskoj. Taj zadnji susret Marka Budimira sa Zdravkom trajao je kratko, ali dok smo se Veljko, Miloš Budimir i ja presvlačili, jer je postojao dogovor da ostanem raditi za Zdravka, Marko Budimir je otišao. Veljko, Miloš i ja ostali smo u bunkeru. U jednom trenutku Veljko je rekao: "Hajde, braćo, tko će to riješiti?". Miloš je odmah odgovorio: "Neću, on mi je kum!". Dok je to govorio, Veljko je već krenuo prema sjekiri. Nisam se htio miješati, samo sam pomagao oko fosne koja mi je trebala biti stavljena pod glavu - rekao je Hrvatin i nakon toga opisao kako je izgledao čin ovrhe.

- Skinuli smo ga polako, okrenuli s leđa prema trbuhu i stavili mu glavu na fosu. Veljko mu je presudio doslovno jednim preciznim i snažnim udarcem. Kad je ubio Zdravka, čulo se upravo tako: "Aaaahhh", a onda mi se Veljko obratio: "Hajde, hoćeš li samo nožem odvojiti glavu od tijela?". Rekao sam da hoću, ali prije nego što sam to učinio, ušao je Draganić i rekao: "Joj, nismo stavili najlone." E, onda smo tu pomogli - objasnio je Hrvatin.

- U stropu su bile kuke za koje je bio pričvršćen najlon. Najlon smo stavili i na dno te ga zalijepili tako da sa strane ništa ne može izletjeti. Pa smo nastavili dalje ... Nakon što mu je razdvojio noge i ruke, zarezao je uz rame, lopaticu. Napravite rez, kao da ga možete objesiti na kuku. Međutim, mi smo držali rukama. Jedan ili dva drže, a zatim polako režemo odozgo, iz želuca koji režemo unutra, sve dok crijeva ne izađu. Kad to uklonimo, onda idu rebra. Sve što se sjekirom udari po tom fosiju, odlazi u male komadiće, a kad sve lijepo istražimo, kad se dovede do mjere koja nam je potrebna za stroj, ide od korita do brušenja. U jednom trenutku došli su Vlade Draganić i Nebojša Janković Hel. Dok smo obrađivali Zdravka, oni su istovremeno brusili, no u jednom smo trenutku imali strašan problem, jer smo ostali bez struje pri pokušaju pokretanja stroja. Moram napomenuti da nitko nije bio zlostavljan dok je bio živ, da nu se sijeku mu uši, jezik i da trpi bolove. Masakr je uvijek bio kad je osoba mrtva. Nas trojica smo to odrađivali za sat i pol vremena. Bili smo usklađeni i dobro je išlo, kad se moram tako izraziti. Stvar je strašna, ali to je to. Mljevenje je trajalo sat i pol, ako se stroj ne bi zaustavio, dok su za početak bila potrebna dobra dva sata - opisao je pokajnik.

Noževi su se često naoštravali i čistili s pokojnikovom majicom.

- Iznijeli bismo odjeću i neke sitnice vani i zapalili ih. Imali smo benzin i spalili smo ga zajedno s plastičnim koritom. Velja ga je osobno palio, spomenuo je da se treba okrenuti, jer je prilikom jednog spaljivanja gornji gorio, a donji nije, pa je imao problem. Paljeni su i kombinezoni koji su korišteni, dok su novi tamo ostajali za sljedeći posao. Oblačili smo kombinezon s kapuljačom, a zatim bi navukli kirurške rukavice, pa preko njih molerske da nam sve ne sklizne, te ih vezali ljepljivom, jakom trakom kako ne bi otpali. Međutim, bilo je toliko sklisko i užasno, noževe je trebalo očistiti i naoštriti, jer brzo otupe i ispadnu iz rukavica od masti i kože... Dakle, onda morate čistiti krpom, uglavnom majicom od pokojnika, jer to poslije ide na paljenje. Imali smo mi tamo i stvari kupljene od Kineza, čarape, majice, gaće koje smo nosili kad smo bacali vreće. Nosio ih je onaj koji ide bacati, kako se ne bi bavio svojim kućanskim poslovima, da tako kažem. Stavili smo svoje kućanske potrepštine u "opel" kako ne bi slučajno bili kontaminirani zaostalom krvlju. Prije presvlačenja smo se skidali do gole kože, ostajali samo u gaćama. Kad smo ostali raditi za Zdravka, bila su dva ili tri kombinezona. Bio je jedan bijeli, baš dobar, onako bolnički, malo veći. Odjenuo ga je Velja, a ostali su bili tamnoplavi, lošije kvalitete, dok je ovaj bio doista profesionalan, samo sam rekao: "Pogledajte ovaj!" - prisjetio se i opisao Hrvatin prizor prije odlaska u "klaonicu".

- Svima sam u kući kupio nešto hrane, a kad sam ušao unutra, zatekao sam Zdravka kako sjedi na dvosjedu. Bio je vidno uzrujan, ali nije imao vidljivih ozljeda. Pretučen je kad su svi skočili na njega i znam da su mi rekli da su ga brzo savladali. Dogovor je bio da ga Janković dovede i popne se s njim gore. U skrivenoj prostoriji, tik do dvosjeda na kojem je sjedio, bili su Velja, Miljković, Draganić, Miloš Budimir i Srđan Lalić. Kad je ušao i kad su snimili situaciju kako bi mogli otići, ispričali su da su se sudarili na vratima. Malo su ga tukli i vezali mu ruke. Znam da je Miloš Budimir sjeo preko puta njega i rekao da su kumovi. Dolazio je Marko Budimir, bio je ljut, jedva je čekao da ga vidi. Nije ga udario, iako je to želio, ali sve mu je rekao. Pitali smo ga želi li jesti. Malo smo se promijenili na prozoru, koji je bio tik do njega, da slučajno ne počne skakati. Dali smo mu cigare, zapalio ih je, imao je neke svoje, ali smo mu dali i naše. Sjedio je i čekao ono što mu je suđeno. Prije toga je napravljen plan da on ispipa metke, okvir i pištolj kojim je trebalo počiniti lažni zločin te pucati u obiteljsku kuću Marka Budimira u kojoj mu je živio otac. Kad je pregledao svaki metak, okvir i pištolj, oružje je stavljeno u najlonsku vreću i zamotano sve dok netko tamo nije trebao pucati. Ne znam tko je dobio taj zadatak, jer su to odlučili izvan mene - rekao je svjedok suradnik te dodao kako se ne može sjetiti svih detalja i precizirati kako je Zdravko bio obučen kada je doveden u Ritopek.

- Bio je u trapericama, ali ne mogu se sjetiti ove upečatljive crvene trenirke. Njegov sat je ostavljen Bosketu, bio je onako klasičnog izgleda. Znam da su novac i neke stvari prepušteni uglavnom Bosketu - rekao je Hrvatin i dodao kako je Zdravko imao dosta automobila i "neke kamate od nekih ljudi".

- Znam da su mu uzeli "passat", ali ne znam tko ga je vozio. Znam da su klasu "S" i još jedan automobil, ne znam točno koji, odvezli na Kosovo i tamo prodali, samo ne znam je li ih odveo Albanac s kojim su braća Budimir surađivala ili su našli kupca. Neki od Zdravkovih automobila bili su na parceli u blizini izvjesnog Pileta. Zdravkov je također bio bijeli "GLE" ili "GLC". Nakon toga sam se vozio u njemu s Milošem Budimirom i komentirao: "Uh, dobar je, da ostane voziti." I znam da je još jedan BMW koji je Marko Miljković zaglavio s jednim svojim dečkom u garaži, vjerojatno bio jedan od Zdravkovih automobila. Nakon njihovog pada taj BMW je uništen - rekao je Hrvatin.

Hrvatin je rekao da je staja u obiteljskoj kući Vlade Draganića (47) izvorno napravljena za uzgoj marihuane, a da je kasnije odlučeno da postane "klaonica".

- Znam da mi je Marko Miljković prvi rekao o prostoriji staje, nakon ubojstva Gorana Veličkovića Goksija, dok ja još nisam bio u kući. Rekao mi je: "Vidjet ćeš, kao iz filmova na Netflixu! Neću ti ništa reći, vidjet ćeš da je jednostavno tako." I stvarno je bilo kao da rade za film, bilo je tako dobro napravljeno, skriveno, idealno za to. Draganić mi je rekao da je tu uzgajao travu - rekao je Hrvatin i detaljno objasnio kako se postupalo s tijelima njihovih žrtava.

- Uvijek je bio isti sistem. Dakle, sekirom se udara po glavi ili se presječe nožem, ako je ubijen na drugi način. Onda se prvo odstrani glava, pa se kreće od nogu. Zasijeku se mesarskim nožem rezovi po butini, listu, da bi se došlo do kosti da sjekira, kada udari, može presjeći. Ono što ne presjeće odmah, nožem se onako malo zareže ili sjekirom udari još jednom. Na isti način se otklanjaju noge i ruke, a onda iznutrice, crijeva. Za to smo našli neki način da se krene odozgo zbog smrada, pišanja i izmeta, jer je to bilo užasno... Probuše se rupe na ramenima, pa se drži pravo, jedan drži, a drugi skalperom sjecka, sjecka da možemo izvaditi iznutrice. One se sklone sa strane, a onda se razbija trup – torzo, rebra, ovo, ono... - ispričao je Hrvatin i naveo da je jedan čovek sve to odmah sitnio.

- Dakle, jedan udara sjekirom, pomaže u tome, a jedan ... kako to reći ... rezanje je najbliži oblik, pa možete razumjeti ... Taj treći nastoji svesti ga na dijelove prikladne za stroj. Sve je bilo usklađeno i znali smo kako i koliko komada može stati kako ne bi zapeli. Sve se uništavalo, razbijalo u sitne dijelovie, a korita su se punila. Glava je bila na kraju. S kose se uklanjao skalp kako se ne bi zaglavila u stroju, jer se događalo da kosa zaglavi ... - objasnila je svjedokinja suradnica, a zatim šokirala sve prisutne morbidnim detaljima.

Mozak se vadi kada se sjekirom glava prepolovi

- I glava se razbijala sjekirom na pola, a onda se vadio mozak ... A onda bi se i glava zgnječila kako bi mogla proći kroz stroj. Boske (Vlade Draganić) je uglavnom bio zadužen za brušenje, a netko bi mu pomagao. Ne znam za Lazara Vukićevića, govorim samo o tome kakav je bio, tko je radio i tko je pomagao. Zatim se dizalica pričvršćuje na dio iz kojega izlazi mljeveno meso. Bijeli je, prozirni najlon, izrađen od čvrstog najlona. Određena količina ide u to i gleda se težina. Vreće se odvajaju sa strane, ukupno pet do šest vreća, a zatim se ubacuju u tkane, čvrste vreće za žito, kako se ne bi probile u transportu. Stavljali su se u "Opel Astru" kojom je upravljao Boske. Odvodio je ljude na određeno mjesto, koliko je mogao autom, da ih bace u Dunav. Nakon toga bi se vraćao kući, čekao da se završi bacanje u Dunav i paljenje, pa bi se vratio po njih - rekao je pokajnik i naveo da su u to vrijeme u kući u Ritopeku bili Miloš Budimir, Srđan Lalić, Vlade Draganić Boske i Nemanja Đurić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SCREENSHOT/PINK TV
SCREENSHOT/PINK TV
Marko Miljković i Veljko Belivuk
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/progovorili-srpski-mafijasi-evo-sto-je-rekao-velja-nevolja-koji-se-jedno-vrijeme-predstavljao-i-kao-hrvat-a-izabrao-je-ovo-prezime-koje-je-cesto-u-splitu-i-zagori-1152350 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=84acd53e3c3fb39fb4365f218f6351425146de3a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Progovorili+srpski+mafija%C5%A1i%2C+evo+%C5%A1to+je+rekao+Velja+Nevolja%2C+koji+se+jedno+vrijeme+predstavljao+i+kao+Hrvat%2C+a+izabrao+je+ovo+prezime+koje+je+%C4%8Desto+u+Splitu+i+Zagori&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fprogovorili-srpski-mafijasi-evo-sto-je-rekao-velja-nevolja-koji-se-jedno-vrijeme-predstavljao-i-kao-hrvat-a-izabrao-je-ovo-prezime-koje-je-cesto-u-splitu-i-zagori-1152350 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fprogovorili-srpski-mafijasi-evo-sto-je-rekao-velja-nevolja-koji-se-jedno-vrijeme-predstavljao-i-kao-hrvat-a-izabrao-je-ovo-prezime-koje-je-cesto-u-splitu-i-zagori-1152350 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BELIVUK I MILJKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaBELIVUK I MILJKOVIĆ

Progovorili srpski mafijaši, evo što je rekao Velja Nevolja, koji se jedno vrijeme predstavljao i kao Hrvat, a izabrao je ovo prezime koje je često u Splitu i Zagori

Piše PSD
18. prosinca 2021. - 13:35

Optužene vođe organizirane srbijanske zločinačke grupe Veljko Belivuk i Marko Miljković negirali su na saslušanju u Tužilaštvu za organizirani kriminal pranje novca, za koji se sumnja da potječe iz djelatnosti njihove zločinačke skupine – javlja Nova.

Podsjetimo, Veljko Belivuk zvan Velja Nevolja se svojedobno "zvao" Branko Bošnjak i imao je navodno hrvatsku putovnicu. Prezime Bošnjak je relativno često u Splitu i Zagori, a ima ga i u BiH. Također, prezime nose i Hrvati u Valpovu i okolici. 

U Hrvatskoj, prema podacima Zavoda za statistiku, živi oko 6700 osoba koje se prezivaju - Bošnjak. 

Oni su rekli tužitelju da mogu dostaviti svu dokumentaciju o svojoj imovini, kako bi joj dokazali podrijetlo.

Nova audio snimka Veljka Belivuka zgrozila Srbiju: ‘Znam ljude koji to ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 15:41