StoryEditorOCM
Regijamreža dezinformacija

Tim ruskog proratnog blogera u Republici Srpskoj i Srbiji tajno proveo obuku za informacijski rat: ‘Balkan je početak‘

Piše vijesti sd
26. travnja 2024. - 11:57
Zatvorenim predavanjima ruskog proratnog blogera kako kreirati i voditi Telegram prisustvovalo je preko 500 ljudi u Republici Srpskoj i SrbijiAfp

Tim jednog od najznačajnijih ruskih proratnih blogera koji objavljuje pod imenom "Rybar", boravio je proteklih dana u Bosni i Hercegovini i Srbiji gdje su, na području BiH entiteta RS, održali svojevrsnu "edukaciju" kako voditi kanale na ruskoj mreži Telegram.

Kako stoji u njihovoj objavi na Twitteru, edukacijom su bili obuhvaćeni studenti, novinari, političari i akademici.

"Naš tim je cijeli prošli tjedan proveo u Srbiji i Republici Srpskoj. Educirali smo i objašnjavali kako kreirati i voditi Telegram kanale, organizirati ih u mreže, distribuirati pravi sadržaj i boriti se protiv dezinformacija", navedeno je u objavi.

Kako su dodali, cilj je pokazati da je moguće upravljati i bez Twittera/ X-a, Facebooka i Instagrama, piše Klix.ba.

image

Ruski proratni blogeri objavljuju pod imenom ‘Rybar‘

Screenshot X

"Da se rusko iskustvo u informacijskoj borbi može i treba uzeti u obzir. Telegram je platforma koja nam to omogućava. Zatvorenim predavanjima Mihaila Zvinčuka prisustvovalo je preko 500 ljudi; Rybarov tim je uz osobnu podršku uzeo više od 10 sjajnih i perspektivnih projekata. Postignuti su dogovori o održavanju redovnih majstorskih tečajeva licem u lice uz sudjelovanje autora ruskih Telegram kanala. Dugo smo proučavali pristupe Zapada u vođenju informacijskog rata protiv nas. Sada je trenutak da svoje znanje primijenimo i naučimo naše suradnike pravim pristupima i uključimo ih u Telegram. Balkan je samo početak", poručili su iz Rybara.

Kanal Rybar na Telegramu kreirali su Mihailo Zvinčuk i Denis Ščukin, programer iz Moskve. Kreatori su ostali anonimni sve dok novinari nisu otkrili njihov identitet u studenom 2022. godine. U početku je kanal bio nezavisni, ali je u nekom trenutku Zvinčuk počeo surađivati s Agencijom za internetska istraživanja Jevgenija Prigožina. Tijekom saradnje, Prigožin je dodijelio sredstva Telegram kanalu, a stalni dio kanala objavljen je na web stranici Agencije za internetska istraživanja od lipnja 2020. do kolovoza 2021. godine. Suradnja je završena 2021. ili 2022. godine.

U intervjuu za RTVI 2022. godine, Zvinčuk je naveo da na kanalu radi oko 40 stalno zaposlenih, a mjesečni proračun je 4 milijuna rubalja (oko 40.000 eura). Prema Zvinčuku, kanal se financira donacijama. Kanal je objavio kritike akcija ruskog Ministarstva obrane tijekom rata u Ukrajini. U listopadu 2022. godine, Telegram kanal Mash je objavio da je Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, zatražio od Roskomnadzora da provjeri kanal za "lažne" vijesti i "diskreditaciju" ruske vojske. Istovremeno, navodi The Bell, tri dana prije objave provjere, kanal je objavio tri poruke u kojima se reklamira mobilizacija.

image

U početku je kanal bio nezavisni, ali je u nekom trenutku Zvinčuk počeo surađivati s Agencijom za internetska istraživanja Jevgenija Prigožina

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:58