stdClass Object ( [id] => 1324505 [title] => Moćna industrija manipulira milijunima: masno plaćaju dijetetičare da nas potiču na ovo. Okrenuli se i protiv WHO-a [alias] => mocna-industrija-manipulira-milijunima-masno-placaju-dijeteticare-da-nas-poticu-na-ovo-okrenuli-se-i-protiv-who-a [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ovoga je ljeta otvorila pitanje o rizicima popularnog umjetnog zaslađivača aspartama, koji se, između ostalog, nalazi i u većini omiljenih gaziranih pića kao što su Coca-Cola Zero, Sprite Zero, Diet Coke, Fanta Zero, Red Bull Zero, kao i u većini žvakaćih guma bez šećera.

WHO je donio odluku da umjetni zaslađivač aspartam stavi u kategoriju "moguće kancerogen", ali također i da "ostaje siguran za konzumaciju u ranije utvrđenim količinama".

Istodobno s ovim upozorenjem Svjetske zdravstvene organizacije, na društvenim mrežama niz je zdravstvenih stručnjaka i nutricionista počeo širiti novi hashtag: #safetyofaspartame, odnosno sigurnost aspartama.

Steph Grasso, registrirana američka nutricionistica, koristila je ovu oznaku i poručila svojim pratiteljima na TikToku, kojih je 2,2 milijuna, da su upozorenja WHO-a o umjetnim zaslađivačima običan mamac za klikove temeljen na "znanosti niske kvalitete".

Još jedna dijetetičarka, Cara Harbstreet iz Kansas Cityja, uvjerila je svoje pratitelje na Instagramu da se ne brinu zbog naslova koji izazivaju strah o aspartamu jer "dokazi ne upućuju na to da postoji razlog za zabrinutost".

U trećem videu, Mary Ellen Phipps, dijetetičarka s područja Houstona koja se specijalizirala za liječenje dijabetesa, pijuckala je iz čaše gazirano piće i poručila svojim gledateljima na Instagramu da umjetni zaslađivači "zadovoljavaju želju za slatkim" bez utjecaja na razinu šećera u krvi ili inzulina.

---

image
AFP
---

No ono što su ove dijetetičarke izbjegle naglasiti jest da ih je za objavljivanje tih videa platio American Beverage, trgovačka i lobistička grupa koja predstavlja Coca-Colu, PepsiCo i druge tvrtke.

Kako je potanko istražio tim uglednog The Washington Posta, najmanje 35 objava dvanaest zdravstvenih stručnjaka bilo je dio koordinirane kampanje koju je provodio American Beverage.

Trgovačka kompanija platila je nepoznati iznos desetero registriranih dijetetičara, kao i jednom liječniku i jednoj utjecajnoj osobi iz područja fitnessa kako bi putem svojih profila na društvenim mrežama umanjili i otupili tvrdnje WHO-a o tome da je aspartam, glavni sastojak u Diet Cokeu i drugim gaziranim napitcima, neučinkovit za mršavljenje i "moguće kancerogen".

Kampanja, koju je trgovačka grupa za napitke priznala da je organizirala, koristi ovu malo poznatu taktiku goleme industrije hrane i napitaka kako bi utjecala na potrošače suočene s često kontradiktornim zdravstvenim porukama o popularnim proizvodima. Prema analizi The Washington Posta i The Examinationa, industrije hrane, pića i dodataka prehrani plaćaju niz registriranih dijetetičara koji zajedno imaju milijune sljedbenika na Instagramu i TikToku kako bi im pomogli u prodaji proizvoda.

---

image

 

 

AFP
---

Analizom tisuća objava utvrđeno je da su tvrtke i industrijske grupe plaćale dijetetičarima za sadržaj koji je poticao gledatelje da jedu slatkiše i sladoled, umanjivao zdravstvene rizike visoko prerađene hrane i gurao neprovjerene dodatke prehrani porukama koje su u suprotnosti sa znanstvenim dokazima o zdravoj hrani. Pregledom je utvrđeno da je među 68 dijetetičara s 10.000 ili više pratitelja na društvenim mrežama na TikToku ili Instagramu oko polovina njih promovirala hranu, pića ili dodatke prehrani svojim milijunima pratitelja tijekom prošle godine. Iako su neki nutricionisti napomenuli u svojim objavama da su dio plaćenih partnerstava, njihovi odnosi s industrijom hrane u mnogim slučajevima nisu bili eksplicitni gledateljima.

Strategija uključivanja nutricionista na društvenim mrežama omogućila je ovoj industriji da proširi svoj ogroman utjecaj i promovira često upitne savjete o prehrani novim generacijama tinejdžera i pripadnicima generacije Z te milenijskim roditeljima koji su navikli tražiti vijesti i savjete o zdravlju na društvenim mrežama. Plaćajući registrirane dijetetičare, prehrambena industrija izlazi iz svijeta običnih online influencera kako bi iskoristila ugled akreditiranih stručnjaka za prenošenje komercijalnih poruka.

"Ove nutricioniste koriste da za njih obavljaju marketing", ocijenila je Marlene Schwartz, direktorica Rudd centra za politiku hrane i zdravlje na Sveučilištu u Connecticutu.

American Beverage izjavio je kako su nutricionisti koji su sudjelovali u njihovoj kampanji na adekvatan način naznačili svoje odnose s trgovinskom kompanijom tako što su označili objave kao plaćena partnerstva ili su naveli oznaku #safetyofaspartame ili web-stranicu safetyofaspartame.com, na kojoj se nalazi logo American Beveragea na dnu stranice. Prema tvrdnji te tvrtke, od 35 videa, njih 11 je eksplicitno navelo kompaniju "AmeriBev" kao partnera u trenutku kad su snimke prvi put objavljene. Glasnogovornik kompanije rekao je da je kampanja bila opravdana budući da je Uprava za hranu i lijekove SAD-a izjavila da je aspartam siguran i nisu se slagali s upozorenjima WHO-a.

Dijetetičarka Grasso odbila je komentirati upit novinara, a Cara Harbstreet i Mary Ellen Phipps nisu odgovarale na telefonske pozive i e-mailove. Nakon upita The Posta i The Examinationa, objave Care Harbstreet na Instagram računu "milknhoneynutrition" promijenjene su tako da sada stoji natpis da uključuju plaćeno partnerstvo s AmeriBevom te oznaku  #safetyofaspartame. U komentarima na nekoliko postova pratitelji su izrazili zbunjenost u vezi s tim tko je sponzorirao videa i pitali su jesu li dijetetičari plaćeni da brane aspartam.

Kad je pratitelj napisao komentar ispod videa u kojem je pitao Phipps tko je njezin "plaćeni partner", Phipps je priznala da je riječ o American Beverageu, ali i dodala da je svaka primjedba kako "kompromitira svoju profesionalnu etiku za novac uvredljiva". Drugi je komentator odgovorio: "Vi ste uvrijeđeni, ali ja sam razočaran."

---

---

The Washington Post piše kako većina od 78.000 dijetetičara i nutricionista u Sjedinjenim Državama nije utjecajna na društvenim mrežama. Mnogi rade u bolnicama, odjelima za zdravstvo i privatnim praksama, a njihova srednja godišnja plaća iznosi prema statistici 66.450 američkih dolara. Iako utjecajni dijetetičari koje su kontaktirali za ovaj članak nisu htjeli reći koliko su plaćeni za sponzorirane postove, nekoliko ih je objasnilo da kompanije općenito plaćaju po nekoliko tisuća dolara za jedan video i da bi ponude mogle dosegnuti desetke tisuća dolara za kreatore s najvećim brojem pratitelja. 

Registrirana dijetetičarka Lindsay Pleskot iz Vancouvera objavila je videosnimke na kojima jede sladoled i maslac od kikirikija, govoreći ljudima da će uskraćivanje slatke hrane samo pogoršati želju. Ovaj video platila je trgovačka grupa koju financiraju kanadski proizvođači šećera: Canadian Sugar Institute. U jednom videu Lindsay Pleskot je držala glaziranu krafnu i kolačić s čokoladom i ismijavala savjete o smanjenju unosa šećera. Rekla je da su najbolji načini "rezanja" šećera "nožem, rukama i zubima". Kasnije u postu pisalo je "(AD)", što znači da je riječ o plaćenom oglasu, a nakon upita o partnerstvu postovi su ažurirani s "CdnSugarNutr", što je Instagram račun za Canadian Sugar Institute.

---

---

Druga dijetetičarka s velikim brojem pratitelja na društvenim mrežama, Jenn Messina iz North Vancouvera, objavila je video na Instagramu gdje je dodala lizalicu na tanjur za večeru. Rekla je roditeljima da će ta strategija "spriječiti opsesiju slatkim" i pomoći djeci da razviju zdraviji odnos prema hrani. U drugom Instagram videu rekla je roditeljima da mogu učiniti Noć vještica manje stresnim tako što će djeci dopustiti da jedu koliko god žele nakon što završe s prikupljanjem slatkiša.

"Da, možda će povratiti. To je odlična životna lekcija", navela je. Messina također dobiva naknadu od Canadian Sugar Instituta, što je navela u svojim objavama. Messina je rekla da je, iako su njezini savjeti "nekonvencionalni", njezin cilj pomoći roditeljima. Od prošle godine grupa za šećer platila je najmanje dvanaest registriranih nutricionista da objavljuju videozapise o šećeru na Instagramu.

---

image

 

 

AFP
---

Američka akademija za prehranu i dijetetiku, stručna skupina koja nadzire registrirane dijetetičare, ima etički kodeks koji kaže da bi dijetetičari trebali otkriti sukobe interesa i izbjegavati "prihvaćanje darova ili usluga koje potencijalno utječu ili mogu dati dojam da utječu na profesionalnu prosudbu".

Lauri Wright, predsjednica Akademije, rekla je da grupa educira svoje članove "tako da dijetetičari znaju koja je ta granica i kako je ne prijeći". Akademija ima odbor za etiku, koji razmatra navode da su dijetetičari prekršili etički kodeks i može izreći kazne, uključujući oduzimanje licencije dijetetičaru ako utvrdi da je došlo do kršenja. Do sada odbor nije primio nikakve pritužbe na aktivnosti društvenih medija, rekla je Wright.

---

image

 

 

AFP
---

Poznato je i da industrija hrane i pića godinama njeguje blizak odnos s Akademijom, koja je prihvatila milijune dolara u donacijama od vodećih proizvođača soda, slatkiša i ultraprerađene hrane, uključujući Coca-Colu, PepsiCo i Nestlé. Akademija je tim tvrtkama dopustila da svojim dijetetičarima pruže tečajeve kontinuirane edukacije i uložila je u dionice prehrambene industrije. Dva sponzora Akademije su American Beverage i Tate&Lyle, jedan od najvećih svjetskih proizvođača kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze i drugih zaslađivača. Neki dijetetičari dovodili su u pitanje odnos između Akademije i tvrtki za proizvodnju hrane i pića.

Kao odgovor na izvješće iz 2013. koje je istraživalo veze Akademije s industrijom, desetak registriranih dijetetičara osnovalo je grupu koja se zalagala protiv onoga što su članovi smatrali kompromitirajućim financijskim vezama s prehrambenom industrijom. Iako je grupa iznijela ovu bojazan izravno Akademiji i prikupila potpise na peticiji – raspali su se 2018. godine, a iz Akademije za prehranu i dijetetiku odgovorili su kako imaju "strog postupak za pregled, odobravanje i odbijanje potencijalnih korporativnih sponzora". Također tvrde da sponzorstva čine manje od sedam posto prihoda Akademije, te da "sponzori ne utječu na pozicije Akademije".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => koliko je opasno? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => koliko je opasno? 2 0 10110 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-21 10:05:52 [created_by] => 3094 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-21 14:27:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-21 14:27:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Koliko je ovo opasno? Moćna prehrambena industrija masno plaća dijetetičare da oblikuju naše prehrambene navike [metakey] => Aspartam, zero waste, zero pića , zero cola, dijatetičari , influenseri [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679199.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679209.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679213.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25267721.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25267719.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679308.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679163.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679164.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679198.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

WHO je donio odluku da umjetni zasla\u0111iva\u010d aspartam stavi u kategoriju \u2018mogu\u0107e kancerogen\u2018. Istodobno, na dru\u0161tvenim mre\u017eama niz zdravstvenih stru\u010dnjaka i nutricionista po\u010deo je \u0161iriti novi hashtag: #safetyofaspartame<\/p>","

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x668","hd_25679199_1920.jpg":"1920x1080","k_25679199_1280.jpg":"1280x1280","k_25679199_1024.jpg":"1024x1024","k_25679199_640.jpg":"640x640","k_25679199_480.jpg":"480x480","k_25679199_340.jpg":"340x340","k_25679199_220.jpg":"220x220","o_25679199_1280.jpg":"1280x835","o_25679199_1024.jpg":"1024x668","o_25679199_640.jpg":"640x417","o_25679199_480.jpg":"480x313","o_25679199_340.jpg":"340x221","o_25679199_220.jpg":"220x143","h_25679199_1280.jpg":"1280x854","h_25679199_1024.jpg":"1024x683","h_25679199_640.jpg":"640x427","h_25679199_480.jpg":"480x320","h_25679199_340.jpg":"340x227","h_25679199_220.jpg":"220x147","pp_25679199_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679199_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679199_640.jpg":"640x814","pp_25679199_480.jpg":"480x611","pp_25679199_340.jpg":"340x432","pp_25679199_220.jpg":"220x280"},{"size0":"682x1024","hd_25679209_1920.jpg":"1920x1080","k_25679209_1280.jpg":"1280x1280","k_25679209_1024.jpg":"1024x1024","k_25679209_640.jpg":"640x640","k_25679209_480.jpg":"480x480","k_25679209_340.jpg":"340x340","k_25679209_220.jpg":"220x220","o_25679209_1280.jpg":"1280x1921","o_25679209_1024.jpg":"1024x1537","o_25679209_640.jpg":"640x960","o_25679209_480.jpg":"480x720","o_25679209_340.jpg":"340x510","o_25679209_220.jpg":"220x330","h_25679209_1280.jpg":"1280x854","h_25679209_1024.jpg":"1024x683","h_25679209_640.jpg":"640x427","h_25679209_480.jpg":"480x320","h_25679209_340.jpg":"340x227","h_25679209_220.jpg":"220x147","pp_25679209_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679209_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679209_640.jpg":"640x814","pp_25679209_480.jpg":"480x611","pp_25679209_340.jpg":"340x432","pp_25679209_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25679213_1920.jpg":"1920x1080","k_25679213_1280.jpg":"1280x1280","k_25679213_1024.jpg":"1024x1024","k_25679213_640.jpg":"640x640","k_25679213_480.jpg":"480x480","k_25679213_340.jpg":"340x340","k_25679213_220.jpg":"220x220","o_25679213_1280.jpg":"1280x853","o_25679213_1024.jpg":"1024x682","o_25679213_640.jpg":"640x426","o_25679213_480.jpg":"480x320","o_25679213_340.jpg":"340x226","o_25679213_220.jpg":"220x146","h_25679213_1280.jpg":"1280x854","h_25679213_1024.jpg":"1024x683","h_25679213_640.jpg":"640x427","h_25679213_480.jpg":"480x320","h_25679213_340.jpg":"340x227","h_25679213_220.jpg":"220x147","pp_25679213_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679213_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679213_640.jpg":"640x814","pp_25679213_480.jpg":"480x611","pp_25679213_340.jpg":"340x432","pp_25679213_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25267721_1920.jpg":"1920x1080","k_25267721_1280.jpg":"1280x1280","k_25267721_1024.jpg":"1024x1024","k_25267721_640.jpg":"640x640","k_25267721_480.jpg":"480x480","k_25267721_340.jpg":"340x340","k_25267721_220.jpg":"220x220","o_25267721_1280.jpg":"1280x853","o_25267721_1024.jpg":"1024x682","o_25267721_640.jpg":"640x426","o_25267721_480.jpg":"480x320","o_25267721_340.jpg":"340x226","o_25267721_220.jpg":"220x146","h_25267721_1280.jpg":"1280x854","h_25267721_1024.jpg":"1024x683","h_25267721_640.jpg":"640x427","h_25267721_480.jpg":"480x320","h_25267721_340.jpg":"340x227","h_25267721_220.jpg":"220x147","pp_25267721_1280.jpg":"1280x1628","pp_25267721_1024.jpg":"1024x1303","pp_25267721_640.jpg":"640x814","pp_25267721_480.jpg":"480x611","pp_25267721_340.jpg":"340x432","pp_25267721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25267719_1920.jpg":"1920x1080","k_25267719_1280.jpg":"1280x1280","k_25267719_1024.jpg":"1024x1024","k_25267719_640.jpg":"640x640","k_25267719_480.jpg":"480x480","k_25267719_340.jpg":"340x340","k_25267719_220.jpg":"220x220","o_25267719_1280.jpg":"1280x853","o_25267719_1024.jpg":"1024x682","o_25267719_640.jpg":"640x426","o_25267719_480.jpg":"480x320","o_25267719_340.jpg":"340x226","o_25267719_220.jpg":"220x146","h_25267719_1280.jpg":"1280x854","h_25267719_1024.jpg":"1024x683","h_25267719_640.jpg":"640x427","h_25267719_480.jpg":"480x320","h_25267719_340.jpg":"340x227","h_25267719_220.jpg":"220x147","pp_25267719_1280.jpg":"1280x1628","pp_25267719_1024.jpg":"1024x1303","pp_25267719_640.jpg":"640x814","pp_25267719_480.jpg":"480x611","pp_25267719_340.jpg":"340x432","pp_25267719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x685","hd_25679308_1920.jpg":"1920x1080","k_25679308_1280.jpg":"1280x1280","k_25679308_1024.jpg":"1024x1024","k_25679308_640.jpg":"640x640","k_25679308_480.jpg":"480x480","k_25679308_340.jpg":"340x340","k_25679308_220.jpg":"220x220","o_25679308_1280.jpg":"1280x856","o_25679308_1024.jpg":"1024x685","o_25679308_640.jpg":"640x428","o_25679308_480.jpg":"480x321","o_25679308_340.jpg":"340x227","o_25679308_220.jpg":"220x147","h_25679308_1280.jpg":"1280x854","h_25679308_1024.jpg":"1024x683","h_25679308_640.jpg":"640x427","h_25679308_480.jpg":"480x320","h_25679308_340.jpg":"340x227","h_25679308_220.jpg":"220x147","pp_25679308_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679308_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679308_640.jpg":"640x814","pp_25679308_480.jpg":"480x611","pp_25679308_340.jpg":"340x432","pp_25679308_220.jpg":"220x280"},{"size0":"682x1024","hd_25679163_1920.jpg":"1920x1080","k_25679163_1280.jpg":"1280x1280","k_25679163_1024.jpg":"1024x1024","k_25679163_640.jpg":"640x640","k_25679163_480.jpg":"480x480","k_25679163_340.jpg":"340x340","k_25679163_220.jpg":"220x220","o_25679163_1280.jpg":"1280x1921","o_25679163_1024.jpg":"1024x1537","o_25679163_640.jpg":"640x960","o_25679163_480.jpg":"480x720","o_25679163_340.jpg":"340x510","o_25679163_220.jpg":"220x330","h_25679163_1280.jpg":"1280x854","h_25679163_1024.jpg":"1024x683","h_25679163_640.jpg":"640x427","h_25679163_480.jpg":"480x320","h_25679163_340.jpg":"340x227","h_25679163_220.jpg":"220x147","pp_25679163_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679163_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679163_640.jpg":"640x814","pp_25679163_480.jpg":"480x611","pp_25679163_340.jpg":"340x432","pp_25679163_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25679164_1920.jpg":"1920x1080","k_25679164_1280.jpg":"1280x1280","k_25679164_1024.jpg":"1024x1024","k_25679164_640.jpg":"640x640","k_25679164_480.jpg":"480x480","k_25679164_340.jpg":"340x340","k_25679164_220.jpg":"220x220","o_25679164_1280.jpg":"1280x852","o_25679164_1024.jpg":"1024x682","o_25679164_640.jpg":"640x426","o_25679164_480.jpg":"480x319","o_25679164_340.jpg":"340x226","o_25679164_220.jpg":"220x146","h_25679164_1280.jpg":"1280x854","h_25679164_1024.jpg":"1024x683","h_25679164_640.jpg":"640x427","h_25679164_480.jpg":"480x320","h_25679164_340.jpg":"340x227","h_25679164_220.jpg":"220x147","pp_25679164_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679164_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679164_640.jpg":"640x814","pp_25679164_480.jpg":"480x611","pp_25679164_340.jpg":"340x432","pp_25679164_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25679198_1920.jpg":"1920x1080","k_25679198_1280.jpg":"1280x1280","k_25679198_1024.jpg":"1024x1024","k_25679198_640.jpg":"640x640","k_25679198_480.jpg":"480x480","k_25679198_340.jpg":"340x340","k_25679198_220.jpg":"220x220","o_25679198_1280.jpg":"1280x852","o_25679198_1024.jpg":"1024x682","o_25679198_640.jpg":"640x426","o_25679198_480.jpg":"480x319","o_25679198_340.jpg":"340x226","o_25679198_220.jpg":"220x146","h_25679198_1280.jpg":"1280x854","h_25679198_1024.jpg":"1024x683","h_25679198_640.jpg":"640x427","h_25679198_480.jpg":"480x320","h_25679198_340.jpg":"340x227","h_25679198_220.jpg":"220x147","pp_25679198_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679198_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679198_640.jpg":"640x814","pp_25679198_480.jpg":"480x611","pp_25679198_340.jpg":"340x432","pp_25679198_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5539328 Threads: 77 Questions: 990340965 Slow queries: 0 Opens: 176302 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.783 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8867021 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/mocna-industrija-manipulira-milijunima-masno-placaju-dijeteticare-da-nas-poticu-na-ovo-okrenuli-se-i-protiv-who-a-1324505 [printLink] => /vijesti/svijet/mocna-industrija-manipulira-milijunima-masno-placaju-dijeteticare-da-nas-poticu-na-ovo-okrenuli-se-i-protiv-who-a-1324505?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 721397 [name] => Aspartam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-29 10:03:49 [main_article_id] => 0 [alias] => aspartam [link] => /tag/aspartam ) [1] => stdClass Object ( [id] => 433505 [name] => Zero waste [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zero-waste [link] => /tag/zero-waste ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690318 [name] => zero pića [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-09 22:13:04 [main_article_id] => 0 [alias] => zero-pica [link] => /tag/zero-pica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 730611 [name] => zero cola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-21 14:09:55 [main_article_id] => 0 [alias] => zero-cola [link] => /tag/zero-cola ) [4] => stdClass Object ( [id] => 730612 [name] => dijatetičari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-21 14:09:55 [main_article_id] => 0 [alias] => dijateticari [link] => /tag/dijateticari ) [5] => stdClass Object ( [id] => 701370 [name] => influenseri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-29 17:14:58 [main_article_id] => 0 [alias] => influenseri [link] => /tag/influenseri ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => koliko je opasno? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Moćna industrija manipulira milijunima: masno plaćaju dijetetičare da nas potiču na ovo. Okrenuli se i protiv WHO-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3094 [name] => Anita Belak Krile [username] => anita-belak-krile [email] => anita-belak-krile@sd.hr [password] => $2y$10$KVHJW3ml.jdZHhC38KLd5uWANW2OuY2ANpgaDxdKzGn5u8Tp4DaES [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-belak-krile-3094 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1612 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/012819b408326cbee3a1f4f865ffc8cd?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679199.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

WHO je donio odluku da umjetni zaslađivač aspartam stavi u kategoriju ‘moguće kancerogen‘. Istodobno, na društvenim mrežama niz zdravstvenih stručnjaka i nutricionista počeo je širiti novi hashtag: #safetyofaspartame

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679199.jpg [title] =>

WHO je donio odluku da umjetni zaslađivač aspartam stavi u kategoriju ‘moguće kancerogen‘. Istodobno, na društvenim mrežama niz zdravstvenih stručnjaka i nutricionista počeo je širiti novi hashtag: #safetyofaspartame

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679209.jpg [title] =>

 

 

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679213.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25267721.jpg [title] =>

 

 

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25267719.jpg [title] =>

 

 

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679308.jpg [title] => AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679163.jpg [title] => AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679164.jpg [title] => AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679198.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ovoga je ljeta otvorila pitanje o rizicima popularnog umjetnog zaslađivača aspartama, koji se, između ostalog, nalazi i u većini omiljenih gaziranih pića kao što su Coca-Cola Zero, Sprite Zero, Diet Coke, Fanta Zero, Red Bull Zero, kao i u većini žvakaćih guma bez šećera.

WHO je donio odluku da umjetni zaslađivač aspartam stavi u kategoriju "moguće kancerogen", ali također i da "ostaje siguran za konzumaciju u ranije utvrđenim količinama".

Istodobno s ovim upozorenjem Svjetske zdravstvene organizacije, na društvenim mrežama niz je zdravstvenih stručnjaka i nutricionista počeo širiti novi hashtag: #safetyofaspartame, odnosno sigurnost aspartama.

Steph Grasso, registrirana američka nutricionistica, koristila je ovu oznaku i poručila svojim pratiteljima na TikToku, kojih je 2,2 milijuna, da su upozorenja WHO-a o umjetnim zaslađivačima običan mamac za klikove temeljen na "znanosti niske kvalitete".

Još jedna dijetetičarka, Cara Harbstreet iz Kansas Cityja, uvjerila je svoje pratitelje na Instagramu da se ne brinu zbog naslova koji izazivaju strah o aspartamu jer "dokazi ne upućuju na to da postoji razlog za zabrinutost".

U trećem videu, Mary Ellen Phipps, dijetetičarka s područja Houstona koja se specijalizirala za liječenje dijabetesa, pijuckala je iz čaše gazirano piće i poručila svojim gledateljima na Instagramu da umjetni zaslađivači "zadovoljavaju želju za slatkim" bez utjecaja na razinu šećera u krvi ili inzulina.

---

image
AFP
---

No ono što su ove dijetetičarke izbjegle naglasiti jest da ih je za objavljivanje tih videa platio American Beverage, trgovačka i lobistička grupa koja predstavlja Coca-Colu, PepsiCo i druge tvrtke.

Kako je potanko istražio tim uglednog The Washington Posta, najmanje 35 objava dvanaest zdravstvenih stručnjaka bilo je dio koordinirane kampanje koju je provodio American Beverage.

Trgovačka kompanija platila je nepoznati iznos desetero registriranih dijetetičara, kao i jednom liječniku i jednoj utjecajnoj osobi iz područja fitnessa kako bi putem svojih profila na društvenim mrežama umanjili i otupili tvrdnje WHO-a o tome da je aspartam, glavni sastojak u Diet Cokeu i drugim gaziranim napitcima, neučinkovit za mršavljenje i "moguće kancerogen".

Kampanja, koju je trgovačka grupa za napitke priznala da je organizirala, koristi ovu malo poznatu taktiku goleme industrije hrane i napitaka kako bi utjecala na potrošače suočene s često kontradiktornim zdravstvenim porukama o popularnim proizvodima. Prema analizi The Washington Posta i The Examinationa, industrije hrane, pića i dodataka prehrani plaćaju niz registriranih dijetetičara koji zajedno imaju milijune sljedbenika na Instagramu i TikToku kako bi im pomogli u prodaji proizvoda.

---

image

 

 

AFP
---

Analizom tisuća objava utvrđeno je da su tvrtke i industrijske grupe plaćale dijetetičarima za sadržaj koji je poticao gledatelje da jedu slatkiše i sladoled, umanjivao zdravstvene rizike visoko prerađene hrane i gurao neprovjerene dodatke prehrani porukama koje su u suprotnosti sa znanstvenim dokazima o zdravoj hrani. Pregledom je utvrđeno da je među 68 dijetetičara s 10.000 ili više pratitelja na društvenim mrežama na TikToku ili Instagramu oko polovina njih promovirala hranu, pića ili dodatke prehrani svojim milijunima pratitelja tijekom prošle godine. Iako su neki nutricionisti napomenuli u svojim objavama da su dio plaćenih partnerstava, njihovi odnosi s industrijom hrane u mnogim slučajevima nisu bili eksplicitni gledateljima.

Strategija uključivanja nutricionista na društvenim mrežama omogućila je ovoj industriji da proširi svoj ogroman utjecaj i promovira često upitne savjete o prehrani novim generacijama tinejdžera i pripadnicima generacije Z te milenijskim roditeljima koji su navikli tražiti vijesti i savjete o zdravlju na društvenim mrežama. Plaćajući registrirane dijetetičare, prehrambena industrija izlazi iz svijeta običnih online influencera kako bi iskoristila ugled akreditiranih stručnjaka za prenošenje komercijalnih poruka.

"Ove nutricioniste koriste da za njih obavljaju marketing", ocijenila je Marlene Schwartz, direktorica Rudd centra za politiku hrane i zdravlje na Sveučilištu u Connecticutu.

American Beverage izjavio je kako su nutricionisti koji su sudjelovali u njihovoj kampanji na adekvatan način naznačili svoje odnose s trgovinskom kompanijom tako što su označili objave kao plaćena partnerstva ili su naveli oznaku #safetyofaspartame ili web-stranicu safetyofaspartame.com, na kojoj se nalazi logo American Beveragea na dnu stranice. Prema tvrdnji te tvrtke, od 35 videa, njih 11 je eksplicitno navelo kompaniju "AmeriBev" kao partnera u trenutku kad su snimke prvi put objavljene. Glasnogovornik kompanije rekao je da je kampanja bila opravdana budući da je Uprava za hranu i lijekove SAD-a izjavila da je aspartam siguran i nisu se slagali s upozorenjima WHO-a.

Dijetetičarka Grasso odbila je komentirati upit novinara, a Cara Harbstreet i Mary Ellen Phipps nisu odgovarale na telefonske pozive i e-mailove. Nakon upita The Posta i The Examinationa, objave Care Harbstreet na Instagram računu "milknhoneynutrition" promijenjene su tako da sada stoji natpis da uključuju plaćeno partnerstvo s AmeriBevom te oznaku  #safetyofaspartame. U komentarima na nekoliko postova pratitelji su izrazili zbunjenost u vezi s tim tko je sponzorirao videa i pitali su jesu li dijetetičari plaćeni da brane aspartam.

Kad je pratitelj napisao komentar ispod videa u kojem je pitao Phipps tko je njezin "plaćeni partner", Phipps je priznala da je riječ o American Beverageu, ali i dodala da je svaka primjedba kako "kompromitira svoju profesionalnu etiku za novac uvredljiva". Drugi je komentator odgovorio: "Vi ste uvrijeđeni, ali ja sam razočaran."

---

---

The Washington Post piše kako većina od 78.000 dijetetičara i nutricionista u Sjedinjenim Državama nije utjecajna na društvenim mrežama. Mnogi rade u bolnicama, odjelima za zdravstvo i privatnim praksama, a njihova srednja godišnja plaća iznosi prema statistici 66.450 američkih dolara. Iako utjecajni dijetetičari koje su kontaktirali za ovaj članak nisu htjeli reći koliko su plaćeni za sponzorirane postove, nekoliko ih je objasnilo da kompanije općenito plaćaju po nekoliko tisuća dolara za jedan video i da bi ponude mogle dosegnuti desetke tisuća dolara za kreatore s najvećim brojem pratitelja. 

Registrirana dijetetičarka Lindsay Pleskot iz Vancouvera objavila je videosnimke na kojima jede sladoled i maslac od kikirikija, govoreći ljudima da će uskraćivanje slatke hrane samo pogoršati želju. Ovaj video platila je trgovačka grupa koju financiraju kanadski proizvođači šećera: Canadian Sugar Institute. U jednom videu Lindsay Pleskot je držala glaziranu krafnu i kolačić s čokoladom i ismijavala savjete o smanjenju unosa šećera. Rekla je da su najbolji načini "rezanja" šećera "nožem, rukama i zubima". Kasnije u postu pisalo je "(AD)", što znači da je riječ o plaćenom oglasu, a nakon upita o partnerstvu postovi su ažurirani s "CdnSugarNutr", što je Instagram račun za Canadian Sugar Institute.

---

---

Druga dijetetičarka s velikim brojem pratitelja na društvenim mrežama, Jenn Messina iz North Vancouvera, objavila je video na Instagramu gdje je dodala lizalicu na tanjur za večeru. Rekla je roditeljima da će ta strategija "spriječiti opsesiju slatkim" i pomoći djeci da razviju zdraviji odnos prema hrani. U drugom Instagram videu rekla je roditeljima da mogu učiniti Noć vještica manje stresnim tako što će djeci dopustiti da jedu koliko god žele nakon što završe s prikupljanjem slatkiša.

"Da, možda će povratiti. To je odlična životna lekcija", navela je. Messina također dobiva naknadu od Canadian Sugar Instituta, što je navela u svojim objavama. Messina je rekla da je, iako su njezini savjeti "nekonvencionalni", njezin cilj pomoći roditeljima. Od prošle godine grupa za šećer platila je najmanje dvanaest registriranih nutricionista da objavljuju videozapise o šećeru na Instagramu.

---

image

 

 

AFP
---

Američka akademija za prehranu i dijetetiku, stručna skupina koja nadzire registrirane dijetetičare, ima etički kodeks koji kaže da bi dijetetičari trebali otkriti sukobe interesa i izbjegavati "prihvaćanje darova ili usluga koje potencijalno utječu ili mogu dati dojam da utječu na profesionalnu prosudbu".

Lauri Wright, predsjednica Akademije, rekla je da grupa educira svoje članove "tako da dijetetičari znaju koja je ta granica i kako je ne prijeći". Akademija ima odbor za etiku, koji razmatra navode da su dijetetičari prekršili etički kodeks i može izreći kazne, uključujući oduzimanje licencije dijetetičaru ako utvrdi da je došlo do kršenja. Do sada odbor nije primio nikakve pritužbe na aktivnosti društvenih medija, rekla je Wright.

---

image

 

 

AFP
---

Poznato je i da industrija hrane i pića godinama njeguje blizak odnos s Akademijom, koja je prihvatila milijune dolara u donacijama od vodećih proizvođača soda, slatkiša i ultraprerađene hrane, uključujući Coca-Colu, PepsiCo i Nestlé. Akademija je tim tvrtkama dopustila da svojim dijetetičarima pruže tečajeve kontinuirane edukacije i uložila je u dionice prehrambene industrije. Dva sponzora Akademije su American Beverage i Tate&Lyle, jedan od najvećih svjetskih proizvođača kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze i drugih zaslađivača. Neki dijetetičari dovodili su u pitanje odnos između Akademije i tvrtki za proizvodnju hrane i pića.

Kao odgovor na izvješće iz 2013. koje je istraživalo veze Akademije s industrijom, desetak registriranih dijetetičara osnovalo je grupu koja se zalagala protiv onoga što su članovi smatrali kompromitirajućim financijskim vezama s prehrambenom industrijom. Iako je grupa iznijela ovu bojazan izravno Akademiji i prikupila potpise na peticiji – raspali su se 2018. godine, a iz Akademije za prehranu i dijetetiku odgovorili su kako imaju "strog postupak za pregled, odobravanje i odbijanje potencijalnih korporativnih sponzora". Također tvrde da sponzorstva čine manje od sedam posto prihoda Akademije, te da "sponzori ne utječu na pozicije Akademije".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP

WHO je donio odluku da umjetni zaslađivač aspartam stavi u kategoriju ‘moguće kancerogen‘. Istodobno, na društvenim mrežama niz zdravstvenih stručnjaka i nutricionista počeo je širiti novi hashtag: #safetyofaspartame

AFP

 

 

AFP
AFP

 

 

AFP

 

 

AFP
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/mocna-industrija-manipulira-milijunima-masno-placaju-dijeteticare-da-nas-poticu-na-ovo-okrenuli-se-i-protiv-who-a-1324505 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6ad97fa10b2d918d692180f2265dd91e97f96460 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mo%C4%87na+industrija+manipulira+milijunima%3A+masno+pla%C4%87aju+dijeteti%C4%8Dare+da+nas+poti%C4%8Du+na+ovo.+Okrenuli+se+i+protiv+WHO-a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmocna-industrija-manipulira-milijunima-masno-placaju-dijeteticare-da-nas-poticu-na-ovo-okrenuli-se-i-protiv-who-a-1324505 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmocna-industrija-manipulira-milijunima-masno-placaju-dijeteticare-da-nas-poticu-na-ovo-okrenuli-se-i-protiv-who-a-1324505 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => koliko je opasno? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetkoliko je opasno?

Moćna industrija manipulira milijunima: masno plaćaju dijetetičare da nas potiču na ovo. Okrenuli se i protiv WHO-a

21. rujna 2023. - 16:27
WHO je donio odluku da umjetni zaslađivač aspartam stavi u kategoriju ‘moguće kancerogen‘. Istodobno, na društvenim mrežama niz zdravstvenih stručnjaka i nutricionista počeo je širiti novi hashtag: #safetyofaspartameAFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ovoga je ljeta otvorila pitanje o rizicima popularnog umjetnog zaslađivača aspartama, koji se, između ostalog, nalazi i u većini omiljenih gaziranih pića kao što su Coca-Cola Zero, Sprite Zero, Diet Coke, Fanta Zero, Red Bull Zero, kao i u većini žvakaćih guma bez šećera.

WHO je donio odluku da umjetni zaslađivač aspartam stavi u kategoriju "moguće kancerogen", ali također i da "ostaje siguran za konzumaciju u ranije utvrđenim količinama".

Istodobno s ovim upozorenjem Svjetske zdravstvene organizacije, na društvenim mrežama niz je zdravstvenih stručnjaka i nutricionista počeo širiti novi hashtag: #safetyofaspartame, odnosno sigurnost aspartama.

Steph Grasso, registrirana američka nutricionistica, koristila je ovu oznaku i poru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:46