StoryEditorOCM
Svijetwashington post

Ovo je Trumpov tajni plan za kraj rata u Ukrajini: američki mediji objavili detalje, riječ je o totalnom zaokretu

Piše A. Vl./JL
8. travnja 2024. - 13:21

Bivši američki predsjednik Donald Trump, ali i kandidat Republikanske stranke za predsjedničke izbore krajem godine, spreman je izvršiti pritisak na Ukrajinu da se odrekne poluotoka Krim i pogranične regije Donbas u korist Rusije u zamjenu za mir, navode američki mediji.

Pozivajući se na izvore upoznate s planom, Washington Post izvještava da je riječ o nacrtu Trumpova obećanja da će pregovarati o sporazumu između Kijeva i Moskve u roku od 24 sata nakon što bude izabran za predsjednika.

Takva politika predstavljala bi totalni zaokret u odnosu na potporu koju je Ukrajini pružila administracija Joea Bidena.

Unatoč opetovanim izjavama da bi mogao brzo okončati ratni sukob u kojemu je poginulo tisuće vojnika i civila, Trump se još nije u javnosti izjasnio kako bi se to moglo postići.

Njegov tim za izbornu kampanju odbacio je najnovija izvješća koja, kako su naveli, dolaze iz "neimenovanih i neinformiranih izvora koji nemaju pojma što se događa ili što će se dogoditi".

Prošloga mjeseca, nakon sastanka s bivšim američkim predsjednikom, mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će Trump zatvoriti financijsku pipu koja je Ukrajini omogućile da se odupre Rusiji.

- On neće dati ni centa za ukrajinsko-ruski rat. Zato će rat završiti, rekao je Orban. Dodao je da je Trump imao "prilično detaljne planove" o tome kako okončati borbe.

Prema navodima Washington Posta, Trump vjeruje da i Rusija i Ukrajina žele kraj rata.

U isto vrijeme, među mnogim republikancima postoji sve veće protivljenje kontinuiranoj financijskoj potpori Ukrajini, pri čemu Kongres odbija usvojiti sveobuhvatni paket financijske pomoći.

Prošlog mjeseca Biden je uspio zaobići prepreku Kongresa pronašavši 300 milijuna dolara uštede u postojećem proračunu Pentagona za pružanje kratkoročne pomoći Kijevu.

"Ovo će streljivo na neko vrijeme biti od pomoći Ukrajini, ali samo kratko", rekao je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Međutim, administracija je priznala da je paket nedovoljan za održavanje ukrajinskog otpora na dulje razdoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:37